Absencia Raphinhu v nasledujúcich dvoch ligových zápasoch proti Cádizu a Villarrealu je tak trochu problémom pre Xaviho Hernándeza, ktorý sa mimochodom neobjaví ani na lavičke. Tréner Blaugranas vidí Brazílčana ako hlavnú možnosť na pravom krídle po odchode Ousmane Dembélého do Paris Saint-Germain a teraz bude musieť nájsť jeho náhradu.

Súťažný výbor uložil Rafinhovi dvojzápasový trest za jeho faul na hráča Getafe, preto Robert Lewandowski bude mať v najbližších dvoch ligových zápasoch Blaugranas nového partnera v základnej zostave. V tíme je samozrejme niekoľko kandidátov, ktorí by mohli túto príležitosť využiť.

Ez Abde

Marocký krídelník sa proti Getafe objavil na ihrisku z lavičky najskôr zo všetkých útočníkov. Jeho výkon sa však dá opísať najmä slovami "chaos" a "nepresnosť". V predsezónnej príprave zaznamenal niekoľko zaujímavých výkonov a dokonca strelil gól v Gamper Cupe proti Tottenhamu. Abdeho štandardnou pozíciou je ľavé krídlo, hoci vďaka svojmu driblingovému talentu by sa mohol objaviť aj na pravom krídle. Otázna je jeho slabá ľavá noha a nedostatočné porozumenie so spoluhráčmi.

Lamine Yamal

Súčasný najväčší klenot La Masie presvedčil Xaviho počas predsezónnej prípravy a podľa Mundo Deportivo je dôkazom aj to, že sa na Coliseum Alfonso Pérez objavil skôr ako Ansu Fati. Pravá strana ihriska je jeho obľúbená, čo dokázal napríklad v zápase proti Tottenhamu, keď miestami vytancoval odchovanca Realu Madrid Sergia Reguilóna. Napriek tomu, že má len 16 rokov, ukázal, že má obrovský talent, hoci jeho minutáž treba určite dávkovať. Lamine je zrejme profilovo najbližšie k futbalistovi Barcelony ako Raphinha.

Ferran Torres

Útočník nedostal minúty proti Getafe, takže zápas proti Cádizu by mohol byť jeho debutom v sezóne 2023/24. V Barçe hrával skôr na ľavom krídle, prípadne v strede útoku, ale na začiatku svojej kariéry nastupoval ako pravý krídelník a v nedeľu na Montjuïc by nemal mať problém sa tejto úlohu zhostiť.

Minulý rok nastúpil v základnej zostave v oboch ligových zápasoch proti Andalúzanom. Na Camp Nou nastúpil ako pravé krídlo po boku Lewandowskeho a Ansu. Treba pripomenúť, že v predsezónnom období bol Ferran s 3 gólmi najlepším strelcom tímu.

Ansu Fati

Jeho dobrá predsezónna forma (2 góly vrátane nádherného zásahu proti Milánu) mu otvára dvere aj do zápasu proti Cádizu. Fati strávil poslednú časť zápasu proti Getafe ako druhý útočník za Lewandowskim, hoci napokon nepomohol tímu k víťazstvu.

Desiatka Blaugranas však uprednostňuje hru na ľavom krídle alebo viac v strede a musel by sa prispôsobiť pravej strane útoku, hoci by to pri jeho individuálnych kvalitách nemal byť problém. Navyše Ansu už vie, aké to je skórovať proti Cádizu. Španiel v minulej sezóne strelil gól pri víťazstve 3:0 na pôde Nuevo Mirandilla.

Xavi na nedávnej tlačovej konferencii zdôraznil, že Fati je pre klub dôležitým hráčom teraz aj do budúcnosti. V prospech hráča by mohla hrať aj dobrá spolupráca s Baldem počas predsezónnej prípravy, ale na jej zúročenie by bol pravdepodobne potrebný návrat k systému 4-3-3 v útočnej fáze.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

6 komentáre
2023-08-19 20:37:45
Predtým ako niečo napíšete tak si to skontrolujte mr.admin . 2x meraj a raz strihaj .
2023-08-19 20:40:24
Dal bych tam Yamala