Xavi na tlačovej konferencii pred zápasom s Realom Madrid zdôraznil, že je dôležité zostať verný štýlu hry, ktorý zaviedol Johan Cruyff. Priznal tiež, že mužstvo zriedkakedy vyhralo, keď si to nezaslúžilo. Zároveň uznal Carla Ancelottiho za jedného z najlepších trénerov v histórii. 

[Bernat Süle, Catalunya Radio] Ancelotti môže hrať na štyroch typických stredopoliarov. Neviem, čo si o tom myslíte. Závisí vaša stávka na štyroch stredopoliarov od prítomnosti Pedriho?

"Nie, nezávisí to od Pedriho. Je stopercentne pripravený a zajtra uvidíme, aké budú mená. Koncept je jasný, musíme ukázať našu identitu, DNA Barçy, zobrať Realu loptu, dominovať. Či už budeme hrať na troch, štyroch, piatich alebo šiestich stredopoliarov, koncept sa nemení. Či už budeme hrať na troch, štyroch útočníkov, alebo budeme hrať na rôzne mená, koncepcia sa nemení. Všetko je to o osobnostiach, tlaku na súpera, vytváraní trojuholníkov a početných výhodách. To je naša DNA, ktorú nám pred 30 rokmi vštepil Johan Cruyff. V minulej sezóne sme boli veľmi hrdí na to, ako Barça vyzerala vo finále, keď predvádzala skvelý futbal. O to sa budeme snažiť. Môže to dopadnúť lepšie alebo horšie, ale taká je naša koncepcia. Vernosť cruyffizmu."

[Marta Ramon, RAC1] Ancelotti povedal, že by podpísal víťazstvo, aj keby si to jeho tím nezaslúžil. Vzhľadom na okolnosti zápasu, na to, aké ťažké je ukázať vo finále výnimočnosť, podpísali by ste sa pod víťazstvo vo finále, ak by si to tím futbalovo nezaslúžil?

"Otázka znie, kedy Barcelona vyhrala bez toho, aby si to zaslúžila? Veľakrát sa nám stal opak, že sme nevyhrali, keď sme si to zaslúžili. To sa zvykne stávať. Nepamätám si veľa takýchto zápasov, možno v Real Arene sme si to nezaslúžili v jednom zápase z... 200? Preto musíme hrať dobre, dominovať v zápase, držať loptu, ukázať osobnosť, to je ideálny scenár. Máme príklad z minulej sezóny. Zdôrazňujem, musíme byť verní cruyffizmu, DNA, tejto identite, ktorú rešpektoval celý svet, spôsobu, akým hráme. Sú momenty, keď to nevychádza, keď súper dokáže dominovať, ale koncept sa nemení."

[Josep Capel, Radio Nacional] Aký je váš názor na Ancelottiho a jeho kariéru? Medzi vami dvoma sú isté podobnosti, obaja ste boli záložníkmi a teraz ste trénermi, aké sú spoločné črty? Myslíte si, že je podceňovaný?

"Určite si nemyslím, že Ancelotti je podceňovaný. Práve naopak. Podľa mňa je to jeden z najlepších trénerov na svete a v celej histórii, to je z jeho úspechov jasné. Triumfoval vo všetkých krajinách, v ktorých trénoval, zanechal po sebe stopu. Nevidíte prakticky nikoho, kto by o Ancelottim hovoril zle. Považujem ho za džentlmena, mám s ním dobrý vzťah, srdečný, vždy úctivý. Podľa mňa je to vzor, preto si ho mimoriadne vážim. Podobnosti? Neviem. Boli sme stredopoliari a futbal vnímame podobne, ale myslím si, že koncepcie a metodiky sú odlišné."

[Barça Studios] Ako hodnotíte tím pred finálovým zápasom s Realom, ktorý ide do odvety s túžbou po víťazstve a dobrou formou?

"Ako si viete predstaviť, mužstvo je veľmi motivované a veľmi sa teší. Myslím si, že je to ideálny scenár pre futbalistu, ktorý si zahrá vo finále Superpohára proti Realu Madrid v El Clásicu, lepší scenár nemôže byť. Pokúsime sa odohrať skvelý zápas, máme šťastie, že máme príklad z minulej sezóny. Podľa môjho názoru to bolo ideálne stretnutie, ktoré sa musíme pokúsiť odohrať aj zajtra. Dominovať v zápase, vnútiť mu našu osobnosť, našu identitu, náš model hry a dominovať na lopte. Myslím si, že to je pre nás zajtra ideálny scenár. Sme v trochu slabšej forme ako Real, taká je realita, musíme byť úprimní, ale keď lopta začne byť v hre, favorit neexistuje, v El Clásicu je to vždy 50:50. Nikdy nemôžete predpovedať, čo sa stane v Clásicu, nieto ešte vo finále. Preto chceme v hre dominovať, vnútiť jej svoju osobnosť, užiť si finále. Sme na ideálnom mieste, sme tam, kde sme chceli byť, teda vo finále prvého pohára zo štyroch, o ktoré v tejto sezóne hráme."

[Frances Latorre, TV3] Real hral predĺženie, vy nie, ale mali o deň viac odpočinku. Bude to pri takej náročnosti, aká je vo finále, mať nejaký význam? Prejaví sa to a kedy - v posledných minútach zápasu alebo na jeho začiatku?

"Nemyslím si, že je v tom veľký rozdiel. Áno, je pravda, že hrali v predĺžení, po ktorom boli naozaj unavení, viedli futbalovú vojnu. My sme v predĺžení nehrali, ale minulý rok proti Betisu áno, a vtedy sme možno odohrali náš najlepší zápas za posledné dva roky. To nemôže byť žiadna výhovorka, myslím si, že na tom nezáleží."

[Roger Torello, Mundo Deportivo] Prišli ste o Raphinhu a nie je jasné, či sa teraz budete spoliehať na štvoricu stredopoliarov podporujúcich Lewandowskeho alebo na viac útočníkov. Ste optimistický, pokiaľ ide o schopnosť Raphinha predstaviť sa v súboji Ligy majstrov?

"Ligy majstrov? Áno, viem si predstaviť, že bude. A čo sa týka myšlienky, je to jasné. Mám jasno v myšlienke, mám jasno v menách a to sa nezmení. Musíme sa pokúsiť, najmä proti Realu Madrid, presadiť našu osobnosť, nič viac, viac neobjavíme. Dúfam, že sa nám podarí odohrať podobný zápas ako v minulej sezóne."

[Ferran Correas, Sport] V zápasoch proti Realu ste zvyčajne posunuli Arauja na kraj obrany, aby kryl Viníciusa. Je táto myšlienka viac-menej rovnaká aj teraz?

"Nemôžem naznačovať, pýtajú sa ma na mená, zostavu, nápady, všetko, nemôžem naznačovať, aby som robil Ancelottimu službu. Zajtra uvidíte mená, predstavu, kto bude hrať na akej pozícii. Araujo, bez ohľadu na to, kde bude hrať, je zárukou. Na defenzívnej úrovni a predovšetkým v tom, čo za dva roky zlepšil, v hre s loptou. Je pozoruhodné, ako sa delí o loptu, ako sa umiestňuje. Od nášho príchodu sa veľmi zlepšil."

[Lluis Flaquer, Cadena SER] Hovoríte, že musíte byť verní cruyffizmu, že zajtra dúfate v úroveň hry z minuloročného finále. Zatiaľ vidíte, že Barcelona v tejto sezóne nepodáva veľmi vyrovnané výkony, čo sa týka hry, mnohokrát nedosiahla správnu úroveň. Čo vás napĺňa optimizmom alebo čo si myslíte, že sa Barça z minulej sezóny môže vrátiť?

"Nesúhlasím, v prebiehajúcej súťaži sme hrali veľmi dobre v zápasoch proti Seville, Atléticu, Realu Madrid, dokonca aj keď sme prehrali, ako sa ma pýtal váš kolega. Zaslúžili sme si oveľa viac, v súboji s Gironou, v dueli s Realom Sociedad nie.... V Lige majstrov sme v konfrontácii s Portom obstáli veľmi dobre, v tejto sezóne sme hrali veľmi dobrý futbal. Povedal by som, že lepšie ako v predchádzajúcej sezóne. Jedna vec je, ako to analyzujete vy, a druhá, ako to analyzujem ja. Takto to vyzerá. Odohrali sme veľmi dobré zápasy doma aj vonku, proti silným súperom, a zajtra je čas zopakovať tieto zápasy, proti Seville, Atléticu, Realu Madrid, Portu, veľa momentov proti Girone.... Dominovať a ukázať osobnosť. Ukázať svoju identitu. "

[Raúl Fuentes, Radio Marca] O minuloročnom finále sa veľa hovorí, že to bol skvelý zápas, ktorý sme vyhrali 3:1. Koľkokrát ste to stretnutie videli. Sledovali ste tento duel v poslednom čase, aby ste si trochu preniesli to, čo sa stalo v minulej sezóne, do zajtrajška?

"Nie, v predchádzajúcej sezóne sme ho videli niekoľkokrát, aby sme ho analyzovali, zlepšili, pretože nie všetko išlo ideálne. Samozrejme, bol to skvelý zápas, ale v tejto sezóne nastali zmeny, hráči sa zmenili, Real zmenil rozostavenie, hrá bez stálej deviatky, veľa napáda voľné priestory, Rodrygo a Vinícius, Bellingham nastupuje z druhej formácie. Hrajú prakticky so štyrmi záložníkmi. Schéma sa úplne zmenila, nemá to nič spoločné s minulou sezónou."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Situácia je podobná ako v minulej sezóne, Real je väčším favoritom. Myslíte si, že môžete byť pre Real prekvapením ako v tej minulej, alebo vás varuje, že ste schopní vyhrať proti akémukoľvek tímu.

"Mám pocit, že Real je silnejší, keď je Barça silnejšia. To je to, čo by som povedal. Odkedy som vo funkcii, ak sme získali nejakú trofej, museli sme poraziť Real. V minulej sezóne vo finále La Ligy sme ich museli poraziť doma, inak by sa nám priblížili na šesť bodov. Vyradili nás v semifinále Kráľovského pohára. A teraz sa opäť stretávame vo finále. Reagujú, keď vidia, že Barça je silná. Odkedy sme vo funkcii, Barça môže konkurovať. Všetko je veľmi vyrovnané, v posledných rokoch sme sa vyrovnali Realu, aj čo sa týka trofejí. V minulej sezóne sme získali dve trofeje a v tejto sezóne opäť bojujeme o trofej."

[Helena Condis, COPE] Ancelotti povedal, že Real prichádza do súťaže v lepšej forme a v šatni je hlad po úspechu. Ako v tomto smere hodnotíte svojich hráčov a ako sa ako tréner cítite pred zajtrajším zápasom?

"Hrám o titul, ak mám byť úprimný, pristupujem k súťaži s oveľa väčšou ľahkosťou ako v minulej sezóne. Vyhrali sme, dokázali sme, že je to víťazný projekt, v minulej sezóne sme získali dve trofeje. Teraz k tomu pristupujem s väčším pokojom. Ancelotti cíti hlad po úspechu, Real vždy cíti hlad, nevidel som ich bez neho. Dokonca si spomínam na najlepšiu Barcelonu v histórii, keď sme museli Real poraziť 6:2, pretože inak by sa nám priblížili na rozdiel jedného bodu. Real reaguje ešte viac, keď vidí silnú Barcelonu. Teraz vidia aj silnú Barçu, že im môže konkurovať. Budeme súťažiť, budeme sa tešiť, chceme vyhrať trofej a zajtra je na to ideálny scenár. Poskytuje mi to dodatočnú motiváciu, Real, finále, Superpohár, rovnako ako v minulej sezóne. Dáme do toho všetko, aby sme zdvihli trofej."

[La Vanguardia] Nechcete prezrádzať, aká bude zostava, ale ak by Lamine Yamal hral, čo by si od neho očakával?

"Žiadal by som od neho to, čo ukazuje, sebavedomie, talent, individuálnu kvalitu, bez ohľadu na to, koho má pred sebou, Camavingu, Mendyho, Nacha, Frana Garcíu. Lamine je mladý, ale scenár ho nezaťaží, pretože má sebadôveru a osobnosť na to, aby urobil rozdiel, aj keď je tínedžer."

[EFE] Výkonnosť Baldeho je nižšia. V poslednom čase sa chytal za bedrový kĺb a chrbát, Forta ste poslali na rozcvičku. Ako je na tom fyzicky a čo môže priniesť tímu v tejto sezóne?

"Naposledy bol oslabený, zvažovali sme jeho striedanie, pretože mal veľké bolesti chrbta, ale vydržal, ukázal osobnosť a chuť hrať ďalej. Dáva nám veľa a bude v tom pokračovať. Na krídle, v strede, cez vchody... Myslím si, že Real bude musieť s Baldem určite veľa strážiť ľavú stranu. Cez Carvajala, Valverdeho, kohokoľvek, kto bude hrať. Súper vie, že na tomto krídle máme veľký potenciál."

[Otázka zo Saudskej Arábie] Na tomto štadióne máte veľa skúseností. Hrali ste tu asi šesťkrát, ale častejšie ste prehrávali. Čo na to hovoríte?

"[Smiech] No, pokúsim sa túto štatistiku vyrovnať. Zajtra je na to vhodný deň. Áno, vždy bolo ťažké prísť sem a súperiť so saudskými tímami. Zajtra je to však iný príbeh, zostávam pri zápasových skúsenostiach z minulej sezóny."

[El Mundo] Ako vás ovplyvnil príchod Bellinghama, ktorý v minulej sezóne chýbal? Je to hráč Realu, ktorého sa najviac obávate?

"Nesústredíme sa na jedného futbalistu, inak by sme sa zbláznili. Všetci sú na mimoriadnej úrovni, Vinícius, Rodrygo, Bellingham, Modrić, Kroos, Camavinga, Tchouaméni... Hovoríme o hráčoch, ktorí sú na prvotriednej úrovni, je to Real Madrid, vždy to tak bolo. Bellingham vyniká svojím vstupom do pokutového územia, načasovaním svojich útokov, fyzickými schopnosťami, technickou kvalitou, je to výnimočný futbalista. Týmito nábehmi z druhej línie robí rozdiel, aby sme nechodili ďaleko, možno spomenúť jeho gól z ligového Clásica."

[Carlos Monfort, Jijantes] Pripravujete sa na zápas len s ohľadom na základnú jedenástku alebo zvažujete všetky možnosti, ako by stretnutie mohlo dopadnúť?

"Pracujeme všeobecne. Nerozmýšľam nad tým, kto bude hrať, ale skôr nad tým, kto bude zastávať akú pozíciu a čo má každý hráč na tejto pozícii robiť, v obrane, v útoku, pri rozohrávke. Nepracujeme individuálne, ale na skupinovej úrovni, aby bol každý vždy pripravený a vedel, čo chceme na jednotlivých pozíciách."

Ako veľmi sa vám páčil váš pobyt v Rijáde? Ako veľmi môže organizovanie takého veľkého zápasu pomôcť rozvoju futbalu v Saudskej Arábii?

"Áno, pobyt sme si tu užili. Všetci nás rešpektovali a podporovali, rovnako ako na poslednom zápase. Som veľmi rád, že sme tu. Myslím si, že saudský futbal sa bude v najbližších rokoch veľmi rozvíjať. Majú všetko na to, aby mali najlepších futbalistov na svete."

zdroj: yt
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
2024-01-13 12:28:29
Sak nehovoril, ze proti Realu Sociedad?
2024-01-13 14:52:49
V dnešnej sezóne tak 2-3 zápasy