Xavi Hernández odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii pred zápasom Ligy majstrov proti Antverpám. Tréner Barçy sa vyjadril k predchádzajúcemu zápasu proti Girone, k atmosfére v šatni a vysvetlil zmeny v nominácii na stredajšie stretnutie.

[Marta Ramon, RAC1] Vnímaš, že mužstvo je po poslednej prehre ovplyvnené? Vrátili sa pochybnosti spred zápasov s Portom a Atléticom?

"Samozrejme, že je tu kritika a my ju chápeme. Hráči sú nahnevaní, pretože v zápase dominujete, hráte lepšie ako Girona, máte možnosti... a prehráte... Ako v zápase proti Realu Madrid. Urobili sme chyby pod oboma pokutovými územiami. Neboli sme rozhodní v defenzíve ako napríklad v zápasoch proti Atléticu, Atléticu alebo Seville. Mužstvo chce reagovať. Zápas proti Girone bol z hľadiska hry a príležitostí dobrý, ale sklamali sme sami seba. Tým to však nekončí. Je to súťaž, v ktorej chceme tiež podať dobrý výkon. Máme veľkú šancu postúpiť z 1. miesta."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] V poslednom čase sa veľa hovorí o tom, že Barça je vo výstavbe. Poznáš požiadavky tohto klubu. Môžeš si to dovoliť povedať v Barcelone? Ako dlho bude Barça vo výstavbe?

"Keď hovorím "vo výstavbe", myslím tým, že musíme zlepšiť určité veci. Tento rok došlo k zmenám: mladí hráči, noví hráči... sme v štádiu výstavby, pretože predchádzajúce dva roky sme hrali Európsku ligu a teraz súťažíme v Lige majstrov; už sme vo vyraďovacej fáze. Hovorím o tejto "výstavbe". Pri tejto výstavbe však musíte aj vyhrávať. Sme v štádiu výstavby, ale keby sme nevyhrali ligu a Superpohár, možno by som tu nebol. Stále sme v štádiu výstavby, pokiaľ ide o model hry, o zápasy, pretože raz odohráme veľmi dobrý zápas, raz slabý... o fázach zápasu... Mužstvo musí byť oveľa konzistentnešie, aby sa vyrovnalo s výzvami. To je Barça. Keď hovorím, že Barça je vo výstavbe, nemyslím tým, že potrebuje čas. Práve naopak. Mám na mysli hru. Musíme hrať lepšie. Pracujeme na tom. Asi pred mesiacom a pol som už hovoril, že sme vo výstavbe, že sme na polceste k vybudovaniu veľkej Barçy."

[Helena Condis, COPE] Dnes nás prekvapila nová nominácia, tentoraz s Lewandowskim, Araujom a Gündoğanom. Prečo ste zmenili rozhodnutie? Budú potom títo hráči hrať?

"O tom, či budú hrať, alebo nie, sa rozhodne zajtra. Išlo o plán, aby neboli toľko dní mimo skupiny. Dohodli sme sa na tom s mužstvom. Samotní hráči uprednostnili cestovanie, aby posilnili skupinu. Tím je jednotný a to je pozitívne. Ide o to, že tu strávime aj ďalšiu noc."

[Catalunya Radio] Chcel som sa opýtať na štáb. Vždy hovoríš, že v Barçe je veľa kritiky a tlaku, ale si na to zvyknutý, pretože si tu hral ako futbalista. Oni, rovnako ako vy, čítajú kritiku, vedia, čo sa hovorí, čo im odovzdávajú ich rodiny, ich priatelia... Ako sa ti darí upokojiť personál, ako to vždy vyjadruješ na verejnosti?

"V štábe sa snažíme sústrediť na to, čo môžeme ovplyvniť, a to je motivácia a tréning s maximálnymi nárokmi, každý deň. Netrápime sa tým, čo nemôžeme ovplyvniť. Mnohí členovia môjho štábu predtým pôsobili v Barçe ako mládežnícki tréneri alebo hráči v La Masii... Už v Katare, keď mi Laporta zavolal, som svojim spolupracovníkom povedal: pripravte sa, pretože je to veľká výzva, príde chvíľa kritiky, bude vám zle - a oni sa prispôsobili. V štábe sme všetci profesionáli, ale predovšetkým sme všetci culés od kolísky a chceme pre klub to najlepšie. "

[Radio Nacional] Povolal si veľa hráčov, celkovo 24, z toho 7 z rezervy. Vzhľadom na to, že na obzore je sobotňajší súboj na vždy náročnom Estadio Mestalla, aké sú šance, že značný počet z týchto siedmich nastúpi proti Antverpám?

"Rozhodneme sa zajtra, ale vzhľadom na to, že sme sa už kvalifikovali do ďalšieho kola, je to vhodný čas pre mladších hráčov alebo tých, ktorí v poslednom čase dostali menej príležitostí hrať. Rozhodneme sa však až po tréningu, uvidíme, aké budú ich pocity. Je normálne a logické, že urobíme zmeny."

[TVE] Chcel som sa opýtať na zmenu v zozname povolaných. Bolo to tvoje rozhodnutie, alebo sa na ňom podieľali aj iné inštitúcie v klube?

"Ktoré inštitúcie? My sa nevydávame rôznymi smermi, "my" ako klub. Prezident, Deco, hovorili sme s hráčmi.... my sme "my". Upravili sme itinerár, v Antverpách máme noc navyše, a to veľa zmenilo. "

[ESPN] Povedal si, že v tíme pravdepodobne dôjde k zmenám, že budú hrať mladí hráči alebo tí, ktorí v poslednom čase nemali veľa minút... dá sa predpokladať, že hráči, ktorí pôvodne neboli v nominácii , a niektorí ďalší, ktorí hrali všetko, budú odpočívať?

"Ako som už povedal, uvidíme, ako sa nám bude dariť na tréningoch, ktoré sa teraz uskutočnia. Ide o to, aby sme urobili zmeny a dali odpočinok predovšetkým futbalistom s preťaženými svalmi, ktorí už majú v nohách veľa minút. Ronald, Gündoğan, Robert... uvidíme, rozhodneme sa v deň zápasu."

[Novinár, pravdepodobne Belgičan, sa nepredstavil] Mark van Bommel povedal, že Royal Antverpy aj Barcelona majú veľmi mladý tím, ktorý potrebuje čas, aby dozrel. Úroveň a výsledky sú určite rozdielne, ale čo si myslíš o úrovni Antverp a myslíš si, že by si v Lige majstrov mohli počínať lepšie?

"Van Bommel mi rozumie, je empatický (usmieva sa)... Mám s ním veľmi dobrý vzťah, má vodcovské schopnosti na to, aby robil veľké veci, robí skvelú prácu. Dostal sa do ťažkej skupiny, s Barçou, Portom a neznámym, ale veľmi komplikovaným súperom, ktorým je Šachťar. Možno čakali viac, ale Mark vyhral, vyhrá a predovšetkým poznačil mužstvo - snaží sa hrať futbal, prezentuje pozičnú hru... je to dobrý tréner a bude ním aj v budúcnosti. "

[Francesc Latorre, TV3] Počas nedávnych pozápasových tlačových konferencií si hovoril o efektivite. Chápem, že ide o kvalitu vytvorených príležitostí. Si s nimi spokojný? Proti Girone ste mali 31 striel, ale zjavne nie všetky boli veľmi dobré situácie. 

"Človeče, tie príležitosti boli veľmi dobré. Podľa mňa s Gironou sme mali veľmi dobré situácie, nie 31, ale 5-6. Musíme zlepšiť efektivitu, byť na seba náročnejší. Myslím si, že práve to nám v tejto sezóne chýba, nevieme rozhodnúť zápasy. V niektorých zápasoch, ktoré sme nakoniec vyhrali, sme sa trápili práve preto, že sme ich nerozhodli na začiatku. A zápasy, ktoré nám ušli, sa stali práve kvôli tomu, ako napríklad proti Realu - mali sme skórovať za stavu 2:0. A proti Girone sme mali šance za stavu 2:1 a potom aj za stavu 3:3 v závere. Myslím si, že musíme zlepšiť efektivitu v útoku a účinnosť v obrane."

zdroj: YT as.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

13 komentáre
2023-12-13 10:12:12
Hráči sú nahnevaní, pretože v zápase dominujete, hráte lepšie ako Girona, máte možnosti... a prehráte... 🤦‍♂️
Nemyslím, že sme hrali lepšie ako Girona
mito669 Premium
2023-12-13 10:17:37
Lepšie určite nehrali a co sa týka dominancie tak zápas vždy rozhodujú góly, takze môžu mat loptu aj 90 minút, v 90+1 dostať gól a prehrať. Každá tlačovka je o tom istom a riešenie žiadne, ak dnes prehrajú aspoň bude mat výhovorku že niektorí oddychovali