V tejto sezóne je to (zatiaľ) Atlético a nie Real, ktoré je v pätách Barcelony. Rojiblancos sa nachádzajú od nástupu Diego Simeoneho do funkcie v stálom trende nahor a dokonca mohli v prípade víťazstva viesť tabuľku. Vo veľmi intenzívnom zápase ovplyvnenom stredovými formáciami bolo množstvo defenzívnych akcií, no málo scén v šestnástkach.

Variant 4-4-2 Atlética neutralizoval FC Barcelonu

Madridčania začali v postavení 4-4-2 a v podstate tak hrali až do konca. Interpretácia 4-4-2 bola však v častiach zápasu rôzna. Atlético nezačalo s hlbokým a pasívnym pressingom v strede poľa (ako sa očakávalo), ale hralo najmä pri rozohrávke Barcy vysoký a agresívny útočný pressing.

Atlético vo vysokom pressingu

Ako sme písali o pressingu Atlétika proti Málage, tak i tu obaja útočníci tlačili na stopérov Barcy, v strede ihriska tlačila záloha Atlética veľmi tesne orientovaná na hráčov Barcy, čím chceli Valdésa prinútiť k dlhým odkopom. Po dlhých vysokých loptách (slabina Barcelony) hralo Atlético s obranou vysunutou veľmi vysoko, s presunmi silne orientovanými na loptu a snažilo sa agresívnou hrou nútiť Barcu k chybám.

Po vlastnej strate lopty hralo Atlético podobne. Mimoriadne agresívny obranný pressing, s úzko zablokovanými priestormi, čím sa im darilo späť získať mnohé stratené lopty. Ak nie, znemožnili Barce na pokojnú výstavbu hry v navyknutej forme. Ak sa Barcelona predsa len dostala do kombinačnej hry presunulo sa Atlético kompaktne smerom dozadu.

Vysoko vysunutí krajní obranca Atlética v obrannom pressingu

Tým vytvorilo v blízkosti poliacej čiary systém 4-4-2-0 a orientovalo sa tvrdým pressingom na Sergia Busquetsa. Najmä v 1. polčase to bol až pressing podobný „prepadávaniu“ hráčov súpera ak Sergio dostal loptu medzi 2 hroty Atlética. Ak sa zasunul dozadu, nenapadali ho. Zostali v systéme 4-4-2-0 a znemožňovali jeho pasy na Xaviho a Iniestu.

4-4-2 Atletica

Ak sa Barcelone podarilo (len málo kedy a i tak len cez krídla) – dostať sa až k šestnástke Madridčanov – na formácii nič nemenili. Obaja útočníci vypomáhali až úplne dozadu čím vznikol veľmi kompaktný blok, ktorý uzamkol najmä stred ihriska.

Postavenie Atlética v bloku: tu hralo tak, že „šesťka“ bližšie k lopte hrala viac vzadu, vyššie postavená „šesťka“ sa orientovala smerom k svojim hrotom. Vo fotografiách (stojace obrazy) to vyzerá nevinne, v praxi v pohybe to však malo zaujímavé konzekvencie.

Znemožnilo to diagonálne pasy z defenzívneho do protiľahlého ofenzívneho polo – priestoru. Vertikálne pasy Barcy do medzi – priestorov boli taktiež znemožňované; hlbšie stiahnutá „šesťka“ (ďalej od lopty) sa vysúvala zo strany k lopte, vyššie postavená „šesťka“ sa orientovala pressovanie opačným smerom, k lopte najbližšie postavené krídlo pressovalo z boku a situatívne sa jeden zo stopérov Atlética orientoval taktiež dopredu.

Ak by sa „šesťka“ vzdialenejšia od lopty bola orientovala len o čosi vyššie, bola by umožnila Barcelone jej typické vertikálne pasy cez „tretieho spoluhráča“ smerom do strán do otvorených priestorov medzi líniami. Presne tomuto chcel Simeone zabrániť.

Vzniklo tým postavenie 4-3-2-1 a 4-1-3-2, ktoré však neuveriteľne silnou kompaktnosťou vlastne pripomínalo 4-4-2 s ľahkými presunmi jednej „šesťky“ a jedného hrotu.

V obrannom pressingu však toto Madridčania nehrali, lebo medzi – priestory vlastne neexistovali, boli zaplnené

Kompaktnosť Atlética. Jasný 4-4-2 akoby narysovaný pravítkom.

V týchto fázach mala Barca aj najviac loptu na kopačkách (bez prerušení), bola však vytlačená z nebezpečných zón pre Atlético.

Atlético v 4-4-2 a Busquets „škrtený“ útočníkmi. Xavi sa sťahuje dozadu na Busquetsove miesto

Perfektná realizácia klasických prostriedkov v defenzíve Atlética

Mnohé mužstvá hrajú v systéme 4-4-2, v ktorom obranná štvorica stojí tesnejšie ako záložná. Fókus je na stabilite a tesnom priestore v obrane a osobke na krajných obrancov súpera v strede ihriska pomocou vlastných krídel, všetko čo možno najtesnejšie pri súperovi. Toto je však veľmi pasívny spôsob krytia súpera. Najmä v Anglicku hrajú obe štvorice (obranná a záložná) vo vertikálnych líniách, ktoré sú temer úplne totožné.

Atlético Diega Simeoneho však išlo cestou, ktorú temer nik nepraktikuje. Svojou vlastnou. Sú síce „v zásade“ na svojich pozíciách, praktizujú však výstavbu elementov orientovaných ako osobka. Najdôležitejším rozdielom sú postavenia hráčov; štvorica záložníkov je stiahnutá veľmi tesne – blízko k sebe, obranná štvorica je viac roztiahnutá do šírky.

Krídla pôsobia (čiastočne) súčasne aj ako strední záložníci a nepostávajú na krídlach, ale v defenzívnych polo – priestoroch. Cez takúto stredovú formáciu súper temer nemôže zahrať horizontálny pas z dôvodu horizontálnej kompaktnosti zálohy, temer žiadny pas na rozhrania, tu zas z dôvodu vertikálnej kompaktnosti je prevzatie prihrávky mimoriadne ťažké – náročné.

V protiklade k tesne hrajúcej štvorici, pri ktorej sa dá rýchlou kombináciou hľadať cestu k streľbe po presunoch na stranách, je pri tesnej stredovej štvorici a širokej obrannej štvorici hráčov okamžité zabezpečenie obrany na stranách ihriska. Výhodou je i to, že Atlético týmto mohlo hráčov Barcy prinútiť hrať v priestoroch, kde ono samo chcelo, aby sa pohybovali.

4-4-2 Atlética a problémy Barcelony pri postavení; v centre nemá Barca žiadnu prezenciu, Cesc odskakuje na stranu, presuny sú ale hrané zložito, veľmi ťažko

Atlético má v týchto aspektoch enormnú skupinovo – technickú čistotu, dokáže temer perfektne prestaviť situatívne svoje rady, posúvať sa a pod. Treba však povedať, že napriek perfektne prepracovanej defenzívnej činnosti Atlético v ofenzíve nedokázalo Kataláncom škodiť, podobne je to i naopak.

Atlético s útokmi s malým počtom hráčov a s dlhými loptami

V hre dopredu sa Atlético definuje taktiež ako enormne skupinovo – technicky čisté, má prsný plán s rýchlymi pohybmi vpred, nedokáže však vnútiť súperovi chcené postavenie, ktoré by mu najviac vyhovovalo. Preto sa Diego Costa neustále sťahoval na stranu Jordiho Albu, dostával dlhé lopty, ktoré dokázal temer vždy perfektne spracovať, nemalo to však žiadny výsledok.

Alba ho nechal lopty spracovať, napadal ho až potom a vytláčal k čiare, aby nemal žiadny dosah pred bránu Valdésa. Tým ani nebol nebezpečný. Atléticu chýbali presuny v útoku na krídlach; krídelníci sa posúvali do medzi – priestorov, krajní obrancovia boli veľmi zdržanliví – nešli dopredu. V strede útoku bola po Costovi veľká diera.

Druhá časť bude uverejnená zajtra!

zdroj: spracoval Peter | spielverlagerung.de
foto: laola1.tv

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.