V čase svojej najväčšej slávy patril Dani Alves k najlepším krajným obrancom na celom svete, podobne ako Eric Abidal alebo Jordi Alba. Barca sa tento post snažila obsadiť vždy nesmierne efektívnymi hráčmi, práve katalánsky klub nám jasne ukazuje, aké náročné je na tejto pozícii hrať.

Veľa hráčov v jej drese sa ukázalo dobre, priemerne či s tendenciou až príliš preferovať vo svojom štýle hry ofenzívu alebo defenzívu. Na prestupovom trhu sa však dnes nachádza už len zopár špičkových futbalistov, ktorí sú na kraji obrany brilantní a Katalánci tak boli nútení opäť vložiť dôveru do Aleixa Vidala.

Všetko nasvedčovalo tomu, že po Daniho odchode si vedenie Blaugranas za jednu zo svojich priorít stanoví kúpu nového pravého obrancu, no do užšieho výberu, ktorý spĺňal náročné požiadavky Kataláncov sa dostalo len zopár hráčov, ktorých si navyše klub nemohol dovoliť. Luisovi Enriquemu tak neostáva nič iné, ako naplno zveriť zodpovednosť Aleixovi a Sergimu Robertovi.

Prečo je ale tak náročné kúpiť kvalitného krajného beka? Je Lucas Digne, nová akvizícia Barcy dobrou kúpou? Naskytá sa tu príliš veľa otázok, ktoré si priaznivci FCB môžu z logických dôvodov klásť, na ktoré sa tak snažili vhodné odpovede nájsť futbaloví odborníci a experti.

Zmena systému?

Pokiaľ sa snažíme zo všeobecného hľadiska odhaľovať príčinu problémov, musíme sa dostať k ich samotným koreňom. V prípade futbalu sa musíme presunúť v čase až do doby, keď sú hráči v mladom veku a zápasy hrajú v prvom rade pre radosť.

Slovo krajný obranca však synonymum zábavy nie je. Len veľmi zriedkavo mladíci, ak vôbec, začínajú svoje kariéry na tomto poste, a z toho dôvodu sa na túto pozíciu zväčša dostávajú futbalisti, pre ktorých sa už na 'zábavnejší post' nezvýši.

"Tí, ktorí hrajú na poste krajného beka na vysokej úrovni, na tejto pozícii na začiatku svojej kariéry neúčinkovali. Zoberme si Jordiho Albu, bol to krídelník. Alebo Héctor Bellerín, Aleix Vidal, Sergi Roberto, Antonio Valencia či Dani Alves. Väčšina z nich začínala na poste krídelníka, no v istom okamihu sa ukázalo, že len na útočenie nie sú dosť dobrí, a tak sa posunuli do defenzívnej línie," vysvetľoval Pol Gustems.

Gustems pridáva aj jednoduché, no pritom nesmierne účelné riešenie zlej situácie s nedostatkom krajných obrancov. "Je to záležitosť transformácie zo stopéra alebo krídelníka na túto pozíciu. Čím skôr, tým lepšie," dodal.

Podobne ako vo všetkých iných oblastiach je kľúčom k dosahovaniu dobrých výsledkov čo najskoršie vychovávanie, čo je však v mnohých futbalových akadémiách náročné, pretože prioritným cieľom je bojovanie o zisk budúcich hviezd tohto športu.

Ak vezmeme do úvahy veľmi malý podiel mladíkov v akadémiách, z ktorých následne vzídu profesionálni futbalisti, je pochopiteľné, že nájsť odchovaných krajných obrancov je ešte náročnejšie. Tento post si totiž niekedy v minulosti hráči nevybrali, naopak, bol im vo väčšine prípadov prisúdený.

Pozícia sa neustále mení

Krajný obranca ako taký vo futbale neexistoval vždy. Krídla nezvykli byť kľúčom k útočeniu, na to, aby ich tréneri začali využívať ako nebezpečný taktický variant muselo uplynúť veľa času, počas ktorého sa pomaly začalo chápať, že tento post si vyžaduje dobrú prácu v defenzíve i útoku. Vysvetľuje Pol Ballús.

"Z môjho uhla pohľadu je väčší sklon k ofenzíve od krajných obrancov jednou z hlavných charakteristík moderného futbalu. V Barce bol Johan Cruyff priekopníkom vo vytváraní tohto typu hráčov, ktorí boli odolní, neustále bežali a na strane dávali hre hĺbku. V súvislosti ofenzívneho futbalu je pre tím nevyhnutné dostať sa do prieniku a otvárať hráčov do strany. Práve to je úloha mnohých obrancov, čoraz viac sa to od nich dnes požaduje," vravel Bollús.

Pravdou pochopiteľne je, že výrazne sa menia aj iné posty. Čistokrvných útočníkov je čoraz menej a menej, z krídelníkov sa stávajú rýchli hráči, ktorí sú schopní bleskovo reagovať, stredopoliari sú stále všestrannejší, ich pozícia sa stáva postavenou na fyzických kontaktoch a technickej náročnosti. Dnes sa dokonca aj od brankárov vyžaduje dobrá hra nohami, gólmani sa aktívne zapájajú do rozohrávky, čo miluje napríklad Pep Guardiola.

Aj napriek tomu všetkému sa však krajný bek vyvíja najviac. Musí pokryť najväčšiu plochu. Takýto moderný zadák musí bezchybne brániť, byť technicky zdatný, aby mohol následne kombinovať s krídelníkmi a stredopoliarmi, a aby následne rozdával krížne prihrávky, ďalej musí byť rýchly a imúnny, len málokedy má počas zápasu príležitosť na chvíľkový oddych.

Zmena potrebuje čas

Dani Alves, Lilian Thuram, Eric Abidal, Gianluca Zambrotta, Jordi Alba, David Alaba alebo Philip Lahm, to všetko sú skvelé skvelé príklady pre mladé generácie. Krajný obranca je pre mnohých trénerov podobne dôležitý ako hrotový útočník alebo brankár. Je to hráč, ktorý tímu umožňuje lietať.

Všestrannosť sa pomaly, ale isto stáva vo futbalových školách svetovým trendom, čoho skvelým príkladom v Barcelone je Sergi Roberto alebo Sergi Samper. Mnohí si však myslia, že oveľa efektívnejšie je mať v celku špecialistu na každú pozíciu, názory sa v tomto ohľade líšia. Nič to však nemení na tom, že vývoj moderných krajných obrancov ešte bude nejakú dobu nastupujúcej generácii trvať, o čom sme sa presvedčili aj na tohtoročnom EURE. Je však evidentné, že mladíci dozrievajú a v budúcnosti sa máme na čo tešiť.

Hráči ako Raphaël Guerreiro, Cédric Soares, Héctor Bellerín a Joshua Kimmich sa javia ako výborný prísľub do nasledujúcich rokov, v ktorých šľapajách by sme mali pokračovať. Svitá na lepšie časy.

Zdroj: weloba.com
Foto: weloba.com

Andy99

-7
2016-08-02 15:27:14

Kurna do toho Bellerina sme mali investovať Arda plus 15 mil a bolo by :/

Mejra

2
2016-08-02 15:55:55

popravde po zkusenostech s hracema z arsenalu asi neni moc chut riskovat je to porad stejny obrovska hvezda hrac co se ani nemusi adaptovat protoze oni hraji stejne a po prichodu je rad kdyz si kopne

Ortiz

0
2016-08-03 16:12:23

Já se bojim průseru bez klasickýho pravýho beka ...

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.