Barcelona to proti Realu Sociedad nikdy nemala mať ľahké. Proti jednému z najformovanejších španielskych tímov sa od zverencov Xaviho Hernandeza vždy vyžadovalo, aby zvýšili úsilie a podali rázny výkon. To sa však ani zďaleka nestalo. Katalánci boli pod tlakom väčšinu, ak nie celý zápas, a predviedli výkon, za ktorý sa môžu hanbiť. Nikdy sa nedostali do ofenzívy na dlhšie a len sa naháňali za loptou.

Nakoniec, aj keď je to nespravodlivé, Ronald Araujo dve minúty pred koncom poslal svoj tím do vedenia. Gól bol možný len vďaka fenomenálnej prihrávke Ilkaya Gündoğana, po ktorej Uruguajčan perfektne hlavičkoval. Počas večera sa udialo mnoho udalostí hodných titulkov, od zisku troch bodov vďaka gólu v koncovke, po Pedriho návrat k futbalu a od voľného útoku Realu Sociedad po Xaviho striedanie. Poďme sa pozrieť na hlavné závery z tohto stretnutia.

Večer v znamení Realu Sociedad

Ak bola Barcelona minulý víkend proti Realu Madrid lepším tímom, zosynchronizovanejším celkom a iniciatívnejším mužstvom, tím, ktorý včera večer nastúpil na ihrisko, bol len tieňom toho istého. Blaugranas sa ani zďaleka nepriblížili forme, ktorú predviedli pred týždňom. Etiológia toho istého môže byť viacnásobná, od psychologického vplyvu minulého víkendu až po zmenenú formáciu, ktorú Xavi nasadil. Faktom však zostáva, že Real bol ďaleko lepší ako Barcelona.

Real Sociedad bol včera večer v San Sebastiáne lepším tímom, a to až do takej miery, že sa zdalo, že Katalánci určite stratia body. Boli inšpirovaní v útoku, pevní v obrane a bez problémov si vytvárali šance. Baskovia ukončili zápas s 51% držaním lopty, 13 strelami, z ktorých 6 bolo na bránu, dvoma nevyužitými veľkými šancami a deviatimi strelami z šestnástky. Obranu Barçy trápili najmä Ander Barrenetxea, Takefusa Kubo a Mikel Merino.

Ter Stegen zabral naplno

Real Sociedad bol včera večer lepším tímom a zaslúžene si mal pripísať tri body. Ak sa im to však nepodarilo z nejakého dôvodu, bol to Marc-André ter Stegen. Nemecký gólman predviedol v bránke senzačný výkon a sám zabránil Baskom v strelení gólu.

Ter Stegen mal minulý víkend v El Clasicu ďaleko od svojho najlepšieho výkonu, pričom mnohí poukazovali na to, že si mal počínať lepšie, aby zabránil vyrovnávajúcemu gólu Juda Bellinghama. Včerajší výkon to do istej miery napravil. Barrenetxea, Kubo, Merino a spol. sa viackrát pohrali s obranou Barcelony a vytvorili si reálne a nebezpečné gólové šance. Brankár Kataláncov sa naopak vyznamenal a šiestimi zákrokmi ich pripravil o radosť.

Najprv už v štvrtej minúte vychytal strelu Mikela Oyarzabala a o 10 minút neskôr ho otestoval vyzval Kubo. Na začiatku druhého polčasu ho preveril Brais Mendez a potom predviedol výborný zákrok, ktorým vychytal Barrenetxea. Pozoruhodné je, že 5 zákrokov prišlo z vnútra poľa a brankár zabránil ohromujúcim 2,17 gólu.

Tri zlaté body

Prehra s Realom Madrid minulý víkend poslala Barcelonu až na 4. pozíciu v priebežnom poradí La Ligy. Rozdiel medzi Los Blancos a Blaugranas sa zvýšil na štyri body, čo dáva tímu Carla Ancelottiho značný náskok. Druhá prehra za sebou by včera večer ešte viac podlomila sebavedomie tímu. Potenciálne 7 bodov za lídrami by bol pre Xaviho zverencov ťažký boj.

Katalánci si víťazstvo v San Sebastiáne skutočne nezaslúžili. Neboli ani z polovice takí dobrí ako La Real a nepredviedli dostatočne silný výkon na to, aby si zaslúžili remízu. Futbal je však krutá hra. Taká, v ktorej môže moment individuálnej geniality zrušiť celozápasovú dominanciu súpera. Minulý týždeň sa Barcelona stala obeťou toho istého a tentoraz je na opačnom konci. Xavi bude brať tri body všetkými desiatimi bez ohľadu na to, ako sa k nim dopracuje. Je na čom pracovať, ale problémy sa budú ľahšie riešiť, kým je mužstvo v boji o titul.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

6 komentáre
2023-11-05 17:59:23
Jasne, ter Stegen niečo pochytal, ale z takých šancí mali dať minimálne 1 gól. A nedali ho, takže pred bránou to z ich strany až také slávne nebolo.
2023-11-05 18:38:07
Hlavný záver je ze barca je ako horskej drahe,raz hore raz dolu,aj ked roky nemala taky siroky kader kvalitnych hracov,pre mna je hlavny problém barcelony, slabućky xavi,ten ma jednu taktiku a 11 hracov na ihrisku,je jedno kto a kedy tam jej,nic sa nemeni,na jednej ci na druhej strane