V tejto sezóne je to (zatiaľ) Atlético a nie Real, ktoré je v pätách Barcelony. Rojiblancos sa nachádzajú od nástupu Diego Simeoneho do funkcie v stálom trende nahor a dokonca mohli v prípade víťazstva viesť tabuľku. Vo veľmi intenzívnom zápase ovplyvnenom stredovými formáciami bolo množstvo defenzívnych akcií, no málo scén v šestnástkach. Prinášame druhú časť.

Atlético 0-0 Barca: Taktická analýza, I.

Barcelona mala tiež problémy v hre dopredu.

Diego Costa vs. Alba

Len Arda vďaka svojmu kvalitnému driblingu dokázal potiahnuť lopty, inak bol útok bez šancí. Arda s Kokem sa síce dobre prelínali, no presadiť sa tiež nedokázali.

Barcelona s problémami v postavení a v defenzíve

Katalánci nenašli počas celého zápasu prostriedky na prekonanie obrany Madridčanov. Výstavba útokov fungovala v systéme 2-1-4-3, v ktorom sa Fabregas zasúval dozadu do medzi – priestorov ako „šílmacher“, no v skutočnosti to nepomohlo. Pri jeho prihrávkach v zahustených priestoroch ani nemohol byť dosť precízny, hľadal voľné priestory mimo stabilnej formácie Atlética, čím zas Barcelona nemala žiadnu prezenciu v strede a len malú hĺbku útokov po stranách.

Postavenie Barcelony. Žiadna prezencia v strede. U Atlética vidno asymetriu „šestiek“ a útočníkov

Vždy suverénny Busquets mal spočiatku mnohé problémy s agresívnym pressingom súpera, neskôr sa však dostal omnoho lepšie do hry a jeho výkon i napriek pár chybám bol veľmi dobrý. Od neho jediného z hĺbky poľa vychádzali impulzy dopredu. No len málokedy našiel niekoho vpredu, ak – tak v nevýhodných pozíciách, krídla boli izolované, Xavi a Iniesta sa nachádzali vo veľmi tesných ťažkých situáciách. Najmä Xavi sa javil len ako prechodná stanica pri cirkuláciách lopty a nie ako veliteľ. Bol pri tom síce technický, vysokohodnotne istý, no v situácii, kde nie je komu prihrať z dôvodu neuveriteľne tesného priestoru, chýbali jeho známe geniálne „výmysly“. Iniesta ukázal dobrý výkon, jeho schopnosti ako klínu do obrany súpera však boli nevyužité. Po niekoľkých brutálnych fauloch musel byť v polčase striedaný, prišiel zaňho Messi.

Nové rozostavenie Barcelony 4-2-4

Tu sa zmenilo v hre znovu niečo dôležitého. Fabregas sa presunul do stredu ihriska a Barcelona vystavala kvalitnejšiu schému 4-2-4. Hranice pozícií Fabregasa a Messiho sa zrazu hladko prelínali. Messi hral proti lopte síce vyššie, no bol zozadu podporovaný Fabregasom. V 1.polčase skúšal niečo podobného Xavi s Fabregasom pričom Barcelona pendlovala medzi 4-1-4-1 / 4-3-3 a 4-5-1. V protiklade k 1. polčasu to ale nebolo jasné postavenie 4-3-3, ale krídla zostávali viac vzadu a pôsobili ako záložníci.

4-1-3-1-1 u Barcelony v pressingu

S Messim to už nebolo v ofenzíve postavenie 4-1-2-3, ale skôr 4-2-4. Toto prispôsobenie bolo samozrejme logické. Muselo sa niečo zmeniť! Messi a jeho schopnosti v bode, dynamika, dribbling a schopnosť rýchleho rozhodovania mali dokázať po vertikálnych pasoch do medzi – priestorov z nemožného možné: rozobrať kompaktnú formáciu Atlética cez stred.

Piquého vysúvanie bolo relatívne neefektívne a praktizované len sporadicky. Ofenzívne sa nedostal na úroveň svojej výbornej defenzívnej hry.

Fabregas bol dobrým podporovateľom pre Messiho a mal vytvoriť viac – dvojitú prezenciu v strede. Nemalo to efekt i keď 3 akcie Messiho boli vytvorením najlepších šancí Barcelony v zápase. Aj striedania Neymara a Sergi Roberta dokázali dať hre Barcy väčšiu flexibilitu v rozhýbaní bloku Atlética. Stav 0 : 0 sa však nezmenil.

Nové rozostavenie Barcelony v záverečnej fáze

Barcelona hrala ofenzívne bezzubo a dostala sa k ojedinelým šanciam, vo výstavbe hry však sklamala. Oproti tomu stála defenzívne absolútne pevne a stabilne pressovala inteligentným vysokým pressingom v strede ihriska a obranná štvorica podala vynikajúci výkon.

Základný dynamika zápasu a zhrnutie

Nakoniec to nebol divácky špektakulárny zápas. Atlético ukázalo všetky defenzívne kvality ktoré má, nedokázalo však v ofenzíve toto replikovať. Prekvapujúco sa stalo to isté u Kataláncov, smerom vpred nemali žiadne idey, presvedčili defenzívne a dokázali si odviezť 1 bod z štadióna súpera. Majstrovstvo Španielska tým zostáva (zatiaľ) napínavé.

zdroj: spracoval Peter | spielverlagerung.de
foto: laola1.tv

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.