Rozhodli sme sa, že nebudeme chodiť okolo horúcej kaše a rovno začneme s tým najimpozantnejším výhľadom. O to viac prekvapí, že patrí medzi tie menej známe miesta v Barcelone. Kvôli perfektnému 360° rozhľadu na celé mesto a okolie si ho začiatkom Španielskej občianskej vojny miestne úrady vybrali ako miesto na umiestnenie protivzdušnej obrany. Po vojne na tomto mieste bývali chudobnejší ľudia, ktorí neskôr odišli, zmena v sprístupnení verejnosti nastala len pred niekoľkými rokmi.

0. Prológ | 1. Bunquers del Carmel | 2. Tibidabo | 3. Montjuic I. | 4. Montjuic II.

Názvy: Búnquers del Carmel (objekt) / Turó de la Rovira (kopec)
Typ: protivzdušná obrana (v minulosti), rezervoár vody a vysielač (v súčasnosti)
Súradnice: 41.419300, 2.161689
Nadmorská výška: 262 m n. m.


Východ slnka

 

História

Turó de la Rovira bol strategickým miestom už tisíce rokov. Hustejšie osídlený sa však stal až v devätnástom storočí, kedy záujem o menej atraktívny kopcovitý terén rástol spolu s počtov obyvateľov Barcelony a priľahlých obcí. Ľudí pribúdalo a každá plocha v meste sa premenila na stavebný pozemok. Aj tie kopcovitejšie.

Situácia sa zmenila začiatkom Španielskej občianskej vojny. Šestnásteho marca 1937 padla na mesto prvá bomba, prvá z vyše dvesto, a zodpovedným bolo jasné, že treba konať. Turó de la Rovira bol zvolený ako strategicky vhodné miesto na umiestnenie protilietadlových batérií. V máji 1937 vojenský inžinier Manuel Vidal vytvoril prvý návrh protilietadlovej obrany na tomto mieste. Tretieho marca o rok neskôr bola protilietadlová batéria v plnej prevádzke, na obranu slúžili štyri anglické kanóny Vickers ráže 105 mm.

Obrana mesta však bola aj napriek tomu zložitá. Nálety lietadiel, prevažne talianskeho fašistického štátu ako Francovho spojenca, na mesto neutíchali. Brániace jednotky navyše nemali k dispozícii žiadnu radarovú techniku, komunikácia bola slabá, varované signály takmer neexistovali, často trpeli nedostatkom vhodnej munície. Výsledkom bola nízka efektivita, ktorá často ani nestála za riziko ohrozenia civilného obyvateľstva, ktoré so sebou streľba na nepriateľské lietadlá prinášala. Na vzdušný priestor nad starým mestom a prístavom navyše táto jednotka nemala dostrel. Napriek týmto obmedzeným možnostiam však mesto dokázalo vytvoriť relatívne dobrú protivzdušnú obranu. Dôležité boli najmä objekty pasívnej ochrany – po celom meste bolo rozmiestnených vyše 1400 rôznych úkrytov. Výsledkom bolo len 2500 až 3000 mŕtvych z obdobia vzdušných náletov na mesto. To je vzhľadom na dobu trvania, množstvo a intenzitu náletov relatívne nízke číslo. Mesto padlo 26. 1. 1939, ešte predtým však republikánske jednotky znefunkčnili protilietadlové batéria na Turó de la Rovira.

Bezprostredne po vojne do Barcelony prišlo mnoho chudobných ľudí – či už za lepším životom alebo ako súčasť Francovej politiky de-katalanizácie regiónu. Výsledkom bol nedostatok bytov, rozmáhal sa počet chatrčí pozliepaných z čohokoľvek, rástli slumy. Opustené vojenské stavby na Turo de la Rovira sa tak rýchlo premenilo na dočasný, neskôr aj trvalý, domov pre mnohých ľudí – vznikla tak štvrť Els Canons. Nie však podľa nejakého plánu. Hlavným architektom bola ľudská vynaliezavosť a základné ľudské právo pre strechu nad hlavou.

Pred veľkými udalosťami sa to škaredé skrýva. A tak sa pred Olympijskými hrami v roku 1992 v meste rozhodlo, že osada z vrcholu kopca musí zmiznúť. Ľudia dostali náhradné bývanie v meste a vrch kopca zostal prázdny. Tak to ostalo takmer 20 rokov, lebo až roku 2011 mesto začalo s obnovou tohto miesta. Objekt prešiel čiastočne pod správu Museu D’Historia De Barcelona MUHBA a v jednom z bunkrov bola zriadená malá expozícia múzea. Ostatná časť je na verejnom priestranstve a je teda dostupná 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Úpravy však neprebehli tak, akoby ste si to možno predstavili. Časť opevnenia ostala, je jasné, kde stáli kanóny, na niektorých miestach vidno kuchynské kachličky... históriu tu je skrátka cítiť aj po rokoch. Určite to nie je na škodu, dodáva to celému miestu autentickosť a určite aj svoje čaro. Možno je dobre, že všetky pamiatky po príbehoch tohto miesta neboli dokonale odstránené.

Stav z konca minulého storočia

Súčasný stav

Ako sa tam dostať?

  • Zo stanice metra Carmel (modrá linka L5). Spred stanice odchádza autobus 119, ktorý vás za 5 minút vyvezie až hore (zastávka Maria Lavernia)

  • Autobus V17 (zastávka Gran Vista - Doctor Bové)

  • Pešo z Park Guell

  • Zo stanice metra Alfons X (žltá linka L4). Obíďte park a pokračujte hore, hneď za parkom doprava. Pri pumpe opäť pokračujte hore okolo vežiakov s netypickou strechou a na konci cesty zahnite do lesoparku vpravo. Následne už len pokračujte smerom hore za vysielačom.

  • Zo zastávky autobusu H6 Verge de Montserrat-La Bisbal (alebo smerom od nemocnice Sant Pau). Vojdite do uličky Carrer de Telegraf smerom hore. Na tejto ulici zdarma premáva niečo medzi výťahom a lanovkou – na oba úseky si ho privolajte a vyvezte sa až hore. Vojdite do lesoparku a pokračujte smerom hore za vysielačom.

  • Ďalšie autobusové linky zastavujúce v blízkosti sú 24, 86 a 92. V nočných hodinách sa z miesta či na miesto dostanete nočnými autobusmi N4 a N5 (zastávky s názvom Gran Vista, záleží od smeru).

Možnosti ako sa dostať na vrchol (možno rozkliknúť na originálnu veľkosť)

Za pekného počasia je najzaujímavejšia oranžová a modrá trasa, kedy sa vám výhľady na mesto postupne ukazujú ako kráčate smerom hore. Zaujímavé je tiež spojiť toto miesto s prehliadkou Parku Guell. Existuje nespočet ďalších dopravných spojení, ako sa na toto miesto dostať, vybral som tie z môjho pohľadu najvhodnejšie.

Hlavný orientačný bod

Ak ste v Barcelone autom, v okolí sa nachádza viacero parkovísk, dve väčšie z nich sú tu a tu, menšie priamo na kopci je tu.

Západ Slnka

 

Boli ste na tomto mieste? Viete ostatným niečo odporučiť? Chýbajú vám nejaké informácie? Máte nejakú otázku? Odpoveď je jednotná - píšte!

 

Foto: museuhistoria.bcn.cat, sortidesambgracia.files.wordpress.com, wikimedia.org, i1.wp.com, feveredmutterings.com, tripadvisor.com, grocgrup.com & súkromná zbierka autora
Zdroj: bunkersbarcelona.com, barcelona-metropolitan.com, homagetobcn.com, museuhistoria.bcn.cat

Winnetou

16
2017-02-02 22:14:14

Skvelá práca kokosnik :-)

matryx68

11
2017-02-02 22:41:32

Bol som v Barcelone 6x, ale sem som sa ešte nedostal. Next time

DavidP

8
2017-02-02 22:42:34

Zde jsem ještě teda nebyl, ale zatím nejkrásnější výhled na Barcelonu jsem měl z Tibidabo. Šel jsem tam pěšky ze stanice FGC Av. Tibidabo. No, co budu povídat, šel jsem v srpnu/auguste takže jsem se dost zpotil :-D Ale ta cesta opravdu stála za to, výhled se nádherně formoval a když se necháte vyvézt výtahem až uplně nahoru k soše Ježíše tak to je nezapomenutelné :-)

Mirakva

7
2017-02-02 23:07:15

Nádherne urobené toto musíš robiť častejšie

Kokosnik

4
2017-02-03 09:56:44

Kazdy tyzden by mal vychadzat novy clanok tejto serie.

Smolko

9
2017-02-03 03:10:36

Autorovi patrí pochvala za pekne spracovaný článok :) Rád by som doplnil pár info. Ďalšie parkovisko, nachádzajúce sa pár metrov odtiaľ priamo na kopci je tu https://www.google.sk/... Nie je síce veľké, ale plné som ho ešte nevidel. Pri využití autobusovej linky V17 je lepšie (bližšie) vystúpiť o zástavku ďalej - ,,Gran Vista - Doctor Bové." Ďalšími spojmi, ktorými sa sem dá pohodlne dostať a chodia často sú 24, 92 a v noci N4, N5 (myslím, že by bolo fajn ich v článku aspoň uviesť). Zo stanica metra El Carmel môžte ako alternatívu k linke 119 použiť aj linku 86, ktorá chodí v častejších intervaloch.

Kokosnik

3
2017-02-03 09:47:39

Dakujem, doplnil som to. O parkovisku som nevedel, nesoferoval som v Barcelone, vybral som tie najvacsie, co som vzdy videl cestou. S autobusovymi linkami som presne o tom vahal, ci ich uviest do clanku vsetky. Vdaka za spatnu vazbu, uz to tam je. Tiez za opravenie najblizsej zastavky V17. Nie je to velky rozdiel, ale predsa - v priebehu dnesneho dna to zapracujem aj do grafickej podoby.

Smolko

8
2017-02-03 03:10:46

Odporúčam ľuďom privstať si a pozrieť si magické predstavenie východu Slnka, ktoré “vychádza z mora”. Taktiež v diaľke uvidíte veľa svetielok lodiek smerujúcich do prístavu. Vidieť prebúdzať sa toto mesto je zážitok a s najväčšou pravdepodobnosťou pritom nebudete nikým rušení. Avšak na západy Slnka býva toto miesto dosť plné (dokonca tam pre bezpečnosť a vyššiu koncentráciu ľudí býva aj policajný strážnik so psom), príďte radšej skorej a stihnete si uchytiť tie najlepšie miesta. Môžte si zobrať aj niečo pod zub a urobiť si menší piknik, určite nebudete jediní. Pekné profesionálne fotky (nielen) z tohto miesta pridáva táto stránka https://www.facebook.com/... Vrchol kopca ponúka naozaj čarokrásne výhľady, návštevu určite neoľutujete... Ak by mal autor záujem, rád sa so svojimi skúsenosťami podelím a prispejem pri tvorbe ďalšieho článku tejto série. Taktiež ak by niekto potreboval poradiť pokojne sa ozvite na mailovú adresu uvedenú v mojom profile.

Kokosnik

3
2017-02-03 09:52:33

Suhlasim, oboje ma svoje caro. Ale uz aj na vychody slnka chodia ludia. Nie tak vela, ale ked som tam bol minule (zaciatok decembra), tak tam par fotografov bolo. Mozno v lete, ked slnko vychadza o siestej a nikomu sa nechce vstavat, tak tam nikto nie je. :D

Ked budem pisat dalsi clanok, urcite sa ti ozvem. Viac hlav, viac rozumu a kazdy ma ine prakticke skusenosti.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.