Xavi Hernández odpovedal na otázky novinárov počas tlačovej konferencie pred zápasom osemfinále Ligy majstrov proti Neapolu. Tréner sa vyjadril k vyhláseniam Frenkieho de Jonga, ako aj k nedávnej forme Roberta Lewandowskeho. Nižšie uvádzame najzaujímavejšie vyjadrenia trénera. Úplný prepis tlačovej konferencie bude zverejnený zajtra ráno.

[Beteve] Rád by som sa opýtal na Roberta Lewandowskeho, ktorý strelil gól v každom z posledných troch ligových zápasov. Nakoľko je pre vás takýto hráč dôležitý v zápase na takej úrovni, ako je ten zajtrajší? 

"Lewandowski, Frenkie, Pedri... všetci hráči. S Frenkiem sme sa pred chvíľou rozprávali, že je to pre hráča ideálna etapa. Liga majstrov, osemfinále... dokonalý scenár na to, aby ste ukázali svoj talent, svoju osobnosť. Ja osobne som veľmi motivovaný a teším sa, že odohráme dobrý zápas. A Robert je skvelý líder, je to vidieť. Možno nemal svoje najlepšie obdobie, ale teraz opäť strieľa góly a ukázal, že je prirodzeným lídrom."

[Adria Albets, Cadena SER] Frenkie de Jong práve povedal, že je veľmi nahnevaný na tlač, pretože sa o jeho budúcnosti uverejňuje veľa lží, zatiaľ čo on chce zostať v Barcelone dlhé roky. Čo si o tom myslíte? Bolo by podľa vás chybou dať ho toto leto na predaj?

"No, Frenkie to vysvetlil a ja tomu dokonale rozumiem. Každý futbalista alebo každý človek, ktorý je v Barcelone, cíti krivdu, pretože sa tam často klame. Dokonale mu rozumiem, chápem jeho hnev. Pre mňa je to zásadný futbalista a dlhoročný hráč Barçy. Teraz je to však na klube. Viem, že je tu veľmi šťastný, je s nami veľmi, veľmi spokojný a je pre mňa a pre môj systém veľmi dôležitým hráčom."

[El País] Vráťme sa k Frenkiemu..., nemyslíte si, že považovať tlač za najväčšieho vinníka je najľahšia výhovorka?

"Ale my neobviňujeme tlač z toho, že výsledky nie sú najlepšie. To nie je naša výhovorka. Ale skutočne, ako vysvetlil Frenkie, cítite nespravodlivosť, pretože sa často uverejňujú veci, ktoré nie sú pravdivé. Myslím, že Frenkie to vysvetlil dobre. Je to o tom, čo si hráči nesú v sebe. Ale nie je to ospravedlnenie. Nenapĺňame očakávania a zajtrajší zápas je vhodným momentom na to, aby sme to zmenili. Musíme hrať lepšie, lepšie bojovať... Už som to povedal mnohokrát. Myslím, že to povedal aj samotný Frenkie, pretože je to veľmi úprimný chlap. Chápe, že existuje športová kritika, ale sú aj iné veci, ktoré sú nespravodlivé. Dokonale mu rozumiem, sám som to zažil ako hráč aj ako tréner. Ale sme tam, kde sme. Neobviňujeme novinárov z toho, že nehráme dobre alebo že nemáme očakávané výsledky. Nikdy som to nepovedal."

[Patricia Pérez, FCBarcelona.com] Ste späť v osemfinále Ligy majstrov... Chcela by som sa vás opýtať, ako pristupujete k tomuto dvojzápasu a čo sa zmenilo v príprave po zmene trénera u vášho súpera 48 hodín pred zápasom?

"Dobrý večer. Je to scenár plný nadšenia, nádeje a motivácie, aby sme postúpili do štvrťfinále. Verím, že je to najväčšia súťaž na klubovej úrovni. Ideálne prostredie na to, aby sme odohrali skvelý dvojzápas a ukázali všetko, na čom sme pracovali: hráčov, štáb... Je to ideálny scenár na to, aby sme odohrali skvelý zápas. Neapol prekvapujúco vymenil trénera, možno 24 hodín pred zápasom. Pravdepodobne na to majú svoje dôvody. [Francesco Calzona] Je to tréner, ktorý pozná "domácich", pozná hráčov, pretože tu už pôsobil ako asistent. Pre nás to nie je jednoduché. Neviem, čo povedal pred zápasom, ale najdôležitejšie je myslieť na seba a odviesť dobrú prácu v útoku a obrane, ukázať osobnosť proti aktuálnemu držiteľovi Scudetta. Vyzdvihol by som pri nich najmä troch útočníkov: Politano, Osimhen, ak bude hrať, a Kvaratskhelia... podľa mňa sú to hráči na najvyššej úrovni."

[Xavi Lemus, TV3] Súhlasíte s tým, že v tomto zápase ste favoritom?

"Nie, myslím si, že je to 50:50. Oba tímy vyhrali ligový šampionát. Aktuálna sezóna nebola pre Neapol najlepšia a my sme nevyspytateľní... Zajtra musíme ukázať vyrovnanosť. Favorita nechávam na vás, my to musíme ukázať na ihrisku. Zajtra o 21:00 musíme ukázať, že sme lepší ako Neapol, a to aj o pár týždňov. Toto je moment, keď treba prehovoriť na ihrisku."

[German García, Radio Nacional] Čo mení nečakaná zmena na poste trénera Neapola vo vašich plánoch? Čo môžete zmeniť oproti tomu, čo ste pripravili?

"Neviem, uvidíme zajtra, aké taktické ťahy použije. Pre nás sa toho veľa nemení. Pozeráme sa na to, ako môžu hrať: S Mazzarrim hrali piati vzadu, Calzona nikdy nehral piati vzadu, ale teraz môže hrať takto..., ale môže hrať aj štyria vzadu, 4-3-3... Taktické rozlosovanie je dôležité, ale pre mňa nie najdôležitejšie. Najdôležitejší je náš tím, pohoda hráčov a to, aby sme dominovali... Bez ohľadu na to, kto trénuje súpera."

[Raúl Fuentes, Radio MARCA] Vzhľadom na Frenkieho slová a jeho hnev, ktorý môžu mať aj iní hráči, je zajtrajší zápas ideálny na to, aby ste "zavreli ústa"?

"Ale my nehráme preto, aby sme zavreli ústa. Hráme pre fanúšikov, pre barcelonismo..., pre tých, ktorí chcú, aby sa klubu darilo. Aj pre seba, pre prestíž. Zajtra je Liga majstrov... Nesústredíme sa na kritiku alebo nespravodlivosť, ale na to, že "je to pre mňa", že sme v osemfinále Ligy majstrov, a to je skvelé prostredie. Klub sa do tejto fázy, žiaľ, nedostal dva roky... a to je pre mňa hlavný bod pozornosti. Zajtrajší zápas je ideálny na to, aby sme si hru užili a, čo je pre mňa dôležité, aby sme si zasúťažili."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Máte v srdci tŕň, že sa vám v Európe nedarí? Je to skvelý základ, aby ste sa v tejto sezóne zdvihli?

"Ale tá 'hodina pravdy' bola aj v zápase proti Portu, proti Šachtaru... A ak postúpime do štvrťfinále, určite si poviete, že TERAZ je ten moment pravdy... Tak to je. Cieľom je postúpiť, bojovať a užívať si hru. Ale áno, naša "úloha dohnať" je po minulých rokoch Liga majstrov. Kiež by sme zajtra a na Montjuïc dokázali dobre zabojovať."

[Helena Condis, COPE] Toto je vaša prvá účasť vo vyraďovacej fáze Ligy majstrov ako trénera po tom, čo ste oznámili svoje rozhodnutie odísť. Cítite sa tak trochu pod tlakom, pokiaľ ide o to, ako jej budete čeliť? Mohli by to byť posledné dva zápasy vo vyraďovacej fáze... Ako to budete prežívať?

"Rovnako, ako keby som to neoznámil. Je to Barca, klub môjho života, nič sa nemení. Som plný nádeje, veľmi motivovaný, snažím sa svoju motiváciu odovzdať hráčom. Je to Liga majstrov, nič sa nemení. Snažím sa ju pripraviť čo najlepšie, aby hráči mohli súťažiť a ukázať svoju najlepšiu úroveň. Tlak je tu od začiatku, je maximálny, v Barcelone sú požiadavky maximálne."

[Otázka z Talianska o problémoch v obrane a možnej taktike]

"Je to veľmi silný súper na ofenzívnej úrovni, predovšetkým všetci traja útočníci vpredu. Pre nás je tiež základom dobre brániť, je to Liga majstrov. Musíme dobre útočiť, ale aj brániť, byť v strehu, aby súper nevytváral protiútoky, prechody... Na tom sme pracovali. Uvidíme, či dokážeme dobre brániť, pretože zastaviť Kvaratskheliu, Osimhena alebo Politana je ťažké. Majú naozaj futbalistov, ktorí dokážu urobiť rozdiel aj na individuálnej úrovni."

[Santi Gimenez, AS] Mení sa niečo na plánovaní dvojzápasu?

"Myslím si, že je to otázka opatrnosti. Musíme byť chytrí, pripraviť sa čo najlepšie, pretože vieme, že na Montjuïc nás čaká ešte 90 minút. Naša filozofia a DNA sa nezmení. Budeme sa snažiť čo najviac útočiť, brániť s loptou. Súper sa snaží prakticky o to isté, hrať s loptou, byť odvážny, hrať zo zázemia.... Viem si predstaviť, že tak trochu hľadajú našu identitu. Zajtra nás čaká náročné stretnutie."

[Sergi Capdevila, Šport] Pri oznámení rozhodnutia odísť ste hľadali oživenie a reakciu v tíme. Ako to ovplyvnilo tím po psychickej stránke? Myslíte si, že tím môže ísť za viac ako štvrťfinále, alebo idete krok za krokom?

"Cieľ je jasný, nemôžeme sa myšlienkami pozerať ďalej, je to štvrťfinále. To je hlavný cieľ v týchto zápasoch. Myslím si, že rozhodnutie oznámiť to bolo dobré. Myslím si, že tím je jednotnejší, reakcia je veľmi dobrá, prezident, Deco, hráči... Hráči sú hlavnými aktérmi tohto zápasu a myslím si, že dávajú ešte viac. Som spokojný s tým, ako to vyzerá v šatni."

 

[Otázka z Talianska] Barça vyhrala len 1 z posledných 10 zápasov vonku vo vyraďovacej fáze Ligy majstrov. Myslíte si, že by to mohlo v súboji s Neapolom pôsobiť proti vám?

"Myslím si, že súper bude v tomto prípade veľmi vyrovnaný. Neapol má skvelý tím, my tiež, budeme konkurencieschopní. Nie, nevnímam to ako nevýhodu. Myslím si, že šance sú 50%, nevidím jasného favorita, musíte to ukázať na ihrisku."

[Bernat Sole, Catalunya Radio] Vzhľadom na ťažkosti Barcelony a jej históriu výjazdových zápasoch Ligy majstrov by bola remíza dobrým výsledkom?

"To závisí od zápasu. Vždy ideme na ihrisko s cieľom vyhrať. Sme Barcelona a to sa snažím hráčom odovzdať. Pre mňa remíza v Barcelone nie je dobrý výsledok. S týmto prístupom som vyrastal. Preto zajtra pôjdeme vyhrať, ale potom okolnosti ukážu, či je [remíza] dobrý výsledok alebo nie. Máme však na pamäti aj to, že nás čaká domáce stretnutie na Montjuïc."

[Marta Ramon, RAC1] Vzhľadom na náročnosť tohto dvojzápasu, máte pocit, že zajtra hráte o svoju budúcnosť?

"Nemám pocit, že by som teraz hral o svoju budúcnosť. Mám veľké nádeje a motiváciu."

zdroj: yt: marca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2024-02-21 10:58:50
Ešte tieto Xaviho vyjadrenia niekto číta ?