Späť k La Lige. Zajtra o 18:30 odohrá prvý zápas jarného kola proti Realu Betis. Xavi Hernández na dnešnej tlačovej konferencii priznal, že v klube a vôkol neho je určitý nedostatok pozitívneho myslenia. Vyjadril sa aj k situácii Ronalda Arauja. Tréner tiež oznámil, že João Cancelo ešte nie je pripravený hrať. 

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Nedávno ste povedali, že občas upadáte do zúfalstva. Aký je odstup medzi tým, čo je, a tým, čo očakávate?

"Nemôžete zovšeobecňovať. V mnohých momentoch vyzeráme v obrane dobre. Niekedy vyzeráme tak, ako sa mi to páči, pretože vo vysokom pressingu vyzeráme veľmi dobre, v pressingu po strate lopty sme v poslednom čase tiež veľmi dobrí, získavame veľa lôpt. Čo sa týka štandardných situácií, myslím si, že sme výborní. Nedostávame toľko gólov, inkasovali sme asi len jeden dôležitý gól po rohovom alebo voľnom kope... Často sa zaoberám finálnou prihrávkou, ale treba si uvedomiť aj to, že na týchto pozíciách máme veľmi mladých hráčov, interiors, na krídlach, na deviatke... Tým "zúfam" som chcel povedať, že ja pri svojej kvalite vidím prihrávku, ale na ihrisku sa nedeje to, čo vidím v hlave. Je to otázka času, talentu, trénera, opakovania a korekcie. Nie je to kritika, je to len môj pocit, že v danom momente by som prihrával a tá prihrávka tam nie je. Chápem hráčov, chápem, že sú mladí a chápem, že sa snažia."

[Tele12] Aká je situácia Ronalda Arauja? O Bayerne a Manchestri United sa veľa šepká... Práve tak Koundé povedal, že sa necíti dobre na pravej strane obrany... V poslednom čase sa tam veľmi trápil.

"Podľa môjho názoru a podľa neho je jeho prirodzenou pozíciou stred obrany. Vďaka rôznym okolnostiam však musí tímu pomáhať práve na tejto pozícii. Navyše som sa s ním pred zápasom s Realom rozprával a on sám požiadal, aby mohol hrať na tejto pozícii, takže v tom nie je žiadny problém. S hráčmi sa veľa rozprávame. Ronaldovi táto pozícia vyhovovala, ale zápas nevyšiel jemu ani tímu. Nevyrovnali sme sa s touto príležitosťou. "

[David Ibañez, Mediaset] Povedali ste, že by ste možno mali byť optimistickejší. Myslíte si, že v tomto prostredí je toho nedostatok? Že treba veriť, myslieť optimisticky?

"Áno, veľmi (smiech). To mi chýba najviac! Ale vynahradím si to, nebojte sa. Áno, to je to, čo mi veľmi chýba. Myslím, že je to o nás Kataláncoch, o klube, o histórii.... My sme takí: "Ach... och... Betis a Athletic prichádzajú.... ach." No Betis a Athletic prichádzajú, musíte bojovať. Vnímam to ako príležitosť. Myslím, že keďže som bol futbalista a veľa som vyhral, som pokojnejší, ale predsa len som veľa vecí prehral a Barça nie vždy vyhrala. Akceptujeme úroveň požiadaviek, ale pozitívne myslenie nám niekedy chýba. Hráme aj s mladými hráčmi, odchovancami... Nedávno sme ich mali v kádri 13... Nevidel som o tom žiadny článok, ani jeden. Hráme s chlapcami, ktorí majú 16, 17, 18 rokov... Preto hovorím, že sme vo výstavbe... a tiež ma zabili za to, že som povedal, že sme vo výstavbe. Určite chýba optimizmus, ale každý má nejaký postoj. Ak sa tí, ktorí sa chcú na všetko pozerať negatívne... [ukazuje fľašu s vodou], môžete sa na to pozerať pozitívne alebo negatívne, ale ja sa na to pozerám len pozitívne. Vstávam s pozitívnym prístupom, tak ma vychovali. A Barça a jej prostredie také nie sú. Ale nie je v tom žiadny problém. My sme optimistickí a veríme, že v tejto sezóne môžeme vyhrať trofeje. A ak nie, aspoň sme sa o to pokúsili. Ak by sme sa nesnažili, zlyhali by sme. Budeme sa snažiť."

[Marta Mauricio, Barça Studios] La Liga je späť a vy hráte proti Realu Betis, ktorý je doma veľmi dobrý. Čo bude zajtra najdôležitejšie? Ako sa pripravujete?

"Zajtra nás čaká náročná cesta na štadión Betisu. Na svojom ihrisku neprehrali už... neviem koľko zápasov. Ťažký terén, ale druhé kolo začíname s najväčším nadšením. Vieme, že máme výraznú stratu na Gironu a Real Madrid, ale považujeme to za dostihnuteľné a vieme, že to trochu závisí aj od nás. Nemôžeme zlyhať a začíname už zajtra. Je to dôležitá skúška na ťažkom teréne. Betis hrá dobrý futbal, ale zároveň umožňuje súperovi hrať určitým spôsobom a myslím si, že v tomto smere je to najlepší scenár, aby sme videli dobrú Barçu a vyhrali. Dobrý výsledok a predovšetkým dobrý zápas."

[Damia López, RAC1] Zápas Kráľovského pohára proti Athletic Club znamená, že máte teraz veľmi nabitý program. Myslíte si, že tieto štyri alebo päť dní rozhodnú o zvyšku sezóny?

"Áno, vždy hovoríme to isté. Neviem, koľkokrát sa ma na to už pýtali... Áno, samozrejme, že to poznačí, ale ak zajtra vyhráme a ak postúpime po zápase na San Mamés, poznačí nás to pozitívne. Je to veľmi ťažká úloha, pretože San Mamés je veľmi ťažký terén a veľmi ťažký súper. Je to súper, ktorého sme samozrejme nechceli, ale dobre... musíte bojovať, krok za krokom. Najprv Betis... musíte sa pokúsiť spojiť v tejto lige. Všetko pred Barçou poznačí zvyšok sezóny. Je to vždy rovnaké."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Máte pred sebou dôležitý týždeň. Aký odkaz máte pre futbalistov? Čo musia urobiť? Aké ciele si musia stanoviť, aby v nadchádzajúcich dvoch zápasoch zvíťazili?

"Posolstvo sa od prvého dňa nezmenilo. Je to o tom, aby sa snažili hrať dobrý futbal, tak ako tomu veríme a ako trénujeme. To sa nám podarilo v mnohých zápasoch, nielen v minulej, ale aj v tejto sezóne. Chcel by som, aby zajtra hrali proti Betisu tak, ako sme hrali doma, ako sme hrali proti Portu, Atléticu alebo Atlétic Clubu v domácom zápase. Chceme hrať dobre, chceme vyhrať a chceme presvedčiť, ale je to pre nás ťažké, najmä v poslednom čase. Musíme ďalej pracovať, v hre sú tri tituly. V stávke je veľa a posolstvom je zostať pokojný a súťažiť."

[German García, Radio Nacional] Zaujímavé je, že ste všetky svoje zápasy tento rok odohrali na výjazde. Situácia je zložitá, pretože zajtra hráte proti Betisu, ktorý doma ešte neprehral, a proti Athletic Club v Kráľovskom pohári. To bude možno rozhodujúci moment. Čo by ste si vybrali, ligu alebo Kráľovský pohár?

"Nie, nemôžeme odmietnuť ani jeden titul. Ideme si po víťazstvo vo všetkých troch súťažiach, ktoré nám zostali. Vo februári sa začína aj ďalšia fáza Ligy majstrov, nuž sme motivovaní, nabudení a túžime po sebazdokonaľovaní. Samozrejme, musíme zlepšiť našu hru a presvedčivo vyhrávať, ale v hre je stále všetko okrem Superpohára. Stále sme v hre o tri tituly a budeme bojovať až do konca."

[Víctor Navarro, COPE] Tento týždeň hráte na Villamarín, San Mamés a potom proti Villarealu. Urobíte zmeny v jedenástke, aby ste dali minúty jednotlivým hráčom?

"Áno, budeme potrebovať rotáciu. Sú tu zranenia, je tu únava, najbližších šesť až sedem zápasov budeme hrať každé tri dni. Myslím si, že máme len jednu príležitosť na oddych, pretože nám odložili domáci zápas s Osasunou kvôli zápasu o Superpohár. Áno, budeme potrebovať všetkých hráčov, dúfam, že všetci budú k dispozícii."

[Alejandro Segura, Radio MARCA] Keď už hovoríme o striedaniach, rád by som sa opýtal na Cancela. Bol v Arábii, ale nehral. Ako sa cíti? Bude môcť zajtra hrať?

"Zajtra to bude ťažké, ale som optimista, pokiaľ ide o jeho výkon v pohári. Má veľký charakter, chcel hrať v Superpohári, veľmi trpel tým, že nemohol byť so skupinou. Momentálne sa mu darí, ale je logické, že zajtra hrať nebude, ale v pohári áno."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] V prvej fáze pohára ste mali, povedané v úvodzovkách, šťastie, pretože ste hrali proti tímom z nižšej ligy. Teraz vám osud vybral jeden z momentálne najlepšie umiestnených tímov, neviem, či so mnou budete v tomto smere súhlasiť. Okrem toho už po tretí raz v posledných ročníkoch Kráľovského pohára budete hrať na San Mamés. Myslíte si, že by to malo byť ako v Daviesovom pohári, že sa hostitelia zápasov menia? To, že jeden tím hrá stále doma, sa zdá ako anomália...

"Myslím si, že žrebovanie bolo spravodlivé. Predtým sme mali pri žrebovaní viac šťastia, teraz ho máme menej. Na San Mamés sa budeme snažiť urobiť všetko, čo je v našich silách, naposledy nás vyradili dvakrát, v rokoch 2020 a 2022, na začiatku mojej prvej sezóny... V polovici sezóny. No dúfam, že sa im to tretíkrát nepodarí. Budeme súťažiť s vedomím, že je to komplikovaný terén a ťažký súper, v dobrej forme, s čím absolútne súhlasím."

[Álex Pintanel, Relevo] Chcel som sa vás opýtať, ako sa vyrovnávate s tlakom, keď viete, že na lídra ligy strácate sedem alebo osem bodov, čo nedovoľuje žiadne zakopnutie. Ako sa vyrovnávate s týmto tlakom?

"Rovnako, ako keď máte päťbodový náskok. V minulej sezóne sme mali deväťbodový náskok, prišiel Real Madrid a my sme si povedali, že ešte môžeme prehrať ligu. Teraz rozmýšľame rovnako a vieme, že tých sedem až osem bodov môžeme dohnať proti Girone alebo Realu. Zajtra chceme hrať, súťažiť, robiť to dobre, využívať našu predstavu o futbale, vydať zo seba to najlepšie, hrať s najväčším nadšením."

[Juli Claramunt, Jijantes] Keď už hovoríme o striedaniach..., Vitor Roque priletel do Arábie, ale kvôli zraneniu nehral, v poslednom čase dostáva minutáž... Ako sa cíti tento týždeň? Je stopercentne pripravený zajtra hrať?

"Áno, nebolo to zranenie, len menšie nepríjemné pocity v nohe. Radšej sme ho šetrili. Naposledy zaznamenal veľmi dobrý vstup, bol rýchly, dal nám hĺbku, čo sme od neho chceli. Cíti sa dobre, je pripravený ísť na 100%."

[Pol Ballus, The Athletic] Zajtra môžete do stredovej formácie postaviť Gündoğana, De Jonga a Pedriho. Je to tridente, ktoré sa na začiatku sezóny zdalo byť veľmi dôležité, ale nakoniec ste mali príležitosti postaviť ho spolu. Myslíte si, že je to jeden z dôvodov, prečo boli výsledky také, aké boli?

"Určite, viac ako o výsledky ide o hru. Identita týchto troch hráčov plus napríklad Gavi... Veľmi zriedkavo sme ich mali spolu, je to veľká škoda. V hre chýbala kontinuita. Viac ako o výsledky - pretože napriek hre, ktorú sme nechceli, výsledky boli - ide o hru. Rozhodli o nej strední záložníci, aspoň si to myslím. Mnohokrát sme ich, bohužiaľ, nemohli mať pohromade."

[Televisión Española] Najlepšia séria Barçy v tejto sezóne je päť víťazstiev v rade. Ak sa vám zajtra podarí zvíťaziť, bude to tretí vyhratý zápas v lige za sebou... Ako blízko je tím k dosiahnutiu takejto série?

"Ťažko odpovedať na túto otázku, vždy sa snažím myslieť pozitívne, už ma poznáte, som tu už viac ako dva roky, vždy sa snažím myslieť pozitívne a odovzdávať to hráčom, chcem veriť, že môžeme bojovať v La Lige, sú tu dva tímy, ktoré majú o pár bodov viac, ale myslím pozitívne, chcem, aby sme zajtra odohrali dobrý zápas, ako sme hrali doma proti Betisu, to je cieľ, vyhrávať zápasy, aby sme mali šancu vyhrať ligu."

[EFE] Čo chýba tímu z hľadiska kolektívu?

"Z posledných zápasov sme zistili, že sme súperom predvádzali príliš veľa vecí, veľmi veľa z hľadiska obrany. Stratili sme veľa gólov, robili sme chyby, ale chýbala nám aj efektivita smerom dopredu. Musíme sa samozrejme zlepšiť v hre, musíme udržať kontinuitu, nestrácať toľko lôpt, zastavovať protiútoky... Je to veľa prvkov, ktoré sme možno v minulej sezóne mali pod kontrolou. Sú to obe pokutové územia, ktoré poznačili túto sezónu."

[Javier Gascón, Mundo Deportivo] Frenkie De Jong v dnešnom rozhovore povedal, že je potrebné zlepšiť koncentráciu, nemyslíte si, že je to niečo, čo by malo prísť automaticky s obliekaním dresu Barcelony?

"Áno, koncentrácia, intenzita, agresivita na ihrisku je niečo, čo by malo byť základom, ale často sa stáva opak, je to niečo, čo by sa malo minimalizovať, tieto chyby. Hrať dobre, dominovať v zápase, vnútiť svoj štýl hry.... to sú veci, ktoré sú neoddiskutovateľné, súhlasím s Frenkiem."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Myslíte si, že Ferranova vytrvalosť v túžbe po triumfe v Barcelone je odmenená?

"Áno. O Ferranovi môžem povedať, že je stelesnením psychicky silného futbalistu. Aby ste mohli hrať v Barcelone, musíte byť psychicky veľmi silný, pretože tu vám každý deň všetko dáva pocit, že ste malý, že za nič nestojíte, že si nezaslúžite tu byť... Či už ide o futbalistu, alebo trénera, alebo lekára, alebo tlačového hovorcu... A to je Barcelona. Je veľká škoda, že to tak vyzerá. Ferran musel byť psychicky veľmi silný. Rozprávali sme sa v lete, poslal mi veľmi dôležitú správu a ja som si pomyslel: "Tento chlapík túto situáciu zvráti". Veľa sa s ním rozprávam. Je veľmi silný, sústredí sa na seba, na zlepšovanie a v tejto sezóne už strelil osem alebo deväť gólov [osem; pozn. red.]. To sú dobré čísla. Cíti sa dobre, má pozitívny prístup... Je stelesnením toho, čo je hráč Barçy."

[Sergi Capdevila, Sport] Na jednej z posledných tlačových konferencií ste povedali, že by ste v zime chceli získať ďalšieho hráča do stredu poľa... Pred týmito poslednými dňami zimného prestupového obdobia už pripúšťate, že to bude ťažké? Veríte, že podobne ako Frenkie de Jong môžete v tejto sezóne získať treble?

"Áno, pevne v to verím. Budeme sa snažiť urobiť všetko, čo bude v našich silách. Nemôžem však nič zaručiť, pretože vo svete futbalu je veľmi ťažké niečo vyhrať. Veľmi ťažké, to vidíme. Niektoré kluby nevyhrali pohár už mnoho rokov. My sa o to pokúsime, som o tom presvedčený. Na základe tohto tímu sme v minulej sezóne vyhrali dva poháre. Musíte byť optimisti a veriť, že to vyjde."

[Alex Masana, Beteve] V tíme Betisu je veľa bývalých hráčov Barçy. Ale Bravo, Abde, Chadi Riad, Bartra a Miranda tam nebudú. Radšej by ste sa nestretli s bývalými hráčmi, alebo je vám to ľahostajné?

"No, väčšinou sú viac motivovaní, pretože ak v Barcelone netriumfovali, chcú sa ukázať a majú extra agresivitu, motiváciu... Na druhej strane, zajtra tam asi bude Bellerín, neviem, či tam bude Altimira... Samozrejme, vždy a všade, kde sa stretnete s bývalými hráčmi, sú motivovaní. Táto ich motivácia môže byť motiváciou aj pre tých, ktorí zostali v Barcelone, aby dokázali, že sú lepší."

[Maria Sole, TV3] Chcel by som sa opýtať na Cubarsiho... Vzhľadom na zranenia, mohol by hrať v zajtrajšom zápase?

"Áno, a to veľmi dobre. Na zajtrajší zápas a na akýkoľvek iný zápas. Naposledy nastúpil pod tlakom, pretože skóre bolo nerozhodné, ale hral veľmi dobre, zodpovedne, osobne... Je to hráč, do ktorého vkladáme veľkú nádej do budúcnosti... a zatiaľ. A to má len 16 rokov, myslím, že v pondelok bude mať 17, je veľmi mladý, ale myslím, že je pripravený. Preto sme ho využili v poslednom zápase a budeme v tom pokračovať."

[Cristina Navarro, Marca] Od začiatku roka uplynulo 20 dní a Barcelona má tri nové zranenia. Znepokojuje vás to pri pohľade na nabitý program?

"Zranenia vždy oslabia tím, ale mňa to neznepokojuje. Netrápi ma to viac ako zlepšenie hry tímu. Zranenia sú súčasťou hry. Zajtra bude mať Betis veľa absentérov, všetky tímy majú absencie. Je to súčasť športu."

 

zdroj: yt: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
2024-01-20 16:29:55
"... ja pri svojej kvalite vidím prihrávku, ale na ihrisku sa nedeje to, čo vidím v hlave. Je to otázka času, talentu, trénera, opakovania a korekcie. Nie je to kritika, je to len môj pocit, že v danom momente by som prihrával a tá prihrávka tam nie je. Chápem hráčov, chápem, že sú mladí a chápem, že sa snažia." Tak toto veľa vysvetľuje ci uz z jednej alebo druhej strany pohladu
skatchandcode Premium
2024-01-20 16:53:26
Já bych to tak černě neviděl,ti hráči jsou fakt hodně mladí,nemůžete chtít aby vyhrávali ligu mistrů každý rok když půlce týmu je pomale 20 let...i Arteta s Arsenalem udělat progres za pár let....druhá věc je,že ti mladí většinou mají něco s kolenem a to je velkej problém (Já osobně bych takový hned střelil,protože z větší pravděpodobností se to stane znovu)🙈