FC Barcelona včera prehrala vo finále španielskeho Superpohára s Realom Madrid 1:4. Xavi na pozápasovej tlačovej konferencii odpovedal na otázky novinárov týkajúce sa nedeľňajšieho stretnutia, budúcnosti projektu a tiež kritiky.

[Helena Condis, Cadena COPE] Povedali ste, že ste boli pokojní, že vás Laporta po zápase utešoval. Veríte vo svoj projekt a máte plnú dôveru klubu?

"Áno, dôveru. Dnes sme ukázali horšiu tvár v najhoršom možnom momente, vo finále proti Realu Madrid. Pred rokom sme ukázali to najlepšie, tento rok sme prakticky ukázali to najhoršie. Je to stratená trofej. Je jasné, že musíme byť sebakritickí, musíme veľa vecí zlepšiť. Ale áno, stále verím v tento projekt a stále môžeme hrať veľmi dobrú sezónu."

[Ramon Fuentes, Radio Marca] Je nevyhnutné, aby sa tento zápas porovnával s minuloročným finále. Chýba tímu hlad po víťazstve?

"Nie. Je to o chybách. Futbal je hra chýb, to som vždy hovoril. Dnes sme tieto chyby nezminimalizovali, ale maximalizovali sme hodnoty Realu Madrid. To je náš problém a musíme to zlepšiť, aby sme mohli bojovať o ďalšie tri trofeje. Myslím si, že po inkasovaní dvoch gólov sme hrali dobre. Zareagovali sme, dali sme gól na 1:2, ale odpískaná penalta nás zlomila."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Obávate sa, že vás ako trénera tímu po takejto prehre zasiahne kritika?

"Áno, ale som pripravený na kritiku. Nemám s ňou problém. Verím v projekt, v seba, v hráčov, ktorých máme, a myslím si, že sme schopní veci zvrátiť. Zostávajú nám tri trofeje a musíme o ne bojovať. Som silný a pokojný. Je to jasný krok späť v projekte, veľká rana pre mňa, pre klub, pre hráčov, ale hráme ďalej. Taký je tento šport. V tejto situácii ste ma videli už veľakrát, ale nezostáva mi nič iné, len pracovať a prijať zaslúženú kritiku."

Čo chýbalo tímu v zápase s Realom Madrid?

"Vo finále nemôžete hrať takto. Neboli sme dobrí v obrane ani v pressingu, nemôžete začať finále za stavu 0:2. Potom prišiel Robertov gól, ale chýbalo nám všetko. Je to ťažká prehra, sme naštvaní. Ukázali sme jednu z našich najhorších stránok v tejto sezóne. Musíme sa veľmi zlepšiť, aby sme vyhrávali tituly. Musíme sa ospravedlniť fanúšikom Barcelony, pretože to bolo finále, El Clásico, a my sme neboli v najlepšej forme."

V porovnaní s minulým rokom ukázala Barcelona dve tváre. Čo sa stalo s defenzívou tímu?

"V defenzíve sme nezastavili žiadny únik, nedopustili sme sa žiadneho taktického faulu a ich prvé dva góly padli po dvoch prihrávkach zozadu. Uškodili nám. Vysoký pressing nebol dobrý. Je to ťažká prehra, sme nahnevaní. Ukázali sme jednu z našich najhorších stránok v tejto sezóne. V prvom polčase sme strelili gól, ale nestačilo to. Musíme byť sebakritickí a veľmi sa zlepšiť, aby sme vyhrávali tituly. Musíme sa ospravedlniť fanúšikom Barçy. Toto nie je obraz tímu vo finále, a už vôbec nie proti Realu Madrid."

[Marta Ramón, RAC1] Pred rokom tu víťazstvo proti Realu Madrid posilnilo projekt. Myslíte si, že dnešná prehra by mohla ovplyvniť tím?

"Som sklamaný a nahnevaný ako culé aj ako tréner. Na finále sme neukázali svoju tvár. Je to ťažká porážka, ale máme pred sebou ešte dlhú sezónu. Musíme bojovať o tri tituly. Je to ťažká rana pre klub a hráčov, ale som presvedčený, že sa vrátime."

[Carlos Monfort, Jijantes] Ako si vysvetľujete prvé minúty?

"Boli to naše dve chyby. Nezablokovali sme vstupy z druhej línie Viníciusa, Rodryga. Predviedli sme veľmi zlý výkon a to sa nedá tolerovať. Dobre sme zareagovali, Robert dal gól, ale pokutový kop prakticky zabil zápas."

[Lluis Flaquer, Cadena SER] Vyvolá tento neúspech pochybnosti o projekte?

"Je jasné, že budeme musieť zniesť kritiku a požiadať o odpustenie. Vo finále proti Madridu sme neukázali svoju tvár. Musíme pracovať ďalej a iná cesta neexistuje. Po ťažkých prehrách sme sa pozbierali. Do súťaže sa vrátime najlepším možným spôsobom."

[Josep Capel, Radio Nacional] Aké argumenty by ste predložili fanúšikom, aby vás podporovali a verili tímu až do konca sezóny?

"Tím v minulej sezóne získal tituly. Je to ťažká porážka. Ospravedlňujem sa fanúšikom, pretože sme sa nepostavili na nohy. Máme argumenty, ktoré sme ukázali minulý rok. Musíme byť sebakritickí, urobiť reset a bojovať o ďalšie tri trofeje, ktoré nám zostali."

[Ferran Correas, Sport] Žiadate o prestupy v januári?

"Momentálne nemôžeme. Klub nemôže nikoho priviesť. Situácia je taká, aká je."

[Otázka v arabčine]

"Veľmi sme trpeli pri madridských protiútokoch, prihrávkach, Viníciusových nájazdoch... Keď dostanete dva góly za 10 minút, je ťažké vyhrať finále. Nenastúpili sme so správnou intenzitou a aktivitou."

[Otázka v arabčine]

"To sú naše chyby, nič viac. Nie je čo viac vysvetľovať. Urobili sme dve chyby, ktoré pre nás poznačili zápas. Potom sme dobre zareagovali, ale nestačilo to. Na úlohu tohto finále sme nestačili."

zdroj: yt: marca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

18 komentáre
2024-01-15 06:13:15
Ja tomu ani nemozem uverit, ten xavi je uplne ale ze uplne mimo, on stratil sudnost uplne
2024-01-15 06:41:15
Deco pre Movistar uviedol: "Otázka Xaviho zotrvania nemá zmysel. Tréner má plnú dôveru prezidenta a športového riaditeľstva. Je to zlyhanie, ktoré nič nemení. Nemáme kapacity na to, aby sme uskutočnili prestupy."

Tohle asi vypovídá o všem. Je jasné že ten tým potřebuje impuls v sestavě a to více s těma absencemi, ale už asi 3 rok nemůžeme udělat takové přestupy, které by tým vyloženě potřeboval......
Mám pocit, že si někteří myslí, že přichod trenéra něco změní, ale vzpomeňte si, kde jsme byli před Xavim