V lete 2010 dokázala skupina Španielskych futbalistov dosiahnuť niečo čo predtým nikto iný nedokázal. Triumf na Majstrovstvách sveta v Afrike spolu s víťazstvom na EURE 2008 zapísal tento Španielsky tím do futbalovej histórie zlatými písmenami. Určite je to jeden z najlepších tímov na národnej úrovni aké kedy svet videl.

Xavi, Andrés Iniesta, Xabi Alonso či Cesc Fabregas dokázali vo futbale naozaj veľa. Podobne ako legendy Španielskeho futbalu ako Ricardo Zamora, Raul alebo Emilio Butragueno no s tým rozdiel, že sa titulom Majstra sveta nemôžu pochváliť.

Mohli by sme povedať, že Španielsko je teraz v období, ktoré sa nazýva ‚Zlatá éra‘. Mám na mysli, že najlepší hráči tímu sú práve teraz na vrchole svojej výkonnosti. Xavi s Iniestom v každom zápase s prehľadom kontrolujú stred poľa, David Villa sa každú chvíľu stane najlepším strelcom Španielskej reprezentácie v jej histórii a zadné rady národného tímu sú dokázateľne takisto jedny z najlepších v histórii.

Ale musím poznamenať, že ani taký tím ako ‚La Furia Roja‘ nie je neporaziteľný. Veď každý si spomína na Majstrovstvá sveta, keď hneď v prvom zápase podľahli Švajčiarsku 0-1. Alebo ako v decembri schytali ponižujúci výprask od Portugalska 0-4, no nikto by nemohol povedať ani krivé slovo na prípadný výsledok 0-5 – šťastie, že šlo len o priateľský súboj. Ale tieto súboje cenu La Furia Roja neznižujú, len dokazujú staré známe, že na ihrisku sa môže stať čokoľvek. Predchádzajúce úspechy vám v žiadnom prípade nezaručujú úspechy aj v budúcnosti.

No všetko má svoj koniec a takisto aj Zlatá éra Španielskej reprezentácie. Xavi , srdce Španielskeho stredu poľa, má už 31 rokov. Pilier v strede obrany, Carles Puyol má 32 rokov, ľavý bek Joan Capdevila o rok viac. Našťastie, v drese Španielska sa objavujú aj mladé hviezdy, ktoré majú na to, aby svojej krajine zaručili prísun titulov aj v budúcnosti a zároveň vek ostatných hráčov zaručuje, že v nasledujúcich rokoch tento káder žiadna drastická obmena nečaká.

Vďaka tomu zostane celý tím viac menej pokope, bude naďalej zohratý – no dokáže byť aj tak efektívny ako v minulosti?

Na Majstrovstvách sveta malo Španielsko v mužstve len štyroch hráčov, ktorých vek presahoval 30 rokov. Na EURE 2012 to bude 8 hráčov a na Majstrovstvách sveta 2014, 13. Tieto čísla nie sú v žiadnom prípade hrozivé, práve naopak. Španielsko môže v roku 2012 obhajovať Európsky primát v navlas rovnakej zostave v akej vyhrali Svetový titul. Otázkou pre MS 2014 zostáva, ktorí hráči si dovtedy udržia požadovanú výkonnosť.

Zvyčajná záloha Xavi, Iniesta a Xabi Alonso dovŕši vek 30 rokov, z toho Xavi už môže byť aj na futbalovom dôchodku – nikto nevie. Na druhej strane zvyšní dvaja nemusia dostať ani povolanie do reprezentácie. Carles Pyuol je z MS 2014 už teraz von. Vo včerajšom priateľskom zápase s Kolumbiou chýbal pre zranenie, no už predtým vyhlásil, že svoje kopačky na klinec definitívne zavesí po EURE 2012. Chcel tak urobiť už po MS v Afrike, no jeho spoluhráči a čele s trénerom Vicentem del Bosquem ho ešte dokázali presvedčiť.

Najväčším problémom pre Španielsko bude zohnať náhradu za Capdevillu. Jeho odchod z reprezentácie je viac menej otázkou času – no EURO 2012 by ešte mal potiahnuť. Ale čo potom? Úroveň hry Capdevillu je niekoľko tried na úrovňou hry prípadných náhradníkov. Na rovinu – Španielsko ľavého beka úrovne Capdevillu momentálne jednoducho nemá. Arbeloa sa oveľa lepšie cíti na pravej strane. Didac Villa nie je riešením a momentálne ani Carles Planas, pretože má len 19 rokov a je príliš skoro vynášať nad jeho hrou nejaké súdy.

Lepšie je to však v strede poľa. Náhradníci za terajšiu zostavu sú v podstate jasní už teraz. Fabregas, Busquets a Alcántara sú už teraz budúcnosťou La Furia Roja. Ich vek v roku 2014 bude v súčte nižší ako mali Xavi, Iniesta a Xabi v roku 2010. A ich efektivita sa určite dá porovnávať.

Čo sa týka útoku, tam Španielsko topánka netlačí. Veď Torres, Pedro a Llorente už teraz podávajú výkony, ktoré znesú aj tie najprísnejšie kritéria a stále pre sebou majú mnoho rokov na trávnikoch. Zároveň už teraz vieme približne povedať, že nástupcovia tejto trojky sú známy. Prísľubom do budúcnosti sú útočníci ako Daniel Pacheco, Bojan Krkič alebo Iker Muniain.

Dostatočná hĺbka kádra a prepracovaná výchova mladých nádejí fanúšikov La Furie Roja do budúcnosti povzbudzuje. Jednu vec však treba doriešiť – kvalitného trénera. V súčasnosti túto pozíciu zastáva Vicente del Bosque. Po jeho odchode sa o tento veľmi lukratívny flek pobijú tréneri od Realu až po Bilbao. Nástupca zostane len v rukách Španielskej federácie a nám zostáva len veriť, že vyberú toho správneho.

Pomôže im v tom fakt, že sa už dvakrát trafili do čierneho. EURO 2008 vyhral Luis Aragones a MS 2010 zas Del Bosque. No najlepšou možnosťou je Pep Guardiola. Bezpochyby. Veď väčšina hráčov je aj tak z Barcelony a Španielsko hrá podobný futbal ako Barcelona. Ak je Barcelona takmer nedobytná, tak prečo by Španielsko nemohlo byť? Do úvahy tiež prichádzajú aj iní tréneri ako Unai Emery, Rafael Benitez či súčasný tréner Španielskej reprezentácie do 21 rokov Luis Milla.

Všetko nahráva domnienkam, že Španielsko môže svetovému futbalu vládnuť aj v blízkej budúcnosti. Pomerne mladý tím, ktorí má za sebou podporu vychádzajúcich hviezd a zároveň kvalitného technického personálu na čele s trénerom dáva La Furii Roja úspechy do rúk aj v nasledujúcich rokoch, ktoré prídu. Nehovorím, že povyhrávajú všetko čo im prípade po ruky, no jednoznačne majú všetko potrebné k tomu, aby to dokázali – zvyšok je len na nich.

zdroj: goal.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.