Po prehre s Gironou Xavi odpovedal na otázky novinárov. Nižšie uvádzame prepis vyjadrení trénera počas pozápasovej tlačovej konferencie. 

[Adria Albets, Cadena SER] Myslíš si, že fanúšikov viac trápi samotná prehra alebo jej štýl?

"Prehra, to je jasné. Štýl nebol zlý, pretože sme mali stretnutie na dosah. Nevyužili sme naše momenty a Girona ich využila. Myslím si, že to bola výmena úderov, bolo to KO stretnutie. Keď mali svoje momenty, tvrdo nás zasiahli a my nie. Myslím si, že sme 31-krát vystrelili na bránku súpera, ale musíme byť efektívnejší. Myslím si, že práve to poznačilo našu sezónu. Keď sme vyhrávali, väčšinu zápasov sme vyhrali s minimálnym skóre. Keby sme dnes boli efektívnejší, určite by sme dosiahli oveľa pozitívnejší výsledok."

[Josep Capel, Radio Nacional] V minulej sezóne ste vyhrávali zápasy s minimálnym skóre, ale mnohokrát sa vám podarilo udržať čisté konto. Prečo sa vám to tento rok nedarí?

"Možno preto, že úroveň skupiny nie je taká intenzívna. Odohrali sme dobré zápasy, napríklad proti Realu Madrid. Dnes sme znížili úroveň a to umožnilo Girone vyhrať. Nehrali sme dobrý vysoký presing, mali čas premýšľať a hrať za líniou našej obrany, ako pri prvom góle. Neboli sme takí silní ako v iných zápasoch, a to je jeden z dôvodov, prečo sme prehrali. A druhým je bezpochyby efektivita. Vystrelili sme 31-krát na bránu, myslím si, že musíme využiť viac príležitostí."

[Jordi Blanco, ESPN] Budúci týždeň hráte proti Valencii. Myslíš si, že je to dôležité stretnutie pre tím, ako aj pre teba osobne?

"V stávke je vždy veľa. Tento rok sú v hre štyri tituly a my sme v hre. Áno, teraz sme v nepríjemnej situácii, ale musíme stále veriť. Je to zlý výsledok, ale nie zlý zápas v podaní Barcelony. Chýbalo nám odhodlanie a efektivita. Musíme ísť ďalej. Máme pred sebou ešte dlhú cestu a musíme byť pozitívni."

[Ricard Torquemada, Catalunya Radio] V mnohých fázach zápasu bolo jasné, že Girona bola na stretnutie lepšie pripravená. Prečo to Barcelona nedokázala kontrolovať?

"Myslím si, že to bol KO zápas, akonáhle zaútočil jeden, zaútočil aj druhý. Oba tímy hrali dobre, ale my sme nestačili čeliť detailom. Chýbala nám rozhodnosť v defenzíve. Výmena úderov bola dnes v prospech Girony. Chýbala nám efektivita a myslím si, že to rozhodlo. Nekontrolovali sme prechody. Girona využila svoje momenty. Je to pre nás ťažká prehra, pretože sme mali veľké očakávania. Gratulujem Girone, ktorá urobila veľa vecí veľmi dobre. Už nie sú prekvapením a povedal by som, že sú kandidátom na víťazstvo ligy, pretože majú veľa vecí, majú dobrý tím, individuality a Míchel pracuje dobre. Myslím si, že dnes rozhodli dve veci: nedostatok rozhodnosti v obrane a nedostatočná efektivita v útoku."

[Marta Ramón, RAC1] Čo ťa trápi viac: to, že na lídra strácate 7 bodov, alebo to, aký dopad bude mať táto porážka?

"Myslím, že porážka, pretože si myslím, že sme si zaslúžili viac, ale taký je futbal. Keď prehráte a nie ste v obrane takí sebavedomí ako minulý týždeň, dostanete silný úder. Girona má dobrý tím a je kandidátom na titul. Musíme sa dostať späť do formy. Nehrali sme zle. Ak sa zameriame na samotný výsledok, je hrozný, ale naša hra nebola hrozná. To, čo rozhodlo, bola nedôvera v obrane a nedostatočná efektivita. Je to ťažká prehra, ale musíme sa pozbierať, pretože v stredu nás čaká zápas Liga majstrov a v sobotu súboj na Mestalle. Zápasy stále pokračujú a do konca sezóny zostáva ešte veľa zápasov. Máme sedembodovú stratu, Real Madrid má päť, ale budeme bojovať ďalej."

[Cadena COPE] Veľa sa hovorilo o kontinuite. Dnes ste neodohrali zlý zápas, ale vyhrala Girona. Po dobrom výkone prišla ďalšia prehra...

"Musíme byť rozhodnejší v dvoch oblastiach. Po strate sme nehrali rozhodný pressing, ktorý nám vlani priniesol tituly. Chýbala nám aj efektivita. Teraz musíme pokračovať v práci. Neodohrali sme zlý zápas, ale Girona využila svoje momenty."

[Victor Lozano, Onda Cero] Môže táto porážka vyvolať pochybnosti o tomto projekte, Xaviho projekte v Barcelone?

"Nemyslím si to. Myslím si, že sa otvorí nejaká diskusia, ale teraz sme spolu s prezidentom. Myslím si, že ľudia, ktorí analyzujú futbal, vidia, že sa mohlo stať niečo iné. Je to krok späť. Máme Barcelonu vo výstavbe. Niekedy musíte urobiť jeden krok späť, aby ste mohli urobiť dva kroky vpred. Dúfame, že sa zlepšíme, ani nie tak v hre, ale vo výsledkoch a v tom, že budeme odhodlanejší."

[Albert Nadal, Diari ARA] Hovoril si o sebavedomí v defenzíve. V tíme súpera hral Éric García. Keby to bolo na tebe, pravdepodobne by zostal v klube, ale chcel viac minút. Čo si myslíš o jeho dnešnom výkone?

"Je to hráč, ktorý keby bolo na mne, zostal by. Toto hosťovanie využíva najlepšie ako vie, a hrá bez tlaku. Hrať za Gironu nie je to isté ako hrať za Barcelonu, ale som za neho rád, pretože odohral dobrý zápas."

[Laia Cervelló, The Athletic] Chcel by som sa spýtať na Lewandowskeho, ktorý strelil gól a mal skvelú situáciu na vyrovnanie. Ako by si zhodnotil jeho výkon a v akej forme sa momentálne nachádza?

"Strelil vyrovnávajúci gól, ktorý nám pomohol. Bolo to ťažké stretnutie, pretože mali veľa pohybu s loptou. Myslím si, že nám nechýbal ani tak Lewandowski, ale sebavedomie, rozhodnosť. Chýbala aj efektivita. Girona ju mala a my nie a myslím si, že to rozhodlo. Bolo to veľmi vyrovnané stretnutie, ktoré mohlo dopadnúť akokoľvek."

zdroj: YT La Liga
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

14 komentáre
2023-12-11 06:33:18
Nulový jištění v zadu to je styl Xavi (například první gol)
2023-12-11 07:05:51
Dlho som si myslel ze xavi ukaze ze na to ma. Po dnesnom zapase pa presvedcil o opaku. Potrebujeme noveho trenera, co bude hrat MODERNY futbal