Tréner FC Barcelona hodnotil prehru s Antverpami v Lige Majstrov na tlačovej konferencii po stretnutí, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

[Novinár sa nepredstavil] Chcel som sa opýtať na jednotlivé chyby. Nemáš pocit, že hráči hrajú pod svoju úroveň? A ak áno, čomu to možno pripísať?

"Dnes sme skutočne nevyzerali dobre. Nerád hovorím o hráčoch niečo zlé na verejnosti, pretože to nie je pozitívne, je to interná otázka... Ale majú oveľa vyššiu úroveň, než akú predvádzali v poslednom čase. Nehovorím o zápase s Gironou, ale o dnešnom zápase. Individuálne chyby nás stáli góly a je to otázka sebavedomia. Tlak z toho, že hráme za Barcelonu, je veľký, ten dres nás zaťažuje. Musíme sa zlepšiť. Na jednej strane treba byť pozitívny, cieľ sme splnili, vyhrali sme skupinu, postúpili sme do osemfinále, neviem, či po dvoch alebo troch rokoch... Ale ak chceme v tejto sezóne niečo dosiahnuť, musíme sa veľmi zlepšiť. V sobotu nás čaká finále na Mestalle, skúška ohňom. V tomto zápase vzniklo zbytočné napätie. Dnes je deň, keď som napriek negatívnym pocitom po zápase šťastný, pretože sme víťazstvom v skupine postúpili do osemfinále. Je to zásluha klubu, hráčov... musíme si uvedomiť, odkiaľ prichádzame, pred rokom a dvoma rokmi sme boli v Európskej lige. Iste, potrebujeme sebakritiku, aby sme hrali lepšie, ale žijeme. Je to moment, keď sa máme tešiť a spomenúť si, odkiaľ sme vyšli. A čo sa týka individuálnych problémov, porozprávam sa s hráčmi, uvidíme, ako sa cítia, ale je to skôr interná téma."

[Marta Ramón, RAC1] Posledné dni boli trochu komplikované - prehra s Gironou, zmeny v nominácii, aj preto, že ste dnes chceli vyhrať v Antverpách. Dnes hrali všetci hráči, ktorí mali zostať doma [Ronald Araujo nebol ani na lavičke náhradníkov; pozn. red.], a vy ste prehrali... kam vás to podľa teba ako trénera posúva a ako zmeníš tento negatívny pocit, ktorý vyžaruje mužstvo?

"Víťazstvom v sobotu. Vnútorne nemáme žiadne zlé pocity, tie prichádzajú zvonku. Rozhodnutie bolo odsúhlasené. Robert mi povedal, že sa fyzicky cíti dobre a chce hrať. Hovoril som s Gündoğanom, aby si oddýchol, a on mi povedal, že sa cíti dobre a chce byť s tímom. Rozhodli sme sa tak v klube. Nie je to tak, že by to stavalo trénera do zlého svetla a prezidenta alebo Deca do dobrého. Je to vec zistení, rozhovoru s hráčmi, ako sa cítia fyzicky, je to skupinová téma. Vy to môžete komentovať, ako chcete, kritizovať to, ale interne v tom nie je žiadny problém. Dnes som sa asi dve hodiny rozprával s prezidentom alebo Decom o rôznych aspektoch... problémom sú pocity. Prehra, ktorá bolí, je prehra proti Girone, nie dnešná prehra. Dnes sme prví v skupine, je to moment spokojnosti. Sme v pondelkovom žrebe, čo sa za posledné dva roky nestalo. Už tri roky sme nevyhrali skupinu v tejto súťaži, musíte byť spokojní. Dnes to nebol dobrý pocit, musíme sa zlepšiť, ale bolestivá bola prehra s Gironou. V sobotu nás čaká finále, musíme reagovať. Cítim sa dobre, dobre sa mi rozmýšľa. Dnes boli aj pozitíva: debuty, mladíci, ktorí prišli a hrali dobre... Musíte však byť sebakritickí a zlepšovať sa."

[Cadena SER] Hovoríš, že zvonku vidíš kritiku a pochybnosti. Neobávaš sa však, že porážky ako tá dnešná alebo proti Girone a fakt, že sa tímu nedarí rozbehnúť, môžu vyvolať pochybnosti aj vo vnútri?

"Nie, dúfame, že sa mužstvo zlepší a od soboty opäť nadobudneme dobrý pocit. Je to o výsledkoch a za tie budem hodnotený, ako každý iný tréner, na tom pracujeme. Sústredím sa na to, čo je na mne, čo môžeme zlepšiť. Musíme byť sebakritickí. V nedeľu sme odohrali dobrý zápas, dnes nie. Dnes sme zaznamenali slabý výsledok, ale ten, ktorý sa naozaj počíta, je ten nedeľný. Dnešná prehra bola oveľa menej bolestivá, pretože sme v Lige majstrov postúpili ďalej a vyhrali skupinu. Je to moment spokojnosti, pretože sme si splnili domácu úlohu. Sústredím sa na svoju prácu a cítim plnú dôveru prezidenta a Deca."

[COPE] Hovoríš, že kritika prichádza zvonku a že hráči potrebujú emocionálnu regeneráciu... ale myslíš si, že si schopný zmeniť tvár tohto tímu už v sobotu?

"Samozrejme. Bojujeme o štyri tituly, sme v hre o ligu a máme dobrú pozíciu v Lige majstrov, kde sme chceli byť. Zostáva nám Superpohár a Kráľovský pohár sa ešte len začne. Sme pozitívne naladení, teším sa na túto sezónu a nič sa na tom nemení. Musíte zlepšiť pocit, o nič iné nejde."

[Ivan San Antonio, Sport] Na predzápasovej tlačovej konferencii si povedal, že rozhodnutie zmeniť nomináciu bolo odsúhlasené. Deco dnes povedal, že nebolo, pretože to bolo na rozhodnutí trénera. Bolo teda rozhodnutie odsúhlasené alebo nie?

"Áno, s Decom a s prezidentom. Sme v neustálom kontakte. A posledné slovo týkajúce sa nominácie patrí mne, to je jasné. Ale hovorili sme o Antverpách, hovorili sme s hráčmi a takto som sa rozhodol. K tejto téme už nič nie je, vytvárate polemiku tam, kde nie je (nervózny smiech). Naozaj. Akceptujem kritiku, pokiaľ ide o hru, najmä za nedeľňajšiu prehru, aj dnes sa musíme zlepšiť...  Ale všetko, čo vytvárate, nedáva zmysel."

[Santi Giménez, AS] Povedal si, že pred týmto zápasom vzniklo zbytočné napätie. Kto ho podľa teba vytvoril? A ospravedlňuješ tú skutočnosť, že hráči vyšli na ihrisko veľmi nervózni a prvých 25 minút vyzerali ako flan [populárny španielsky dezert, ktorý sa ľahko trasie; pozn. red.]?

"Nezačali sme dobre. Myslím si, že zbytočné napätie spôsobila téma nominácie. Hovorili sme s hráčmi, ktorí chceli byť v tíme, najmä po prehre. Potom sme sa o tom porozprávali s Decom a prezidentom a nomináciu sme zmenili, nič viac. Dnes sme nehrali dobre, nemáme dobrý pocit, musíme hru veľmi zlepšiť. Zdôrazňujem však, že dnešná prehra nie je bolestivá, musíme vidieť, ako sme na tom v týchto zápasoch. Ľudia hovoria o veciach, ktoré nemajú nič spoločné s tým, čo sa nám v skutočnosti deje, teda s hrou. V poslednej fáze zápasu sme sa zlepšili, vyrovnali sme, ale potom sa žiaľ lopta nešťastne odrazila a my sme dostali gól na 2:3. Ale posledných dvadsať alebo tridsať minút sme vyzerali dobre, vytvárali sme si situácie. Musíme sa však ešte veľmi zlepšiť, aby sme v tejto sezóne získali tituly."

[Pol Ballus, The Athletic] Povedal si, že hráči prežívali slabú chvíľu z hľadiska sebadôvery. Je to v tomto smere najhorší moment od leta 2022?

"Nie, určite nie. Minulá sezóna bola na začiatku ťažká, vypadli sme z Ligy majstrov. Dnes to nemôžeme povedať, dnes sme v osemfinále. Nálada je oveľa lepšia. Je pravda, že sme začali hrať horšie a nedeľňajšia prehra nás zaťažuje, musíme reagovať už s Valenciou. Dnešná prehra však nebola bolestivá, pretože sme v osemfinále, vyhrali sme skupinu. Nie je to najhorší moment, preto hovorím, že to vytvorilo zbytočné napätie. V tejto súťaži sme na dobrom mieste, a to nám v posledných dvoch rokoch chýbalo. Navyše, liga, Superpohár, Kráľovský pohár.. sme v hre. Vytvára sa napätie, ktoré nemá zmysel."

zdroj: yt
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

10 komentáre
2023-12-14 10:02:25
Nič nie je bolestné, všetko je v poriadku, všetko je ok. Xavi si super, super sa díva na Barcu. Super, všetko je super, super a ešte aby som nezabudol, super to je.
2023-12-14 10:31:29
Po sezóne by mal skončiť. Mužstvo hrá nezáživný futbal na milión prihrávok. Asi mu ešte nikto nevysvetlil,že zápas vyhráva mužstvo, ktoré strelí viacej gólov a nie ktoré má vyššie percentuálne držanie lopty. Každý jeden hráč išiel pod ním výkonnostné dole. Lewa jeden z najlepších kanonierov,je pod ním druhý Suarez,Kounde jeden z najlepších stopérov Európi ,dnes kopí jednú chybu za druhou,Fermina keď sa vrátil z hosťovania super talent,dnes hráč ktorý nemá na Barcu. Tak by som mohol pokračovať s každým hráčom.Erik Garcia odišiel na hosťovanie a hneď jeho výkonnosť išla riadne hore. Xavi devalvuje mužstvo. LM sme postúpili vďaka slabej skupine ale to je stop. A minulý titul v LA lige je iba vďaka TerStegenovi a páni šťastne na ktorú sa Xavi spolieha ako pred ním Valverde.