Barcelona je jedným z piatich neporazených tímov v La Lige. Katalánci vyhrali tri zo štyroch zápasov v tejto sezóne, pričom v úvodnom zápase proti Getafe siahli na remízu. Za vedúcim Realom Madrid, ktorý vyhral štyri zápasy zo štyroch, zaostávajú o dva body a v tejto chvíli si už nemôžu dovoliť stratiť ani bod.

V piatom kole nastúpia Blaugranas proti Realu Betis Manuela Pellegriniho, ktorý je v ligovej tabuľke siedmy. Sobotňajšie víťazstvo by ich mohlo dostať na priebežne prvé miesto v tabuľke, hoci Real Madrid hrá o deň neskôr a môže sa vrátiť na špicu. Pred zápasom Barcelony s Realom Betis sa poďme bližšie pozrieť tri body, o ktorých sa najviac diskutuje.

Otázniky nad nemeckým záložníkom

Keď sa Ilkay Gündoğan zranil v prvom polčase zápasu Nemecka proti Francúzsku, zdalo sa, že veterán utrpel vážne zranenie. Veď z ihriska odchádzal v slzách. Prekvapivo, vyšetrenia, ktoré vykonal lekársky tím FCB, potvrdili, že neutrpel žiadne vážne zranenie. Jeho účasť proti Realu Betis bola teoreticky možná aj napriek prvotnému strachu.

Karty sú teraz v rukách Xaviho Hernandeza a uvidíme, ako sa španielsky tréner rozhodne. Pedriho absencia ponecháva Barcelonu bez hlavného tvorcu na ihrisku, pokiaľ nebude hrať Gündoğan. Netreba pripomínať, že existuje silný dôvod na nasadenie nemeckej hviezdy. Napriek tomu by bolo vhodné postupovať s ním opatrne a nechať ho odpočívať aspoň jeden zápas.

V prípade, že Gündoğan nastúpi, pripojí sa k Frenkiemu de Jongovi a Oriolovi Romeuovi v strede poľa a Gavi bude hrať na ľavom krídle. Ak sa Xavi rozhodne pre odpočinok, Gavi bude pravdepodobne hrať v strede poľa a João Felix alebo Ferran Torres nastúpia na krídle.

Čas na rotáciu

Po dvoch týždňoch voľna sa Barcelona tento víkend vráti do zápasového kolotoča na klubovej úrovni. Zápas proti Realu Betis bude pre Kataláncov prvým po prestávke, ale zároveň bude znamenať začiatok náročného obdobia. Od soboty sa zverenci Xaviho Hernandeza vydajú na sériu šiestich zápasov za menej ako 20 dní. Spomínané obdobie bude zahŕňať štyri zápasy v La Lige a dva súboje v Lige majstrov.

Netreba pripomínať, že teraz je čas, aby tréner začal vážne uvažovať o rotácii a rovnomerne rozdelil pracovnú záťaž medzi svojich zverencov. Dnes sa teda dajú očakávať rozsiahlejšie zmeny. Vzadu sa veľa zmien neočakáva. Frenkie de Jong, Oriol Romeu a Gavi by mohli nastúpiť v strede poľa, ale zaujímavé to bude v útočnej formácii.

Lamine Yamal odohral v posledných dvoch ligových zápasoch Barcelony pred reprezentačnou prestávkou 130 zo 180 možných minút. Za Španielsko potom odohral viac ako 100 minút v dvoch priateľských zápasoch a dá sa povedať, že by si mal oddýchnuť. Xavi by tak mohol proti Los Verdiblancos ponúknuť Rafinhovi úlohu pravého krídla, hoci aj on sa bude musieť vyrovnať s určitou únavou po zápase v Brazílii a náročnom cestovaní počas repre brejku.

Brazílčan zažil nepríjemný štart do sezóny, keď hneď vo svojom prvom vystúpení dostal červenú kartu a následne ho vytlačil 16-ročný Yamal. Sobota by mohla byť jeho šancou zanechať dojem. Medzitým sú Ferran Torres a João Felix dvaja silní kandidáti na štart na ľavom krídle. Španiel je v posledných týždňoch v skvelej forme a je silným kandidátom, zatiaľ čo portugalská hviezda sa na túto pozíciu hodí prirodzenejšie.

Cancelov prvý štart?

Príchod Joãa Cancela do Katalánska v posledný deň prestupového leta prilákal dostatočnú pozornosť médií a fanúšikov a vyvolal poriadny rozruch. Portugalský pravý obranca má totiž silné predpoklady stať sa ideálnou náhradou za Daniho Alvesa v Barcelone. Cancelo debutoval za klub ako náhradník proti Osasune ešte pred reprezentačnou prestávkou. Odohral 30 minút a naznačil, čo dokáže vo farbách Blaugranas.

Vo svojom krátkom vystúpení dal Cancelo barcelonismo dostatok dôvodov na radosť a vieru. Pravdou je, že v ten večer si mohol pripísať aj svoju prvú asistenciu ako hráč Barcelony. Portugalská hviezda by tak mohla prvýkrát nastúpiť za Barcelonu proti Realu Betis na Estadi Olimpic de Lluis Companys. Pozornosť bude upriamená na neho.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2023-09-16 13:28:21
Dajte už pokoj s Gavim na ľavom krídle. Nesedí to ani jemu a máme Félixa aj Ferrána.
2023-09-16 13:50:06
Ferran nepatrí na ľavé krídlo dufam ze utok bude Felix, Lewa, Ferran alebo Félix, Ferran, Raphinha, Yamal si musi oddychnut