Dnešná tlačová konferencia Xaviho pred zápasom s Atléticom začala s takmer 30-minútovým meškaním. Dôvodom vraj bola návšteva Joana Laportu v šatni tímu po tréningu. Tréner sa okrem iného vyjadril k situácii Marc-André ter Stegena, Ronalda Arauja a Roberta Lewandowskeho. 

[Laura Brugues, TV3] Dozvedeli sme sa, že Joan Laporta vás práve navštívil v šatni... Môžeš niečo prezradiť?

"Áno, navštívil nás. Chodí za nami pomerne často. Máme veľmi dobrý vzťah. Motivoval nás, aby sme odohrali dobrý zápas a cítili sa dobre. Prejavuje nám veľkú dôveru. Počúvať prezidenta je vždy radosť. Je vždy pozitívny, v dobrej nálade."

[Laia Col, RAC1] Ter Stegen opäť netrénoval.... Je pre zajtrajší zápas mimo hru? Kedy sa môže vrátiť?

"Otestoval sa a má drobné problémy. Uvidíme budúci týždeň. Cíti bolesť v chrbte, ktorá pretrváva. Ukazuje veľké odhodlanie. Je smutný, že nemôže pomôcť tímu. Je jedným z kapitánov... Trápi sa kvôli tomu, ale na zajtra je vyradený."

[Javier Gascón, Mundo Deportivo] Araujo včera povedal, že sa mu nepáči hrať na pravej strane obrany a predtým to isté povedal Koundé. Ako ich presvedčíš?

"No, je to problém pre trénerov reprezentácií, pretože v národnom tíme obaja hrajú ako krajní obrancovia, takže... So mnou hrajú ako stopéri. Keď útočíme, hráme s tromi obrancami a oni sú stopéri. A keď bránime, niekto musí ísť dole na stranu. Obaja hrajú tam, kde povie tréner a tím. Neexistuje žiadna debata. S oboma som sa rozprával a veľmi dobre sa prispôsobili skupine. Obaja sú prirodzení stopéri, ale pokojne sa dokážu prispôsobiť aj hre na kraji."

[Alex Posada, Beteve] Chcel by som sa spýtať na Roberta Lewandowskeho. Štatistiky ukazujú, že strieľa oveľa menej gólov ako v minulej sezóne. Ako to hodnotíš? Cíti sa dobre po psychickej stránke?

"Áno, Robert je ako stroj. Je to hráč, ktorý neprestáva pracovať. Má vieru. Každý deň sa zlepšuje, trénuje... Je prakticky ako robot: trénuje, trénuje, trénuje... Je v tom veľkolepý. Bude strieľať góly. Nemám žiadne pochybnosti. Je to Lewandowski... je náš najlepší hrotový útočník. Bude strieľať góly a rozhodovať. Nemám žiadne pochybnosti. Nula pochybností. To, čo musíme urobiť, je lepšie ho "kŕmiť", častejšie ho hľadať, lepšie pripraviť tím, aby mohol finalizovať akcie... Myslím si, že je to otázka času. Hráči majú svoje série, ale ak sa nemýlim, pred dvoma zápasmi strelil dva góly... Nemám z toho obavy. Čo ma znepokojuje, je zlepšenie tímu, zlepšenie efektivity..."

[Patricia Dominguez, FC Barcelona] Zajtra hráte veľmi dôležitý zápas. Aké sú kľúčové aspekty na získanie troch bodov a ako dôležití budú v tomto zápase fanúšikovia?

"Veľmi dôležitý zápas, sú to ďalšie tri body a navyše hráme proti priamemu súperovi. Sú v dobrej forme a my hráme doma. Potrebujeme fanúšikov, ktorí už v zápase s Portom urobili veľmi dobré výsledky. Je veľmi dôležité, aby fanúšikovia boli s tímom na Montjuïc a aby sme odohrali dobrý zápas. Kľúčom k úspechu bude dominancia v zápase, hra s loptou, vysoký pohyb, napádanie priestoru... Je ťažké hrať takto proti Simeoneho tímom, pretože zvyčajne bránia nízko. Hrajú intenzívne, agresívne a sú vo veľmi dobrej forme. Máme však šancu získať tri body a odohrať skvelý zápas."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Hovorí sa, že súčasné Atlético hrá oveľa lepší futbal ako v predchádzajúcich rokoch. Súhlasíš s tým? V akom aspekte musí byť tvoj tím predovšetkým veľmi dobrý, aby narobil Atléticu problémy?

"Ak mám byť úprimný, vyzdvihol by som ich trénera. Každým dňom, čo som trénerom, si Chola viac a viac vážim a cením. Za všetko, čo urobil, čo dosiahol svojím štýlom - odlišným od toho, čo chceme my -, ale to je chvályhodné vo veľkom klube, akým je Atlético Madrid. Myslím si, že za posledných 15-20 rokov zmenil históriu tohto klubu. Tiež sa prispôsoboval futbalistom, ktorých mal. Teraz má možno hráčov, ktorí sú talentovanejší a ofenzívnejšie zameraní. Všetci pracujú a behajú za tím... V tom spočíva Cholova veľkosť. Z mojej strany veľké uznanie pre Chola."

[Juli Claramunt, Jijantes] Chcel by som sa spýtať na Baldeho. Sezónu začal ako jedna z hlavných postáv, ale postupom času sa mu darí čoraz menej a v poslednom čase hrá na ľavej strane obrany João Cancelo. Ako ho hodnotíš? Rozprával si sa s ním? Čo od neho očakávaš?

"Cíti sa dobre. V zápase proti Rayu zaznamenal asistenciu pri vlastnom góle. Dobre napádal priestor. Bude zbierať minúty a bude pre tím dôležitý. Či už bude hrať Marcos Alonso, Cancelo alebo Balde, každý bude potrebný a dôležitý."

[German García, Radio Nacional] V posledných hodinách Antoine Griezmann, Saul či dokonca sám Simeone na tlačovej konferencii zhodne tvrdili, že João Felixovi chýba kontinuita. Súhlasíš s tým? Mohlo by ho to motivovať, alebo iritovať?

"Ja si myslím, že by mu to malo slúžiť ako motivácia. Tak to bolo aj v zápase proti Portu, pretože je z Benficy a to ho motivovalo. Pomohol nám dosiahnuť takýto pozitívny výsledok v Lige majstrov, tak dúfajme, že zajtra to bude rovnaké. Hrať proti svojmu bývalému tímu musí byť pre neho dodatočná motivácia - nuž, stále patrí Atléticu - ale myslím si, že je veľmi motivovaný a šťastný. Dáva nám veľa, je oddaný a má kontinuitu. Ja osobne som z jeho výkonov a adaptácie nadšený."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Čo Pedrimu ešte chýba k tomu, aby sa dostal na najvyššiu úroveň?

"Myslím, že odohral [proti Portu] veľmi dobrý zápas. Tak trochu ako celé mužstvo: druhý polčas bol veľmi dobrý, s pauzou... Myslím, že nabehal najviac, takmer 13 kilometrov. Veľa pracoval pri pressingu, pri rozohrávke, zachytával lopty.... Fyzicky sa cíti dobre a pre skupinu bude dôležitý."

[Joan Domenech, El Periódico] Povedal si, že chcete dominovať v zajtrajšom zápase... A nie je to to, čo chce Atlético? Brániť nízko?

"Áno, ale keď majú nepriaznivý výsledok, vyrovnávajú a prakticky v každom zápase sú jeden na jedného. Aj v tom sú veľmi silní. Napádajú priestory... Saul, Llorente, Da Paul... Krídla Lino, Riquelme sú silní a nabiehajú do priestoru, Griezmann, Morata.... Sú tímom, ktorý vie hrať aj s loptou. V tréningu sme sa zamerali na hru s loptou, to je pre nás najdôležitejšie. Bude to 'modelový' zápas."

[Adria Fernández, Sport] Ako hodnotíš Álvara Moratu? Ako blízko bol k prestupu do Barçy?

"Hovoril som s ním priamo. Bola tu príležitosť, aby prišiel. Je to veľmi zaujímavý, veľmi dobrý hráč. Je v dobrej forme, má "gól", pracuje pre tím.... Atlético má veľmi dobrý útok, príkladný na svetovej úrovni."

[Mari Carmen Torres, Marca] Klub tvrdí, že v januári môže prísť iba Vitor Roque. Ak sa tak stane, myslíš si, že budete mať dostatočný káder na boj o tituly?

"Áno, verím v tento tím. Verím v hráčov, ktorých máme. Som v každodennom kontakte s Decom, prezidentom a celou športovou oblasťou. Ak sa Roque pripojí, bude to pre náš tím veľmi dôležité a veľmi nám to pomôže. Uvidíme však, ako to bude, pretože je ešte príliš skoro o tom hovoriť."

[Alejando Segura, Radio Marca] Nedávno si povedal, že tím nie je v najlepšej forme. Mohla by sa po víťazstve nad Portom a po prípadnom víťazstve nad Atléticom zmeniť dynamika, v ktorej sa mužstvo nachádza?

"K tomu by sme museli pridať zápas proti Girone. Musíme to ukázať v každom zápase. Zajtra nás čaká veľmi dôležitý test, na najvyššej úrovni. Hráme proti tímu z Ligy majstrov, proti top súperovi. To isté platí aj pre budúcu nedeľu. Tak je to s každým zápasom, každý týždeň hráme proti Barcelone. Preto som hovoril o výhre poukazov na pokoj. Takto to je a takto sa cítim aj ja ako tréner. Hráči sú pod maximálnym tlakom a sú na nich kladené maximálne nároky. Tieto nároky máte aj vy novinári a celé prostredie Barçy."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Vždy zdôrazňuješ, že hovoríme o "rozhodujúcom týždni" alebo "dôležitom týždni". Je však pravda, že ste zachraňovali situáciu v Lige majstrov a teraz vás čakajú dva zápasy v lige, ktoré by mohli tieto súťaže poznačiť. Sú to zápasy o viac ako len o tri body, keďže Barça má veľmi malý priestor na chyby. Ak zakopnete, stratíte veľa bodov v prospech tímov nad vami.

"Áno, v prípade, že by sme nevyhrali, stratili by sme veľa bodov. Myslím si však, že tieto súťaže sú veľmi dlhé, veľmi dlhé. Chceme vyhrať a znížiť tento rozdiel a dúfam, že nakoniec budeme lídrami. Nie sme v ľahkej situácii - na dva tímy strácame štyri body [momentálne už sedem; pozn. red.]. Budeme však musieť bojovať ďalej, aj keď sa nám zajtra nepodarí vyhrať. Ešte budeme mať dosť času. Chceme však myslieť pozitívne a veriť, že zajtra získame tri body a budeme pokračovať v tomto dobrom tempe aj po zápase s Portom. Bolo to dobré stretnutie v podaní tímu, hoci malo ďaleko od dokonalosti. Druhý polčas bol veľmi dobrý."

[Aurora Fuster, Atresmedia] Povedal si, že si s Joãom [Felixom] veľmi spokojný, najmä po zápase s Portom. Simeone však počas svojej konferencie na otázku o Griezmannovi a Joãoovi povedal, že musíte byť dobrí nielen v jednom zápase a mať kontinuitu formy. Myslíš si, že je to uštipačná poznámka smerom k Portugalčanovi?

"Áno, je jasné, že je to uštipačné. S Joãoom sme tu však veľmi spokojní. Môžem hovoriť len o veciach, ktoré som videl. Nebol som v Atléticu a sú to veci, ktoré sa ma netýkajú. João, ktorého sme v Barcelone videli od prvého momentu, je šťastný, pozitívny, pracovitý a dynamický hráč. Veľmi dobre sa adaptoval a v šatni ho majú radi, je vtipný. Nemôžem sa na nič sťažovať, práve naopak. Navyše strieľa dôležité góly, pracuje s tímom a plní si svoje povinnosti. Nemám k nemu žiadne výhrady."

[David Ibañez, Mediaset] Prezident sa objavil v šatni, aby vás povzbudil. Nie je to niečo štandardné...

[Xavi ho prerušil] "Áno, je to niečo štandardné."

Je to tak? Prichádza pred každým zápasom?

"Nie pred každým, ale prichádza."

Ale ukazuje to, že ide o dôležitý zápas. Vždy hovoríš o prostredí Barçy, ktoré sám dobre poznáš. Pred stretnutím s Portom sa hovorilo, že Xavi má za sebou tri skúšky: proti Portu, Atléticu a Girone. Máš pocit, že ste prežili tú prvú?

"Ak mám byť úprimný, nemám pocit, že by som hral o svoju pozíciu. Mám pozitívny prístup a som veľmi spokojný s tým, kde som. Pracuje sa mi pohodlne a cítim plnú dôveru prezidenta, ktorý je lídrom tohto projektu, ako aj Deca, ktorý je najviac zodpovedný za športovú oblasť. Ja ako tréner mám veľmi dobrý vzťah a mám veľkú dôveru v tento projekt. Ak to nevyjde, budeme sa ešte snažiť, ale verím, že to môže byť veľmi dobrá sezóna. Nemám pocit, že mám tri posledné šance."

[Alex Gutierrez, Agencia EFE] Chcem sa spýtať na João Cancelo. Ako vnímaš jeho výkony na ľavej strane obrany, ako niečo výnimočné alebo skôr ako alternatívu, ktorú budeš pravidelne využívať?

"Je to jedna z možností. Máme aj iných hráčov tohto typu: Sergi Roberto, Koundé, Ronald, Balde, ktorí môžu hrať na oboch krídlach. Máme veľa možností a myslím si, že je to veľmi pozitívne pre trénera aj pre tím. S Cancelom, ktorý hrá na ľavej strane proti pravonohému obrancovi, to vyzeralo veľmi dobre. Hra jeden na jedného, strely, asistencie, hra oboma nohami. Je to veľmi dobrá možnosť."

[Guillem Borras, Iniestazo] Gavi, ktorý bol dôležitým hráčom v strede poľa, je mimo kádra, ale prvýkrát budeme môcť vidieť spoločné výkony Pedriho, De Jonga a Gündoğana. Myslíte si, že títo traja by mali prevziať opraty tímu a prevziať väčšiu zodpovednosť za hru?

"Áno, ale nielen oni. Hráme tímovým spôsobom. Nie všetko závisí od jedného hráča alebo, ako v tomto prípade, od troch. Aj stopéri musia dobre rozdeľovať lopty. V zápase proti Portu ste všetku zásluhu na góle pripísali Cancelovi, ale ja ju pripisujem aj Koundému, ktorý namiesto toho, aby hral dozadu, hral dopredu na Gündoğana. Ten rozohral na Pedriho a ten na Cancela, ktorý sa ocitol v situácii jeden na jedného s obrancom. Všetci hráči musia byť odvážni, vrátane brankára. Je to tímový futbal, futbal, ktorý má byť odvážny, hľadať výhodu v strede poľa. A potom je to otázka zakončenia Roberta, Lamineho, Raphinha, João, Ferrana, ale myslím si, že je to tímový futbal a každý sa musí zapojiť. Samozrejme, stredopoliari musia dať tímu veľa osobnosti, ale nie sú to len oni. Je to otázka všetkých hráčov, nie jedného, dvoch, troch alebo jednej formácie."

[Adria Ragas, El 10 del Barca] Chcel som sa opýtať na Oriola Romeua, ktorý začal sezónu na vysokej úrovni, ale potom sa jeho výkony zhoršili. Myslíš si, že prázdnota po Sergiovi Busquetsovi a tlak prostredia Barçy ovplyvňujú jeho formu?

"Nemyslím si, že je to tak. Alebo tomu aspoň chcem veriť. Je to už veterán, ktorý hral za veľké kluby a dokáže sa dobre vyrovnať s tlakom. Vo Vallecase sa prezentoval dobre. Počíta sa však aj výsledok a tým, že sme nevyhrali, to poukazuje na neho. Jeho vstup bol dobrý a pre mužstvo bude dôležitý. Určite nám pomôže."

[Otázka v angličtine] Zajtra nás čaká dôležitý zápas proti Atléticu. Ako dôležití budú fanúšikovia?

"Myslím si, že fanúšikovia sú vždy dôležití, ale najmä zajtra. Čaká nás veľmi ťažký zápas proti priamemu súperovi v boji o titul. Bude to ťažké a najmä zajtra budeme potrebovať našich fanúšikov."

zdroj: YT mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2023-12-02 15:23:12
Že Lewa Ako robot... Pekná hovädzina,, jedine pokazený robot
2023-12-02 15:24:27
To áno aj spracovanie má ako robot... kuchynský robot... veril som tomu, že keď príde Roque poprípade nejaká iná konkurencia tak ho to ešte nakopne ale čím ďaľej tým viac som presvedčený, že ten chlap už na vyššej ako je jeho aktuálna úroveň nebude a treba sa ho pokúsiť predať kým má ešte ako takú hodnotu.