FC Barcelona prehrala doma s Villarrealom 3:5. Xavi prišiel na tlačovú konferenciu neskoro kvôli stretnutiu s Joanom Laportom. Tréner Barcelony hneď na úvod oznámil, že 30. júna odchádza z postu trénera klubu z katalánskej metropoly. 


"Predtým, ako položíte svoje otázky, chcem vám oznámiť, že od 30. júna nebudem pokračovať vo funkcii trénera v Barcelone. Je to rozhodnutie, o ktorom sme teraz diskutovali s prezidentom, s Rafom Yustem, s Alejandrom Echevarriom, s Decom, so štábom... Myslím si, že situácia si vyžaduje zmenu dynamiky. Ako culé nemôžem túto situáciu dovoliť. Som presvedčený, že nastal čas, aby som to verejne oznámil. Toto rozhodnutie som urobil už pred niekoľkými dňami, ale verím, že teraz je tá správna chvíľa. Myslím si, že klub potrebuje zmenu dynamiky. Predovšetkým konám ako culé, myslím na klub, myslím aj na blaho hráčov, ktorí sa tiež uvoľnia, budú pokojnejší, verím, že budú hrať s väčšou pozornosťou... pre dobro vedenia, pre klub, ako culé. Keď rozmýšľam ako "človek z klubu", myslím si, že najlepšie bude odísť 30. júna. Počas týchto štyroch zostávajúcich mesiacov dám zo seba všetko, verím, že vzhľadom na situáciu v tíme a klube môžeme ešte odohrať veľmi dobrú sezónu, a to všetko ovplyvní dynamiku, ktorá sa zmení. To je odkaz, ktorý som chcel odovzdať predovšetkým v zmysle pokoja pri prijímaní tohto rozhodnutia, je to situácia, ktorá je o zdravom rozume. Predtým, ako budem myslieť na seba, budem myslieť na klub. Preto som sa rozhodol, že po 30. júni nebudem trénerom Barçy."


[Adria Albets, Cadena SER] V akom momente ste sa rozhodli pre toto rozhodnutie? Určite je to pre vás ťažké. Ako sa vám ho podarilo oznámiť s takým pokojom?

"Zvyčajne som pokojný. Verím, že robím to, čo je pre všetkých najlepšie. Sú situácie, ktoré ma rozrušia, ako napríklad tá v zápase. Myslel som na klub, prezidenta, Deca a predovšetkým na hráčov. Myslím si, že hráči potrebujú zmenu dynamiky, nezaslúžia si túto situáciu a ja som za ňu zodpovedný. Premyslel som si najlepšie riešenie. Nechcem byť pre Barcelonu problémom. To je to posledné, čo by som chcel. Najlepším riešením je prestať byť trénerom 30. júna."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Hovorili ste o tom, že by to nebolo veľmi fér, že by ľudia zabudli... Myslíte si, že je to jediné rozhodnutie, ktoré vám zostalo?

"Mám energiu, nie je to otázka energie. Je to otázka zmeny kurzu. Dám zo seba za tie štyri mesiace maximum a myslím si, že aj napriek 10-bodovej strate môžeme odohrať dobrú sezónu, že môžeme bojovať o majstrovský titul. Takto to cítim. Myslím si, že rozhodnutie odísť k 30. júnu je pre klub najlepšie. V prvom roku mi hovorili, že som ako tréner zbytočný, ale tak to nie je. Cítim, že po mojom odchode sa klub zlepší."

[Ricard Torquemada, Catalunya Radio] Ako sa cítite, keď verejnosti oznámite niečo, na čom ste vnútorne pracovali, čo ste sprocesovali? Čo si myslíte o nestabilite, ktorou tím prechádza? Máte pocit, že by toto rozhodnutie mohlo zmeniť situáciu?

"Presne tak. Neviem, či som sa vyjadril dobre, ale dúfam, že to zníži napätie, pokiaľ ide o celkovú situáciu. Ja som najväčší zodpovedný, myslím si, že veci sa až do dnešného dňa vyvíjali veľmi dobre, že prácu treba oceniť. Odviedla sa veľmi dobrá práca, ale úprimne verím, že náš projekt, projekt so mnou ako trénerom, sa 30. júna končí. Verím, že sa uvoľnia hráči, tiež sa trochu uvoľní celková situácia v klube... Myslel som na klub. Mám z toho dobrý pocit. Toto rozhodnutie som však urobil už pred nejakým časom. Mňa to istým spôsobom uvoľnilo, ale neuvoľnilo to hráčov, situáciu vo vedení ani fanúšikov... Nechcem byť pre klub v žiadnom prípade príťažou. Vždy chcem byť riešením, vždy tu budem pre klub, čokoľvek bude potrebovať, nechcem byť problémom. Naopak, vždy chcem byť pre Barçu riešením. Tak to bolo pred dvoma rokmi a tromi mesiacmi, tak je to aj teraz, riadim sa srdcom, zdravým rozumom a myslím predovšetkým na klub. Chcem pre tento klub to najlepšie a verím, že najlepšie bude, keď 30. júna odídem. Opakujem, zostanem do 30. júna, na tom sme sa dohodli s prezidentom, chcel som sa mu poďakovať za dôveru. Máme skvelého prezidenta, je odvážny, ide dopredu... Rafa [Yuste], Alejandro [Echevarria], Deco, myslím, že všetci sú veľmi dobrí. Preto si myslím, že toto všetko zníži napätie, pokiaľ ide o celkovú situáciu klubu, tak to cítim. Som culé a chcem pre Barçu to najlepšie, nemám s tým žiadny problém."

[Marta Ramón, RAC1] Povedali ste, že ste o tomto rozhodnutí nejaký čas premýšľali a že ste ho urobili. Do akej miery o tom vedel Joan Laporta? Aký je dôvod, že ste to nakoniec oznámili dnes - bol to zápas proti Villarrealu alebo ste to chceli oznámiť neskôr? Čo vám Laporta povedal počas stretnutia?

"Vysvetlil som to prezidentovi teraz, keď sme sa stretli. Bol to veľmi "ľudský" rozhovor so zdravým rozumom. Prezident vie, že si ho veľmi vážim, rovnako ako Rafu, Alejandra, Deca... dôvera je plná. Aj dnes mi prejavili plnú dôveru, ale myslím si, že tá chvíľa už nastala. Nie je to o ekonomickej situácii, je to o srdci, nič iné v živote nepotrebujem. Toto rozhodnutie robím s ohľadom na klub. Je to klub môjho srdca, nechcem, aby mi robil problémy. A čo sa týka toho, že je to dnes... je to napätie, myslím, že sme odohrali úplne zlé stretnutie. A verím, že je to moment na zmenu rytmu, zmenu dynamiky, predovšetkým pre futbalistov, ktorí si to nezaslúžia. Dnes bolo veľmi kruté vidieť, ako sme prehrali zápas, ktorý sme vyhrali, zápas s našou prevahou. Dokážeme byť mentálne veľmi silní a za celú svoju kariéru si nepamätám taký krutý zápas. Preto potrebujeme zmenu rytmu, zmenu dynamiky a toto rozhodnutie to znamená. Pre dobro klubu, pre dobro širokej verejnosti... ale predovšetkým pre dobro klubu. Verím, že to zníži napätie, pokiaľ ide o všeobecnú situáciu barcelonismo."

[Josep Capel, Radio Nacional] Cítite sa po oznámení tohto rozhodnutia oslobodený?

"Mám pocit, že robím správnu vec, ak je to aj pocit oslobodenia. Mám pocit, že konám v súlade so zdravým rozumom. Dynamika je veľmi negatívna a mnohokrát nemám žiadne vysvetlenie. Dnes je to zápas na 5:2 a my prehráme 3:5. Musíte zmeniť dynamiku a na to sú ľudia. Klub je veľmi nad ľuďmi, robím to tak, pretože som culé a to som povedal prezidentovi. Trochu pokrčil plecami, ale pochopil to. Myslím si, že situáciu treba zmierniť."

[Ramon Fuentes, Radio Marca] V uplynulom roku ste vyhrali Superpohár a v máji La Ligu. Prečo sa podľa vás situácia od mája do januára tak zmenila?

"Dynamika sa zmenila už preto, že si prvýkrát pamätáte, že sme vyhrali Superpohár a ligu. Musel som si to pripomenúť a teraz mi to pripomínate otázkou. Už som si na to musel spomenúť. Nepochybujem o tom, že klub potrebuje zmenu dynamiky. To som povedal Nuriovi, Oscarovi a celému štábu. Je to najlepšie rozhodnutie, aké som urobil."

[Helena Condis, Cadena Cope] Chápem, že vaše rozhodnutie je neodvolateľné bez ohľadu na to, čo sa stane v Lige majstrov, aj keď ju vyhráte?

"Áno."

Nezmeníte svoje rozhodnutie?

"Nie."

Myslíte si, že riešením problémov Barcelony je váš odchod?

"Áno."

Nemáte už čo dodať?

"Nie, pretože som to už vysvetlil, opakujem sa. Som veľmi racionálny. Dlho som o tom premýšľal a potrebujeme zmenu dynamiky. Dúfam, že vyhráme Ligu majstrov, budeme o ňu bojovať a súťažiť. Som veľký optimista. A môžeme bojovať o ligu, je to veľmi ťažké, ale pokúsime sa o to."

[Alex Pintanel, Relevo] Chcel by som sa spýtať, či ste už hovorili s hráčmi?

"Hráčom som to ešte nepovedal, budem s nimi hovoriť zajtra. Dnes som ich videl veľmi rozrušených, to je jeden z dôvodov tejto zmeny smerovania, nezaslúžia si situáciu, ktorou prechádzame. V šatni máme veľmi dobrú ľudskú kvalitu, veľmi dobrý tím a to, čo sa deje, sa mnohokrát nedá vysvetliť. Musíme byť statoční, ako sme boli, keď sme sem prišli, a nelipnúť na pozícii a zmluve. Nie som tu kvôli zmluve. Je to situácia, ktorá sa musí vyriešiť týmto spôsobom."

[Jordi Blanco, ESPN] Ak by dnes vyhrala Barcelona, boli by ste tiež rezignovaní?

"Dnes asi nie, ale budúci týždeň určite áno. Bolo to o nájdení správneho momentu, o tom som sa rozhodol už dávno."

[Albert Hernández, Television Española] Prečo si myslíte, že s vaším odchodom sa všetko uvoľní? Čo vo vašej existencii ako trénera vytvára toto napätie, ktoré sa podľa vás po vašom odchode zníži? A navyše, okrem vášho odchodu, má klub aj iné problémy, ktoré sú nad vami a ktoré spôsobujú, že sa veci nedaria?

"Neviem, aby som to povedal trochu lepšie... pocit byť trénerom Barçy je nepríjemný, je to kruté. Veľakrát máte pocit, že si vás nevážia, že si nevážia vašu prácu, je to strašne vyčerpávajúce. Vyčerpávajúce z hľadiska zdravia, z hľadiska psychického zdravia, z hľadiska nálady. Som veľmi pozitívny človek, ale energia klesá a klesá a klesá, až si poviete, že to nemá zmysel. Nemá zmysel pokračovať... Toto rozhodnutie som urobil už pred nejakým časom, moji príbuzní to vedia. Je to situácia, ktorá ovplyvňuje klub. Jedna vec je, že to ovplyvňuje mňa, ale ovplyvňuje to aj klub... klub funguje ďalej, hráči vyhrávajú zápasy, ale keď to ovplyvňuje klub, musím urobiť rozhodnutie, že 30. júna jednoducho odídem."

[Mari Carmen Torres, Marca] Myslíte si, že ste boli celý čas v centre pozornosti, že sa vás pýtali na to, kto ste? Je to voči vám nespravodlivé?

"Stalo sa to všetkým trénerom, ktorí si tým prešli. Musíme zmeniť dynamiku. Je nemožné mať Fergusona v Barcelone, je to veľmi ťažké [smiech]. Musíme zmeniť smer a dynamiku a toto je ten správny moment. Je to nespravodlivé? Neviem. Konám z hĺbky srdca a keď nič nemá zmysel, je čas urobiť rozhodnutie."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Na poslednej tlačovej konferencii ste hovorili o Koemanovi, Valverdem... Ako si myslíte, že si vás budú pamätať?

"Myslím, že niet pochýb o tom, že som bol mužom klubu, dal som klubu prednosť pred sebou, dal som do toho všetko a budem v tom pokračovať aj počas týchto štyroch mesiacov, aby boli fanúšikovia na mňa hrdí. Hráči to milovali, vytvorili sme skupinu a tak to bude až do 30. júna. S vedomím, že odchádzam, sa teším najmä na Ligu majstrov. Počas týchto štyroch mesiacov dám zo seba všetko a stále budem chodiť na Camp Nou s manželkou a deťmi, stále budem Culé."

Aký je váš plán do budúcnosti?

"Neviem, čo ma čaká v budúcnosti, pretože táto pozícia znamená, že trávim menej času s rodinou. Trápia sa a ja nemôžem byť taký sebecký počas celej svojej kariéry. Chystám sa na chvíľu zostať doma a odpočívať, potrebujem byť so svojimi deťmi."

 

 

zdroj: yt
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

9 komentáre
2024-01-27 23:01:32
Je mi to ľúto, že to muselo takto dopadnúť. Xavimu by som s celého srdca prial aby mal aspoň tak úspešnú sezónu ako tréner ako mal hráč, ale bohužiaľ asi už dosiahol svoje maximum ako tréner Barcelony v minulej sezóne.
2024-01-27 23:18:56
Tak už biež a hneď!