Tréner FC Barcelona bol po včerajšom vysokom víťazstve nad Royal Antverpy spokojný. Xavi zhodnotil priebeh stretnutia na tlačovej konferencii po skončení zápasu.

[Marta Ramón, RAC1] Chcela by som sa opýtať na adaptáciu Joãa Félixa. Ako si vysvetľuješ, že to ide tak rýchlo?

"Myslím, že je to jednoduché. Joãova individuálna kvalita je veľká, má vrodený talent a inteligenciu, aby pochopil hru. Vidím, že si to užíva. Potrebujeme kontinuitu, ale myslím si, že hráme na najvyššej úrovni, odkedy som trénerom."

[Adria Albets, SER Catalunya] V minulej sezóne ste veľa zápasov vyhrali výsledkom 1:0. V posledných dvoch zápasoch ste mali gólovú bilanciu 10:0. Čo si myslíš, že sa zmenilo? Je to otázka šťastia? Alebo o väčšie množstvo talentu?

"Dúfam, že vyhráme veľa zápasov výsledkom 1:0. Nie všetky zápasy sa skončia 5:0. Budeme trpieť a tvrdo pracovať, aby sme vyhrali zápasy, to je jasné. Teraz sme však v dobrej chvíli, v dobrej forme, zdá sa, že hráči si hru užívajú a myslím si, že útočíme oveľa lepšie ako v minulej sezóne, a to je ten rozdiel. Myslím si, že chápeme otázku času, trpezlivosti. Sme v dobrej chvíli, ale najdôležitejšia je kontinuita."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Vyhrali ste dva zápasy 5:0, ste ešte šťastnejší, že ste v nich neinkasovali ani gól?

"Áno, vždy. Jediným negatívnym momentom bolo prvých 15-20 minút, keď sme vysoko nepresovali, zle sme odkopávali lopty. Myslím si, že mužstvo hralo veľmi dobre, veľmi dobre pochopilo hru. Myslím si, že hráči si to užívali a fanúšikovia tiež."

[Cadena COPE] Odohrali ste dobré stretnutie, Porto tiež vyhralo svoj zápas. Myslíš si, že sa situácia v skupine môže rýchlo vyriešiť?

"Teraz nás čaká výjazd, podľa môjho názoru najťažší v skupine. Chceme postúpiť do osemfinále a ak budeme prví v skupine, tým lepšie. Myslím si, že teraz máme schopnosti a vieru, ale nasledujúce stretnutie bude najťažšie v tejto fáze."

"Myslím si, že je to otázka kontinuity, práce. Musíme takto hrať aj naďalej, nesmieme poľaviť. Myslím si, že sa nachádzame vo veľmi dobrej chvíli. Ako som už spomenul, myslím si, že sme v najlepšom momente, odkedy som trénerom. Sme tam, kde chceme byť, ale musíme takto pokračovať."

[Radio Nacional] V troch zápasoch na Montjuïc ste strelili 12 gólov a žiadny ste nedostali...

"Je veľmi dôležité, aby boli fanúšikovia spokojní. Cítime sa dobre, keď hráme doma, a to je to, čo chceme."

[David Ibañez, Mediaset] Hovoríš, že João má talent, ale je to aj tvoja zásluha. Čo si mu odkázal?

"Že si má užívať hru, že hráme veľmi ofenzívny futbal a že môže ukázať svoje schopnosti, že má hrať jednoduchý futbal. Povedal som mu: čím jednoduchšie budeš hrať, tým viac gólov dáš. To som mu povedal. Je veľmi, veľmi talentovaný a myslím si, že nám v tejto sezóne môže veľmi pomôcť."

[Televisión Española] Po posledných dvoch sezónach v Lige majstrov majú ľudia určité očakávania. Každý vie, že máte skvelý tím. Je výhra 5:0 najlepším spôsobom, ako ukázať, že Barcelona je späť?

"Myslím si, že je ešte príliš skoro. Je to prvé stretnutie doma. V minulej sezóne sme boli v podobnej situácii a nedopadlo to veľmi dobre. Musíme pokračovať v práci. Dnes sme odohrali dobrý zápas, ale musíme takto hrať aj naďalej."

[Marc Fuste, Jugones] Hovoríš, že chcete postúpiť do osemfinále a potom uvidíte. Nemyslíš si, že Barcelona môže v tejto sezóne postúpiť oveľa ďalej ako v predchádzajúcich rokoch?

"Dnes som veľmi šťastný. Okrem výsledku sme hrali dobre takticky, získavali sme loptu, vysoko sme pressovali. To sú pozitívne aspekty, a ak budeme takto hrať aj naďalej, môžeme bojovať o Ligu majstrov, ale ešte je príliš skoro."

Napriek mnohým pozitívam Gavimu chýbajú góly.

"Áno, barcelonský záložník sa musí ukázať, aby hral, a Gavi to často robí. Už sa mu to podarilo, ale zlepšuje sa, čo sa týka načasovania. Strelil dva góly a strelí ich ešte viac."

"Keď má Gündoğan loptu, všetko sa zlepší. Spadol nám z neba, vďaka nemu hráme lepšie. Keď sa dotkne lopty, všetko sa zmení. Je to skvelý hráč a som s ním veľmi spokojný."

[Otázka pre belgickú televíziu] Aký bol pre tebe najväčší rozdiel medzi Barcelonou a Royal Antverpy?

"Myslím, že prvých 20 minút bolo veľmi vyrovnaných, pretože sme nehrali dobre s vysokým pressingom. Od 25. minúty sme kontrolovali hru, držanie lopty, získali sme veľa lôpt na súperovej polovici, hrali sme veľmi dobre, dnes sme hrali veľmi dobre v pozičnom útoku. Som veľmi šťastný a spokojný. Myslím si, že hlavný rozdiel bol v našom prístupe, ale aj v úrovni hráčov. Myslím si však, že sme si víťazstvo zaslúžili."

Ako sa ti páčilo stretnutie v podaní Arthura Vermeerena?

"Nehral veľa, pretože sme väčšinu zápasu dominovali, ale myslím si, že odvádza dobrú prácu. Je to dynamický tím, v strede poľa si mení pozície. Myslím si, že Vermeeren je veľmi dobrý futbalista."

"Frenkie je pre nás kľúčový hráč. Myslím si, že je v najlepšom období svojej kariéry. Veľmi sa rozvíja a je pre nás kľúčový."

zdroj: YT: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2023-09-20 06:43:33
Ty kraso, to trochu přehnal, protože od začátku to tak nebylo a výsledky také ukazují, že to tak nebylo, asi se nechal unést euforii ze zápasu.
2023-09-20 08:32:05
chlapci, zle Ste to pochopili. On povedal, že teraz hrajú najlepší futbal od čias jeho nástupu... (čítanie s porozumením...)