Xavi Hernández odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii pred sobotňajším zápasom proti Getafe na Montjuïc. Tréner okrem iného uviedol, že nebude robiť príliš veľkú rotáciu v zostave a kritizoval načasovanie zápasu proti zverencom Bordalasa.

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Rád by som sa opýtal na Roberta Lewandowskeho. Komu pripisujete jeho vzostup formy v roku 2024? Aký veľký vplyv môže mať na to, že tím urobí krok vpred?

"Myslím si, že je to dôsledok zlepšenia tímu. Tím sa zlepšil v mnohých aspektoch hry, a preto má aj Robert veľa gólových príležitostí, je lepší pozične... Sme lepšie organizovaní v obrane... a preto je vidieť zlepšenie na každom hráčovi, ktorý sa zúčastňuje na hre. Robert mal možno v posledných zápasoch lepšiu efektivitu, ale myslím si, že je to ovocie toho, že sme lepšie rozostavení, že lepšie útočíme, že lepšie bránime, že hráme vo vyššej intenzite... Myslím si, že sme sa v posledných zápasoch zlepšili a Robert sa zlepšil aj číselne."

[Laia Col, RAC1] Môžeme zajtra očakávať rotáciu?

"Uvidíme, ako sa budeme všetci cítiť. Dnes sme mali prakticky regeneračný tréning s videom, viac taktický. Nemáme prakticky žiadny čas na oddych. No toto je chvíľa pre najlepších hráčov, aby hrali. Urobíme nejaké zmeny, ale nie veľké. Chceme toto stretnutie vyhrať a myslíme si, že je to veľmi dôležitý zápas, kľúčový pre zvyšok sezóny."

[Anais Marti, La Vanguardia] Zajtra hráte už o 16:15. Hnevá vás, že vám bol stanovený takýto čas? Ako ste sami povedali, máte veľmi málo času na prípravu na tento zápas...

"Áno, myslím si to isté, čo všetci ostatní. Myslím si, že by bolo oveľa lepšie naplánovať tento zápas na nedeľu alebo pondelok, to je jasné. Ale padlo na nás, že budeme hrať v takomto termíne, a to nie je ospravedlnenie. Budeme bojovať a pokúsime sa získať tri body."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Je logické, že sa v stredu večer vraciate z Neapola a zápas proti Getafe bol stanovený už na sobotu o 16:15, hoci ani vy, ani Getafe nehráte v strede budúceho týždňa?

"Už som povedal, že pre mňa je to nelogické, ale nie je to ospravedlnenie. Máme dva a pol dňa odpočinku a zajtra budeme bojovať. Ale áno, jednoznačne by bolo lepšie hrať v nedeľu alebo v pondelok. Ale nevyšlo to."

[Marta Mauricio, Barça Studios] Zajtrajší zápas proti Getafe Bordalasa, ktoré pracuje veľmi dobre v obrane, ale má aj veľmi dobrých hráčov v útoku... Ako sa pripravujete na tento zápas na Montjuïc, ktorý bude tiež dôležitým prvkom?

"Áno, samozrejme, hráme doma a ako vždy potrebujeme fanúšikov. Podporovali nás počas celej sezóny. Potrebujeme tú lásku fanúšikov, pretože zajtra hráme dôležitý zápas. Getafe je veľmi dobre pripravené. Vždy dávajú do toho všetko, sú agresívni, súťaživí... Chcel by som však zdôrazniť, že to nie je defenzívny tím. Hovorí sa, že Bordalasove tímy sú defenzívne tímy... Pre mňa je to odvážny tím. Tím, ktorý vždy tlačí, ktorý hrá s vysokou defenzívnou líniou, ktorý získal body na ťažkých ihriskách, ako je Metropolitano. Vždy bojujú. Čaká nás ťažký súper, ale to sú veľmi dôležité body v boji o majstra."

[Xavi Lemus, TV3] Zvýšila sa vaša šanca bojovať o titul vďaka tomu, že Real nedávno stratil body a vy ste vyhrali? Zdá sa, že ste sa najviac sústredili na Ligu majstrov, ale vidíte v tejto situácii tím s väčšími šancami?

"Ako som už povedal, pokiaľ máme matematickú šancu, budeme bojovať. Myslím si, že sú to dva dôležité body, ktoré sme stiahli na Real, tri na Gironu... Každý týždeň je samostatný príbeh. Sme to my, kto nemôže zlyhať, najmä doma, a to sa nám nedávno stalo proti Granade, Villarrealu... Zajtra nás čaká veľmi dôležitý zápas, v ktorom budeme zbierať body. V lige nehádžeme flintu do žita, ale vieme, že to bude ťažké."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Povedali ste, že Getafe nie je defenzívny tím, len odvážny tím... ale veľa ľudí hovorí, že Getafe hrá na hranici svojich možností. Čo musí váš tím zajtra urobiť, aby sa vyrovnal s týmto limitom, na ktorý je Getafe zvyknuté, a bude kvôli tomu úloha rozhodcu oveľa dôležitejšia?

"Už som povedal, že k rozhodcom sa viac nevyjadrujem. O Bordalasových tímoch môžem povedať len to, že sa mi páči ich intenzita, agresivita, to, že veľmi dobre súťažia... Bordalas zo svojich tímov dostáva veľa. To je potrebné zdôrazniť. Pre mňa to nie je defenzívny tím. To, že sú agresívni, neznamená, že sú defenzívni. Vysoko pressujú, vysoko sa stavajú aj v obrane... Musíme byť veľmi dobre organizovaní v obrane, pretože hrajú veľmi priamo, vertikálne...  Zbierajú odrazené lopty, centrujú... To, čo robí Bordalas, je pre mňa chvályhodné."

[Radio Nacional de España] Dobrý zápas proti Neapolu v stredu a víťazstvo v zajtrajšom zápase by znamenalo, že by ste sa vrátili, boli druhý v tabuľke, rovnako ako Girona. Zmenila by výhra proti Getafe váš pohľad na sezónu po návrate z vianočnej prestávky?

"Dodalo by nám to pokoj, máme potom celý týždeň na oddych, pretože až do nedele nás nečaká žiadny stredajší zápas. Bolo by to veľmi dobré. Áno, ak by sme vyhrali, boli by sme dočasne na druhom mieste a tým by sme vytvorili tlak na Gironu a Real Madrid. Musíme si však splniť svoju úlohu a získať tri body, čo bude proti Getafe veľmi ťažké."

Helena Condis, COPE] Teraz ste pochválili Bordalasov tím... Čítala som Bordalasove vyjadrenia, že keby na trénerskej lavičke namiesto neho sedel Xavi, mužstvo by nemohlo hrať tak, ako chcete. Súhlasíte s tým?

"Áno, pretože hráme iným spôsobom. Hrajú veľmi priamočiaro, kolmo, zbierajú odrazené lopty... Ja ako stredný záložník s Bordalasom by som musel hrať priamočiarejšie, musel by som si dávať väčší pozor na lopty, ktoré zbieram, musel by som bojovať, vyhrávať súboje, hrať agresívne."

[Alejandro Segura, Radio MARCA] Chcel by som sa opýtať na Ferrana Torresa... Ako prebieha jeho zotavovanie? Kedy by sa mohol vrátiť?

"Uvidíme. Ako vždy, hovoríme o pocitoch. Zatiaľ sú dobré, uvidíme, ako to bude na budúci týždeň. Nebudem uvádzať žiadny konkrétny dátum."

Takmer všetky tímy, ktoré hrajú proti Barçe, sa stiahnu do obrany, ešte viac na Montjuïc... Tipujem, že to isté urobí aj Getafe, ktoré bude hľadať dlhé lopty na rýchlych hráčov ako Greendwood a Mayoral. Ako sa vyhnete tomuto scenáru, ktorý často vidíme na začiatku zápasov a druhých polčasov?

"Áno, Getafe využíva každú štandardnú situáciu, protiútoky, útoky... využívajú svoje momenty. My by sme mali využiť naše momenty, ale nemyslím si, že Getafe sa zatvorí vzadu na celý zápas. Myslím si, že nás dostanú pod tlak, že nastavia vysokú obrannú líniu... Analyzovali sme ich, očakávame presne to. Neskôr sa to môže zmeniť. Ale zdôrazňujem: nevidím defenzívu Getafe... v určitých momentoch áno, ale nie zatváranie sa do defenzívy počas celého zápasu."

[Carlos Monfort, Jijantes] Viacerým hráčom hrozí suspendácia za nadmerný počet žltých kariet. Aký to má vplyv, keď vieme, že najbližší zápas hráte na výjazde vonku proti Atléticu?

"Snažíme sa nemyslieť na to, že keď sú raz suspendovaní, je koniec. Budeme sa snažiť súťažiť a nehromadiť ďalšie žlté karty. Robíme to krok za krokom. Všetkých päť zmyslov sa sústredí na víťazstvo v zápase a zisk troch bodov, ktoré budú pre mužstvo dôležité."

[Adria Fernández, Sport] Aký profil by mal mať podľa vás nový tréner Barcelony?

"To neviem. Deco sa musí rozhodnúť, ale mal by mať kontinuitu v DNA Barcelony."

[Gabriel Sans, Mundo Deportivo] Myslíte si, že tím urobil krok vpred po tom, čo ste oznámili svoje rozhodnutie odísť z Barcelony? Máte v tejto novej situácii väčšiu pohodu?

"Toto rozhodnutie bolo nevyhnutné. Tím a klub potrebujú zmenu. Tím urobil krok vpred. V niektorých momentoch sme hrali lepšie. Rozhodnutie bolo správne."

Od zápasu s Neapolom neuplynulo ani 72 hodín. Máme očakávať rotáciu v zajtrajšom zápase proti Getafe? Ako sa tím cíti po psychickej a fyzickej stránke? A tiež o Lewandowskom... Je veľmi kritizovaný, hlavne miestnymi médiami. Ako reaguje na kritiku a ako hodnotíte jeho hru?

"Veľa vecí, ale v prvom rade si myslím, že mužstvo je pripravené súťažiť. Mali sme, samozrejme, dva a pol dňa na zotavenie po výjazdovom zápase s Neapolom v Lige majstrov, veľmi komplikovanom a náročnom zápase. Myslím si, že sa dobre zotavíme, zajtra budeme súťažiť a myslím si, že Lewandowski pomáha tímu ako vždy. Robí krok vpred ako všetci hráči a som veľmi spokojný s jeho poslednými výkonmi. Sme pripravení zajtra súťažiť."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Prečo je Christensen pred Oriolom Romeu?

"Oriol mal problémy. Urobil si plán, aby bol pripravený na 100% a je potrebný. Myslím si, že Andreas nám dodal rovnováhu, ktorá nám chýbala.

[Guillem Borras, Iniestazo] Mal by byť podľa vás Araújo nepredajný?

"Pre mňa nie sú žiadne pochybnosti. Je súčasnosťou a budúcnosťou Barçy. Už teraz je jedným z kapitánov, je lídrom v šatni a myslím si, že je jedným zo základných hráčov klubu."

Ako hodnotíte sezónu Greenwooda? Čo je jeho najlepšou vlastnosťou a čo urobíte, aby ste ho zastavili?

"Nebudeme robiť nič špeciálne, ale musíme si na neho dávať pozor a pokryť ho. Je veľmi silný v situáciách jeden na jedného. Getafe má okrem hry v bloku aj individuality. Greenwood je rozdielový hráč."

Zlyhalo mužstvo v zápase proti Neapolu po fyzickej stránke?

"Nebol to fyzický problém, bol to problém kontroly. Za stavu 0:1 sme si mysleli, že máme zápas pod kontrolou, a stiahli sme sa. Neapol nám počas tých desiatich minút dominoval a vyrovnal, ale nebol to fyzický problém."

[Angel Álvarez, Culemania] Darí sa Gündoğanovi lepšie?

"Dokáže strieľať góly, hrá vzadu aj v strede ihriska. Pre mňa má skvelú sezónu. A nie je to len o číslach, ale o tom, čo prináša tímu, o asistenciách, góloch. Je to základný hráč pre tím."

[Mari Carmen Torres, Marca] Cancelov prínos by sa mal uznať...

"Je veľmi dobrý na pravej aj ľavej strane. Jeho prínos je fantastický. Ak ho niekedy opravujeme, je to preto, že hrá príliš vysoko alebo príliš nízko. Ale aj preto, že je veľmi blízko postrannej čiary. Je schopný komunikovať s tímom to, čo mu hovorím. S jeho hrou sme veľmi spokojní."

[Fran Ruben, Television Española] Na konferenciách ste často hovorili, že ste nevyužili príležitosti. Z psychického hľadiska je veľmi dôležité, aby ste to už nerobili...

"Veľa hovoríme, ale musíme to aj ukázať. Nemôžeme zlyhať v žiadnom zápase. Všetky sú finále, ak chceme vyhrať La Ligu a Ligu majstrov."

zdroj: YT: mundodeportivo.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2024-02-24 08:46:28
To Xaviho ponímanie DNA Barcelony je vidno na hre mužstva v tejto sezóne! Dúfam, že budúci tréner Barci až tak na DNA nebude bazírovať!