Barcelona je mesto obkolesené morom, kopcami a inými mestami. A práve o kopcoch bude táto séria článkov, v ktorých sa vám pokúsime priblížiť tie z nich, z ktorých je najkrajší výhľad na mesto. Každý z nich má navyše aj svoj príbeh, svoju históriu a tak sa hore nebudete ponáhľať len kvôli výhľadu, ale možno aj kvôli samotnému miestu. Lebo aj to je cieľom tejto série článkov – poskytnúť vám okrem teoretických aj praktické informácie ohľadom daných miest.

0. Prológ | 1. Bunquers del Carmel | 2. Tibidabo | 3. Montjuic I. | 4. Montjuic II.

Skôr než si budete môcť prečítať o prvom výhľade, určite by bolo dobré spomenúť niekoľko stručných informácii na úvod. Najdôležitejšia z nich je, že ide o skutočné kopce s prevýšením od niekoľko desiatok až niekoľko stoviek metrov. V kombinácii s horúčavami, ktoré v Barcelone vládnu v lete, to môže byť smrteľná kombinácia. Nie, že by ste výstup hore nezvládli bez strát na životoch, ale pri teplotách nad 30 stupňov a vysokej vlhkosti vzduchu sa môže celý zážitok vypariť. Doslova. Robím to čisto zo sebeckých dôvodov, vy by ste ma totiž potom preklínali. Takže zopár rád a upozornení na začiatok.

Barcelona ja najkrajšia na jar a jeseň. A to nie len z pohľadu futbalového fanúšika (keďže sa hrajú všetky súťaže), ale najmä z hľadiska počasia. Teploty okolo 25 stupňov a relatívne dlhé dni (veď aj teraz v zime slnko v Barcelone zapadá až po šiestej) tieto časti roka robia ideálne na potulovanie sa po meste. Ak chcete ísť do Španielska v lete, choďte na pláž, či vysoko do hôr, no na mestá to nie je vhodné obdobie. Navyše, máte vyššiu šancu naraziť na lacnejšiu letenku či lepšie ubytovanie, keďže to nie je hlavná sezóna.

Ak vám však možnosti nedovoľujú inak, ako navštíviť metropolu Katalánska v horúcich letných mesiacoch, vyhraďte si na tieto výhľady začiatok, či koniec dňa. Sledovať ako slnko vychádza či zapadá spoza hôr či za nekonečný horizont mora má tiež svoje čaro. A určite oceníte aj nižšie teploty a nie tak úmorné slnko.

Ďalšia rada znie – choďte pešo čo najmenej! Doprava v Barcelone je relatívne lacná a tak zvážte, či neobetujete jednou euro (cena jednej jazdy v rámci lístka T10) a nevyveziete sa hore akoby ste mali cestou hore prepotiť dve tričká. Na každý z výhľadov v tejto sérii totiž jazdí verejná doprava v rámci integrovaného dopravného systému mesta Barcelona. Samozrejme, ak máte chuť, choďte pešo, to má tiež svoje nepopierateľné čaro. No majte v zálohe aj plán B. Keby niečo. Aj preto sa vám pokúsime v týchto článkoch priniesť aj podrobné informácie o verejnej doprave na tieto miesta.

Ak máte nejaké priania, postrehy, či otázky, prosím píšte. Na prvý článok z tejto série sa môžete tešiť už zajtra. A v žiadnom prípade sme si to najlepšie nenechali až na koniec. Práve naopak!

Foto: pinimg.com & súkromná zbierka autora

el_dominiko

19
2017-02-01 15:12:02

Zaujímavé, už sa teším.

Michal017

1
2017-02-02 15:37:24

U národního muzea umění katalánska jsem seděl asi půl hodiny a sledoval krásný výhled. Úžasné místo

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.