Počas tlačovej konferencie pred sobotňajším El Clásicom sa Xavi Hernández vyjadril k dostupnosti zranených hráčov vrátane Roberta Lewandowskeho či hovoril o nominácii Jesúsa Gila Manzana na rozhodcu zápasu...

[Marta Mauricio, Barça Studios] Čo by mohlo víťazstvo v El Clásicu znamenať pre Barçu vzhľadom na jeho dôležitosť?

"Znamená to pre nás veľa. Je to zápas, v ktorom chce hrať každý hráč na svete. Tento zápas plánujeme ako príležitosť. K tomuto zápasu pristupujeme dobre, s dobrými pocitmi, s dobrou hrou... Samozrejme, všetko sa dá zlepšiť, ale máme za sebou dve veľmi dôležité víťazstvá. Víťazstvo proti Realu by znamenalo veľké zvýšenie sebavedomia... navyše by sme sa v tabuľke dostali pred nášho priameho rivala... Pre nás je to kľúčový zápas, veľmi dôležitý. Chceme tieto zápasy vyhrať. Všetci sú nadšení a odhodlaní. Každý chce hrať. Teší ma nasadenie všetkých hráčov. Cítim veľké vzrušenie. "

[Xavi Lemus, TV3] Aká je dostupnosť zranených hráčov, ktorí dnes neočakávane trénovali? Aké sú ich šance na povolanie?

"Aj mňa to prekvapilo. Hráči, ktorí boli prakticky vyškrtnutí, chcú byť prítomní, chcú pracovať, chcú mať dobrý pocit... Myslím, že je to kvôli El Clásicu. Každý chce byť. Uvidíme zajtra. Pocity sú veľmi dobré. Nomináciu oznámime zajtra, pretože musíme zistiť, ako sa niektorí budú cítiť po tréningu. To, že všetci chcú byť pripravení, je pre trénera niečo fantastické."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Aké pocity má Pedri?

"Každý má dobré pocity, každý sa chce presadiť, ale my ako trénerský a lekársky štáb nechceme na nikoho tlačiť. Chceme, aby sa zotavili v pokoji a aby sa im zranenie neobnovilo. Každý chce hrať, každý chce prispieť k tímu... Je to samozrejme veľmi dôležitý zápas, ale uvidíme. Zajtra sa rozhodneme o zozname povolaných a potom o jedenástke."

[Adria Albets, Cadena SER] Predtým ste umiestňovali Arauja do pravej obrany, aby zastavil Viníciusa, a fungovalo to. Zmení sa to s príchodom Cancela?

"Zmení sa to, že máme Cancela. Jeho prirodzenou pozíciou je pravá obrana, ale môže hrať aj na ľavej strane, môže hrať ako stredný obranca, krídelník, pivot... Je pre nás veľmi dobrou alternatívou. Je všestranný, dynamický... Uvidíme zajtra. Máme rôzne možnosti a na základe pocitov hráčov sa rozhodneme o jedenástke a o tom, ako budeme útočiť a brániť."

[German García, Radio Nacional] Bude potrebné riskovať a staviť na hráčov, ktorí sa vracajú po zranení? Alebo bude lepšie vsadiť na mladých futbalistov, ktorí sa teraz prezentujú vysokou úrovňou?

"Všetko je to o pocitoch. Budú hrať tí, ktorí sú stopercentne pripravení. Nemôžeme urobiť chybu a postaviť hráča, ktorý nemá dobrý pocit a nie je stopercentne pripravený a na stretnutie na takej vysokej úrovni. V El Clásicu musíte byť na 100%. Dnes všetci ukončili tréning s dobrými pocitmi."

[Helena Condis, COPE] Včera sme sa dozvedeli, že El Clásico povedie Gil Manzano... čo si o tom myslíš?

"Počítač vyžreboval takého rozhodcu a čím menej o ňom budeme hovoriť, tým lepšie. Nič viac. Koná sa žrebovanie, áno? Takže keď sa ma pýtate na rozhodcov, hovorím to isté: Nech rozhodujú čo najlepšie a najspravodlivejšie."

[Mundo Deportivo] Mohli by sme zajtra vidieť nejaký experiment?

"Veľa experimentov nie je. Real Madrid útočí určitým spôsobom... Možno zmeníme spôsob krytia a budeme musieť byť opatrnejší, ale budeme odvážni. Možno sa zmenia niektoré mená, ale model ani filozofiu nezmeníme: budeme odvážni a pokúsime sa dominovať s loptou."

[Joan Domenech, El Periódico] João Cancelo rád riskuje... Z čoho pramenia jeho straty?

"Myslím, že to nie je otázka sebavedomia, cíti sa veľmi dôležitý, užitočný a má odvahu robiť tieto veci. To, čo musíme urobiť, je analyzovať, kde strácame lopty, a minimalizovať to. Musíme minimalizovať straty vo fáze výstavby akcií v strede poľa, a to najmä proti Realu Madrid, aby sme zabránili ich protiútokom."

[Sergi de Juan, Sport] Ako dôležitý bude zajtra Oriol Romeu, keďže Bellingham hrá ako mediapunta? Dokáže ho Oriol ako defenzívny stredopoliar zadržať?

"Áno, áno... Oriol aj ostatní strední záložníci... všetci si musia dávať pozor. Zajtra budeme mať jasný spôsob útočenia, jasný spôsob bránenia."

[Albert Hernández, Television Española] Ak ti zajtra Lewandowski a Frenkie de Jong povedia, že sa cítia byť schopní hrať, postavíš ich?

"Áno, ak budú stopercentne pripravení, tak nebude žiadny problém."

[Mari Carmen Torres, Marca] Gavi je vášnivý a veľmi intenzívny hráč. Kvôli tejto súťaživosti a intenzite si sa s ním musel špeciálne porozprávať, alebo to nie je potrebné?

"Nie, nie je to potrebné, pretože si myslím, že s nami veľmi dozrel. Myslím si, že jeho sebakontrola je mimoriadna. Ak si dobre pamätám, v prvej sezóne dostal jednu červenú kartu a v aktuálnych zápasoch ďalšiu. Nie viac, ak sa nemýlim. To nie je výrazný počet červených kariet. Myslím si, že Gavi je podstatný, dáva do toho vášeň a dušu. Samozrejme, musí sa kontrolovať a to robí veľmi dobre. Pre tím je však zásadný."

[Marc Fuste, El Chiringuito TV] V posledných týždňoch sme hovorili o mnohých nešportových témach. Ako sa staviaš k tomuto Clásicu? Máš trochu túžbu, aby sa tento zápas skončil a ty ste na to mohol zabudnúť?

"Nie, mám túžbu súťažiť v ňom a užiť si ho s vedomím, že je to veľmi dôležité stretnutie, ale nech sa stane čokoľvek, v tabuľke sa nič nerozhodne. Takéto zápasy hráme radi. Sústredím sa na futbal, napriek polemikám. Sústredím sa na Viníciusa futbalistu, Bellinghama futbalistu, ich silu, ktorá je veľká, tréner Ancelotti.... To je to, čo robím, ale čo sa týka polemiky, už minule som povedal, že ju nebudem vytvárať."

[LaLiga Internacional] Ako môžeš vysvetliť niekomu, kto hrá svoje prvé alebo druhé El Clásico, ako má k takémuto zápasu pristupovať? Ako má k stretnutiu pristupovať ako tím? Ste neporazení, ale máte početný zoznam zranených hráčov. Ako ste na tom ako tím pred týmto veľkým stretnutím?

"Myslím si, že pristupujeme vo veľmi dobrom stave, sme pripravení na zápas. Nachádzame sa v dobrej chvíli po psychickej aj fyzickej stránke. V posledných dvoch zápasoch sme vyzerali dobre. Zajtra je však niečo iné, je to Clásico, máte viac nervov a napätia, viac všetkého. Musíme teda ovládať naše emócie, myslím, že to bude zajtra kľúčový prvok. [Druhá otázka] Ako hovorím, nervy, napätie... Musíme tieto emócie kontrolovať. Ale s futbalistom je to úplne iné, pretože cítite, že môžete urobiť veľa, a ako tréner musíte kontrolovať všetkých hráčov."

zdroj: YT: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.