Xavi Hernández odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii pred zápasom Barcelony s Mallorcou. Tréner okrem iného hovoril o zranení Pedriho alebo o zápase Realu Madrid proti RB Lipsko v Lige majstrov.

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Chcel by som sa spýtať na Pedriho... Je to už tretie zranenie v tejto sezóne... Čo robí v klube zle? Ako sa cíti? Stanovili ste si termíny?

"Vždy sa snažíme predchádzať zraneniam. Myslím si, že sme odviedli bezchybnú prácu, predovšetkým samotný Pedri. Sú to však okolnosti, ktoré niekedy nemôžete ovplyvniť. Už som mu povedal, že toto je jeho posledné zranenie. Musíte myslieť pozitívne. Myslím si, že toto je jeho posledné zranenie. Nech sa zotaví a keď sa bude cítiť dobre, vráti sa. Nie je to také vážne zranenie, ako sa zdalo. Pre mužstvo je to veľmi dôležitý futbalista. Chceme urobiť všetko pre to, aby sme takýmto zraneniam predišli, ale čo už... stávajú sa. Nie je to prvý futbalista, ktorý sa zranil.  "

[Carlos Monfort, Jijantes] Vitor Roque nehrá veľa minút. Čo musí urobiť alebo čo musí zlepšiť, aby hral viac?

"Často je to o konkurencii. Súperí s Lewandowskim, so všetkými útočníkmi... Nie je to jednoduché. Mal minúty, mal šance a myslím si, že nám už dokázal veľmi pomôcť a ešte pomôže. Bude hrať rovnako dobre ako ktokoľvek iný."

[Albert Hernández, TVE] Je pre vás ťažké presvedčiť hráčov, že stále môžete vyhrať ligu?

"Áno, áno. Stále si myslíme, že máme šancu. Nehádžeme flintu do žita. Budeme sa snažiť až do konca, kým matematika nepovie, že to nedokážeme. Tím je motivovaný. Vedia, že sme minule premárnili dobrú príležitosť, ale zajtra mám šancu vyvinúť tlak na Real Madrid aj Gironu."

[David Bernabéu, Sport] Real Madrid včera postúpil do štvrťfinále Ligy majstrov.... Lipsko v dvoch zápasoch vyslalo 34 striel. Ak schytáte 34 striel v dvoch zápasoch, kde sa ocitnete?

"...No, ja neviem. Myslím si, že keby sme schytali 34 striel, tak by sme zápas prehrali. Každý zápas je samostatná realita. Už sme vyhrali aj zápasy, hoci sme si to nezaslúžili... A často sme prehrali alebo remizovali, hoci sme mali vyhrať. Je to veľkosť futbalu, že nie vždy vyhráva ten lepší alebo ten, kto si to viac zaslúži. Inak by bolo všetko predvídateľné. Neviem, kde by som bol."

[Marta Mauricio, Barça Studios] Akú Mallorcu očakávate zajtra na Montjuïc?

"V prvom rade blahoželám Mallorce, pretože hrá skvelú sezónu, najmä v Kráľovskom pohári, kde sa dostala do finále. Aguirre so svojimi tímami trénuje veľmi dobre. V obrane sa dobre zahrali v pätici... Sú pevní, húževnatí, silní a majú jasnú predstavu o tom, ako hrať. Očakávame defenzívny tím, ktorý využíva protiútoky, odrazené lopty. Sú ťažkým súperom, ktorý má sebavedomie. My však hráme doma a chceme vyhrať."

[Marta Ramon, RAC1] Myslíte si, že po všetkých tých zraneniach je Pedri v takom štádiu kariéry, že existuje určité riziko, že sa nestane kľúčovým hráčom tohto tímu?

"Nie je to prvý hráč, ktorému sa to stalo. Veľa futbalistov malo na začiatku kariéry veľa zranení a potom už nie. Zažíva situácie, ktoré si nezaslúžil. Nie je ľahké to zvládnuť. Ubezpečil som ho, že toto je jeho posledné zranenie, aby sa dobre vyliečil a myslel pozitívne, nič viac. On sám musí byť presvedčený, že sa vráti."

[Xavi Lemus, TV3] V zápase s Athletic mal tím šancu na zvrat, ale nevyšlo to... Čo treba urobiť, aby sa to proti Mallorce nezopakovalo?

"Medzi slovami a tým, čo sa deje na ihrisku, môže byť celý svet. Na zápas sa môžeme veľmi dobre pripraviť, myslím si, že sme urobili všetko pre to, aby sme dobre útočili a bránili; pozreli sme si záznam zo zápasov Mallorcy a je to ťažký súper, ale myslím si, že máme všetky šance vyhrať tento zápas, čo najlepšie využiť priestory, ktoré Mallorca necháva. Dobre sme sa pripravili a teraz je čas prehovoriť na ihrisku, a to je ťažšie. Zápas proti Getafe bol perfektný a je vzorom pre zajtrajšok. Uvidíme, či sa nám to podarí."

[Adria Albets, Cadena SER] Tento týždeň sme povedali, že tréner, ktorého má Deco rád, je Luis Enrique. Poznáte ho, vyhrali ste s ním treble... čo si myslíte o tejto možnosti?

"O tréneroch na budúcu sezónu nehovorím. Máme pred sebou veľmi dôležitý zápas, ktorý ešte musíme zapojiť do boja o ligu, a toto nie je chvíľa, aby sme hovorili o budúcich hráčoch alebo budúcich tréneroch. Je to chvíľa na to, aby sme sa sústredili, aby sme hovorili o Mallorce, ktorá hrá veľmi dobre... porazili Mallorcu, dostali sa do finále pohára, keď vyradili Real Sociedad..."

[German García, Radio Nacional] Budete v utorkovom zápase proti Neapolu získavať zranených hráčov? Ovplyvní zajtrajší zápas Ligy majstrov zostavu?

"Zajtra určite urobíme nejaké zmeny oproti poslednému zápasu. Viac ako na utorok však myslíme na samotných hráčov. Ak by bol v utorok ligový zápas alebo zápas v inej súťaži, rozmýšľali by sme rovnako. Pozeráme sa na únavu, odohrané minúty.... Je to o myslení na futbalistu, aby bol každý do konca sezóny pripravený."

Dnes uplynú tri roky od nástupu Laportu... Ako hodnotíte toto obdobie?

"Zvnútra ho hodnotím veľmi pozitívne. Myslím si, že sa odviedla dobrá práca... Myslím si, že prezident našiel klub vo veľmi ťažkej finančnej, inštitucionálnej a športovej situácii... Myslím si, že odvádza skvelú prácu. Už som povedal, že sme na polceste k dosiahnutiu niečoho veľkého a myslím si, že je ideálnou osobou, ktorá ho vedie po správnej ceste. Pre mňa je Laporta najlepším prezidentom v histórii Barcelony a musí to opäť ukázať. Je toho schopný, je to vodca... Ak je niekto, kto môže dostať Barçu z tejto situácie, tak je to Laporta."

[Alejandro Segura, Radio MARCA] Včera pricestoval riaditeľ španielskej reprezentácie Albert Luque. Bol tu aj Pedri... Mohli ste sa porozprávať? Ako sa klub pozerá na EURO? Čo by ste Pedrimu poradili?

"S Albertom má už dlhé roky osobný a blízky vzťah, obaja pochádzame z Terrassy. Sme v neustálom kontakte. Čo sa týka Pedriho, najdôležitejšie je, aby sa dobre uzdravil, nič iné. Nemusí myslieť na nič iné ako na stopercentné uzdravenie."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Prišli ste aj o De Jonga. Môže Barça bez Pedriho a De Jonga hrať taký dobrý futbal, aký chcete vidieť?

"Pokúsime sa o to. Zajtra nás čaká ďalší test. Kvôli týmto dvom kľúčovým absenciám, ktoré sú základom našej schémy, nebudeme meniť našu filozofiu. Pokúsime sa zachovať rovnaký futbal a dosiahneme to, čo chceme. Nič sa nemení, len máme dve veľmi akútne absencie."

[Anais Marti, La Vanguardia] Dozvedeli sme sa, že federácia začala vyšetrovanie televíznych videí Realu Madrid... Ako to hodnotíte?

"Myslím, že som to už zhodnotil, povedal som, čo si myslím. Nie je potrebné, aby som sa v tejto veci opakoval."

Zajtra nás čaká nepochybne dôležitý zápas. Ako bude vyzerať rotácia v tíme, pýtam sa na stred poľa po strate De Jonga a Pedriho, pokiaľ ide o utorkový zápas proti Neapolu?

"V strede poľa nie je veľký výber, prakticky nám zostávajú Fermin a Gündoğan ako nominálni stredopoliari. Môžeme zmeniť pozíciu na niekoho iného, ako sme to urobili s Christensenom, čo sa nám veľmi osvedčilo. Na pozícii pivota pracuje perfektne. Môžeme zmeniť pozíciu Joãa Felixa, Ferrana, keď sa vráti, Raphinhu, Sergiho Roberta. Nie sú to však prirodzení stredopoliari. Môžu nám pomôcť, takže máme možnosti."

[Mari Carmen Torres, Marca] Zajtra by mohol ter Stegen odohrať svoj 400. zápas vo farbách Barcelony. Aké prídavné mená by ste použili na opis nemeckého brankára?

"Môžete ho definovať cez prizmu Victora Valdésa, najlepšieho brankára v histórii Barcelony, takže ušľachtilosť, osobnosť, odvaha, kapitán a líder... napadá mi veľa prídavných mien. Myslím si, že je príkladom v šatni aj na ihrisku. Kapitán veľkými písmenami."

[Pol Ballus, The Athletic] Chcel som sa vás opýtať na ekonomický aspekt Barcelony. Predpoklady na stanovenie rozpočtu na budúcu sezónu vytvárajú tlak na dobré výsledky v Lige majstrov.

"Tí, ktorí prichádzajú do Barcelony, vyvíjajú tlak sami na seba. Spomeňte si na maximálny tlak, ktorý ste v živote zažili, pretože taký je aj tlak na trénera Barcelony. Ancelotti raz povedal, že si svoju prácu neužíva, že trpí. To som povedal aj ja pred niekoľkými mesiacmi. Je v nej málo radosti a veľa utrpenia. Je to normálne, je to Barca."

[Joan Domenech, El Periódico] Štyria hráči nebudú môcť čoskoro hrať. Nevedie vás to k myšlienke, že by ste mali zmeniť systém a že toto je vrchol sezóny?

"Nie, nie. Systém sa dá zmeniť, ale že samotný herný model je ťažké zmeniť, nie preto, že by ste v tento herný model verili. Jednoducho musíme nastúpiť, hrať útočne, získavať loptu, musíme byť v držaní lopty, nebudeme meniť náš herný model, systém sa samozrejme zmeniť dá. Môžeme hrať na dvoch pivotov, troch stredopoliarov alebo štyroch."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Po zápase s Athletic sme videli, že Fermín je dosť smutný z výsledku, aj z jeho individuálneho výkonu. Myslíte si, že skutočnosť, že na seba berie zodpovednosť za to, že nemá hráčov ako Gavi alebo Pedri, ho môže dostať pod tlak?

"Nie, nemyslím si to. Fermín je perfekcionista. Všetko chce robiť perfektným spôsobom. Vnucuje si veľa vecí a uvedomujem si, že po zápase na San Mamés nebol spokojný, to je normálne. Veríme mu, pretože má kvalitu na to, aby hral v prvom tíme Barçy."

[Guilem Borras, Iniestazo] Opakujete, že dnes vo futbale musíte urobiť viac pre víťazstvo. Aké sú podľa vás dôvody, prečo je dnešný futbal vyrovnanejší, ako bol napríklad v čase, keď ste vy sám boli futbalistom?

"Myslím si, že je vyrovnanejší vďaka väčším znalostiam trénerov, súperi v minulosti nemali toľko taktických alebo trénerských znalostí. Oveľa lepší tréneri ako pred rokmi, ľudia sú lepšie pripravení a veľa analyzujú. Napríklad Mallorca s vami môže súperiť ako rovný s rovným. Nie je to tím ako v roku 2010. Sú fyzicky silní, nepôjdete s nimi jeden na jedného. Všetko sa zlepšilo. Musíte dominovať v mnohých aspektoch hry, aby ste vyhrali zápasy. Je veľmi ťažké vyhrávať zápasy. Napríklad Mallorca bez veľkého rozpočtu dokáže vyhrávať zápasy proti veľkým klubom, vyradila Real Sociedad, vyhrala proti Girone. Súťaží a je to stále lepšie a lepšie."

[David Amaya, El 10 del Barca] Cancelo, Christensen Lewandowski a Romeu majú na konte štyri žlté karty. Ako budete riadiť ich výkon v zajtrajšom zápase v hypotetickej situácii, keď jeden z nich dostane žltú kartu a vynechá tak zápas proti Atléticu Madrid?

"Musíme ísť krok za krokom, bez toho, aby sme mysleli na zápas, ktorý príde potom. Ak je potrebný faul za žltú kartu, tak sa ho musíme dopustiť. Musíme myslieť len na nasledujúci zápas."

zdroj: yt: as.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2024-03-08 07:30:19
Kks aka únava stále ? Niektore kluby hraju trebl a makaju ako fredky a bez vyhovorky !
2024-03-08 08:43:36
UBEZPEČIL! som ho, že toto je jeho posledné zranenie. Tento výrok si zapamätajme.