Barcelona podpísala Roberta Lewandowskeho ako veľkú hviezdu, ktorá má byť súčasťou nového projektu katalánskeho tímu. Poliak dlho nehral dobre, ale v poslednom čase sa zdá, že jeho forma je na vzostupe, a v stredu sa útočník môže opäť ukázať z dobrej stránky na európskej scéne v boji o postup do štvrťfinále Ligy majstrov.

Vzhľadom na slabú formu Lewandowskeho v posledných mesiacoch sme pozabudli na to, že máme do činenia s vynikajúcim útočníkom a tretím najlepším strelcom v histórii Ligy majstrov. Poliak je veľmi dôležitým futbalistom Barcelony a hráči ako on, Marc-André ter Stegen a İlkay Gündoğan musia počas rozhodujúcich zápasov ťahať menej skúsených hráčov. V súčasnej situácii Blaugranas sa presne takto dá opísať súboj s Neapolom v osemfinále Ligy majstrov.

Návrat Lewandowskeho do európskych pohárových súťaží prichádza v ideálnom čase. V posledných troch ligových zápasoch strelil 4 góly, zapojil sa do bojov o Trofeo Pichichi a ukazuje stúpajúcu formu na mnohých úrovniach. Vyzerá o niečo lepšie fyzicky, strieľa góly, ktoré si vyžadovali zručnosť, a mal aj niekoľko dobrých akcií. Opäť bol občas nepresný, ale ukázal aktivitu a entuziazmus a bol oveľa dynamickejší ako predtým. V porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi je vidieť určité zlepšenie.

Zodpovednosť za tím

Na druhej strane katalánsky denník Mundo Deportivo poukazuje na to, že Lewandowski teraz preberá úlohu referenčného bodu v šatni a preberá zodpovednosť za tím. Denník píše, že práve jeho posolstvá, či už slovné alebo iné, sú v tíme najsilnejšie. Katalánsky denník pripomína grilovačku, ktorá sa konala v záhrade Lewandowskeho domu po tom, ako Xavi oznámil svoje rozhodnutie odísť, s cieľom stmeliť tím na záverečnú časť sezóny. Útočník podporuje súčasného trénera v ťažkom období. Na otázku o možnosti, že by Barcelona angažovala Hansiho Flicka, s ktorým Lewy uspel, útočník pripomenul, že Xavi je tréner. Je to zrelá odpoveď, ktorá naznačuje, že Lewandowski sa snaží zapojiť do budovania sústredenia tímu na ihrisku. 35-ročný hráč na každom kroku zdôrazňuje, že je presvedčený, že Barça dokáže niečo vyhrať.

Dobrý priemer strelených gólov

Mundo Deportivo uvádza aj štatistiky, ktoré ukazujú nie zlé výkony Lewandowskeho v Barcelone. S 50 strelenými gólmi v 79 zápasoch zaznamenal Lewy 0,63 gólu na zápas. V tomto ohľade Poliak predbieha hviezdy ako Romario (0,6), Rivaldo (0,55), Stoičkov (0,47) a Ronaldinho (0,45). Dokonca aj Samuel Eto'o má len mierne lepšie skóre (0,65). Za zmienku stojí, že v roku 2024 sa presadili častejšie len dvaja hráči, ak berieme do úvahy päť najlepších európskych líg.

Barça potrebuje najlepšieho európskeho útočníka

Barcelona bude v súboji s Neapolom potrebovať Roberta Lewandowskeho v dobrej forme. V Lige majstrov sú jeho skúsenosti a športový prístup, ktoré dokáže preukázať v ťažkých a vypätých momentoch, ešte dôležitejšie. Lewy bol podpísaný práve preto, aby v takýchto dueloch ťahal tím a nakazil ho víťaznou mentalitou.

Nemožno poprieť, že Lewandowskeho mohla podráždiť častá kritika. V stredu sa Poliak pokúsi ukázať, že ťažké obdobie prekonal a ešte ho nemožno zatracovať. Lewandowski sa zatiaľ v Lige majstrov neukázal naplno. V aktuálnom ročníku strelil v piatich vystúpeniach len 1 gól. Celkovo sa od príchodu do Barcelony blysol v najvyššej súťaži len v súboji proti Interu (3:3), keď zaznamenal dva góly. Okrem toho zaznamenal hetrik do siete Vitorie Plzeň a presadil sa aj v konfrontácii s Antverpami. V ostatných siedmich zápasoch sa mu nepodarilo zapísať do streleckej listiny. Je načase, aby Lewy opäť ukázal, že je veľkou hviezdou na európskej scéne.

zdroj: sport.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2024-02-19 19:09:55
Dúfam, že áno, a hlavne smerom hore 😃😃😇
2024-02-19 19:36:34
“Aj” ? :)