Tréner FC Barcelona zhodnotil výhru na El Sadar po zápase na tlačovej konferencii, na ktorej odpovedal na otázky prítomných novinárov.

Považuješ za normálne, že mužstvu "unikajú" určité momenty v zápase?

"Predpokladali sme, že v určitých momentoch môžu mať navrch. Ale aj my sme často dominovali a hrali sme na súperovej polovici. Mali by sme si vytvárať trochu viac príležitostí, lepšie načasovať útok do priestoru.... To sú veci, ktoré treba zlepšiť. Hneď na začiatku sme hrali výborne a mali sme dve dobré príležitosti. Myslím si, že sme si sami skomplikovali život. Potrebovali sme rýchlejšiu cirkuláciu lopty bližšie k súperovej brány... Niekedy je ťažké predvádzať to, čo trénujeme."

[Marta Ramon, RAC1] Lewandowski po svojom góle z pokutového kopu vydal "výkrik uvoľnenia"... Potreboval takýto zápas ako dnes, v ktorom hral ústrednú úlohu, aby urobil krok vpred? Čo treba urobiť, aby sa Lewandowski cítil čo najlepšie?

"Myslím si, že Robert nám dal posledné štyri body. Dnes hral veľmi dobre, jednoduchšie, pozičnejšie.... Počas týždňa sme sa rozprávali, aby sa tak často nedotýkal lopty, aby bol na svojom mieste.... Myslím si, že odohral dobrý zápas a myslel by som si to isté, keby sme po jeho góle nevyhrali. Vybojoval pokutový kop a využil ho. Myslím si, že dnes bol v dobrej forme. Stále pracuje. Je to Lewandowski, je to náš strelec."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Myslíš si, že táto prestávka je teraz pre mužstvo vhodná pre zápasy národného tímu? Ospravedlňuje príchod nových akvizícií skutočnosť, že mužstvo zatiaľ nepredvádza výkony na úrovni, ktorú všetci očakávajú?

"Myslím si, že v hre musíme od seba vyžadovať viac. Naozaj často dominujeme, ale musíme si vytvárať viac príležitostí. Poukázal by som na druhý polčas zápasu s Villarrealom, pretože v ňom sme podali vynikajúci výkon. Dnes síce vediete hru, ale nevytvárate si toľko príležitostí ako v iných zápasoch. V zápase proti Cádizu to bolo dobré, ale chýbala nám cirkulácia. Raz sa zápas vydarí perfektne, raz sa darí, raz menej.... Taký je futbal, taký je šport. Súper tiež hrá a dnes nám znepríjemnil život. Sú to tri body na naozaj ťažkom teréne."

[Helena Condis, Cadena COPE] Dnes debutovali Iñigo Martínez, João Cancelo a João Felix.... Ako ich hodnotíš?

"Myslím, že nad samotnú hru by som vyzdvihol nasadenie a prístup. Prišli v čase, keď Osasuna tvrdo tlačila, ale boli veľmi zodpovední, Cancelo aj João Felix. Pracovali pre tím a to je základ, pre mňa je to nepopierateľné. Cancelo nám môže dať veľa možností.... V strede, na krídle. Felix tiež a Iñigo tiež. To sú traja hráči, ktorí budú počas sezóny určite dôležití."

[Adria Albets, Cadena SER] Pred niekoľkými dňami si povedal, že veľkým cieľom je hrať lepšie. Neobávaš sa, že tím nedosahuje úroveň, ktorú očakávaš?

"Možno som sa zle vyjadril. Dosahuje ju, ale ešte nie je na dokonalej úrovni ako napríklad v druhom polčase zápasu s Villarrealom. Vtedy urobili na začiatku jeden protiútok, po ktorom strelili gól, ale potom už bola dominancia Barcelony totálna, úplná. Nevyšli zo svojej polovice. A taký je cieľ, to je dokonalosť. Ale musíte hrať aj bez lopty, musíte trpieť, musíte sa dobre umiestniť pri štandardných situáciách, napríklad pri voľných kopoch, ako dnes.... Musíte na tom pracovať. Tím odviedol skvelú prácu. Nie vždy sa dá hrať dokonalý futbal a dnes to bolo ťažké, ale aj tak sme v mnohých momentoch dominovali. Musíme však viac tvoriť."

[Ramon Fuentes, Radio Marca] João Felix dnes hral blízko ľavého krídla, ale kde ho vidíš v ideálnom prípade? Ako stiahnutý útočník, vo štvorici, na krídle alebo to bude závisieť od zápasu?

"Myslím si, že mu vyhovuje, keď zbieha z krídla do stredu, smerom k bráne. Dáva alternatívy: Môže hrať ako "deviatka", môže hrať na pravom krídle, hoci tam sa necíti až tak pohodlne. Tiež útočí v rozostavení 3-4-3 v strede poľa.... Je to veľmi univerzálny hráč, ktorý nám veľmi pomôže."

[David Ibañez, Mediaset] Lewandowski dnes veľa hovoril s rozhodcom a počas týždňa sa sťažoval, že rozhodcovia "zabíjajú" ligu, pretože pískajú inak pre obrancov a inak pre útočníkov. Má pocit, že to nepodporuje útočnú hru. Súhlasíš s ním?

"Ja by som urobil inú úvahu: Myslím si, že rozhodcovia boli dnes na "desiatku", najmä štvrtý arbiter. Hovoril s vami a v žiadnom momente sa nerozčuľoval, len vysvetľoval, informoval... Rozhodca nesúťaží - je to rozhodca. A keď je rozhodca pokojný, upokojí aj nás. Keď je tam napätie, nemá to dobrý účinok. Dnes bol rozhodcovský tím veľmi dobrý, komunikatívny. To je niečo, čo chceme."

Lamine Yamal bol dnes vystriedaný hneď po prvom polčase. Je to taktická záležitosť? Ako hodnotíš tento začiatok sezóny v podaní tímu?

"Pomaly získavame to, čo chceme. V mnohých momentoch sme hrali dobre, v iných nie. Celkovo sme však spokojní. 10/12 bodov je dobrá batožina. Lamine Yamal odohral veľmi ťažký zápas, intenzívny, s málo priestormi, ale vytvoril nám 2-3 príležitosti. S Laminem vo veku 16 rokov som veľmi spokojný."

zdroj: YT: La Liga
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

7 komentáre
2023-09-04 06:28:26
Xavi bude Sergi Roberto na trénerskom poste. Bude sa tu držať len za zásluhy.
2023-09-04 06:49:21
Blabla blablabla....