V rozhovore s novinármi Xavi priznal, že cíti dôveru od Joana Laportu a jeho hráčov. Tréner zdôrazňuje, že stále môže dosiahnuť ciele, ktoré si stanovil. Zdôraznil však, že odíde, ak sa stane pre klub problémom. Xavi zopakoval dôležitosť Gaviho absencie a ubezpečil, že sa stále teší podpore fanúšikov. Nižšie nájdete úplný prepis predzápasovej tlačovej konferencie pred zápasom proti Unionistas.

[Damia López, RAC1] Pred dnešným tréningom vás navštívil prezident. Aký je váš vzťah a čo vám a tímu odkázal?

"Kontakt sme mali už v lietadle po poslednom zápase. Rozprávali sme sa, odovzdal nám posolstvo pokoja, pocitu jednoty, že "spolu sme silní", ako v hymne. Takto som si prečítal ten odkaz. Prezident je veľmi pozitívny človek, v tomto smere ma prekonáva. Je šťastný, plný túžby a povzbudzuje nás. Zostávajú nám tri trofeje, povedal by som, že tie najdôležitejšie. Sme len v polovici sezóny a všetko je v hre. Odovzdal vieru a dôveru smerom k personálu a hráčom."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Hovoríte, že v rozhovore s prezidentom bola viera a dôvera, ale máte pocit, že hráči sú s vami a veria vám?

"Áno, vždy. V deň, keď si všimnem, že nie sú so mnou, vezmem si svoje veci a idem domov. Veľa sa však rozprávame. Sme v kontakte, nielen s kapitánmi, ale so všetkými. Rozprávame sa, vyjadrujeme svoj názor. Dotýka sa nás to, to je jasné, porážky proti Realu, najmä vo finále, sú vždy ťažké a ťažko stráviteľné. Ale treba všetko vymazať a začať odznova, myslieť na to, že máme pred sebou ešte tri súťaže. Tím je silný, vždy veril v to, čo robíme, od samého začiatku. Stále sa rozprávame. V poslednom zápase sme urobili veľa vecí zle, ale od zajtra ich chceme robiť čo najlepšie. Dokázali sme to už v minulej sezóne a chceme to zopakovať."

[Helena Condis, COPE] Máte pocit, že kritika na vašu adresu je niekedy nespravodlivá? Ako sa teraz vyrovnávate s tým, čo sa stalo v nedeľu?

 

"Neviem, zvyčajne som nebol zvyknutý vyjadrovať sa ku komentárom. Všetky názory mi pripadajú úctivé. Myslím, že som už presne vysvetlil svoju realitu, ako ju v klube prežívam. Keď Barça prišla do Kataru, aby ma priviedla, povedali mi, že klub sa nachádza v jednej z najhorších chvíľ vôbec a teraz ho revitalizujeme, vedenie aj prezident, predtým Jordi a Mateu a teraz Deco, celá naša športová oblasť. V minulej sezóne sme vyhrali trofej, toho sa držíme. Sme oveľa bližšie k úspechu, ako v minulej sezóne, než k neúspechu. Som pokojný. S tromi trofejami pred sebou pristupujem s rovnakou nádejou ako na samom začiatku, hoci kritika určite existuje. Našťastie čítam veľmi málo, ale chápem kritiku, pretože sme prehrali 1:4 s Realom Madrid. Viem, kde som, klub poznám veľmi dobre."

[Marta Mauricio, Barça Studios] Zajtra hráte proti tímu, ktorý vyradil Villarreal. Ako sa pripravujete na toto stretnutie? Aký zápas očakávate?

"Potrebujeme vymeniť čip po prehre v španielskom Superpohári. Potrebujeme mať opäť dobrý pocit a postúpiť do štvrťfinále. Samozrejme, sme favoritmi, ale Unionistas ukázali, že sú na domácej pôde silní. Vyradili nielen Villarreal, ale aj Sporting Gijón, ktorý hrá v Segunda. Je to ťažký terén a náročný a húževnatý súper v obrane. Priamočiara hra... majú jasné predstavy. Analyzovali sme ich a majú potenciál. Analyzovali sme aj ich zápas proti Barçe B, ktorý vyhrali 2:0. Sú dobre zohratým tímom a bude to ťažké rovnako ako v Barbastre. Je to pre nich životný zápas. Musíme sa im vyrovnať intenzitou a vierou. Do týchto zápasov však vkladáme svoje nádeje."

[Adria Albets, SER Catalunya] Rozhodujú o vašej budúcnosti v Barcelone tituly?

"Tak to bolo vždy, od prvého dňa. Naďalej tu pôsobím ako tréner práve preto, že ciele boli dosiahnuté. Dovoľte mi to vysvetliť, dobre? Podpísali ma... prídu do Kataru a povedia, že klub je vo veľmi zlom stave a cieľom pre túto sezónu je skončiť v TOP4. Obsadili sme 2. miesto. Cieľ bol splnený. Preto môžem pokračovať v práci. V minulej sezóne bolo cieľom vyhrať ligu. To povedal aj prezident. A ešte sme vyhrali Superpohár, takže sme dokonca prekonali očakávania. V tejto sezóne je cieľom vyhrať poháre. Jeden sme prehrali, proti Realu a vo veľmi zlom štýle, za čo som sa fanúšikom verejne ospravedlnil. Ale cieľ je: v prvom rade postúpiť do osemfinále Ligy majstrov a tam sme a budeme bojovať. Ale predovšetkým vyhrať dôležité poháre, to znamená Kráľovský pohár, La Ligu alebo Ligu majstrov. Ak to nevyhráme, potom... Ako každý tréner. Ak sa ciele nedosiahnu, budem prvý, kto to povie: "No, dosiahli sme tento bod...". Ale sme v polovici sezóny a všetko je v hre, to je moja realita. Čokoľvek zvonku ma veľmi nezaujíma, najmä preto, že to môže negatívne ovplyvniť mojich hráčov. Toto je moja realita. Verím, že sme oveľa bližšie k úspechu ako k porážke. Napriek prehre v Superpohári sme stále na ceste k úspechu. To je optimistická správa. Toto je moja realita, a to, čo je vonku, bohužiaľ neovplyvním. Je to jasné. Ja nie, možno niekto iný áno."

[German García, Radio Nacional] Na nedávnych tlačových konferenciách ste povedali, že v oboch pokutových územiach chýba odhodlanie. Keď sa pozrieme na posledný zápas proti Realu a prvé dva góly, ktoré ste dostali, myslíte si, že je dôležitejšie odhodlanie v obrane?

"Áno, nedávno som povedal, že sa musíme zlepšiť predovšetkým v defenzívnej oblasti. Aby sme neinkasovali toľko gólov."

[Alex Pintanel, Relevo] Guardiola nedávno povedal, že hráči musia urobiť krok vpred. Myslíte si tiež, že by hráči mali urobiť tento krok?

"V prvom rade chcem Pepovi poďakovať. Už som mu napísal správu, v ktorej mu ďakujem za podporu a milé slová. On veľmi dobre vie, čo trénovanie Barçy znamená a aké sú naň kladené požiadavky. Toto je moment, keď treba byť jednotní. Nie je to moment špeciálne pre hráčov alebo špeciálne pre trénerov, je to moment pre všetkých, pre vedenie... Dnes ma veľmi potešil prezident a jeho optimizmus voči tímu. To je to, čo je, tots units fem forca, to je Barca."

[Alejandro Segura, Radio MARCA] Čo ste povedali hráčom po finále a čo povedali hráči vám?

"Povedal som: "Hlavu hore, to nekončí... Bojujeme o tri poháre. Musíte sa predovšetkým motivovať, pretože bojujeme o trofeje. V minulej sezóne bol Real Madrid v rovnakej situácii a vyhral Kráľovský pohár. V minulej sezóne bol Real presne tam, kde sme teraz my. Zvrátili situáciu a získali titul. Takže oň bojujeme aj my."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Či nechápete sklamanie fanúšikov...

"Fanúšikovia mi stále ukazujú na ulici, áno [zaťatie päste]. Hovoria mi, že hlavu hore, že sa stále dajú vyhrať tri poháre..."

Nemáte pocit, že v niektorých fanúšikoch je cítiť sklamanie?

"Po poslednom zápase áno, samozrejme, som prvý, kto je sklamaný. Prehra s Realom vo finále je to najhoršie, čo sa Barçe môže stať. Ale my bojujeme ďalej o tituly. Vo fanúšikoch sklamanie nevidím."

[Albert Nadal, ARA] Predchádzajúci Superpohár bol ako začiatok novej éry. Teraz to vyzerá trochu inak. Čo musíte urobiť, aby ste sa vrátili na túto úroveň?

"Takýto zápas už nemôžeme zopakovať. Musíme urobiť všetko naopak. Obranná línia... Nevyzerali sme dobre vo vysokom pressingu. Vieme, že sme zlyhali, ja ako tréner v prvom rade. Ale od novembra 2021 do teraz sme sa veľmi vypracovali. Takýto zápas už nemôžeme zopakovať. Ak sa nám to podarí, bude to prvá polovica ligy, Clásico, zápas proti Atléticu, proti Atléticu, proti Seville, proti Portu... Je jasné, že mužstvo sa veľmi vyvinulo. Teraz príliš trpíme vlastnými chybami."

[Gabriel Sans, Mundo Deportivo] Aké sú dôvody tejto situácie z posledných zápasov? Sú to psychické problémy, ktoré súvisia s výkonmi hráčov...?

"Je ťažké to pochopiť, ale budeme na tom viac pracovať. Na obrannej línii a všetkých aspektoch, ktoré treba zlepšiť. Je to o tréningu, odstraňovaní chýb, zlepšovaní na úrovni jednotlivcov, skupín či formácií. Budeme viac pracovať na tom, aby sme nerobili chyby."

[Carlos Ruiperez, La Vanguardia] Myslíte si, že po víťazstve v Superpohári a španielskom šampionáte bolo príliš veľa triumfalizmu? Boli ciele tohto tímu príliš prehnané?

"Nie, vždy som vám tieto ciele vysvetľoval. Tri sú stále živé, podľa mňa tie najdôležitejšie: Kráľovský pohár, La Liga a Liga majstrov. Prvým pre túto sezónu bol, ako som vám už povedal na tlačovej konferencii, postup do osemfinále Ligy majstrov. To sa podarilo. V minulej sezóne bol cieľom španielsky majstrovský titul a ten sme dosiahli, navyše sme vyhrali Superpohár. V prvom ročníku bol cieľom postup do Ligy majstrov, umiestnenie v prvej štvorke, a skončili sme druhí. Ciele sú teda reálne a dosiahnuteľné. Ak sa ich nepodarí splniť v tejto sezóne, odídeme, ale to sa stáva u všetkých trénerov. Moja situácia nebude iná."

[Ivan San Antonio, Šport] Tvárou v tvár finančným problémom a problémom s príchodom hráčov v zime, ste pripravený viesť projekt v lete so slabším tímom bez možnosti posilnenia, bez cieľov bojovať o titul?

"Barcelona si to nemôže dovoliť. Vždy musíte nájsť spôsob, ako súťažiť. Ani fanúšikovia, ani vy, ani my si nemôžeme dovoliť, aby Barça nebola konkurencieschopná. Bolo by to veľmi ťažko stráviteľné, vlastne už je. Musíme pochopiť, že sme v jednej z najťažších situácií v histórii klubu. Týka sa to nás všetkých, minimálne v okolí hráčov Barçy. Ja som si ťažkosti uvedomoval od prvého dňa. Ale nie je to žiadny problém, som culé a budem ťahať túto káru, musíme byť pozitívni, s vedomím, že počas zápasov a na tréningoch musíme vydať zo seba to najlepšie. Som prvý, kto hráčov povzbudzuje. Musíme si však uvedomiť, že na finančnej úrovni je situácia zložitá. Stále však súťažíme. Boli sme vo finále Superpohára, sme v osemfinále Ligy majstrov, zajtra hráme veľmi dôležitý zápas po prehre v Superpohári, aby sme boli vo štvrťfinále Kráľovského pohára. V La Lige máme tiež svoje potreby, ale stále môžeme súťažiť. Naše ciele sú nedotknuté, je čas byť pokojný a všetkých zjednotiť."

[Mari Carmen Torres, Marca] Myslíte si, že v šatni chýba vedenie? Líder, ktorý ťahá mužstvo na ihrisku, keď je zápas na hrane?

"Chýba nám napríklad Gaviho vodcovstvo. Môžem povedať toto. Jeho srdce. Gaviho zranenie je ranou pre naše srdce. On je dušou tímu. Taká je realita. Alebo absencia Ter Stegena, jedného z kapitánov. Máme výrazné absencie, ako napríklad Raphinhu, ktorý priniesol do tímu veľkú dušu, alebo nedávno Cancela. To však nie je ospravedlnenie, pretože potom to všetko vyťahujete, akoby to bola výhovorka, ale nie je - taká je realita. Finančná situácia je tiež realitou. To, že nemôžeme uskutočniť prestupy, je tiež realita. Toto je situácia, v ktorej sa nachádzame, a nie je to žiadny problém, budeme súťažiť, kým budeme môcť. Zdôrazňujem však, že ciele zostávajú nedotknuté."

[Beteve] Do akej miery je pre vás Kráľovský pohár dôležitý?

"Je dôležitý. Z troch zápasov, s Ligou majstrov a La Ligou, je to samozrejme nižšie, ale pohár nás tiež nadchýna. V predchádzajúcom ročníku nás Real vyradil v semifinále, takže teraz dúfame v niečo viac.

[Joan Domenech, El Periódico] Koľko dní ste plakali pre Gaviho? Zhoršenie defenzívy sa začalo jeho absenciou. Kto môže hrať jeho úlohu?

"Áno, je ťažké hrať jeho úlohu. Na svete nie je žiadny iný Gavi. A on nebude hrať až do začiatku budúcej sezóny. Tieto situácie sú ťažké, pretože on je srdcom a dušou tímu. Musíme však byť konkurencieschopní, byť jednotní. Toto je však realita, ktorá nám chýba."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Vitor Roque sa nezúčastnil španielskeho Superpohára. Neviem, aká je jeho adaptácia v tíme. Môže zajtra nastúpiť v základnej zostave?

"Vitor mal menšie zdravotné problémy, preto sa nezúčastnil na Superpohári. V poslednom čase však trénuje dobre a zajtra určite dostane minúty."

[Guillem Borras, Iniestazo] Do akej miery si myslíte, že kontext tejto mimoriadnej situácie spôsobuje, že bude ťažšie implementovať herný model? Prakticky každý zápas je finále. Cítite vo futbalistoch úzkosť?

"Áno, už som to povedal, je to Barça, je tu tlak spojený s pôsobením v tomto klube, očakávania sú generované... Je to však normálne, akceptujeme to. Vieme, že musíme vyhrať, hovorím to od začiatku. Bez ohľadu na to, ako budeme hrať... V ligovom zápase proti Realu sme hrali veľmi dobre, ale tu sa počítajú len víťazstvá. Ak si pustíte video Luisa Aragonesa "vyhrať, vyhrať a ešte raz vyhrať"... O tom je futbal. Môžete hrať veľmi dobre, ale mňa budete posudzovať podľa víťazstiev. Ak na konci sezóny nevyhráme, nuž, prezident to vždy hovoril: ak sa nevyhrajú trofeje, bude to mať následky. Ale keďže ciele boli dosiahnuté, stále som tu na tlačovej konferencii. Myslím si, že sme boli úspešní, a to tak v prvej, ako aj v druhej sezóne. Neviem, ako vnímate realitu vy, ale toto je moja realita [hovorí s úsmevom na tvári]."

[Jijantes] Majú mladí hráči reálnu šancu hrať v takomto citlivom a vypätom momente? Možno by si ich radšej nepostavil...?

"Nie, žiadny problém. Zajtra určite nastúpia. Jeden, dvaja, traja, neviem, ešte sme sa nerozhodli. Prehra v Superpohári nemá vplyv na to, či bude hrať jeden alebo druhý. Budú hrať tí, ktorí sú momentálne najlepší."

[David Ibañez, Mediaset] Povedali ste, že nedosiahnutie cieľov v tejto sezóne bude súvisieť s nezískaním trofejí...

"...Nie v tejto sezóne, v každej sezóne. Keby som v minulej sezóne nevyhral majstrovský titul, nebol by som tu."

[David Ibañez, Mediaset] Myslíte si, že bude ťažké tu zostať, keď nebudete vyhrávať trofeje? Nebol by to pre vás problém?

"Pre Barçu? Nikdy. V momente, keď mi povedia, že som problém, odídem. Predovšetkým som culé a milujem tento klub. Budem naďalej vydávať zo seba to najlepšie bez ohľadu na to, čo sa stane. Samozrejme, že nebude žiadny problém, prezident, Deco, všetci to vedia, vrátane hráčov. Som tu, aby som niečím prispel a pomohol. V deň, keď povedia, že majú pocit, že ničím neprispievam, bez problémov odídem."

[Albert Hernández, Television Española] Chápem správne, že prezident navštívil šatňu kvôli citlivému momentu, pretože mal pocit, že sa s vami musí porozprávať?

"Nie, prezident prichádza každé 2-3 zápasy. Prišiel nás povzbudiť, niečo priniesť, odovzdať radosť, je vždy pozitívny. Prehrali sme titul, ale traja sme v hre. Taká je realita, ak to ostatní vidia inak, musíte to pochopiť a rešpektovať."

[Francesc Latorre, TV3] Ako hodnotíte Oriola Romeua? Mal dobrý začiatok, ale potom stratil miesto v základnej zostave a takmer sa neobjavuje. Myslíte si, že sa z toho dokáže dostať?

"Áno, bude mať svoj podiel. Napríklad zajtra by mohol byť dôležitý. Záleží na zápase, na minutáži, na tom, čo budeme v hre hľadať, stále bude veľmi dôležitý."

 

zdroj: yt: marca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
2024-01-17 14:30:56
Tak určitě, pán Laporta byl během posledního zápasu určitě šťastný a plný https://scontent-fra3-2.xx.fbcdn.net/...
mito669 Premium
2024-01-17 14:48:41
Môžete mi povedať o čom to stále točí ?