Andreas Christensen v predchádzajúcich týždňoch stratil na dôležitosti kvôli dobrým výkonom Iñiga Martíneza. Bask však utrpel zranenie na rozcvičke pred zápasom s Atléticom a Dán ho kvalitne nahradil. Teraz bude mať 27-ročný hráč šancu presvedčiť Xaviho, že práve on si zaslúži miesto v základnej jedenástke.

Nie je to tak, že by bol Christensen výlučne náhradníkom v sezóne 2023/2024, ale v poslednom čase prišiel o svoje miesto v hierarchii. V celej minulej sezóne len šesťkrát sedel na lavičke náhradníkov a v aktuálnej sezóne sme to videli už päťkrát. Dán by si pravdepodobne nezahral ani proti Realu Madrid, nebyť zranenia Julesa Koundého, a v súboji proti Atléticu mu cestu do základnej zostavy otvorilo až zranenie Iñiga Martíneza. Situácia bola všetko, len nie jednoduchá, keďže Christensen sa pred takýmto náročným zápasom nestihol ani rozcvičiť. Podľa Toniho Juanmartiho sa vďaka tomu, že obranca je vždy dobre pripravený, namiesto toho, aby strácal čas na veci, na ktoré nemá vplyv, mohol opäť podal výborný výkon. Aj trénerský štáb bol z jeho výkonu za týchto nie príliš priaznivých okolností nadšený.

"Bolo to trochu chaotické. Ani som sa nestihol rozcvičiť. Vošiel som dovnútra, zavolali ma von a namiesto mikiny som si musel obliecť dres. V zápase mi trvalo 20 minút, kým som sa mohol trochu rozcvičiť," uviedol samotný Christensen.

To všetko veľa vypovedá o Christensenovom prístupe. Juanmarti ho prezýva "Iceman" a domnieva sa, že v šatni ho vnímajú ako robota, keď ide o súťaženie. Dán je diskrétny a jeho spoluhráči a zamestnanci sú nadšení jeho profesionalitou. Novinár katalánskeho denníka Sport tvrdí, že stopér neznížil svoju úroveň ani po zmenách v posledných týždňoch, keď stratil miesto v hierarchii bez toho, aby urobil jedinú chybu. Zdá sa však, že Christensen predsa len hral o niečo horšie (nie že by bol nejako výnimočne zlý, ale nie tak skvelý ako v minulej sezóne), a preto sa do zostavy dostal Iñigo Martínez.

Na druhej strane treba uznať Juanmartimu, že Dán nesklopil hlavu a pokračoval v práci s rovnakým prístupom, ako to vraj zdôraznili aj spoluhráči 27-ročného hráča. Novinár uvádza, že Christensen nežiadal vysvetlenie, prečo prišiel o miesto v zostave (hoci podľa iných správ sa jeho agent stretol s Decom), a hoci v rozhovore pre dánske médiá priznal, že cítil frustráciu z toho, že nehral v stretnutí s Portom, na zmenu pozície sa nesťažoval.

Teraz bude mať Christensen príležitosť hrať viac v súvislosti s absenciou Iñiga Martíneza, ktorá by sa mohla predĺžiť až do španielskeho Superpohára. O to viac, že dobrým riešením na vyváženie tímu je postavenie Julesa Koundého na pravú stranu obrany. Dán mu to nenápadne vracia a z hľadiska jeho dôležitosti pre tím možno uviesť jednu zaujímavú štatistiku - žiadny futbalista v piatich najsilnejších európskych ligách nemá takú vysokú efektivitu prihrávok ako Christensen (95,7%).

zdroj: sport.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2023-12-07 14:05:53
Už dávno hovorím že ho treba skúsiť namiesto Oriola. S jeho štatistikami prihrávok a videním hry by mu to tam podľa mňa išlo. Najmä teraz keď máme Koundého, Arauja a Martineza na stredného obrancu, Christensen by sa mohol zaúčať na miesto pivota a ušetrili by sme XX miliónov na pivota, ktoré reálne netreba minúť, keďže máme christensena.
2023-12-07 15:53:59
Za mě obrana funguje líp s Christensenem a záloha s DM buď DeJong nebo Gundo …. Nás toačí bota hlavně na místě střelce ! Lewa je nervózní a nevěří si, tam se to bude těžko zvedat ….