V letnom priateľskom El Clásico opustil ihrisko İlkay Gündoğan predčasne pre zranenie. Teraz je Nemec plne pripravený na svoje prvé oficiálne Clásico, ku ktorému pristupuje s veľkým nadšením.

Bývalý kapitán Manchestru City poskytol rozhovor televízii TV3. Na otázku o svojej účasti v El Clásicu odpovedal: "Naozaj chcem hrať v tomto zápase. Na klubovej úrovni je to najlepšie stretnutie, ktoré sa dá sledovať. Sám si pamätám, ako som ho sledoval ako dieťa, ale aj v posledných rokoch, keď som hral za City. Nikdy som si ho nenechal ujsť." Gündoğan dodal: "Je to skvelý pocit byť jeho súčasťou. Aj keď nebudeme hrať na Camp Nou, atmosféra na Montjuïc bude fantastická. Dúfam, že sa fanúšikom za ich podporu odvďačíme víťazstvom."

Zranenia a výkony mladíkov

Stredopoliar pripúšťa, že zranenia mohli ovplyvniť nedávny prístup tímu, ale zároveň vyzdvihuje výborné výkony najmladších hráčov, pre ktorých pôsobí ako mentor: "Mladí hráči podávajú veľmi dobré výkony. V sobotu budú mať ďalšiu príležitosť, ale je dôležité, aby vedeli zostať pokojní a mali trpezlivosť. Bude to zápas s veľkými emóciami, pretože je to veľký zápas, možno najdôležitejší zápas v ich doterajšom živote. Všetci musíme mať viac pokoja a trpezlivosti ako naposledy. Zápas sa nesmie zmeniť na jazdu hore - dole ako proti Šachtaru, pretože potom je to ako hod mincou. Musíme to mať viac pod kontrolou. V posledných zápasoch sme urobili veľmi jednoduché chyby, ktoré nás stáli góly, ktorým sme sa mohli vyhnúť. Vďaka mojim skúsenostiam je mojou úlohou aj to, aby ostatní vedeli zostať pokojní."

Úloha v tíme

Xavi niekoľkokrát povedal, že Gündoğan je synonymom správneho rozhodnutia a že hra tímu do veľkej miery závisí od prítomnosti Nemca na ihrisku. Nemec prijíma tieto komplimenty so skromnosťou: "Samozrejme, je vždy veľmi príjemné počuť niečo také od svojho trénera. Pre mňa to však nie je úplne nové, pretože sa poznám, viem, čo dokážem, a viem, ako môžem pomôcť tímu. Neprišiel som sem však preto, aby som žiaril sám a bol superhviezdou. Prišiel som sem, aby som pomohol tímu uspieť a aby som pomohol svojim kolegom stať sa lepšími." Aktuálny víťaz Ligy majstrov si je vedomý svojej úlohy v tíme: "Chcem byť vzorom správania a odhodlania na ihrisku aj mimo neho. Cítim, že tým pomáham aj trénerovi. Myslím si, že som si zatiaľ počínal dobre, ale stále sa môžem oveľa viac zlepšovať. Všetko, čo robím, môžem stále robiť na vyššej úrovni. Myslím si, že je to normálne v procese adaptácie na nový tím, novú krajinu, nové mesto. Keď všetko zapadne na svoje miesto, zlepší sa aj úroveň hry."

Fermín López

Zranenia Frenkieho de Jonga a Pedriho spôsobili, že v posledných zápasoch sa v strede poľa objavil Fermín López. Gündoğan svojho spoluhráča chváli: "Fermín si počína veľmi dobre. Dokáže nájsť dobré riešenia v každej situácii. Hovoríme o veľmi dobrom hráčovi, ktorý dokáže byť rozhodujúci. Dobre strieľa pravou nohou, dobre strieľa ľavou nohou, je dobrý v hĺbkových prihrávkach... Niekedy si však musí zachovať potrebný pokoj. Ak sa mu podarí získať správnu rovnováhu, jeho úroveň hry bude ešte vyššia, pretože vďaka tomu bude robiť ešte lepšie rozhodnutia. A ako som už povedal, na to som tu: chcem mu pomôcť. Môžem to urobiť tak, že sa s ním porozprávam, ukážem mu určité činnosti, aby si ich vedel predstaviť a pochopiť."

Vinícius

Nemca sa pýtali aj na Viníciusa, konkrétne na jeho poslednú akciu v zápase proti Brage. Hoci Gündoğan priznal, že túto konkrétnu akciu nevidel, na otázku o Brazílčanovi odpovedal: "Niekto by si mohol Viníciusove akcie vysvetliť ako provokáciu, ale pre mňa, ak mám byť úprimný, to tak nie je. On už zrejme vie, že ak niečo také urobí, bude vypískaný. Ale možno sa mu piskot páči, neviem... Niektorí hráči to vnímajú ako ďalší motivačný prvok. Ja sám to mám tak, že keď hrám na výjazde a pískajú na mňa, motivuje ma to ešte viac. Žijeme vo svete, kde sa dá niečo robiť rôznymi spôsobmi a každý musí vedieť prejaviť svoje emócie, samozrejme, vždy s rešpektom."

İlkay Gündoğan sa v doterajšej kariére stretol s Realom Madrid deväťkrát, pričom päťkrát vyhral, dvakrát remizoval a dvakrát prehral.

zdroj: TV3
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2023-10-27 17:07:51
Gundo zatiaľ nehrá tak ako v City. No musíme uznať, ze ani tam nehral na takej úrovni hneď od prvej sezóny. Keď hráš spolu s Rodrim a De Bruinem 5 sezón tak je to rozdiel ako v Barce kde hrá s Romeum.