Pome do toho! Čisté a vymožiteľné pravidlá (finančná fair play, platové stropy, prestupové čiastky, odmeny agentom atď). Ak sa toto správne nastaví (po vzore NHL/NBA/NFL) tak budeme mať krásnu vysokokvalitnú európsku ligu (nie turnaj), kde bude každý zápas mať úroveň a nebudeme 90% zápasov bušiť do zaparkovaných autobusov klubov z predmestí. Najlepší futbalisti budú musieť uprednostniť nepopreteľne najlepšiu ligu sveta pred špinavými petrodolármi. A čo malé kluby v krajinách? tie budú hrať podobný koncept v rámci krajiny. Tam kde ich ultimátny cieľ bola prvá 5ka bude zrazu súperiť o výhru v lige 10 tímov. nie 2 ako to bolo posledné dekády v Španielsku, Taliansku, Francúzsku, Nemecku (áno v Anglicku je to do malej miery viac vyrovnané). To povznesie fanúšikov aj úroveň klubov. Domáci futbal v španielsku, anglicku, nemecku určite nezakape ani po tomto. Ak sa všetko správne nastaví, budú z toho všetci benefitovať... Okrem skorumpovanej UEFA, ktorá je viac guľou na nohe ako progress-engine. Toľko môj názor :) (nikoho nenútim so mnou súhlasiť)
A kto pôjde do tej superligy? PL vobec, tam kluby majú dostatok peňazí, liga je atraktívna dostatočne a taktiež majú svojich majiteľov. V Nemecku pokial to neprejde cez fanusikov kvôli pravidlu 50+1 tak tiež nič a to neprejde keďže už pri prvom pokuse protestovali vo veľkom. V Taliansku bolo taktiez vela klubov proti, PSG to nepotrebuje. Vysvetlis mi aky je rozdiel medzi špinavými petrodolármi a tými v superlige? Keďže tu zas dotujú Americkí investori a banky.
No to ako tam tie tímy dostať neriešim. Článok je o tom, že 20 klubov ma motiváciu. Riešim či to dáva všeobecný zmysel alebo nie. Ako tak chápem Anglické tímy ale ak Bayern a PSG baví každý rok víťaziť s obrovským náskokom tak nech si to užijú. Futbal v Európe si zaslúži ligu kde sa budú stretávať top tímy. CL je turnaj, kde sa stretne tvoj tím reálne s 4-5mi top tímami. To je málo. A čo sa týka petrodolarov... Tie do Európy prišli zničiť futbalový trh. A UEFA s tím nič neurobila. Každý si pravidlá ohýba ako sa im zachce. Teraz si futbal ťahajú domov na púšť kde to reálne nikoho nebaví a kde není kultúra. Je tam ale cash. Odpoveďou na toto všetko je super liga kde bude chcieť hrať každý a s tvrdými pravidlami. Well... Nehádam sa. Možno máš pravdu. Ja som proste optimista :)
No však a kto z tých top tímov tam bude keď väčšina to odmieta?
Mne vôbec nevadí že Arabi kupujú kluby, okrem PSG má každý z tých klubov zdravú infraštruktúru a spokojných hráčov... a to že chodia hráči do Arábie je ich slobodné rozhodnutie, keď uprednostnia peniaze pred kariérou, nech sa páči. Ak si myslíš že v Superlige bude všetko čisté, robené pre kluby a futbal, tak si pekne naivný. Futbal je už veľmi dlho biznis a Superliga je biznis rovnako. Však prvotne Superliga zakapala presne z toho dôvodu, fanúšikom sa nepáčilo že bohaté kluby s bohatými majiteľmi chcú ešte viac zbohatnúť. Za mňa je úplne jedno či máš peniaze od Arabov ako City, PSG, NCU alebo Američanov ako v Superlige ale nepáči sa mi nápad Superligy ako taký.
"To povznesie fanúšikov aj úroveň klubov. Domáci futbal v španielsku, anglicku, nemecku určite nezakape ani po tomto"
Nesuhlasim s tymto (jediným) tvrdenim z tvojho prispevku. Nakolko vsetok vplyvný marketing, sponzori aj televizne prava by sa sustredili hlavne na Superligu a na domaci futbal by ostali "iba druhotriedny" sponzori nakolko by tam hrali iba druhotriedne kluby a hraci.
Nesúhlasím. Tieto malé tímy majú vačšinou lokálnych sponzorov. Pre nich value add, že taký zápas Cadiz vs Granada odvisielaju na Slovensku v podstate neexistuje. Ich zaujima Spanielsky divak - potencialny zakaznik. To ze by sa "oslabili" statne ligy by pre tychto sponzorov nemal vlyv. A naozaj by z toho neostala druhotriedna liga. Mlade talenty by sa rozvijali prave v tychto ligach. Barcelona napriklad by mohla pouzit nejaky klub ako svoju farmu, pripadne B-cko. Myslis, ze v USA nechodia ludia na iny basketbal ako na NBA? lokalpatriotizmus existuje vsade, ci sa ta liga zmeni alebo nie. Ludia budu stale chodit na ten futbal rovnako a moznost ze ich tim ma na vyhru LaLiga bude divakov motivovat len a len viac.... again.. moj skromny nazor :) samozrejme vsetko co tu obhajujem je za podmenok, ze sa to cele nastavi spravne.
Tiez si myslim ze ked top kluby ako Real Barca Atletico budu musiet v lige viacej rotovat kvoli nabitejsiemu kalendaru tak sa liga viac vyrovna a slabsie timy budu mat vacsiu sancu na vyhru. Ale ak by ta superliga bola az v takom rozsahu a formate ako sa pise tak by nezaskodilo keby la liga okresala pocet timov na 18 aspon ako maju aj v Nemecku.
Suarez, je to tak preto lebo väčšinu zárobkov ligy zožere Barca, Real, AtM, ostatné kluby v Španielsku potom nemajú peniaze a tým nemajú ako financovať kvalitných hráčov, znižuje sa kvalita ligy a potom nikoho nezaujíma, nik ju nebude pozerať, nik do nej neinvestuje.
Hento čo píše Chrisler je na hlavu, robiť z menších klubov farmy a podobné srajdy, však to odreže menšie kluby už úplne. Futbal je top presne v momentoch ako napr aktuálne prezentuje Girona, v minulosti Leicester, Ajax v LM, Mourinho s Portom atď.
... a dúfať že Superliga nebude len biznis, od začiatku to je biznis, preto fans boli proti tomu, ešte väčšia delulu story jak seniori a Smer.
Dobre ale co by sa zmenilo? Ze sa nahradi LM a superliga? Nechapem co to ma so sponzorstvom v domacej lige, ved by ju sponzorovali dalej tak ako doteraz. Nikto z tych top klubov by neodisiel z domacej ligy tak kde je problem?
Ja o odchode sponzorov v domácich ligách nepíšem nič, akurát som vysvetlil prečo je Laliga tam kde je voči PL.
Rozdiel v Superlige je ten že Barca, Real dostanú veľké peniaze od Superligy + väčšinový podiel z LL, tým sa urobí ešte väčší gap medzi nimi a menšími klubmi. Radšej nech to ostane tak ako je, ak chcú kluby niečo meniť, tak nech riešia štruktúru LM a nie vytvárať novú ligu. Prípadne nech kluby idú na trh a nechajú sa kúpiť Arabmi ako v PL. Aký je rozdiel či budú mať kluby peniaze od Arabských majiteľov alebo od Američanov zo Superligy?
Nik normálny nemôže argumentovať tým že UEFA je skorumpovaná a Superliga bude čistá.
Kamarát, páči sa mi že si neomylný. Ja som všetko prezentoval ako svoj názor a ty si ma označil za hlupáka. Nebudem ti to brať. Uži si to. Ale páči sa mi tvoje slovenské zmýšľanie.. že ak očakávam že UEFA keď je skorumpovaná že iný projekt nebude. Nechcem sem ťahať politiku, ale s presne takými slovami volia Fica. Maj pekný večer. ☮️
Neoznačil som ťa za hlupáka, hlúpy som označil tvoj názor ktorý nemá s futbalom už nič spoločné. Nebol si schopný ani argumentovať voči tomu čo ja tvrdím vyššie. Robiť z futbalu uzavretý kruh pre pár klubov po vzore NHL alebo NBA a z nižších klubov robiť farmy a druhoradé súťaže nemá s futbalom nič spoločné. Očividne nemáš asi ani prehľad o Superlige, jej prvotnej štruktúre a kto za ňou stojí. Ty tu označuješ Arabov ako špinavé petrodoláre pritom opakujem, nik okrem PSG nemá s Arabskými vlastníkmi problém, v United fans dokonca uprednostňovali odkúpenie klubu Arabmi pred Anglickým čiastočným majiteľom. Ich peniaze sú rovnako "špivané" ako tie, čo chcú naliať investori do Superligy, akurát to nie sú Arabi. Mne je úplne jedno či je to od Arabov, Američanov, Číňanov a pod. ale zabúdaš na fakt že prvoradý je pre nich biznis. Americkí investori s bankami určite nejdú investovať do Európskeho športu s úmyslom vyčistiť ho od korupcie a urobiť z neho lepšie miesto, však to je naivné. Pre tvoje info, volil som PS, za prezidenta plánujem voliť Korčoka a podpísal som petíciu proti Šimkovičovej.
Keby Barca Real dostavaju peniaze od superligy urcite by trebalo prerobit zmluvy o prijmoch z LL. Myslim si ze by boli ochotnejsi na to pristupit ako teraz ked horko tazko drzime krok so zahranicnymi top klubmi (ekonomicky). Ano stale by sme mali o dost vecsi prijem vdaka superlige oproti zvysku ligy ale zas nenohli by sme si dovolit hrat v pnom zaklade kazdy jeden zapas v lige, museli by sme vyrazne rozsirit kader takze by sa ten rozdiel v prijmoch jemne zmensil. Hadam ma chapes co sa snazim vysvetlit.
S tou LM suhlas, to by bolo najidealnejsie, zachovat znacku, tradiciu, historiu,... ale hrat s formatom aky navrhuje superliga. To by bol za mna ideal. Problem ale je ze sice by sa tak nezvecsil rozdiel medzi spickou domacich lig a zvyskom ale napriklad rozdiel medzi City PSG Chelsea a Barcou Realom by ostal rovnaky. Tie prijmy zo superligy by dali vsetky top kluby na jednu uroven.
Môj názor je nechať všetko pri starom, vytvoriť tlak klubmi aby sa zmenil formát LM na menej zápasov kvôli vyťaženiu hráčov a v našom prípade ísť na trh, rovnako s menšími klubmi LL. Nebál by som sa ísť po vzore Bayernu kde menšinovú časť klubu vlastnia investori z ktorých klub čerpá peniaze a dokáže sa udržovať finančne s klubmi PL ale väčšinový vlastník by boli stále culés. Stále platí že pokiaľ do Superligy nepôjde PL, velké kluby BL tak na kvality pôvodnej LM to nebude.
Mne vôbec nevadí že Arabi kupujú kluby, okrem PSG má každý z tých klubov zdravú infraštruktúru a spokojných hráčov... a to že chodia hráči do Arábie je ich slobodné rozhodnutie, keď uprednostnia peniaze pred kariérou, nech sa páči. Ak si myslíš že v Superlige bude všetko čisté, robené pre kluby a futbal, tak si pekne naivný. Futbal je už veľmi dlho biznis a Superliga je biznis rovnako. Však prvotne Superliga zakapala presne z toho dôvodu, fanúšikom sa nepáčilo že bohaté kluby s bohatými majiteľmi chcú ešte viac zbohatnúť. Za mňa je úplne jedno či máš peniaze od Arabov ako City, PSG, NCU alebo Američanov ako v Superlige ale nepáči sa mi nápad Superligy ako taký.
Nesuhlasim s tymto (jediným) tvrdenim z tvojho prispevku. Nakolko vsetok vplyvný marketing, sponzori aj televizne prava by sa sustredili hlavne na Superligu a na domaci futbal by ostali "iba druhotriedny" sponzori nakolko by tam hrali iba druhotriedne kluby a hraci.
Hento čo píše Chrisler je na hlavu, robiť z menších klubov farmy a podobné srajdy, však to odreže menšie kluby už úplne. Futbal je top presne v momentoch ako napr aktuálne prezentuje Girona, v minulosti Leicester, Ajax v LM, Mourinho s Portom atď.
... a dúfať že Superliga nebude len biznis, od začiatku to je biznis, preto fans boli proti tomu, ešte väčšia delulu story jak seniori a Smer.
Rozdiel v Superlige je ten že Barca, Real dostanú veľké peniaze od Superligy + väčšinový podiel z LL, tým sa urobí ešte väčší gap medzi nimi a menšími klubmi. Radšej nech to ostane tak ako je, ak chcú kluby niečo meniť, tak nech riešia štruktúru LM a nie vytvárať novú ligu. Prípadne nech kluby idú na trh a nechajú sa kúpiť Arabmi ako v PL. Aký je rozdiel či budú mať kluby peniaze od Arabských majiteľov alebo od Američanov zo Superligy?
Nik normálny nemôže argumentovať tým že UEFA je skorumpovaná a Superliga bude čistá.
S tou LM suhlas, to by bolo najidealnejsie, zachovat znacku, tradiciu, historiu,... ale hrat s formatom aky navrhuje superliga. To by bol za mna ideal. Problem ale je ze sice by sa tak nezvecsil rozdiel medzi spickou domacich lig a zvyskom ale napriklad rozdiel medzi City PSG Chelsea a Barcou Realom by ostal rovnaky. Tie prijmy zo superligy by dali vsetky top kluby na jednu uroven.