Doterajšia sezóna bola pre fanúšika Barcelony pomerne neznesiteľná. Sledovanie tímu, ktorý vypadol z dvoch súťaží, rozpadol sa v dvoch El Clásico a v tabuľke výrazne zaostáva za Realom Madrid, má ďaleko od ideálu.

Víkendový súboj proti Getafe v mnohých ohľadoch vrátil radosť do Katalánska. Po nekonečných večeroch tesných a ťažko vybojovaných víťazstiev sa Barcelona postarala o ráznu porážku zverencov Josého Bordalasa. Raphinha, João Felix, Frenkie de Jong a Fermín López - všetci sa zapísali do streleckej listiny v tomto zápase. Poďme sa bližšie pozrieť na 3 hlavné závery z tohto stretnutia, ktoré môže byť v mnohých ohľadoch určujúce pre zvyšok sezóny v podaní Blaugranas.

Krok správnym smerom

Keď Barcelona začiatkom týždňa nastúpila na ihrisko proti Neapolu, nebolo pochýb o tom, že bola večer lepším tímom. Tlačila sa do útoku a zatlačila Neapol do počtu, ale chyba v obrane ju stála víťazstvo. Zdôraznilo sa tak, že v predvedenej hre Kataláncov išlo o jednoznačné zlepšenie a bolo badať, že tím vykročil správnou cestou. Cez víkend Barcelona presne to urobila, keď s veľkou presnosťou rozobrala Getafe a zlepšila svoje chyby proti Neapolu.

Xaviho zverenci mali počas celého zápasu dianie na trávniku plne pod kontrolou. Vytvorili si päť veľkých šancí, xG tri a proti zverencom Josého Bordalasa nemali núdzu o šance. V iný deň by sa skóre mohlo pohybovať na úrovni šiestich alebo siedmich gólov.

Čo bolo na Barcelone pôsobivé a čo možno hodnotiť len ako zlepšenie, bol jej prístup počas celého zápasu. Na rozdiel od predchádzajúcich výjazdov, v ktorých po zvýšení tlaku hráči povolili, si Barcelona udržiavala prevahu a hľadala viac. V žiadnom momente zápasu sa zverenci Xaviho nevzdali iniciatívy, pretože sa snažili streliť gól až do záverečného hvizdu. Výsledok 4:0 zavŕšil dobre prepracované, systematické a čisté víťazstvo Barcelony v jednom z najlepších výkonov v sezóne.

Raphinha zažiaril

Zatiaľ čo hráči ako Robert Lewandowski, Ilkay Gündoğan, João Cancelo a Frenkie de Jong boli cez víkend vo vynikajúcej forme, Raphinha si domov odniesol cenu pre hráča zápasu. Brazílsky krídelník to v posledných mesiacoch nemal ľahké, keďže pre zranenie vynechal viacero zápasov. Jeho čas strávený na maródke otvoril dvere Lamine Yamalovi, ktorý týždeň čo týždeň podával veľmi dobré výkony, aby si upevnil svoje meno vysoko v hierarchii.

Raphinha bol teraz pod tlakom, aby trénerovi dokázal svoju hodnotu, a proti Getafe to urobil vo veľkom štýle. Počas 90 minút zaznamenal bývalý útočník Leedsu United 4 strely a 3 kľúčové prihrávky. Vytvoril jednu veľkú šancu a bol najnebezpečnejším hráčom tímu v záverečnej tretine. Barcelonská stratégia hry s loptami cez celé ihrisko dobre vyhovovala jeho hernému štýlu, keď sa viackrát dostal za obranu Getafe a do skvelých pozícií na skórovanie.

Nakoniec otvoril skóre po skvelej akcii. Brazílčan mal smolu, že si nepripísal hattrick, keďže v prvom polčase nevyužil niekoľko veľkých šancí a nezištne sa snažil prihrať loptu Felixovi, hoci sám mohol zakončiť tutovku. Napriek tomu si nakoniec pripísal asistenciu, keď šikovne našiel Frenkieho de Jonga v dobrej pozícii na tretí gól tímu. Raphinhov výkon proti Getafe bol ráznym vyhlásením, že je pripravený zabojovať o miesto v základe, a to môže byť len dobrá správa pre Xaviho.

Čisté konto

Hoci sa veľa hovorí o ofenzívnom výkone Barcelony proti tímu Josého Bordalasa, obrana bola prvýkrát v tejto sezóne rovnako veľkolepá. Xavi urobil večer zásadnú zmenu, keď sa rozhodol nasadiť Paua Cubarsího na pravý kraj stredu obrany a Ronalda Arauja na ľavý kraj, a nový systém fungoval naozaj na výbornú.

Ak Getafe nemalo napriek neustálym loptám na hrote príliš veľa šancí, veľkú zásluhu na tom mala aj katalánska obrana. Araujo bol sebaistý a výrečný svojou fyzickou prítomnosťou, zatiaľ čo mladý Cubarsí opäť predviedol úžasný výkon.

Uruguajský a španielsky obranca zaznamenali 13, resp. 16 obranných zákrokov. Najmä Cubarsí nazbieral ohromujúcich 8 lôpt, 2 zákroky a vyhral 100% zo šiestich súbojov. Spoločné úsilie obrany spolu s niekoľkými dôležitými zákrokmi Ter Stegena prinieslo Barcelone prvé čisté konto v šiestich zápasoch a druhé v dvanástich.

To len dokazuje, akou vzácnosťou sa stali čisté kontá pre Kataláncov, ktorí boli paradoxne vlani najlepšou defenzívou s rekordným počtom čistých kont.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
jirkam Premium
2024-02-26 09:38:26
Výkon sezóny, konečně jsem netrpěl a mohl si rict ,Barca je zpět
2024-02-26 09:54:59
Je to jen jeden zápas a jedna vlštovka jaro nedělá ,ale kéž bys měl pravdu