Xavi na tlačovej konferencii pred zápasom so Celtou poďakoval fanúšikom za podporu počas jeho pôsobenia vo funkcii trénera. Na pozadí správ o záujme PSG o Gaviho, tréner zdôraznil, že 19-ročný hráč musí zostať v Barcelone.

[Marta Ramon, RAC1] Destabilizuje nejako šatňu tento tanec mien trénerov, ktorí by mohli prísť a hovoriť o možnom odchode dôležitých hráčov?

"Nie, povedal by som, že nie. Je to normálne, deje sa to každý rok. Pamätám si, že v minulej sezóne sme ukončili prestupové obdobie a od 1. februára sa hovorilo, že Ansu je na predaj. Nemôžeme to ovplyvniť. My kontrolujeme to, čo je vo vnútri, a tam sme jednotní, motivovaní, pokračujeme v súťaži, šatňu hodnotím veľmi dobre, trénujeme veľmi dobre... Sme jednotní, s prezidentom, s Decom, s hráčmi, aby sme sezónu dokončili čo najlepšie. To je všetko. Zvnútra vychádza posolstvo jednoty, pokoja a práce, toho, že chceme robiť veci dobre."

[Victor Navarro, COPE] Aký je odkaz barcelonskej legendy Xaviho fanúšikom na najbližšie roky, keď si uvedomí finančnú situáciu klubu, vďaka ktorej nie je možné súperiť o žiadnu hviezdu?

"Mám len odkaz vďačnosti. Od prvého dňa sme vytvárali nádej, bojovali sme, dali sme do toho všetko. Som veľmi spokojný s nasadením a oddanosťou hráčov, s tým, ako sa ku mne správali fanúšikovia. Myslím si, že si uvedomujú, v akej ťažkej realite sa nachádzame, predovšetkým vo finančnej rovine. Súťažiť bolo ťažké, situácia bola komplikovaná a v minulej sezóne sme získali dve trofeje, v hre sú 1 alebo 2 tituly. Fanúšikovia na ulici ma rešpektujú, podporujú ma, nedávno skandovali moje meno na Montjuïc. Mám pocit, že chápu situáciu klubu. Preto si myslím, že moja etapa bude pozitívna. Okrem odkazu hráčov sme sa snažili, vyhrali sme dve trofeje... To je môj odkaz - aby podporovali mužstvo bez ohľadu na to, kto príde, ako to bolo so mnou. Vždy budem fanúšikom vďačný. Bolo pre mňa potešením, keď som nastupoval na Camp Nou aj na Montjuïc, vidieť, ako ma podporujú... Nech podporujú tím, to je všetko."

[Mari Carmen Torres, Marca] L'Equipe včera zverejnil, že Gavi je v plánoch PSG. Chápali by ste prípadný odchod Gaviho, hoci len kvôli finančným potrebám, alebo by ste považovali za šialené, že by takýto futbalista opustil Barçu?

"Nie, myslím si, že Gavi musí zostať. Je to culé, podľa mňa musí byť v budúcnosti jedným z kapitánov tímu. Takže pre mňa takéto porovnanie neexistuje. Ale vždy hovoríme o odchodoch... No Gavi je zranený a nemôže hrať, ale v budúcnosti musí byť v Barcelone."

[Patricia Dominguez, Barça Studios] Zajtrajší zápas proti Celte Rafu Beníteza na Balaídos, čo je vždy ťažký terén. Na druhej strane ste v roku 2024 vyhrali všetky tri zápasy na výjazde [v La Lige - pozn. red.]. Musíte ísť touto cestou?

"Áno, musíme ísť touto cestou. Myslím si, že zajtrajší súper je jedným z najlepšie takticky fungujúcich tímov. Benítez je v tomto smere veľmi metodický tréner. Podľa môjho názoru si Celta zaslúži oveľa viac bodov, ako má, čo je spôsobené rôznymi okolnosťami, ktoré sa počas sezóny udiali. Robia to dobre, vedia, čo majú hrať, môžu meniť rozostavenie na štyroch alebo piatich obrancov, jedného alebo dvoch útočníkov... Benítez je skvelý tréner. Preto nás čaká náročný výjazd, aj keď je pravda, že v poslednom čase sa nám na štadiónoch súperov darí lepšie ako doma. Je to dobré kolo na to, aby sme ukázali, že môžeme naďalej súperiť."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Včera sme sa dozvedeli, že Kylian Mbappé po tejto sezóne opustí PSG. Obávate sa ako culé, že skončí v Reale a vzdialenosť medzi Barcelonou a Los Blancos bude veľká, uvedomujúc si finančnú situáciu klubu?

"Nemám k tomu čo povedať. Jediné, čo bolo oficiálne oznámené, je, že Mbappé opúšťa PSG. Keď to bude oficiálne [prestup do Realu; pozn. red.]. Naša situácia je však iná. Ide o to, aby sme dobre dohrali sezónu, sústredili sa na zajtrajší zápas proti Celte, súťažili v Lige majstrov, stiahli odstup v La Lige... V tejto situácii sa nezaoberáme ničím iným. Na to sa sústredíme. Na nič iné nemôžem odpovedať."

[Laura Brugues, TV3] Minulý týždeň ste vysvetlili, že Sergi Roberto a Oriol Romeu by sa mohli vrátiť do Balaídos. Ako trénovali v posledných dňoch? Budú na zozname povolaných hráčov?

"Uvidíme. Dnes máme posledný tréning. Obaja majú stále nejaké ochorenia. Sú krôčik od návratu. Ak to nebude zajtra, bude to v deň stretnutia s Neapolom. Uvidíme, ako sa budú cítiť."

[German García, Radio Nacional] Myslíte si, že nasledujúce dva zápasy by mohli byť najdôležitejšie a rozhodujúce? Môžu rozhodnúť o období pred a po ňom?

"Áno, samozrejme, pýtali ste sa ma na to už mnohokrát. Ale áno, tak je to v každom bode sezóny. Toto je Barça, sme povinní byť úspešní, vyhrávať zápasy. Ak chceme naďalej bojovať o ligový titul, musíme zajtra získať tri body. Mali sme dosť zakopnutí, nemôžeme opäť zlyhať. V tejto fáze sezóny sa nespoliehame sami na seba, ale musíme ísť ďalej. Zostávam pozitívny, motivovaný, myslím si, že môžeme sezónu ukončiť dobrým spôsobom. Na tom pracujeme."

[Beteve] Nedávno sa hovorilo o možnom odchode Frenkieho de Jonga, ktorý mal u vás nesporné miesto. Poradili by ste klubu, aby si Frenkieho nechal, alebo ho predal?

"Je to jasné. Nie je o čom hovoriť. Frenkie je veľmi dôležitý futbalista, je to skvelý hráč. V klube sa cíti dobre. Závisí to od neho a od klubu. Myslím si však, že teraz nie je čas o tom hovoriť, teraz je čas byť jednotný. Do konca sezóny zostávajú štyri mesiace a toto nie je chvíľa, aby sme hovorili o odchodoch. Hovoríme o Celte, ako dobre útočiť a brániť, ako veci zlepšiť, potom je tu Liga majstrov, dôležité zápasy... Myslíme na to a nie na ďalšiu sezónu."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Zápas s Neapolom ovplyvní zostavu na stretnutie so Celtou?

"Nie, neovplyvní ho. Ideme krok za krokom, máme dôležité tri body, aby sme zlepšili našu situáciu v La Lige. Momentálne nemyslíme na Neapol, myslíme na Celtu, ako čeliť jej sile, ako využiť jej slabiny. Na premýšľanie o Neapole bude ešte čas."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Existuje mnoho zoznamov nástupcov kvôli vášmu rozhodnutiu odísť. Flick, Tuchel, De Zerbi... Čo si myslíte, keď vidíte tieto mená ako budúceho trénera Barcelony?

"Je to logické. Koniec koncov, toto rozhodnutie som urobil pre dobro klubu. Vždy som uprednostňoval klub pred sebou, tak to bolo počas celého môjho života a kariéry a tak to zostane aj v budúcnosti. Takže to považujem za normálne. Príliš nás to nezaujíma, musíme sa sústrediť na našu prácu s vedomím, že nás ešte čakajú súťaže La Liga a Liga majstrov."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Príchod Mbappého by bol dobrý pre ligu?

"Ale viac sa ma na Mbappého nepýtajte, naozaj. Už o ňom nebudem hovoriť, je mi ľúto. Myslím, že by som o ňom nemal hovoriť."

[Carlos Monfort, Jijantes] Ako prebieha rehabilitácia Marcosa Alonsa? Ako sa mu darí po psychickej stránke? Počítate s ním do konca sezóny?

"Marcos Alonso by mohol byť mimo hry o 2-3 týždne, uvidíme, aký bude časový harmonogram. Darí sa mu dobre. Je to hráč, ktorý by pri absencii Baldeho mal veľa minút, čo je škoda. Je v procese rehabilitácie a dúfame, že ho budeme mať čoskoro k dispozícii."

[Anais Marti, La Vanguardia] Vrátim sa k Frenkie de Jongovi... Myslíte si, že môže urobiť ďalší krok vpred? Čo by potreboval zlepšiť?

"Áno, ako každý, nielen Frenkie. Frenkie odohral niekoľko veľmi dobrých zápasov a iné nie tak dobre ako celé mužstvo. Zhrnutím sezóny je práve nedostatok kontinuity. V mnohých zápasoch bol dobrý, v iných slabý, chýbala rozhodnosť v útoku aj v obrane. Chýbala vyrovnanosť a Frenkie nie je výnimkou. Do konca sezóny sa budeme snažiť bojovať čo najlepšie."

[Albert Hernández, TVE] Robert Lewandowski povedal, že je najlepší čas začať súťažiť... Zvyčajne si poviete, že mužstvo týždeň dobre trénovalo, a potom vidíme, že tím nevyzerá tak, ako by ste očakávali. Videli ste teraz v tíme niečo iné, čo vás napĺňa optimizmom?

"Nie, videl som, že neznášajú prehry, že sú nesmierne odhodlaní, že chcú vyhrávať. To som v tíme cítil od prvej minúty. Budeme bojovať, kým budeme v hre. V minulej sezóne sme vyhrali dva poháre, uvidíme, ako to bude teraz. Reakciou tímu je hnev. To je najdôležitejšie, pretože chceme vyhrať. V opačnom prípade by nastal moment odchodu alebo drastických rozhodnutí... Ale to nie je tento prípad. V tíme vidím jednotu, ochotu... Verím, rovnako ako Lewandowski, že nastal čas, že ešte môžeme sezónu dobre dokončiť."

[Laia Cervello, The Athletic] V tejto sezóne hrá veľa hráčov pod úrovňou minulej sezóny... Ako na tom pracujete?

"Snažíme sa napraviť individuálne a tímové chyby. Analyzujeme každý zápas, robíme videá, aby sme optimalizovali hru, aby sa úroveň zvýšila. V konečnom dôsledku nás hodnotia podľa víťazných zápasov. Kiežby sme na konci sezóny videli v tomto smere zlepšenie. Pokiaľ ide o odhodlanie alebo prístup... to zlepšenie tam nebude. Je to o chybách tímu, individuálnych chybách, v koncentrácii..."

[David Bernabéu, Sport] Máte pocit, že bez ohľadu na to, čo sa stane v dvojzápase proti Neapolu, zostanete až do konca sezóny?

"Môj pocit je vždy pozitívny. Inak by som tu už nebol. Mám pocit, že sa nám bude dariť. Myslím si, že hráči už urobili krok vpred, a to aj napriek tej remíze proti Granade. Myslím si, že sme odohrali veľmi dobré zápasy: Osasuna, Alavés na výjazde... Teraz nás čakajú veľmi ťažké zápasy... Verím, že uvidíme reakciu tímu. Verí tomu aj prezident. Odhodlanie mužstva ma posúva. Záleží už len na tom, ako ďaleko nás vynesie futbalová úroveň. Neznamená to, že vyhráme Ligu majstrov. Znamená to, že sme jednotní a pozitívne naladení, pokiaľ ide o súťaž. "

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Nedávno ste povedali, že od pondelka do piatku vás práca nebaví, že neúspechy vás výnimočne bolia. Máte pocit, že sa to po vašom vyhlásení mení? Užívate si prácu?

"Áno, na jednej strane áno, ale na druhej strane cítim smútok, že opúšťam klub svojho života. Som možno pokojnejší, viac oddaný futbalu... Myslím si, že teraz je možno viac ocenená naša práca. Myslím si, že môj odchod vás prinúti analyzovať moju prácu iným spôsobom, pretože boli dobré momenty, ale boli aj negatívne, to je normálne. Som pokojný, možno viac motivovaný... Barçu milujem a urobím všetko pre to, aby sa mi v tejto sezóne darilo."

[LaLiga TV] Len šesť tímov La Ligy dostalo viac gólov ako vy. Ako si to vysvetľujete? Je to dôvod, prečo Christensen teraz hrá ako defenzívny záložník a Pedri ako falošné krídlo?

"Myslím si, že sme inkasovali veľa, veľa gólov po chybách nielen v obrane, ale aj v presingu... V obrane nie sme na rovnakej úrovni ako v minulej sezóne. Je to jeden z kľúčových bodov, prečo sa nám v tejto sezóne nedarí, hlavne v La Lige. Áno, musíme sa zlepšiť. Hľadáme spôsoby, ako hrať lepšie. Christensen teraz hrá ako defenzívny záložník, vraciame sa k formácii so štyrmi stredopoliarmi, musíme sa vyhýbať protiútokom... Musíme sa zlepšiť v každom aspekte defenzívy."

[Marcelo Bechler, TNT Sport Brasil] Aké bolo tvoje najväčšie gesto ako culé v živote?

"Bolo ich veľa... Od mladého veku som podporoval tím... Mojou prioritou bola vždy Barça, vždy som chcel byť v Barcelone. Posledným takýmto gestom bolo asi siahnutie do vlastného vrecka, aby som mohol trénovať klub svojho života. Alebo keď som v 19 rokoch odmietol ponuku Milána... Vždy som uprednostňoval klub pred svojou osobou, pretože to tak cítim. Nie preto, že by som sa snažil, ale preto, že to tak cítim. Mojím posledným gestom bol odchod, pretože som cítil, že je to najlepšie riešenie pre klub. Prezidentovi som povedal, že tento posledný rok mojej zmluvy by už mal byť pre nového trénera. "

zdroj: yt: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2024-02-16 20:39:59
Keby čítal forcabarca, zistil by, že ho podporujú k odchodu 😃
mito669 Premium
2024-02-16 20:56:39
Jemu niekto tieto “múdrosti” musí písať lebo v opačnom prípade neviem neviem