Na španielsky Superpohár má Barcelona špeciálne spomienky. Minulá sezóna znamenala pre katalánsky klub začiatok výnimočného obdobia, ktoré sa začalo triumfom v Španielskom superpohári nad Realom Madrid a skončilo ziskom titulu v La Lige.

V tomto období Blaugranas opäť nutne potrebujú nejakú inšpiráciu. Posledné zápasy ukázali hmatateľné zlepšenie oproti decembrovým hrôzam, ale faktom zostáva, že Barcelona má ďaleko od toho, čo by mala hrať pri pohľade na kvalitu hráčov v kádri. Súboj s Realom Madrid vo finále poskytuje tímu túto šancu. Triumf v tomto zápase by v šatni nesmierne zdvihol náladu a prakticky by mohol zmeniť priebeh sezóny pre Xaviho tím. No prehra môže mať na mužstvo veľmi negatívny dopad. Pred zápasom sa bližšie pozrieme na 3 hlavné otázky, o ktorých sa pred finále diskutuje.

Všetky oči sa upierajú na B.A.C.K.

Oproti minulosezónnemu Clásicu zo Španielskeho superpohára sa toho veľa zmenilo. Barcelona finále s prehľadom vyhrala, získala titul a otočila sezónu, ale niekoľko členov jadra tímu už nie je v tíme resp. sú aktuálne nedostupní. Sergio Busquets, Jordi Alba a Ousmane Dembélé už nie sú v klube, zatiaľ čo Gavi a Marc-André ter Stegen sú mimo hru pre zranenia. Xavi má síce prostriedky na to, aby chýbajúce hviezdy nahradil, ale medzi mužstvom z minulej sezóny a tým súčasným je zásadný rozdiel.

V predchádzajúcom ročníku Španielskeho Superpohára sa predstavila verzia Barcelony, ktorá hýrila sebavedomím. Tá sa opierala o relatívne dobré výsledky a stabilitu v defenzíve. Tentoraz má tréner v defenzíve rovnakú kombináciu štyroch hráčov, ktorá mu pred rokom priniesla titul. Napriek tomu je defenzívna bilancia tímu v tejto sezóne v porovnaní s tou minulou hrozivá.

Ronald Araujo, Andreas Christensen, Jules Koundé a Alejandro Balde zaznamenali v tomto období výrazný pokles formy a dôsledkom je obrana, ktorá niekedy inkasuje góly aj z ničoho. Veľký podiel na výsledku Barcelony v nedeľu večer bude mať defenzívny faktor. Real Madrid sa môže pochváliť jedným z najúdernejších útočných oddelení svetového futbalu, ktoré je schopné na požiadanie roztrhať aj európsku elitu. Xavi v posledných rokoch ukázal, že má taktický talent potrebný na neutralizáciu síl Merengues, ale urobiť to s rozháranou obranou nebude ľahká úloha.

Xaviho dilema s výberom základu

Barcelona ide do dnešného súboja, v ktorom nechýbajú nejasnosti okolo tímu alebo výberu trénera. Zloženie zadných radov je zrejmé, ale dilema, ktorej čelí Xavi v strede poľa a v ofenzíve, je skutočne zásadná. Ilkay Gündoğan a Frenkie de Jong sú nespochybniteľnými hráči základu na finále proti Los Blancos. Tretie miesto v strede poľa je však otázne.

Xavi po semifinále potvrdil, že Pedri je fit a v nedeľu nastúpi na finále proti Realu Madrid. Napriek tomu nemožno nepochopiť rozhodnutie trénera, ak sa rozhodne posadiť Španiela spočiatku na lavičku. Veď Pedri sa práve vrátil po zranení a v tejto sezóne nemal dobrú kondíciu. Fermín López sa tak stáva hlavným kandidátom na miesto v základe. Mladík už neraz ukázal, že má v sebe nebojácnu strelu, ale samotná veľkosť príležitosti by mohla prinútiť Xaviho, aby sa obrátil na skúsenejšieho Sergiho Roberta. Traja kandidáti, jedno miesto.

Otázka na ľavom krídle je rovnako náročná. João Felix aj Ferran Torres sa v posledných zápasoch osvedčili, pričom v semifinále obaja hráči podali dobrý výkon. Španielsky útočník prináša viac do tímovej hry a z hľadiska priameho ohrozenia brány. Felix zasa poskytuje číhajúcu prítomnosť v šestnástke súpera, ktorá narúša ich dynamiku. Komu dá Xavi prednosť na ľavom krídle vo finále?

Yamal má šancu zažiariť?

Zranenie Raphinhu v zápase s Osasunou rozhodlo o tom, že Lamine Yamal sa dostal na ihrisko tesne pred polčasom. Počas nasledujúcich 50 minút odchovanec La Masie pripomenul svetu, prečo je právom považovaný za jeden z najvýraznejších futbalových talentov.

Mladík bol neustálou hrozbou na pravom krídle, a to tak v kombinačnej hre, ako aj pri samostatnej akcii. Viedol kontry Barcelony, rozvrátil obranu tímu z Pamplony a neváhal prestrčiť loptu cez línie nádhernými prihrávkami. Nakoniec bol po zásluhe odmenený druhým gólom večera so zakončením, ktoré nebolo vôbec jednoduché. Jeho hviezdne vystúpenie z neho urobilo hlavného kandidáta na štart na pravom krídle Barcelony, hoci nedávne správy priniesli možnosť, že Torres nastúpi na pravej strane.

Ak Yamal dostane príležitosť, Katalánci by veľmi radi boli svedkami toho, ako mladík robí rozdiel na svojej strane. Čeliť však bude Ferlandovi Mendymu a práve cez neho musí vytvárať šance z krídla. Tento mladík je výnimočný talent, ktorý je stvorený pre tie najväčšie scény. Večerný súboj by mohol znamenať príchod Lamine Yamala na najvyššiu úroveň, či už v základnej zostave alebo ak zasiahne z lavičky.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2024-01-14 13:40:30
cesta je 442... roberto de jong gundo pedri - útok felix feran?