Xavi Hernández na pozápasovej tlačovej konferencii proti Neapolu povedal, že to bol jeden z najlepších zápasov Barçy v Európe, odkedy je jej trénerom.

[Marta Ramon, RAC1] Aké sú vaše pocity po zápase, keď viete, že bol moment, keď ste dominovali, ale potom sa zápas vyrovnal?

"Mám trochu trpký pocit, pretože si myslím, že sme mohli zápas vyhrať. Mali sme to vo vlastných rukách. V mnohých momentoch zápasu sme urobili veľa vecí dobre, okrem posledných 10 minút prvého polčasu, keď nad nami dominovali. Vtedy sme dobre bránili. Potom nám po góle na 1:0 chýbal ten poriadok, pauza, kontrola, dominancia... a preto Neapol strelil gól. Myslím si, že zápas sme mali vyhrať. Nie je to zlý výsledok, ale je to škoda. Myslím si, že takouto hrou postúpime do štvrťfinále."

[Joel Gadea, Beteve] Máte pocit, že Barça dnes odohrala jeden z najlepších zápasov v Európe za posledné roky?

"Pre mňa je škoda, že nám výsledok neprial. Pri pohľade na výsledok a zápas je to veľká škoda, ale som veľmi šťastný. Z tohto obdobia, keď som trénerom, nám dnes vyšlo veľa vecí, veľa vecí. Dnes môžeme byť hrdí na to, aký obraz mužstvo ukázalo, ako sme súťažili... Zhrnúť takto naše zápasy v Európe, určite jeden z najlepších. Toto je spôsob, akým sa v Európe súťaží."

[Santi Jimenez, AS] Máte nejaké vysvetlenie, prečo Barça v lige na výjazde ešte neprehrala, ale doma nemá takú solídnosť? Čo mu chýba? Veď o postupe predsa rozhodne odveta...

"Určite. Myslím si, že nám všetkým chýba Camp Nou. Je to logické. Vedeli sme to od začiatku sezóny. Už na Gamperovi som povedal, že to bude ťažké obdobie, pretože sa musíme adaptovať na Montjuïc. Nebudeme si klamať, nie je to to isté. Hrať na Montjuïc nie je to isté ako hrať na Camp Nou. Nemôže nás to ovplyvniť, ale je to škoda... Predstavte si odvetu na Camp Nou, bolo by to úplne iné aj pre mňa a pre hráčov... Aj pre súperov. Ale fanúšikovia, ako vždy, budú pri rozhodujúcom zápase, potrebujeme ich. Ak boli pred týmto zápasom šance 50:50, teraz pred našimi fanúšikmi je to možno 51:49 pre nás."

Dnes sme videli dlhé prihrávky pri vyššom presingu. Niekedy sa sťažujete, že útoky sú príliš krátke alebo že chcete útočiť príliš rýchlo, keď žiadate chvíľu trpezlivosti. Prečo sa to v niektorých momentoch zápasu prejavuje a v iných nie?

"Myslím si, že sme dnes odohrali predovšetkým dobrý zápas. Som spokojný, hrdý na to, čo sme dnes v Európe ukázali. Je však pravda, že máme fázy zlej hry, v ktorých sa ponáhľame. Chýba nám vyspelosť. Po tom, čo sa v zápase trápime povedzme štyri minúty, hráme rýchlo cez stred. Myslím si, že nám chýba dominancia, pokoj, pauza, keď sa dostaneme na polovicu súpera. Ak hovoríme o hre, myslím si, že sme vyzerali veľmi dobre. Je pravda, že fyzicky boli možno silnejší ako my. Vyzerali sme dobre v obrannej aj útočnej fáze. Mali sme jasné príležitosti, tiež sme dobre zakončili zápas, vytvorili sme si jasnú príležitosť pre Gündoğana. Mám pocit, ako som už povedal. Trochu ľutujem, že sme nevyhrali. Ale taká je Liga majstrov. Ak nezvýšite skóre, remizujete v zápase, z ktorého ste si mysleli, že vyjdete víťazne."

[Xavi Lemos, TV3] V čase, keď tím dominoval zápasu, bolo potrebné navýšiť skóre, streliť druhý, upokojujúci gól. Prečo sa to stalo? Je to nedostatok sebadôvery? Aké faktory k tomu prispievajú?

"Myslím si, že sú to dve veci. V prvom polčase nám chýbala efektivita, mali sme tri alebo štyri príležitosti, celkom jasné. Neapol si nevytvoril prakticky nič. A bolo to 0:0, to je efektivita, o ktorej vždy hovorím. Potom... Po góle na 1:0 nám chýbala väčšia dominancia, viac kontroly, viac zastavovania hry, viac hľadania stredopoliarov, ktorí sú stvorení na to, aby dominovali. To nám dnes chýbalo. Je to remíza, ktorú musíme rešpektovať, ale nech bude. Podľa môjho názoru, ak budeme hrať takto, viac zápasov vyhráme, ako prehráme."

[Lluis Flaquer, Cadena SER] Vzhľadom na odvetu, má väčšiu váhu rozpoloženie tímu počas 75 minút, ktoré viedli k strate gólu, alebo počas poslednej štvrťhodiny? Po tom, čo ste boli potrestaní gólom za jedinú chybu v obrane v tomto zápase, ste viac alebo menej optimistickí, pokiaľ ide o postup do štvrťfinále?

"Keď hráme takto, myslím si, že máme veľa čísel, cez ktoré musíme prejsť. Myslím si, že sme odohrali veľmi dobrý zápas, a to ako v obrane, tak aj v útoku. Zneistili sme sa prakticky len pri góle. Vytvorili sme si veľa príležitostí, v ofenzíve sme vyzerali veľmi dobre. Myslím si, že mužstvo si zaslúžilo vyhrať, ale toto je Liga majstrov. "Odpúšťate" v útoku, v obrane darujete gól a oni ho dajú. Ale dobre... Odchádzam spokojný, ale s trpkým pocitom, pretože z môjho pohľadu to bol zápas na víťazstvo."

[Manolo Oliveros, COPE] Všimol som si, že hrať s Christensenom znamená obetovať jedného ofenzívneho hráča za iného defenzívneho záložníka. Neviem, či ste nad tým počas posledných zápasov premýšľali?

"Nie, nie, takto nerozmýšľam. Myslím si, že práve Andreas poskytol veľa flexibility, stratil veľmi málo lôpt, dal nám kontinuitu hry. Myslím si, že keď útočníci tlačili, Politano dostupoval, Osimhen dostupoval, Kvaratskhelia dostupoval, stredopoliari by mali mať viac pokoja, zostať na svojich pozíciách, upokojiť hru, ale podľa mňa to nemá nič spoločné s Andreasom Christensenom."

[Jordi Blanco, ESPN] Povedali ste, že mužstvu po strelení gólu chýbal pokoj a trpezlivosť. Nemyslíte si, že viac chýbalo rozhodnúť zápas, keď ste mali Neapol prakticky na kolenách?

"Áno. To, o čom hovoríte, pramení z toho, že stačí mať loptu, byť pokojný, trpezlivý, nájsť správny moment. Ak ste to zaspali, potom... Mali by sme hľadať situácie, byť stále pri lopte, hľadať druhý gól. Nikdy nesmieme špekulovať. Obe veci nám chýbali. Po prvé, dominovať v hre a po druhé, to, o čom hovoríte, hľadať 2:0."

[Mario Gago, Onda Cero] Chcel som sa vás opýtať na gól Lewandowskeho. V Lige majstrov sa vrátil k streleniu gólov. Čo môže pre poľského útočníka znamenať návrat k strieľaniu gólov v týchto súťažiach?

"Pre mňa je to viac ako o góle o tom, ako teraz hrá za tím. Urobil krok vpred v tom, že hrá jednoduchšie, pozične, vyhráva súboje, spája sa s tímom, hrá pod tlakom. Robert sa dobre zapája do hry, a preto góly prichádzajú samé. Veľa sme sa o tom rozprávali, je to prirodzený líder. Stále sa chce zlepšovať a myslím si, že v tejto fáze tímu veľmi pomáha."

 

zdroj: YT: as.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

8 komentáre
2024-02-22 09:00:46
Stačilo mi prečítať len titulok .....
2024-02-22 09:07:40
Odohrali sme fantastický zápas proti 9. mužstvu talianskej ligy. Bol to vyrovnaný zápas tempom na úrovni európskej ligy. Ale očividne toto Xavimu aj fanúšikom na fóre stačí, a aspoň vieme s kým sa chceme porovnávať a čo očakávať.