Tribúny na Estadi Olimpic de Lluis Companys v sobotu počas plného času boli nadšené. V náhradnom domove Barcelony nebolo počuť vlastný hlas, hráči sa očividne stále vyrovnávali s tým, čo práve dosiahli. Pritom zápas vyzeral byť stratený. Desať minút pred koncom riadneho hracieho času prehrávali Blaugranas o dva góly a boli bezradní. A potom prišla úžasná remontada.

To, čo nasledovalo, bolo nepredstaviteľné. Xaviho zverenci v priebehu deviatich minút trikrát rozvlnili sieť, zvrátili priebeh zápasu a získali tri body.  Poďme sa pozrieť na 3 kľúčové závery, o ktorých sa hovorí v zápase Barcelona - Celta Vigo 3:2.

Remontada, ktorú Barcelona potrebovala

Na rozdiel od Realu Madrid, ktorému sa darí pod tlakom strieľať dôležité góly, Barcelone sa to nedarilo veľmi často. Z hľadiska psychickej odolnosti bola vždy v relatívnej nevýhode. Práve preto sú víťazstvá, ako bolo to víkendové, veľmi dôležité. Návrat z dvojgólového manka a víťazstvo v závere zápasu je pre Xaviho zverencov uistením, že sú schopní otočiť zápas aj na prvý pohľad zo stratenej pozície.

Keďže tím smeruje hlbšie do sezóny, najmä v Lige majstrov, práve takéto víťazstvá dodajú tímu silu v rôznych obdobiach.  Barcelona bola v úvodných 80 minútach zápasu proti Cete Vigo úplne mimo. Mala síce leví podiel na držaní lopty, ale galícijský tím vytváral väčšinu nebezpečných útokov z protiútokov. V iný večer mala Barcelona do 80. minúty prehrávať o štyri góly. Nakoniec sa Kataláncom podarilo zahryznúť do súpera.

Či už to bol João Felix, João Cancelo, Robert Lewandowski alebo Gavi - všetci umožnili návrat len vďaka chirurgickej presnosti pri každej prihrávke v záverečných 10 minútach. Víťazstvo možno nebolo pekné, ale bolo dokonalé. Obrovskú zásluhu na tom má Robert Lewandowski, ktorý pod tlakom strelil 2 góly. Najlepší útočník na svete bez ohľadu na svoj vek.

Obrovské diery po čiare na oboch stranách

Celta Vigo plnila svoj herný plán proti domácim na jednotku, pretože Xaviho zverenci pôsobili stratene počas väčšiny zápasu. Zatiaľ čo Barcelona sa snažila vytvoriť niečo zmysluplné v záverečnej tretine, Celta bola v útoku dôrazná. Pri každom výpade do barcelonskej zóny si vytvorila priestor na skórovanie a z veľkej časti sa o to zaslúžili katalánski obrancovia. Xavi sa rozhodol nasadiť Marcosa Alonsa a Joãa Cancela, pričom obaja obrancovia vybiehali vysoko do útoku. Priestor, ktorý nechávali za sebou, bol hlavnou príčinou zákerných brejkov Celty.

Najmä Alonso bol v obrane hrozný a v útoku pomerne nevýrazný. V skutočnosti sa dynamika hry zmenila, keď nastúpil Balde. Cancelo bol v obrane tiež slabý, ale svoje chyby viac než vyžehlil asistenciou pri vyrovnávajúcom góle Lewyho a ten víťazný gól strelili dokonca sám. Klenot v ofenzíve.

Tím potrebuje trvalejšie riešenie

Ako správne poznamenal Robert Lewandowski v pozápasovom rozhovore pre ESPN, Barcelona sa včera večer snažila vytvárať si proti nízkemu bloku Celty Vigo príležitosti. Rafael Benítez nasadil päťčlennú obrannú líniu, aby vytvoril prekážku v rozohrávke domácich. Barça zasa nedokázala využiť voľné priestory, ktoré Celta nechala voľné. Ako však Poliak zdôraznil, nie je to prvýkrát ani naposledy, čo Barcelona čelí takýmto disciplinovaným obranným radom.

V posledných rokoch sa proti Kataláncom čoraz častejšie stáva, že súper zaparkuje v šestnástke autobus, a Xavi musí nájsť trvalé riešenie toho istého. Návrat Pedriho bude mať veľký význam pre kreatívu tímu. Napriek tomu je jasné, že Katalánci musia hrať rýchlejšie najmä vo finálnej tretine, aby tento problém zmiernili. Bude preto zaujímavé sledovať, ako Xavi vyrieši túto situáciu v nasledujúcich zápasoch. Koniec koncov, táto téma sa bude opakovať do konca ročníka.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2023-09-25 09:59:40
největší problém je pomalá rozehrávka.Proti soupeři,který parkuje autobus,se po zisku míče musí přejit do rychlého protiutoku a využít rozhozené obrany. My jsme opět kladli důraz na držení míče ,což se nám už hodněkrát vymstilo.Navíc ten pověstný autobus spoluvytváříme pomalým přechodem do utoku ,již do zformované obrany. Předcházejíci dva zápasy ,co jsme vyhrali 5-0 to byla uplně jiná hra.Druhý poločas proti Antverpám jsme prostřídali a opět postupně přešli do nekonečných přihrávek o ničem.Přitom tam bylo pět čerstvých hráčů,kteří mohli hrát naplno.No a v sobotním zápase jsme to dovršili 80. příšernými minutami. Přitom máme hráče na rychlý protiútok .Chtěl bych vidět mnohem více kolmých přihrávek na nabíhající hráče.....kolikrát vidím,že hráči se rozběhnou ,ale nahrávku nedostanou ,protože asi musíme hrát na jistotu .Ale tohle nás akorát ubíjí ,jak fotbalově tak i diváka co to sleduje
2023-09-25 10:18:05
Ja sa priznám, že najpozitívnejšia vec zápasu bola vynikajúca posledná štvrťhodina. Už som myslel, že budeme mať vždy závery zápasu úplne zlé, nekoncentrované. A teraz sme udreli práve v závere.
Nádhera a pre mňa totálne prekvapenie.