Barcelona sa v nedeľu vráti do hry v La Lige. V prvom zápase jarnej časti sezóny cestuje do Sevilly, kde sa na štadióne Benito Villamarin stretne s Realom Betis.

Zverenci Manuela Pellegriniho majú za sebou slušný štart do sezóny, keď v doterajších 20 zápasoch zaznamenali 7 víťazstiev a 10 remíz. Na konte majú 31 bodov a v tabuľke im patrí siedma priečka, pričom od miesta zaručujúceho účasť v európskej kvalifikácii ich delí len jeden bod. Ako domáci budú dúfať, že sa im podarí vyvinúť tlak na Barcelonu v čase, keď sa zdá, že sa Blaugranas nedarí. Pre Xaviho zverencov je zasa tento zápas kľúčový z hľadiska ďalšieho vývoja situácie v lige.

Vystrelí z motyky dvakrát?

Keď Barcelona čelila Realu Betis na Estadi Olimpic Lluis Companys na začiatku tejto sezóny, bola vo veľmi dobrej forme. Úplne fit mužstvo, funkčná dynamika a uvoľnený futbal im pomohli predviesť nezabudnuteľné predstavenie. João Felix a João Cancelo sa v tom čase práve dostali do dynamiky Xaviho a svoje príchody ohlásili veľkolepým spôsobom. Kým portugalský krídelník otvoril skóre už v 25. minúte, Cancelo strelil rovnako úžasný gól a uzavrel skóre na 5:0.

Ďalšími strelcami v ten večer boli Ferran Torres, Raphinha a Robert Lewandowski. O šesť mesiacov neskôr sa situácia zmenila. Blaugranas už nie sú dominantnou silou, ako sa ukazovalo na začiatku sezóny, Xaviho taktika sa nefunguje úplne ideálne, mužstvu sa nedarí zvládnuť nabitý program po psychickej stránke.

Na futbal Kataláncov sa pozerá len ťažko, pretože na ihrisku chýba zjavná harmónia a idea. Góly z individuálnej brilantnosti ich síce vedú k víťazstvám, ale je jasné, že zďaleka nie sú na takej úrovni, ako keď sa naposledy stretli s Realom Betis. Posledný súboj Barcelony s Unionistas v Copa del Rey je jasným príkladom toho, kde sa tím momentálne nachádza. Blaugranas proti tímu z tretej ligy najprv prehrávali a museli otáčať.  Uvidíme teda, ako dopadne súboj na Benito Villamarin. Zápas bude bojovný a Barcelona nie je favoritom napriek tomu, že nedávno porazila Los Verdiblancos.

Čo s defenzívou?

Barcelona sa v tejto sezóne v obrane trápi. Zadné rady, ktoré boli ešte nedávno najlepšie v Európe, sa rozpadli a v tejto sezóne Kataláncom strelí gól ktokoľvek. Za túto situáciu môžu všetci Jules Koundé, Andreas Christensen, Ronald Araujo a Alejandro Balde, keďže všetky štyri hviezdy majú podpriemernú formu. Prehra s Realom Madrid v Saudskej Arábii to len potvrdila.

Zápas uprostred týždňa v Salamanke bol od Xaviho zverencov oveľa lepší. Araujo sedel kvôli suspendácii, ale Koundé sa vykúpil solídnym výkonom, gólom a asistenciou. Aj Balde mal podobné šťastie, keď strelil tretí gól tímu. Pred súbojom s Realom Betis sa tak Barcelona výrazne sústredí na svoju obranu. Budú Araujo, Koundé, Balde a Christensen schopní udržať si proti Los Verdiblancos svoju kvalitu?

Kataláncom zostáva len dúfať

V jednom momente sezóny sme mali v La Lige štyri tímy, ktoré rovnocenne bojovali o titul. Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid a Girona boli blízko k sebe, takže všetky štyri tímy sa pohybovali v tesnom závese. Následne vznikla napätá situácia, v ktorej sa niektorým tímom darilo, zatiaľ čo iní súperi sa rozpadli. Real Madrid a Girona si v nasledujúcich mesiacoch udržiavali dobrú formu a vzdialili sa Barcelone a Atléticu Madrid.

Teraz však ligová tabuľka neukazuje pre Xaviho zverencov nič pozitívne. Vedúca Girona má momentálne na konte 49 bodov v 20 vystúpeniach po tom, čo stratila body proti Almerii. Real Madrid sa nachádza o bod za ňou a má zápas k dobru, ale bude musieť nastúpiť proti tomu istému tímu, ktorý minulý víkend ukradol body Girone.

Athletic Club je teraz na treťom mieste so 41 bodmi, rovnako ako Barcelona, ale Katalánci majú zápas k dobru. Atlético Madrid je o tri body za Barcelonou a tiež má za sebou len 19 zápasov. V polovici ročníka majú zverenci Xaviho na Real Madrid stratu siedmich bodov. Katalánci nemajú v podstate žiadny priestor na chyby, pretože musia dúfať, že Los Blancos zakopnú a to neraz. Ak Blaugranas v tejto fáze prehrajú s akýmkoľvek súperom, ich šance na zisk titulu sa ešte znížia.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2024-01-21 11:43:40
Presne, zostáva nám len dúfať a fandiť. Uvidíme, či nás hra/výsledok sklame alebo budeme prijemne prekvapení. Náš tím ale určite bude bojovať. Veď "bojujeme o treble"...