Xavi Hernández, futbalista, ktorý odohral v histórii FC Barcelona najväčší počet súbojov, si sadol za okrúhly stôl s denníkom Marca a pre toto madridské periodikum analyzoval situáciu katalánskeho klubu. Prišiel s konštruktívnou kritikou a porovnával blaugranas s Los Blancos.

Súčasný stredopoliar a kapitán katarského celku Al-Sadd opäť spochybňoval prestupovú politiku blaugranas. "Bol som súčasťou obdobia, ktoré bolo oproti tomu dnešnému rozdielne. Dnešná Barca hrá veľmi dobrý futbal, no nakupovať mohla aj lepšie. Zaspala, pretože ešte pred piatimi alebo šiestimi rokmi mala pre svoj systém len tých najvhodnejších futbalistov," komentoval.

Xavi Hernández, legendárny rodák z Terrassy, tiež hovoril o barcelonskej akadémii. "Barca odchovancom verí, ale druhou vecou už je to, že nehrajú v základnej jedenástke. Treba im dôverovať. V časoch pochybností musíte rátať s tým, čo máte k dispozícii. V najlepšom období klubu tvorilo káder zhruba šesťdesiat percent canteranov. Thiago odišiel absolútne právom, pretože nedostával príležitosti, no trpezlivosť je prvoradá. Je to najnáročnejší celok na svete," pokračoval.

V čom spočíva rozdiel medzi Barcou a Madridom? "Rozdiel spočíva v tom, že keď sa nedarí Realu, všetci sa spoja, tak fanúšikovia a tréneri, ako aj hráči a tlač. V Madride nie sú prezidentské voľby pravidenou záležitosťou. V Barcelone to funguje práve takto, prezidentom môžete byť len šesť rokov. V Barce sú všetci spojení len veľmi zriedka. Je to klub, v ktorom je úspech najťažší na svete, a to nie len pre futbalistov."

Príklad uviedol na letnej barcelonskej akvizícii Paulinhovi Bezerrovi. "Hral som proti nemu na Pohári konfederácií a spoločne s Iniestom na nás zanechal obdivuhodný individuálny dojem. Na hru má solídny vplyv. Pokiaľ by ho získal Madrid, nikto by nikoho nekritizoval," pokračoval.

Aby každopádne Xavi nespochybňoval Azulgranas až príliš, ikona histórie Barcy verí, že jeho bývalá ekipa ostáva verná svojim ideálom. "Nemyslím si, že by sa vychyľovali od našich hodnôt. Som presvedčený o tom, že sa snažia rovnako, ako my v čase, keď sme vyhrávali trofeje. Pokiaľ by sa to jedného dňa zmenilo, poriadne by sa to pohnojilo. Po príchode Cruyffa je Barca rozdielna, rešpektovaná po celom svete, fanúšikovia futbalu si ju zamilovali. Nepoznám súčasných riaditeľov, no nepáčilo by sa mi, keby došlo k nejakým zásadným zmenám."

No a napokon hovoril víťaz Majstrovstiev sveta a dvojnásobný majster Európy aj o svojej budúcnosti na lavičke FCB. "To, že so mnou počítajú, je pre mňa poctou. V krátkodobom meradle to je však vylúčené. Zatiaľ nemám certifikát a kým mi ho vydajú, bude to trvať dva až tri roky," dodal.

Zdroj: md
Foto: md

daniel19

24
2017-09-01 17:23:07

Xavi je pán

blauigrana

4
2017-09-01 17:42:54

ešte stále nič?

cruyff

6
2017-09-01 18:03:15

za to, že mame takých hráčov akých máme zodpoveda naše vedenie na čele so športovým riaditeľom. Nedovolím si a ani som si nikdy nedovolil kritizovať jedineho hráča, lebo za výkony ktore podavaju su si zodpovedný sami a trener je na to aby ich vedel zapojiť do herného kolotoča, ktorý je u nas v fcb najnáročnejší. So Xavim nesúhlasím s tým, že ak príde do Realu nejaký hráč, tak nik to nekritizuje. Neviem či myslel kritiku fan fcb k hračom rm, lebo čítam aj rm periodika a aj fan klub, tak kritika tam stále je. Je rozdiel len v tom, aku nákupnu politiku robi fcb a akú rm. To vidíme dnes v priamom prenose že sme po kolena v sra... Ešte som nepočul kladnú analýzu za posledné roky od futbalových velikanoch na adresu fcb, len Barto sa stále usmieva, ako keby bolo všetko o.k. Určite si prečítal aj Xaviho ,,analýzu,, tak nech sa im vedeniu konečne už otvoria oči a urobia ten správny krok...ved oni vedia aký...

cruyff

8
2017-09-01 18:17:10

ak spomenul Johana Cruijffa a jeho zmeny v hernom štýle fcb, tak pomaly ešte pred jeho odchodom ,,TAM HORE,, sa tento rozdiel už davno stratil, vdaka luďom ktorí ho dali na vedlajšiu kolaj, lebo sa stratil záujem o mládež, za ktorú pykáme práve dnes. S Cruijffom odišlo všetko v minuloročnom aprílovom ELCLASICU, kde sa pri rozlučke s Johanom drzo postavil na čestnú tribunu Rosell, ktorý sa do dnes nikomu neospravedlnil za to čo všetko robil proti Johanovi...minulosť Rosella dobehla...visca..

abstinent

6
2017-09-01 18:22:01

xavi na hrad!

tunno

5
2017-09-01 19:06:11

Jo. Máme veľa hráčov čo nám niečo dajú niesu však komplexný hráči pre barcu. Vedenie out

GabrielSVK

5
2017-09-01 19:23:20

Pán futbalista !

blauigrana

5
2017-09-01 20:19:21

Xavi dufam ze raz budes minimalne trener FCB

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.