Barcelona a Athletic Club sa vždy stretávajú v súbojoch, ktoré stoja za obdiv. Koniec koncov, sú to dva tímy, ktoré sa vyznačujú regionálnou hrdosťou a domácim talentom ako žiadne iné. Iné to nebolo ani včera večer na Montjuïc.

Katalánci sa môžu pochváliť skvelou bilanciou proti zverencom Ernesta Valverdeho z poslednej doby, no nedeľňajší súboj nebol žiadnym galapredstavením zo strany Blaugranas. Barcelona bola predsa len bez niektorých zo svojich najväčších hráčov a Xavi Hernandez bol nútený nasadiť provizórnu jedenástku, ktorá sa pochopiteľne nemôže pochváliť veľkou zohratosťou.

Hostia dali obhajcovi titulu zabrať najmä v druhom polčase, keď si vytvorili niekoľko šancí na to, aby sa ujali vedenia. Húževnatá obrana a niekoľko mladých talentov z akadémie sa však prejavili a priniesli Barcelone tri body. Poďme sa pozrieť na 3 hlavné závery zo včerajšieho zápasu medzi Barcelonou a Athletic Club.

João Felix sa neustále zlepšuje

Barcelona pod vedením Xaviho Hernandeza nemala núdzu o hrdinov. Či už ide o mladé jadro záložníkov Pedriho, Gaviho a Frenkieho de Jonga, alebo o veteránskych útočníkov ako Robert Lewandowski, všetci mali svoje chvíle, keď zažiarili. Jedným z mien, ktoré sa v poslednom čase objavilo a s každým ďalším týždňom sa len zlepšuje, je João Felix.

Od svojho prestupu do Katalánska na hosťovanie našiel tento mladík skvelú formu. Nový systém a ofenzívny prístup k hre Portugalčana viditeľne nakopli. Čo však na portugalskom útočníkovi najviac prekvapilo, nie je jeho kvalita, pretože tá je známa už dlho. Skôr je to samotná konzistencia, s akou podáva výkony, ktorá je pre Xaviho tím dobrým znamením.

Včera večer bol Felix opäť jednoznačne najlepším hráčom Barcelony. Mladík sa cíti vo svojej úlohe na ľavej strane veľmi dobre a zdá sa, že prevzal úlohu hlavného tvorcu Kataláncov. Proti Athletic Club zaznamenala táto hviezda tri strely na bránu, raz trafila brvno, absolvovala jeden dribling a predviedla tri úžasné kľúčové prihrávky.

V priebehu zápasu pripravil loptu na podnose pre Lamine Yamala, Ferrana Torresa a Fermína Lópeza, pričom sám bol niekoľkokrát blízko ku gólu. Nakoniec bol odmenený za svoju neúnavnú snahu, keď si pripísal asistenciu na gól Marca Guiu. Pravdou je, že Felix mal leví podiel na víťazstve, keďže prepasíroval loptu cez baskickú obranu a uvoľnil mladého útočníka La Masie.

Marc Guiu urobil dojem

Po záverečnom hvizde na Estadi Olimpic Lluis Companys v nedeľu večer zostali fanúšikovia po celom svete v úžase z La Masie. Barcelonská futbalová akadémia je už dlho známa svojou schopnosťou vychovávať kvalitných mladých futbalových hráčov. Teraz sa však dostala do bodu, keď človeku padá sánka z množstva takýchto zázračných talentov v jej radoch.

V tíme Xaviho Hernandeza už pôsobia Gavi, Balde, Yamal a Fermín López, ktorí sú mladými odchovancami rovnakej akadémie. V nedeľu večer, keď Xavi Hernandez naliehavo potreboval zdroje pred bránkou, akadémia opäť splnila svoju úlohu. Po takmer 80 minútach sa Barcelona snažila premeniť šance vytvorené v záverečnej tretine. Xaviho pohľad padol na mladého Marca Guiu na lavičke, jeho oči žiarili sebavedomím, ako povedal tréner na pozápasovej tlačovej konferencii.

Španiel si Guiu zavolal a 10 minút pred koncom mu doprial oficiálny debut v prvom tíme. Ako v rozprávke, mladík nepotreboval viac ako 30 sekúnd a dva dotyky, aby sa predstavil svetu. Guiu spracoval Felixovu prihrávku, vytvoril si priestor, zabehol za baskickú obranu a mal pred sebou len Unaia Simona. Brankár vyrazil proti mladíkovi, ale ten bez toho, aby sa zapotil, taktne zasunul loptu za Simona a až potom si uvedomil veľkosť toho, čo práve urobil. Tento výkon mu len otvorí dvere k väčšiemu počtu minút, najmä ako možnosť priameho striedania s Lewandowskim.

Scéna pre El Clasico je pripravená

V kalendároch po celom svete je dátum 28. októbra označený červenou farbou ako výnimočný deň. Deň, keď futbal vrcholí a dvaja silní hráči tohto športu sa po prvýkrát stretnú v novej sezóne.

Barcelona hostí Real Madrid v 11. zápase La Ligy EA Sports a výsledky oboch tímov v poslednom kole len umocňujú význam tohtoročného slávneho stretnutia. Pred desiatym kolom mal Real Madrid pred Barcelonou solídny trojbodový náskok a hrozilo, že svoj náskok ešte zvýši. Osud chcel, že Los Blancos v sobotu nedokázali nájsť odpovede na otázky, ktoré im Sevilla položila. V konfrontácii s Andalúzanmi uhrali remízu a získali tak jeden bod.

Víťazstvo Barcelony týmto pádom pekne pripravilo pôdu pre Clasico. Vďaka tomu, že Katalánci získali tri body, delí úhlavných rivalov v ligovej tabuľke už len jeden bod. Víťaz slávneho Grand Derbi získa na Montjuïc počas víkendu veľmi veľa.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
jirkam Premium
2023-10-23 14:01:06
Nechci být moc jizlivy,ale pamatuji jak Xavi Felixe nechtěl. Jsem rád, že neměl pravdu
2023-10-23 17:18:46
Minulý rok držal ofenzívu Barci Lewa a teraz je hlavným protagonistom Felix....asi dobrá odpoveď Felixa na to, že ho Xavi nechcel! A tak to má byť, dokázať na ihrisku svoje kvality!