Trápne je skôr ako sa Font snaží chytiť hoc čoho aj pidi malej somariny proti Laportovi a prečo? No lebo idú voľby. Font tu politiku si strč sakra medzi svoje polky!
Mne uz Font lezie totalne na nervy...mne sa zda, ze sa v tych problemoch vyziva...a silne pochybujem, ze by dostal Barcu z tych financnych sraciek ako Laporta...co vie, akurat kritizovat a mudrovat...
Opozícia nezvykne konkurenta chváliť...tak je to všade. Laporteho dosah sa ukáže o pár rokov. Ešte by som netvrdil že klub zachránil. Uvidíme o pár rokov ako sa prejavia jeho páky.
Veľa ľudí už zabudlo, že Laporta keď nastúpil v 2003, tak klub mal dlhy cca 50 miliónov. Keď končil v 2010, tak klub dlhoval cca 400 miliónov (po zohľadnení inflácie a prepočte na rok 2024 sa bavíme o cca 612 miliónov €. a čelil odvolaniu a žalobe za zadlžovanie klubu.
Skutočný stav sa zistí až pri audite keď nastúpi nový prezident. Tak isto netreba zabúdať, že Laporta po nastupe v 2021 predčasne amortizoval hráčov a napchal to ešte do účtovníctva po Bartomeu. Išlo zhruba o 250 - 300 miliónov €, teda. Ak operujeme s tým, že po Bartomeu zostal dlh podľa Laportu cca 1,2 miliardy, tak cca 750-850 miliónov z toho sú dlhy, čo vyrobil Laporta.
Noshovnatu zasa zasmradil, nečudo, Barca vyhrala a musí to nejako pošpiniť. Tento génius si zaslúži viesť veľký klub, možno aj štát. Font a Noshovnatu, dvaja hovnometčíci.😭😭😭
Podľa AI sa situácia vyvíjala takto...dlh klesol v roku 2021 ale následne raketovo vzrástol...
Tu je prehľad vývoja dlhov FC Barcelona v posledných rokoch, vrátane ich celkovej zadlženosti a významných finančných momentov:
---
📊 Vývoj dlhov FC Barcelona
1. História a rast dlhu (2017 – začiatok 2021)
V roku 2017 bol dlh klubu pomerne nízky (v desiatkach miliónov eur) .
Medzi júnom 2018 a marcom 2021 vzrástol čistý finančný dlh (net debt) z cca 159 mil. € na 673 mil. €, čo predstavuje nárast o **514 mil. €** .
2. V čase príchodu Laportu (marec–august 2021)
V marci 2021 bol dlh vyčíslený na cca 1,35 mld. € vrátane krátkodobých záväzkov, neuhradených platov hráčov, infraštruktúry a iných položiek (napr. 390 mil. € neuhradených platov) .
Bola zaznamenaná aj negatívna vlastná hodnota okolo **‑450 až ‑451 mil. €** .
3. Finančná stabilizácia (2021–2023)
Klub refinancoval viacero dlhov (napr. bridge loan 80 mil. €, úver 561 mil. € na 15 rokov, nový bond) .
Celkový čistý dlh sa znížil:
30.6.2021: cca **680 mil. €**
30.6.2023: cca **552 mil. €** .
4. Finančný stav ku polovici roku 2024
K júnu 2024 činil celkový dlh — vrátane financovania projektu Espai Barça — približne ≈1,3 mld. € (niektoré zdroje uvádzajú 1,3 mld. až 1,4 mld. €) .
Celkové záväzky podľa ekonomických znalcov mohli dosahovať až ≈2,7 mld. €, ak zahrnuli kompletné financovanie a krátkodobé záväzky projektu Espai Barça, ktoré značne zvýšili pasíva .
5. Refinancovanie Espai Barça v roku 2025
V júni 2025 klub vydal dlhopis vo výške 424 mil. €, čím refinancoval časť dlhu súvisiacu s projektom Espai Barça, pôvodne splatnú v roku 2028. Nový splátkový plán začína v roku 2033 a končí v roku 2050, s úrokovou sadzbou 5,19 % .
Ratingová agentúra Morningstar DBRS zlepšila výhľad hodnotenia Barcelony z „stabilný“ na „pozitívny“, čo naznačuje ekonomické oživenie .
---
📉 Súhrnná tabuľka (vybrané údaje)
Obdobie Celkový dlh (približný) Poznámka
Jún 2018 ~ 159 mil. € Začiatok prudkého rastu dlhu
Marec 2021 ~ 673 mil. € (net debt) Po výrazných investíciách a nákupoch
August 2021 ~ 1,35 mld. € (gross debt) Vrátane krátkodobých záväzkov
Jún 2021 ~ 680 mil. € (net debt) Refinancovanie spustené
Jún 2023 ~ 552 mil. € (net debt) Pokračujúce znižovanie zadlženosti
Jún 2024 ~ 1,3–1,4 mld. € (celkový) Zapracované projekty a krátkodobé záväzky
Jún 2025 Refinancovanie 424 mld. € Dlhopis na Espai Barça, splatnosť do 2050
---
✅ Stav a perspektívy
Klub dosiahol významné zníženie čistého dlhu medzi rokmi 2021 a 2023 vďaka cost-cutting opatreniam a predaju TV a mediálnych práv (tzv. finančné palancas) .
Zostávajúci dlh súvisí hlavne s projektom Espai Barça. Refinancovanie vo výške 424 mil. € v polovici 2025 zmierňuje tlak na výdavky v krátkodobom horizonte .
Odhadovaná suma, ktorú je potrebné splatiť do roku 2028, je cca 613,5 mil. €, pričom celkový záväzok do roku 2032 môže dosiahnuť cca **1,39 mld. €** .
---
Ak chceš podrobnejšie pre konkrétny rok, štruktúru financovania (krátkodobý vs dlhodobý dlh), alebo dopad Espai Barça, rád rozviniem dalej 😊
Takže páky ktoré Laporta zaviedol boli len záplata na záchranu...a teraz si predstavte keby nebolo La Mesii. Kde by klub bol.
Laporte robí iba záplaty z ktoré časom prasknú z ale je tu za boha.
Čo tak poďakovať za La Mesiiu?? Ona drží celý klub, Laporte má len to šťastie, že v jeho období sa presadil Yamal, Cubarsi atď... A v tom on nemá absolútne žiadne zásluhy, ale on bude ten hrdina čo zachránil klub.
Osobné vecí si riešte mimo diskusiu k danej téme. Mňa zaujíma názor a info miestnych odborníkov ktorý sa zastávajú Laportovej ekonomiky, lebo podľa tohto vyplýva, že iba zalepil oči na 2-3 roky a dlh sa vrátil tam kde bol plus pribudli záväzky, ktoré sa ukážu tak o cca 10rokov.
Že sa zadnými dverami vyhadzuju hráči, kapitáni, aby Boss vyzeral za pekného...
emiliano: máš problém s realitou? Ja som poukázal na realitu, ktorú si vieš overiť vo verejne prístupných výročných správach. Laporta už raz zadlžil klub, zadlžuje ho aj teraz. Lenže dôsledky sa neukážu teraz, ale o 10-15 rokov cca.
RonaldinhoFCB prave Laportovi protikandidati by mali pracovat s tymito cislami. Ale ono Laportov populizmus to podla mna neprebije...inak dik za tie cisla, je to horsie ako som si myslel
Ronaldinho, ono to čo ti napíše AI niekedy nie je uplne prave orechove a zalezi ako sa opytas lebo ti vie podporit akokoľvek tvoj argument,
Sem by som dodal dve veci, prvá ktorú niekto písal vyššie, počas prvého Laportovho obdobia sa vyhrala 5x liga a 2x liga majstrov, nehovormu tu prosím o tom že sa robil dlh ked sa jednalo o veľmi úpsešné nie len športove aj finančné.
Či sa týka druheho obdobia, dostal dlh visc ako 1,30mld, a to je fakt a teraz sú tu dve veci, je to hrubý dlh v ktorom je započítaný aj Espai Barca a čistý dlh, ktorý oproti povodnemu znížil a veľmi razantne. Áno teraz je dlh, vyšší oproti 2021, to je pravda, ale pozor vyšší je iba hrubý dlh, v ktorom je započítany aj Espai Barca, Espai Barca ale vlastne nie je dlh, je to strategická investícia do budúcna, do najvacsieho futbalového štadiónu v EU, ktorá sa vráti a bude zarábať peniaze Laportovym nasledovnikom.
Nemyslím si že sa snaží rozhadzovať peniaze na nezmyselné nákupy ako Bartolomeu.
daVinci obrovsky dlh sa naozaj v jeho prvom obdobi spravil, a to aj napriek sportovym uspechom, to sa nevylucuje. K tomu nechal aj sledovat vlastnych hracov...co vlastne nie je nic nove, teraz zasa potapa hracov ako sa mu to hodi cez zverejnovania zluv ci ociernovanie v mediach...
Ten kdo zažil a sledoval první Laportovo období ví jak pracuje. Sliby, kecy, PR občas trošku populismu,netransparentni finance a finanční kouzla, v klubu pracovali kamarádi, rodina nikoliv odborníci. Proč by se měl měnit?Není náhoda, že lidi kteří mu pomohli do křesla ho pak postupně opouštěli. Ti co mu nevěří mají recht. Ti co se ho zastávají buď nevidí, nechtějí vidět a nebo jsou zaslepení sportovními úspěchy. Ale za ty může Flick a La Masia. Pravda se bohužel ukáže až skončí...
Ono to je vzdy, ak chces pochváliť najdes si argumenty, ak chces kritizovať nájdes si argumenty,
Keby každý prezident „zadĺžil“ klub tak, že z neho spraví najlepší tím na svete, tak mu postavím pred Camp Nou sochu. Dlh neznamená automaticky problém, dôležité je, čo zaň dostaneš. A Laporta postavil dynastiu, nie dlh.
Ja fandím barce dlho, preto viem že na veľa veci sa zabúda. Pre predstavu v 2003 bola Barça v troskách, 6. miesto v La Lige, slabá značka, finančne za Realom, United, Milanom a ďaľsími 15 klubmi, ktoré su dnes len históriou. Laporta zobral klub z ničoho a za pár rokov postavil dynastiu, ktorú celý svet obdivoval. Vďaka ktorej je tu možno 80% fanúšikov na tejto stránke. Ak niekomu vadí, že to stálo nejaké peniaze, asi nechápe, čo znamená investovať do veľkosti.
Lenže pozri sa, čo sa stane, keď extrémne zadĺžiš klub, vidíš to pri Valencii, Seville, AC Miláno atď. To je varovanie. Klub už teraz spláca niečo cez 200 miliónov dlhov ročne a ďalších 250 miliónov (zrejme viac, lebo rekonštrukcia štadióna sa určite predraží, keďže je v horšom stave ako sa čakalo). Takže po otvorení štadiónu pojde na splácanie dlhov minimálne 400 miliónov. Pri príjmoch okolo 950 miliónov ročne (odhad na základe poslednej sezóny, nemusí to byť tak vysoké, ale môže) to nie sú zrovna malé čísla. A to už klub predal časť svojich aktív, z ktorých mal príjmy.
Já si myslím, že nejde jen o zadlužení, pokud investuješ do budoucnosti je to dobře, pokud prožíráš budoucnost za cenu toho abys mohl machrovat se sportovními úspěchy, tak to pozitivní není. Ty dluhy někdo musí zaplatit a většinou to bývá další a jiné vedení. Ale zadlužení a ten způsob není jediný problém. Kauzy, komunikace, chování klubu(špinění) k hráčům/trenérům, nesplněné sliby, finanční machinace, ve funkcích kamarádi, FFP, obcházení pravidel, je toho zkrátka moc. Samozřejmě jsou fajn sportovní úspchy, co dokázal Flick je neuvěřitelné, ale nedokáže to překrýt to o čem jsem psal. Sakra, vždyť ty úspěchy lze mít i bez těch machinací a často ostudy klubu.
Tady se píše o oficiálním streamu. Rád bych znal na to kontakt. Já si Barcu vždycky stahuji v přímém přenosu z jiných zdrojů, jeden je velice kvalitní, ale mám pocit, že pro následující sezónu bude tento zdroj zablokovaný, takhle se to mezi sezónami běžně dělá z důvodu autorských práv. Ty mý zdroje byly vždycky zdarma. JAK JE KONTAKT NA TEN OFICIÁLNÍ STREAM? Chápu, že tam bude nějaký poplatek. Děkuji.
Barca One - Hej akurat ze ta apka viac nefunguje ako funguje, Je to len zlatanina co by studenti FEI spravili lepsie. Vsetko co pozeram musim rucne zapnut tiitulky, niektore diely nemaju titulky vobec. Stale ma to odhlasuje. Ked v menu idem na vedlajsiu polozku tak cele menu zminze a to su len chyby ktore som zaznamenal dnes za 10 min :D
FC barcelona.com - Mam Cule premium membership ale ked idem do menu aby som zistil ze od kedy do kedy tak take nic tam nie je, jedine co sa stale objevuje ze moze zaplatit 110 za member. A poproitom mi tam stale svieti baner ze sa mam stat cule premium co uz mam :D
Youtube/fcbarcelna - pocas ziveho prenosu mi tam stale chdili reklamy obcas pol na pol s futbalom ale potom sa to nejako posralo a mal som cez cely obraz tapetu s nazvom zapasu odratavlal sa reklama siel zvuk a nevidel som futbal a to trvalo tak 20 sekund, samozrejme garciov gol somnevidel lebo mi tam zacal skakat reklama a ma to vyrusilo.
Takze zazitok zo zaciatku sezony je na bode mrazu. Aspon ze mladici robia radost, a nemozem nic zle povedat ani na rashforda vracal sa poctivo.
Skutočný stav sa zistí až pri audite keď nastúpi nový prezident. Tak isto netreba zabúdať, že Laporta po nastupe v 2021 predčasne amortizoval hráčov a napchal to ešte do účtovníctva po Bartomeu. Išlo zhruba o 250 - 300 miliónov €, teda. Ak operujeme s tým, že po Bartomeu zostal dlh podľa Laportu cca 1,2 miliardy, tak cca 750-850 miliónov z toho sú dlhy, čo vyrobil Laporta.
Tu je prehľad vývoja dlhov FC Barcelona v posledných rokoch, vrátane ich celkovej zadlženosti a významných finančných momentov:
---
📊 Vývoj dlhov FC Barcelona
1. História a rast dlhu (2017 – začiatok 2021)
V roku 2017 bol dlh klubu pomerne nízky (v desiatkach miliónov eur) .
Medzi júnom 2018 a marcom 2021 vzrástol čistý finančný dlh (net debt) z cca 159 mil. € na 673 mil. €, čo predstavuje nárast o **514 mil. €** .
2. V čase príchodu Laportu (marec–august 2021)
V marci 2021 bol dlh vyčíslený na cca 1,35 mld. € vrátane krátkodobých záväzkov, neuhradených platov hráčov, infraštruktúry a iných položiek (napr. 390 mil. € neuhradených platov) .
Bola zaznamenaná aj negatívna vlastná hodnota okolo **‑450 až ‑451 mil. €** .
3. Finančná stabilizácia (2021–2023)
Klub refinancoval viacero dlhov (napr. bridge loan 80 mil. €, úver 561 mil. € na 15 rokov, nový bond) .
Celkový čistý dlh sa znížil:
30.6.2021: cca **680 mil. €**
30.6.2023: cca **552 mil. €** .
4. Finančný stav ku polovici roku 2024
K júnu 2024 činil celkový dlh — vrátane financovania projektu Espai Barça — približne ≈1,3 mld. € (niektoré zdroje uvádzajú 1,3 mld. až 1,4 mld. €) .
Celkové záväzky podľa ekonomických znalcov mohli dosahovať až ≈2,7 mld. €, ak zahrnuli kompletné financovanie a krátkodobé záväzky projektu Espai Barça, ktoré značne zvýšili pasíva .
5. Refinancovanie Espai Barça v roku 2025
V júni 2025 klub vydal dlhopis vo výške 424 mil. €, čím refinancoval časť dlhu súvisiacu s projektom Espai Barça, pôvodne splatnú v roku 2028. Nový splátkový plán začína v roku 2033 a končí v roku 2050, s úrokovou sadzbou 5,19 % .
Ratingová agentúra Morningstar DBRS zlepšila výhľad hodnotenia Barcelony z „stabilný“ na „pozitívny“, čo naznačuje ekonomické oživenie .
---
📉 Súhrnná tabuľka (vybrané údaje)
Obdobie Celkový dlh (približný) Poznámka
Jún 2018 ~ 159 mil. € Začiatok prudkého rastu dlhu
Marec 2021 ~ 673 mil. € (net debt) Po výrazných investíciách a nákupoch
August 2021 ~ 1,35 mld. € (gross debt) Vrátane krátkodobých záväzkov
Jún 2021 ~ 680 mil. € (net debt) Refinancovanie spustené
Jún 2023 ~ 552 mil. € (net debt) Pokračujúce znižovanie zadlženosti
Jún 2024 ~ 1,3–1,4 mld. € (celkový) Zapracované projekty a krátkodobé záväzky
Jún 2025 Refinancovanie 424 mld. € Dlhopis na Espai Barça, splatnosť do 2050
---
✅ Stav a perspektívy
Klub dosiahol významné zníženie čistého dlhu medzi rokmi 2021 a 2023 vďaka cost-cutting opatreniam a predaju TV a mediálnych práv (tzv. finančné palancas) .
Zostávajúci dlh súvisí hlavne s projektom Espai Barça. Refinancovanie vo výške 424 mil. € v polovici 2025 zmierňuje tlak na výdavky v krátkodobom horizonte .
Odhadovaná suma, ktorú je potrebné splatiť do roku 2028, je cca 613,5 mil. €, pričom celkový záväzok do roku 2032 môže dosiahnuť cca **1,39 mld. €** .
---
Ak chceš podrobnejšie pre konkrétny rok, štruktúru financovania (krátkodobý vs dlhodobý dlh), alebo dopad Espai Barça, rád rozviniem dalej 😊
Laporte robí iba záplaty z ktoré časom prasknú z ale je tu za boha.
Čo tak poďakovať za La Mesiiu?? Ona drží celý klub, Laporte má len to šťastie, že v jeho období sa presadil Yamal, Cubarsi atď... A v tom on nemá absolútne žiadne zásluhy, ale on bude ten hrdina čo zachránil klub.
Že sa zadnými dverami vyhadzuju hráči, kapitáni, aby Boss vyzeral za pekného...
Sem by som dodal dve veci, prvá ktorú niekto písal vyššie, počas prvého Laportovho obdobia sa vyhrala 5x liga a 2x liga majstrov, nehovormu tu prosím o tom že sa robil dlh ked sa jednalo o veľmi úpsešné nie len športove aj finančné.
Či sa týka druheho obdobia, dostal dlh visc ako 1,30mld, a to je fakt a teraz sú tu dve veci, je to hrubý dlh v ktorom je započítaný aj Espai Barca a čistý dlh, ktorý oproti povodnemu znížil a veľmi razantne. Áno teraz je dlh, vyšší oproti 2021, to je pravda, ale pozor vyšší je iba hrubý dlh, v ktorom je započítany aj Espai Barca, Espai Barca ale vlastne nie je dlh, je to strategická investícia do budúcna, do najvacsieho futbalového štadiónu v EU, ktorá sa vráti a bude zarábať peniaze Laportovym nasledovnikom.
Nemyslím si že sa snaží rozhadzovať peniaze na nezmyselné nákupy ako Bartolomeu.
Keby každý prezident „zadĺžil“ klub tak, že z neho spraví najlepší tím na svete, tak mu postavím pred Camp Nou sochu. Dlh neznamená automaticky problém, dôležité je, čo zaň dostaneš. A Laporta postavil dynastiu, nie dlh.
Ja fandím barce dlho, preto viem že na veľa veci sa zabúda. Pre predstavu v 2003 bola Barça v troskách, 6. miesto v La Lige, slabá značka, finančne za Realom, United, Milanom a ďaľsími 15 klubmi, ktoré su dnes len históriou. Laporta zobral klub z ničoho a za pár rokov postavil dynastiu, ktorú celý svet obdivoval. Vďaka ktorej je tu možno 80% fanúšikov na tejto stránke. Ak niekomu vadí, že to stálo nejaké peniaze, asi nechápe, čo znamená investovať do veľkosti.
FC barcelona.com - Mam Cule premium membership ale ked idem do menu aby som zistil ze od kedy do kedy tak take nic tam nie je, jedine co sa stale objevuje ze moze zaplatit 110 za member. A poproitom mi tam stale svieti baner ze sa mam stat cule premium co uz mam :D
Youtube/fcbarcelna - pocas ziveho prenosu mi tam stale chdili reklamy obcas pol na pol s futbalom ale potom sa to nejako posralo a mal som cez cely obraz tapetu s nazvom zapasu odratavlal sa reklama siel zvuk a nevidel som futbal a to trvalo tak 20 sekund, samozrejme garciov gol somnevidel lebo mi tam zacal skakat reklama a ma to vyrusilo.
Takze zazitok zo zaciatku sezony je na bode mrazu. Aspon ze mladici robia radost, a nemozem nic zle povedat ani na rashforda vracal sa poctivo.