Dvomi najväčšími prestupmi španielskej ligy sú nikto iný ako rýchlik Gareth Bale a loptový virtuóz Neymar da Silva. Oba tímy, teda Real Madrid aj naša FC Barcelona pevne veria, že títo hráči naplno ukážu, prečo stáli tak veľa a budú hviezdami ligy.

Hoci sú úplne rozdielnými hráčmi, obaja v podstate prišli robiť do svojich tímov to isté. Strieľať góly. Či už Neymar so svojimi technickými finesami alebo Bale so svojim ťahom na bránu a smrtiacou ľavačkou, obaja dostanú za úlohu ohrozovať bránu súperov a vtláčať zápasom svoju pečať, keďže sú obaja tými rozdielovými hráčmi.

Ťažko povedať, kto je lepším nákupom. Dosť veľa v takýchto prípadoch závisí od toh, za koľko ten hráč do daného tímu prichádza. Tu vyhráva so svojimi 57 miliónmi, akokoľvek veľa to je, Neymar, keďže Bale prišiel do Realu Madrid za astronomickú sumu takmer 100 miliónov eur. Protiargumentom druhej strany môže byť to, že Bale je hráč etablovaný v Európe a už viackrát dokázal svoju extratriedu, dokonca už aj v zápasoch Champions league. Podľa tejto logiky Barcelona strašne preplatila hráča, ktorý môže byť mačkou vo vreci a skončiť ako Robinho. Lenže toto tak skutočne nemôže byť brané. Neymar totiž už veľakrát dokázal skórovať vo veľkých zápasoch. Vo veku 21 rokov je držiteľom Copa Libertadores, teda juhoamerickej podoby Ligy majstrov a dokázal skórovať proti top európskym obranám a brankárom v drese kanárikov. Je teda zrejmé, že ide len o snahy očierniť konštruktívny nákup hráča, ktorého mala Barca vytipovaný už dlhší čas. Opäť raz sa ozýva madridské urazené ego, keď sa nám Neymara pokúšali vyfúknuť v poslednej chvíli ale on ich ponuku vyššieho platu odmietol.

Gareth Bale zas prichádza do Realu Madrid za takmer 100 miliónov eur. Je to však až tak zlý nákup? Podľa všetkého áno. Gareth Bale nie je tvorivý typ hráča, ktorý z hĺbky poľa tvorivými prihrávkami tvorí hru. Je to dravec s veľkou rýchlosťou a gólovým apetítom, podobný Ronaldovi. Dokonca tiež ako on hrá na ľavej strane. Prečo, preboha, kupoval Madrid druhého Ronalda, dokonca za ešte viac peňazí? Odpoveďou by mohlo byť to, že tréner Carlo Ancelotti sa snaží zmeniť taktiku tímu a stavať Ronalda viac na hrot. Vtedy by hral Ronaldo v podstate post "Benzemu" a Bale "Ronalda".

Avšak je tu ďalší problém, prečo podľa mňa hra Realu viac príchodom Balea utrpí než získa. Kvôli príchodu Balea, ktorý za toľké peniaze proste musí hrávať, by nemal istotu miesta v základe nemecký reprezentant Mesut Ozil, ktorý kvôli tomu zamieril do Arsenalu. A to je problém. Žiaden Isco ako Casemiro totiž nebude schopný zaplátať dieru v zálohe po odchode jedného z najlepších playmakerov sveta. Nehovoriac o tom, že bol skvelým osobným priateľom viacerých hráčov, hlavne Ronalda a jeho odchod môže kabínu poriadne rozhádzať. Z tohto vyplýva, že Real urobil superdrahý kauf, ktorý nepotreboval a ktorý mu viac-menej hlavne uškodí.

Na rozdiel od nich Barcelona získala druhého mága ku Lionelovi Messimu. Ak obaja budú mať voľnosť a hra bude rýchla, bude to nebrániteľné a budeme vyhrávať zápas za zápasom. Konečne sa Messi odbremení a zametieme do kúta pojem Messidepencia. Kvôli príchodu Neymara odišiel len David Villa, ktorý miesto v základe nemal isté ani minulý rok a príchod Neymara zrejme nerozhádže nikoho, keďže Barcelona má momentálne 4 hráčov na 3 posty a môže ich teda krásne rotovať. Barcelona prosto urobila kauf ktorý potrebovala, o polovicu lacnejšie ako Real.

Čo z tohto vyplýva? Pérezovo megalomanstvo opäť raz účinovalo. Jednoducho po príchode Neymara do Barcelony sa ozvalo jeho urazené ego a potreboval aj on novú megahviezdu. Nehľadiac nato, ako poškodí svoj tím ani na to, či vôbec hráča na ten post potrebuje, kúpil za absolútne premrštenú cenu Garetha Balea, na ktorého bude teraz vyvíjaný obrovský tlak. Okrem toho, Britom sa v Španielsku štandardne nedarí. Ale to je Pérezovi vlastne jedno. Jemu akoby ani nešlo o športovú stránku veci, ale len o velikášstvo a zisky. A tie mu Gareth Bale istotne prinesie. Neostáva nám nič iné len tlieskať, pretože oba tímy teda získali to čo chceli. Aj keď v prípade Barcelony sú s tým fanúšikovia spokojní a v prípade Realu nadávajú na vedenie a prosia Ozila aby sa vrátil.

Well played, Flo.

zdroj: bleacherreport.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.