Xavi sa na tlačovej konferencii pred zápasom s Alavésom opäť vyjadril k svojmu odchodu z postu trénera Barcelony. Priznal tiež, že klubová televízia Realu Madrid svojimi videami o rozhodcoch narúša ligovú súťaž. 

[Damia López, RAC1] V rozhovore pre RAC1 Laporta povedal, že ak by trénerom Barcelony nebol Xavi, bol by vymenený. Čo si myslíte o týchto slovách?

"Už veľakrát som povedal, že ak sa nebudú plniť ciele, budeme musieť odísť. Vždy som to hovoril. Prezident to hovorí a to isté sa stane aj s ďalším trénerom Barcelony. Keď som prišiel, mali sme dobrú sezónu, boli sme druhí, cieľ sme viac ako splnili, dokonca existovala možnosť bojovať o majstrovský titul. Druhý rok bol veľmi dobrý, ale v treťom roku nenapĺňame očakávania. Taký je však futbal. Stále však nie je koniec sezóny a myslím si, že sa môžeme zlepšiť a zabojovať o dve trofeje, hoci je to ťažké. Už som povedal, že nebudem výnimkou, tréneri závisia od výsledkov. Pred mesiacom a pol som povedal viac-menej to isté, čo prezident, že to závisí od výsledkov, naplnenia očakávaní, splnenia cieľov, takže ak sa nenaplnia, je to normálne. Preto som prijal rozhodnutie odísť k 30. júnu. Nie kvôli kritike tlače alebo duševnému zdraviu. Je to kvôli nesplneným cieľom a očakávaniam. Jednoducho si ako culé myslím, že tím potrebuje zmenu kurzu, pre dobro klubu."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Laporta povedal, že Real Madrid koná cynicky, vzhľadom na materiál [o rozhodcoch], ktorý zverejnil jeho klubový televízny kanál. Stotožňujete sa so slovami prezidenta?

"Áno, už som povedal, že sa mi nepáči, že ovplyvňujú rozhodcov a robia to každý týždeň. Myslím si, že to tak trochu falšuje súťaž, rozhodcovia sú podmienení a vidíme, že ich to ovplyvňuje. Myslím si, že ani téma okolo prípadu Negreira nám vôbec nepomáha, je to tak. Taká je realita, ale zároveň musíte súťažiť, poznajúc situáciu a moment, v ktorom sa nachádzame. Stopercentne sa však stotožňujem so slovami pána prezidenta. Taká je realita, nemôžeme podvádzať barcelonismo."

[German García, Radio Nacional] Späť k téme rozhodcov a televíznych videí Realu Madrid...

"Už dosť..."

Chcel by som len vedieť, či si myslíte, že súťaž bude nakoniec stabilná, pretože...

"Stabilná?..."

...Áno, pretože si myslíte, že manipuluje súťaž so všetkým, čo robia a ako ovplyvňujú rozhodcov. Čo by sa podľa vás malo urobiť pre čistotu ligy?

"No ja nie som prezidentom federácie ani La Ligy. Prekvapuje ma to ako športovca, že to umožňujeme. Neuveriteľne ma to prekvapuje. Úplne to narúša súťaž, týždeň čo týždeň. Má to maximálny vplyv. To vidí aj slepý. Simeone to povedal, však? Že nie sme hlupáci, ale samozrejme, že to vidíme, každý to vidí. Ale vy ste tí, ktorí o tom musia hovoriť, médiá. Nie sme hlúpi, súhlasím s Diegom Simeonem."

[Victor Navarro, COPE] Alguacil práve na tlačovej konferencii povedal, že ste ideálnym trénerom pre Barcelonu a bude pre ňu veľmi ťažké nájsť náhradu. Keď ste minule odchádzali z Montjuïc, deti, ktoré si vás ako futbalistu ani nepamätajú, vám vyjadrili úctu a povedali, že vám veria a sú vám vďační. Celá táto vlna náklonnosti vás vnútorne nedojala, že by ste si povedali "sakra, škoda, že až teraz"?

"Nuž, ako to vysvetliť... Mimo Španielska si našu prácu veľmi vážia. Tí skutoční futbaloví ľudia, tí, ktorí pracujú profesionálne, všetci tréneri, nám ako štábu gratulujú. Imanol, predtým Marcelino, každý tréner, s ktorým sa stretávame a rozprávame, Arrasate nedávno "aká práca, gratulujem". Každý, mimo Španielska, je tiež ocenený. Ako však hovorím, v Španielsku to nie je ocenené. Môj dojem je, že sa odviedla veľmi dobrá práca. Stále dúfam, že do konca sezóny odvedieme veľmi dobrú prácu. Som veľmi vďačný Imanolovi za jeho slová, máme veľmi dobrý vzťah, veľmi si ho vážim, tiež odviedol mimoriadnu prácu a pokračuje v nej. Futbalový ľud si nás veľmi váži. Zdôrazňujem, futbalových ľudí. A ľudia mimo Španielska. To nám veľa vysvetľuje."

[Marta Mauricio, Barça Studios] Zajtrajší zápas proti intenzívne hrajúcemu Alavésu, ktorý v La Lige vyhral tri zápasy v rade. Na Montjuïc ste sa na víťazstvo tvrdo nadreli. Môže byť toto stretnutie referenčným bodom?

"Áno, zajtra Alavés, veľmi ťažký, komplikovaný zápas. Je to veľmi intenzívny a agresívny súper. V lige majú dobrú dynamiku, v La Lige vyhrali trikrát za sebou. S Luisom Garcíom Plaza podávajú veľmi dobré výkony. Myslím si, že im odovzdáva túto osobnosť, agresivitu, ktorú má ako tréner. Hrajú veľmi dobrú sezónu. Zasiahli sme ich v ich najlepšej chvíli. Bude to ťažké. Doma zo seba vydávajú ešte viac. Potrebujeme tri body, aby sme sa pokúsili stúpať v tabuľke."

[Joel Gadea, Beteve] Povedali ste, že vaším trénerským vzorom bol Luis Aragonés. Zamýšľali ste sa v posledných týždňoch nad tým, ako by čelil niektorým situáciám, ktorým ste čelili vy? Čo by vám vedel poradiť?

"Našťastie alebo nešťastie som zažil situácie, v ktorých tréneri neuveriteľne trpeli. Videl som trénerov Barcelony, ktorí po víťazstve v Lige majstrov rozmýšľali, či zostanú aj ďalší rok. To je náročnosť trénovania Barçy. Môžem povedať, že som na vlastnej koži zažil to, čo sa stalo Luisovi Aragonésovi, pretože okrem toho, že bol mojím trénerom, spájalo nás aj priateľstvo, veľmi trpel. Lynč voči nemu bol neľudský a veľmi nespravodlivý, a potom vyhral majstrovstvá Európy. Čo by mi povedal? Že mám byť silný. Od prvého dňa ma odsudzovali a kritizovali, ale zdôrazňujem, že neodchádzam kvôli kritike. Chápem kritiku, často sme ju nezdieľali, ale toto je Barça, očakávania neboli naplnené. Klub potreboval zmenu kurzu, to je všetko."

[Xavi Lemus, TV3] Môže Vitor Roque nastúpiť v základnej zostave v zajtrajšom zápase?

"Veľmi si zlepšil kondíciu, tvrdo pracoval, pretože mal dlhé zranenie. Potrebuje čas, aby sa adaptoval, aby odohral minúty, krok za krokom. Myslím si, že bude dôležitý. Gól mu dobre poslúžil na to, aby chytil sebavedomie, morálku a uvoľnenie. Treba však byť opatrný, pretože fyzicky potrebuje čas a minúty."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Hovoríte o nádeji, že do konca sezóny sa situácia zmení. Rozmýšľali ste o odchode už predtým?

"Nie, vždy som to hovoril a stále to zdôrazňujem - známky sú na konci sezóny, robíme chybu, že ich dávame na koniec každého zápasu. Také je prostredie Barcelony. V minulej sezóne som bol vyhodený už v októbri a potom sme vyhrali double. Ale myslím si, že stačilo, môj cyklus sa končí 30. júna. Povedal som to prezidentovi, že klub potrebuje zmenu kurzu a stále si to myslím. Som o tom absolútne presvedčený. A tým, že som to oznámil verejne, je to podľa mňa lepšie. Kvôli klubu, nie kvôli sebe, uprednostňujem klub pred sebou, ako som to robil od začiatku."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Prvé hodnotenia po oznámení vášho rozhodnutia boli, že vaša pozícia medzi hráčmi sa oslabila, pretože vedia, že odchádzate (Xavi krúti hlavou). Myslíte si však, že všetko, čo sa stalo, posilňuje váš imidž odteraz až do konca sezóny?

"Počúvajte, ktokoľvek to hovorí, nikdy nebol vo futbalovej šatni. Nerozumie ničomu, čo sa tam deje, a ani trochu nepozná každodenné vzťahy medzi trénerom a hráčmi. Nepochopí to. Ten, kto hral futbal, to pochopí. Odteraz si myslím, že všetko je pozitívne. Zrejme, ak zajtra prehráme, vypadneme z Ligy majstrov, nebude to pozitívne, ale myslím si, že teraz to bude lepšie."

[Alex Pintanel, Relevo] Chcel som sa vás opýtať na možnosti získania titulov. Čakajú nás priame zápasy medzi Realom a Atléticom, Realom a Gironou, Gironou a Realom Sociedad. Napovie vám týchto niekoľko nasledujúcich kôl, či sa ešte môžete zapojiť do boja o titul, alebo o šancu naň prakticky prídete?

"Prv my. Zajtra hráme proti Alavésu, musíme vyhrať, získať tri body, čo bude ťažké, pretože je to komplikovaný súper na ich štadióne, a potom budeme čakať. Budeme čakať. Nespravili sme si domácu úlohu, v tejto chvíli nie sme na čele tabuľky. Real a Girona si doteraz počínali lepšie ako my. A taká je realita. Od tejto chvíle nám zostáva šestnásť zápasov, v ktorých môžeme súťažiť, ale radšej pôjdeme krok za krokom a sústredíme sa na zajtrajšok, na Alavés."

[Carlos Monfort, Jijantes] Včera sme videli, že ústna dohoda Lucasa Bergvalla s Barcelonou nič neznamenala a vybral si Tottenham. Myslíte si, že by to malo klub znepokojovať? Že si ho mladí hráči nevyberú namiesto toho, aby mohli balansovať medzi prvým a druhým tímom? (Xavi na začiatku nerozumel otázke, ale bola mu vysvetlená po druhýkrát)

"Je to otázka prestupového trhu. Vidíte, že vsádzame na 16- či 17-ročných mladíkov, ktorí sú pripravení hrať. Ale to je trh, to sú ekonomické záležitosti. Vieme, že sme dali ponuku, ale je to otázka trhu, že iný klub dáva viac a my si myslíme, že by sme sa nemali vyrovnať tejto ponuke."

[Joan Josep Pallas, La Vanguardia] Pravdepodobne je len veľmi málo ľudí, ktorí sa zaoberajú futbalom a ktorí si užívali sledovanie zápasov tak, ako si užívali ich hranie a sledovanie všetkého, čo sa týka futbalu za posledných dvadsať rokov. Myslím si, že ste trochu unavení z toho, čo sa deje okolo Barçy, a z toho všetkého. Ste unavený z futbalu?

"Nie. Čo hovoríte? A vy asi tiež nie, však? (Smiech). Nie je to únava. Pravdupovediac, nie je to únava, nie je to duševné zdravie. Nie nie, kolegovia... Cítim sa skvele (smiech). A nie je to ani kvôli vám. Nie je to kvôli kritike. Kto pozná klub viac ako ja? Myslím, že len málokto. Nie je to tým, nie je to tým. Cítil som, že 30. júna musím odísť. Nič iné. O okolnostiach som už hovoril. Myslím si, že je to najlepšie pre klub. Ale nie, nie. Budem naďalej sledovať futbal, budem naďalej chodiť na Montjuïc, na Camp Nou, na nový Camp Nou, budem naďalej rekreačne hrať a tak ďalej. Futbal je môj život, moja vášeň. Nie som z neho unavený, práve naopak."

[Alex Franquet, El Correo] Alavés sa určite pokúsi hrať na protiútoky. Na ktorých hráčov si dávate pozor pred zápasom na Mendizorroze?

"Chceme minimalizovať riziko nebezpečných akcií z ich strany, ale darí sa im. Guridi, Rioja a najmä Samu Omorodion sú nebezpeční hráči. Nevieme, kto bude hrať na pravej strane, zdá sa, že Carlos Vicente hrať nebude. Dobre útočia a v obrane sú pozorní. V zápase na Montjuïc nás doma potrápili a boli blízko k tomu, aby nás porazili."

[Joan Domenech, El Periódico] Pred príchodom sem ste nemali veľa skúseností ako tréner. Museli ste čeliť situáciám, s ktorými ste sa nikdy nestretli, napríklad ste museli ovplyvňovať prestupy hráčov, dobre riadiť kalendár zápasov, úzky káder. Dá vám to, čo ste teraz zažili v Barcelone, skúsenosti do budúcnosti, aby ste ľahšie riešili takéto problémy?

"Myslím si, že ide o problémy, ktoré presahujú rámec samotného manažmentu. Niekedy je to o samotnej hre a nepozeráme sa na to, čo chceme dosiahnuť inokedy. Nakoniec nám niečo chýbalo, najmä v tejto sezóne, v decembri, v januári. Nevadí mi, že sa podieľam na prestupoch, pomáham ostatným, plánujem program, zostavu. Aj to sú veci, ktoré som robil v Katare. Myslím si, že nám chýbala kontinuita, aby sme mohli konkurovať, ale dúfam, že ju teraz nájdeme, pretože sme v hre o dva tituly. Chceme sa vyvíjať k lepšiemu, najmä na záver sezóny."

[Gabriel Sans, Mundo Deportivo] V januári ste odohrali deväť zápasov, teraz sa pripravujete na zápas proti Neapolu. Myslím, že je ťažké nájsť si chvíľu na vydýchnutie, najmä pri toľkých zraneniach. Federácia musí hovoriť s trénermi, veď Gündoğan odohral v tejto sezóne už 33 zápasov. Mohlo by ho to ovplyvniť?

"Dúfame, že nie. Snažíme sa pracovať na každodenných návykoch, na prevencii. Zraneniam chceme predchádzať posilňovaním v posilňovni, zbierame fyzické údaje hráčov. Každý z nich používa svoje GPS a my to monitorujeme, ale nakoniec sa zranenia stanú a to je súčasť kalendára. Jedného dňa môžeme zavolať na federáciu a spýtať sa, či náš hráč môže hrať menej, ale je to komplikované. Ovplyvňuje nás kalendár a to, že sme v januári hrali veľmi veľa. O tom niet pochýb."

[Ángel Álvarez, Culemania] Robert Lewandowski nedávno v rozhovore povedal, že jeho iskra začala v roku 2023 slabnúť. Čo si myslíte o tom, čo útočník povedal, a zmenilo sa to, čo prinesie na ihrisko v roku 2024?

"O Robertovi môžem v takýchto príkladoch povedať, že sa vždy snaží trénovať, zlepšovať sa. Veľakrát za mnou príde a rozpráva sa so mnou o tom, čo môže zlepšiť, ako môže pomôcť tímu. V tomto zmysle sú to však pocity jeho tela. Nikto nepozná svoje telo lepšie ako on sám, a ak má takýto pocit, povedal to, pretože to tak cíti. Treba mu pomôcť. Je to náš futbalista, náš strelec a musíme ho využiť, musí byť v dobrej forme do konca sezóny. Aby sa cítil pohodlne, aby sa viac zapájal do hry, aby nestrácal veľa lôpt, aby hral viac pozične. Na tom pracujeme prakticky každý deň. Aby sa mohol zlepšovať. Chápem, že v určitom veku je menej iskry, ale kvôli tomu musíte hrať inteligentnejšie, viac využívať svoj potenciál v pokutovom území, hrať jednoduchšie. Pomáhame mu a aj on je otvorený pomoci, vždy chce byť lepší."

[David Bernabéu, Sport] Ako ste už viackrát povedali, cítite podporu klubu, neodchádzate kvôli nám [novinárom; pozn. red.], chápete kritiku, no napriek tomu sa toto dobrodružstvo blíži ku koncu. Kto vás podceňuje a prečo odchádzate?

"Odchádzam, pretože to bolo dva a pol roka a myslím si, že tento proces nestojí za to. Celý ten proces byť trénerom Barcelony za to nestojí. To je len môj názor. Je to boj s jednou vecou, potom s ďalšou a ďalšou. Na konci to spôsobuje únavu a myslím si, že nie je možné si to užívať na dennej báze. Videl som to u mnohých trénerov. Neviem, či som to dobre vysvetlil. Jednoducho som videl, že tréneri trpia, aj keď v tomto klube vyhrávali. Aj keď vyhrávali... Preto som sa jedného dňa musel nad tým zamyslieť. Pre mňa v tomto zmysle celý proces byť trénerom Barçy nestojí za to. V inom klube áno. Nedávno som sa rozprával s Arrasatém a on je šťastný od pondelka do piatku. Povedal mi: "Ja si užívam od pondelka do piatku, Xavi." Ale ja nie. A to je veľký rozdiel. Určite v Anglicku, Nemecku a iných krajinách si môžete toto povolanie užívať. U nás sa podľa môjho názoru tento proces neoplatí. Z tohto dôvodu je moje rozhodnutie správne. A to isté som povedal aj prezidentovi, nemusím to skrývať, hovorím to tu. Napriek kritike som úprimný a čestný, a to s klubom po celý čas. V prvom rade s klubom. Moja zmluva sa končí tridsiateho júna a to musí zmeniť dynamiku."

 

zdroj: yt
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2024-02-02 22:58:19
Všechna čest, hezky od podlahy povedané.