Estadi Olimpic Lluis Companys bol v tejto sezóne svedkom niekoľkých skvelých zápasov. Verme, že dnešok - teda úvodný duel Ligy Majstrov proti Royal Antverpy - nebude iný.

Štadión bol predstavený ako dočasný domov Barcelony v tejto sezóne počas súboja Gamper Cupu proti Tottenhamu Hotspur, v ktorom domáci napokon zvíťazili. V prvom domácom zápase Barcelony v tejto sezóne zavítal na Montjuïc Cádiz. Výsledok 2:0 sa odzrkadlil na nevýraznom, ale sľubnom víťazstve. Počas uplynulého víkendu tím na tomto mieste rozbil bezmocný Real Betis.

V utorok večer sa na Estadi Lluis Companys odohrá prvý zápas Ligy majstrov UEFA v tejto sezóne, keď Barcelona privíta Royal Antverpy. Zápas bude pre Kataláncov prvým zo šiestich zápasov skupinovej fázy a dúfajú, že sa prvýkrát po troch rokoch prebojujú do vyraďovacej časti. Pred zápasom Barcelona - Royal Antverpy sa poďme pozrieť na tri otázky, o ktorých sa pred stretnutím horlivo diskutuje.

Skutočný lovecký revír

Liga majstrov v posledných sezónach neveští pre Barcelonu ani jej priaznivcov nič pekné. Po hrôzostrašných zápasoch v Ríme, na Anfield či v Lisabone sa Katalánci pred dvoma rokmi prepadli na nové dno, keď sa im nepodarilo postúpiť zo skupinovej fázy. V skupine spolu s Bayernom Mníchov a Benficou predviedli Blaugranas hororové predstavenie a prehrali tri zo šiestich zápasov skupinovej fázy.

Minulá sezóna nebola o nič lepšia. Zverenci Xaviho Hernandeza sa síce stali majstrami Španielska, ale ich výkony v Európe boli viac než hrozné. Druhýkrát za posledné roky prehrali polovicu zápasov skupinovej fázy a skončili tretí za Bayernom Mníchov a Interom Miláno. Zdá sa, že skupina Barcelony v ročníku 2023/24 je oveľa jednoduchšia. História však poukazuje na to, že v Lige majstrov nie je žiadny súper slabý.

Blaugranas už dobre ovládajú Xaviho systém a metodiku. Ich mužstvo teraz patrí k najlepším na svete a hráči z akadémie krásne zapadli do kádra. Pre Barcelonu tak tentoraz neexistujú žiadne výhovorky týkajúce sa Ligy Majstrov. Musia zapnúť na vyššie obrátky, keď na tom najviac záleží, a bez problémov si zabezpečiť postup do vyraďovačky.

Príbeh dvoch systémov

Xavi prišiel do Barcelony ako silný zástanca tradičného rozostavenia 4-3-3. Uprednostňoval myšlienku nasadenia dvoch prirodzených krídelných hráčov na oboch stranách s cieľom rozťahovať obranu súpera. Po roku a pol svojho pôsobenia musel tréner prekvapivo prispôsobiť svoj systém tak, aby vyhovoval mužstvu. V minulej sezóne sa rozhodol pre 4-3-3 s Gavim, ktorý hral ako falošné ľavé krídlo, a iba s dvoma útočníkmi vpredu.

Takto upravený systém sa Barcelone v minulej sezóne osvedčil, najmä vzhľadom na pevnú obranu, ktorá neinkasovala veľa gólov. Vždy však bolo jasné, že tímu chýba iniciatíva v záverečnej tretine. Keď Xavi začiatkom tohto týždňa nasadil Joãa Felixa na ľavé krídlo proti Realu Betis, zdalo sa, že tento problém je vyriešený. Katalánci boli v útoku presvedčiví, Alejandro Balde a Felix výborne kombinovali, aby odblokovali obranu a uvoľnili Roberta Lewandowskeho.

Prirodzenou myšlienkou by bolo, aby sme dnes proti Royal Antverpy videli nový systém. Felixovo zaradenie by však muselo byť na úkor Gaviho, Frenkieho de Jonga alebo Ilkaya Gündoğana. Zostane Xavi pri svojich starých zbraniach, alebo obetuje záložníka pre ďalšieho hráča v útoku? Tréner má pred sebou ťažké rozhodnutie.

Nečakaná dilema

Rozhodnutie Ousmane Dembélého opustiť Barcelonu nebolo v Katalánsku prijaté dobre. Francúz bol v čase svojho odchodu jednou z najspoľahlivejších zbraní Xaviho a hlavným nástrojom Barcelony na pravom krídle. O mesiac neskôr je jasné, že je pre všetkých dobré, že odišiel. Blaugranas majú teraz troch kandidátov, ktorí urputne bojujú o miesto na pravom krídle a všetci sú oddaní erbu.

Raphinha je prvým z trojice kandidátov, ktorý dokonca nastúpil v úvode sezóny Barcelony na poste pravého krídla. Nešťastná červená karta ho vyradila z hry na dva zápasy, ale proti Los Verdiblancos sa vrátil s chuťou a skóroval takmer po prvom dotyku s loptou.

Lamine Yamal, najnovšie zjavenie z La Masie, je druhým kandidátom. Tento 16-ročný mladík opakovane dokázal, že má zrelosť a schopnosti na to, aby hral na najvyššej úrovni, a už niekoľko zápasov je faktorom X na ihrisku Barcelony.  Tretím menom, ktoré sa uchádza o miesto na krídle, je Ferran "žralok" Torres. Španiel sa do novej sezóny vrátil s novou mentalitou, vytrvalosťou a formou a v štyroch zápasoch za Barcelonu strelil 3 góly.

Naposledy strelil prvý gól tímu z priameho kopu od čias Lea Messiho. Všetci traja hráči budú mať v nadchádzajúcej dlhej sezóne svoju úlohu. Napriek tomu bude zaujímavé sledovať, koho sa Xavi rozhodne využiť v prvom zápase Ligy Majstrov v tejto sezóne.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter

Diskusia

5 komentáre
2023-09-19 09:16:05
Lamine v poslednom zápase nehral na pravom krídle, tréner mu určil iný post kvôli Raphinovi. A necítil sa na ňom komfortne. Som zvedavý ako to bude dnes. No áno - máme pretlak na pravej strane vpredu - Ferran, Lamine aj Raphina.
2023-09-19 09:26:03
Asi je zbytocne aby sme tu do toho trenerovi kibicovali, iste zhodnoti aj schopnosti a moznosti supera. Ale zakladnu zostavu zo soboty opat zopakovat by bolo mozno skvele.😄 No tesim sa moc na vecer, hadam je tu zaciatok novej ery... barcy