Ak niekto očakával, že Barcelona v stredu večer rozmetá poslednú Almeriu, nemohol sa viac mýliť. Ako sa hovorí, pojem favorit vo futbale je mýtus a včerajší súboj bol toho dokonalým dôkazom.

Počas veľkej časti včerajšieho zápasu Almería bojovala s Barcelonou ako rovný s rovným. Bránila hlboko a držala útok Kataláncov na uzde, až kým Raphinha v polovici prvého polčasu neotvoril skóre. Dobre zorganizovaná kontra a solídny zásah Lea Baptistaa však priniesli hosťom vyrovnanie ešte v prvom polčase.

Barcelona sa druhýkrát v zápase ujala vedenia po hodiny hry prostredníctvom Sergiho Roberta, aby Almería opäť vyrovnala po chybe Peñu s Araujom. Víťazný gól prišiel až v 83. minúte, opäť prostredníctvom kapitána prvého tímu. Čo nám tento duel nakoniec priniesol?

Slabučký zápas Ronalda Arauja

Ronald Araujo si zaslúži byť jedným z kapitánov prvého tímu Barcelony. Uruguajský obranca patrí v posledných rokoch k najkonzistentnejším hráčom tímu a jeho postup medzi elitu nemá konkurenciu. Tento obranca podáva tak kvalitné výkony, že chybu z jeho strany vídame len zriedkavo. Práve preto je stredajší zápas veľkým prekvapením, pretože Araujo patril k najhorším hráčom Barcelony.

Uruguajčan, ktorý nastúpil proti Almeríi, ktorá je na dne tabuľky, bol úplne mimo. Jeho rozohrávka bola slušná, ale jeho čítanie hry bolo výrazne horšie ako bežne. Araujove veľké chyby v postavení a úsudku umožnili Almeríi útočiť na brejky. Počas zápasu stratil loptu neuveriteľných 10-krát a bol priamo zodpovedný za oba góly Almeríe.

Stopér obranca svojou neopatrnosťou prihral Leovi Baptistaovi na prvý vyrovnávajúci gól tímu, pričom útočník Almeríe mal byť v deviatich z desiatich prípadov v ofsajde. Pri druhom vyrovnávajúcom góle hostí sa priamo zrazil s Iñakim Peñom, keď ten chcel stiahnuť loptu z voľného kopu. Brankár následkom toho loptu pustil a pripravil tak pôdu pre druhý vyrovnávajúci gól.

Ďakujeme, Sergi Roberto

Na Xaviho a barcelonských útočníkov bol v stredajšom stretnutí vyvíjaný veľký tlak. Nedostatky tímu v zakončení sú očividným problémom už niekoľko mesiacov a zlepšenie nebadať. Včerajší zápas nebol výnimkou. Katalánci sa trápili pri premieňaní šancí napriek tomu, že si vytvorili neuveriteľných 5 veľkých šancí, pričom Robert Lewandowski opäť nehral dobre.

Raphinha a Sergi Roberto boli včera večer dvoma hviezdami Blaugranas. Prvý menovaný vytvoril sedem úžasných kľúčových prihrávok a čaroval jednu šancu za druhou, ale bol to práve druhý menovaný, kto triafal do čierneho, keď to mužstvo najviac potrebovalo.

Roberto poslal Barcelonu do vedenia v 60. minúte, keď z komplikovaného uhla dobre hlavičkoval vedľa Luisa Maximiana. V 83. minúte opäť ponúkol svojmu tímu víťazný gól pokojným a rozvážnym zakončením pred bránkou. Kapitán potiahol mužstvo proti Almeríi z prvej línie a je obdivuhodné vidieť, ako negatívnu atmosféru okolo seba pretavil do potrebného impulzu.

Ukopaná výhra, no veľmi potrebná

Po dvoch prehrách v rade s Gironou a Royal Antverpy, po ktorých nasledovala nevýrazná remíza s Valenciou, sa Barcelona ocitla v jednom z najhorších období za posledné obdobie. Včerajší výsledok tak vyvolal zmiešané reakcie, hoci prevažne pozitívne. Xaviho zverenci potrebovali prelomiť negatívnu sériu a získať v La Lige tri body, aby sa udržali v hre o titul. Víťazstvo bolo síce oklieštené slabým prvým polčasom, ale bez ohľadu na to je to víťazstvo.

Odvrátenou stranou však je, že Barcelona včera večer hrala proti najhoršiemu tímu ligy. Bojovať v takomto rozsahu a čeliť takýmto problémom proti súperovi, ktorý je beznádejne posledný, skutočne vyvolá pochybnosti v mysliach hráčov a trénera. Našťastie je pred nami vianočná prestávka, ktorá poskytne Barcelone dostatok času na zotavenie, regeneráciu a preskupenie síl.

zdroj: barcablaugranes.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2023-12-21 20:08:10
7 kľúčových prihrávok, 1 gól a 1 asistencia. Naozaj neviem, prečo sa na tomto fóre stal Raphinha terčom kritiky po takom zápase. A Robertov výkon bol skutočne legendárny. A nezabúdajme na Lewyho, ktorému sa síce gólovo nedarí, ale tá jeho prihrávka stála za to.
2023-12-21 20:26:27
Sergi mal dobre zapasy,priemerne i zle v kariete,ale dychal vzdy pre barcelonu,co sa o tychto futbalovo-penaznych kopačov povedať neda, lewandovski co urobil pre barcelonu,niektori ho tu doslova za poloboha vyhlasovali