Xavi Hernández sa na pozápasovej tlačovej konferencii proti Realu Betis vyjadril k víťazstvu na Villamarín aj ku kontroverzii v stretnutí Real Madrid - Almería na Bernabéu. Nižšie uvádzame najzaujímavejšie vyjadrenia trénera. 

[Adria Albets, SER Catalunya] Dnes ste boli mimoriadne odvážny, pretože ste do základu zaradili Paua Cubarsiho a Lamineho Yamala. Potom ste pustili do hry Vitora Roqueho a stiahli ste Lewandowskeho... Posilňuje vás toto víťazstvo a táto odvaha ako trénera?

"Neviem, ale myslím na to, čo tím v danom momente potrebuje. Dnes sme potrebovali, aby deviatka útočila do hĺbky. Keď loptu dostali do "kosoštvorca" Ferran, João Felix, na chvíľu Fermín, predovšetkým Pedri... deviatka mala útočiť do priestoru. A ak má Vitor Roque jednu vlastnosť, ktorá by sa mohla ukázať ako rozhodujúca, tak je to práve táto. Veľmi dobre napáda priestory, robí to stále. Preto som urobil zmenu, ale nie preto, aby som na niekoho ukázal prstom. Musím vylepšiť tím tak, ako to považujem za vhodné pre hru. Robert bude pre nás naďalej veľmi dôležitý."

[Helena Condis, Cadena COPE] Hovoríte, že ste veľmi šťastní po jednom z najlepších zápasov tímu... Videli ste, čo sa dialo na Bernabéu?

"Áno, samozrejme, že sme to videli, ale zostávam pri slovách Garritana a Alfreda Relaña*, môžete si to overiť. Podľa mňa je to správne, je to veľmi dobrý novinár. A ako povedal Garritano, že ak niečo povieme, dostaneme suspendáciu. Videl to celý svet. Už som povedal, že bude veľmi ťažké vyhrať túto ligu. Už v zápase proti Getafe sa diali veci, ktoré mi nesedeli. Musíte pracovať ďalej, sme v hre. Zostáva ešte 18 zápasov. Budeme sa snažiť odohrať jarnú časť čo najlepšie. Sú však veci, ktoré nemáme pod kontrolou, a videl to celý svet."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Povedali ste aj o tej akcii, po ktorej padol prvý gól Betisu, keď bol faulovaný Pedri. Vidíte aj rozhodnutie, ktoré padlo v Madride a ktoré vydláždilo cestu pre Real... To robí rozdiel v sezóne...

"Áno, spomínam si na zápas proti Getafe a penaltu na Raphinhu, ktorá bola jasná, ďalšia evidentná na Vallecas, EVIDENTNÁ, a o tom sa nehovorí... Neuznaný gól Joãa Felixa proti Granade... O tom sa hovorí len málo. To sú situácie, ktoré nám mohli priniesť o šesť bodov viac. Nie sú to výhovorky, sú to fakty. Sú to situácie v 95. minúte, ktoré sa nám vždy nepodaria. O tom sa nedá hovoriť, treba hovoriť o hre tímu. Toto je cesta, ktorou sa treba uberať."

"Myslím, že to bola naša chyba. Za stavu 2:0 sme mali zápas pod kontrolou. Sme na polovici Betisu a oni samozrejme môžu predstavovať hrozbu, ale myslím si, že tieto góly strácame príliš ľahko. Najviac ma trápi pokutové územie, ale najmä to naše. Zápas máme pod kontrolou, myslím, že je to jeden z našich najlepších zápasov v sezóne, hráme dobre, sme v pohode s loptou aj bez nej, vedieme 2:0 proti Betisu, ktorý doma ešte neprehral... Mohli sme vyhrať oveľa veľkolepejšie. Pri prvom góle bol faul na Pedriho, ale oni vyrovnali na 2:2, čo bolo podľa mňa veľmi nespravodlivé. Potom sme zareagovali, mužstvo ukázalo odvahu. Myslím si však, že sme mali zápas uzavrieť a dominovať skôr. Bol to však skvelý tímový zápas."

[Laia Col, RAC1] Aká bola reakcia tímu na výsledok 2:2? Prečo to počas sezóny nevidíme častejšie?

"Pretože je to futbal, pretože nám niekedy chýba koncentrácia, pretože je tu aj súper, ktorý hrá doma a "rebeluje". Je to o mnohých veciach, ale tím je rodina. Opäť ukázalo, že je jednotný a dokázal sa spamätať zo zápasu, ktorý sa komplikoval. Cez naše chyby, ktoré treba minimalizovať, ale myslím si, že to bol náš veľmi dobrý zápas. Dnes môžeme hovoriť o mnohých pozitívach. Dnešný zápas je veľmi dôležitý, jeden z najlepších v sezóne. Je to moment, keď si treba tieto veci vážiť. Sme veľmi spokojní. Dnes sme urobili krok vpred."

[Jordi Blanco, ESPN] Čo ste si mysleli, keď Betis za tri minúty vyrovnal? Verili ste, že je možné zabojovať o zisk bodov? Obávali ste sa, že tím nezareaguje?

"Nie, mysleli sme pozitívne. Museli sme sa vrátiť ku kontrole zápasu, dominovať, hrať na súperovej polovici, vyvážať loptu tak, ako sme to trénovali, teda s využitím "tretieho" hráča. Keď Isco zatlačil, museli sme nájsť pivota... keď sa objavil pivot, museli sme sa snažiť hrať chrbtom k bráne... a útočiť. Vrátil sa nám pokoj a kontrola a zaslúžene sme vyhrali zápas."

Chcel by som, aby ste analyzovali Iscov zápas... Prekvapil vás?

"Myslím si, že bol na výbornej úrovni. Bol rozdielový. Myslím si, že je šťastný. Teraz som s ním hovoril a som veľmi šťastný. Je to dobrý chlapec a veľkolepý talent. Bol na takej úrovni, že nás v mnohých momentoch potrápil. Nie je to len dnes, myslím si, že hrá vynikajúcu sezónu a som za neho veľmi šťastný. Hru si užíva a je to na ňom vidieť."

[Álvaro Sopa, Diario del Deporte] Prečo ste sa dnes rozhodli staviť na Paua Cubarsiho a nie na dvojicu Araujo - Koundé?

"Pretože vidím, že Pau je pripravený. Myslím si, že dnešný zápas bol dobrý na "filtrovanie" prihrávok a to sa mu podarilo. Hral s veľkou osobnosťou. Nestratil prakticky žiadnu loptu. Hral s rozumom, dopredu... rozohrával lopty. Na vysokej úrovni a vo veku 16 rokov, zajtra má 17. Neviem, či je to prvýkrát v histórii, keď hrajú dvaja 16-roční od začiatku. Aj to má svoju hodnotu. Budujeme to, využívame La Masiu. Veľa ľudí pracovalo na tom, aby boli títo chlapci pripravení... Toto je Barca, La Masia. Musíte ťažiť z tejto generácie, ktorá je veľmi dobrá. Lamine dnes tiež urobil rozdiel. Dnes som veľmi šťastný."

[Pol Ballus, The Athletic] Chcel som sa spýtať na Lamineho Yamala... Videli ste už veľa generácií La Masie... Myslíte si, že táto generácia Cubarsi, Lamine Yamal, Marc Guiu, Hector Fort... je jednou z najlepších, aké ste videli? Je to spôsobené situáciou v klube?

"Áno... možno by v lepšej situácii klubu nehrali, pretože by na nich neprišiel rad. Ale už tu boli Gavi, Balde... Takéto sú pomery v klube, máme problémy s príchodom hráčov... nemáme fair play. Vidím, že sú pripravení. Je to veľmi dobrá generácia. Je tu aj Aleix Garrido, Quim Junyent, Marc Casadó, Dani Rodríguez... Je tu veľa veľmi dobrých futbalistov, ktorí možno ešte nedebutovali, ale dostanú svoju šancu."

[Toni Juanmarti, Sport] Myslíte si, že toto víťazstvo na konci je prospešnejšie, ako keby tím vyhral 4:0?

"Áno, môže to dať krídla, morálku... ale myslím si, že to bol zápas, ktorý sa dal vyhrať veľkolepejšie a netrpel by tak veľmi. Znova sa nám to stáva. Musíme to zlepšiť, pretože sme opäť inkasovali dva góly, keď sme kontrolovali zápas. Musíme byť agresívnejší a za stavu 2:0 ambicióznejší. Radšej vyhrať 3:0, 4:0 ako v poslednej sekunde."


* - Alfredo Relaño o stretnutí Real - Almería povedal: "Tento zápas sa zapíše priamo do "čiernej legendy" Realu Madrid. Nebude to niečo, čo zostane v tejto sezóne, ale presiahne ju. Bude trvať ďalších 30 rokov."

zdroj: YT: Mas Que Pelotas
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

8 komentáre
2024-01-21 22:48:02
Videl niekto ten zápas čo sa tam dialo? Ja som videl len zostrih a z toho mi neprišlo nič také.
2024-01-21 23:11:24
Rozhodca im pomohol penaltou za ruku pred ktorou bol faul. A vinicius dal gol rukou.