V tridsiatom piatom kole La Ligy Santander sa predstaví FC Barcelona na horúcej pôde mestského rivala z Espanyolu. Pre zverencov Luisa Enriqueho, ktorí sa vrátili do boja o titul po zvládnutom El Clásicu na Santiago Bernabéu, budú tri body mimoriadne dôležité.

Aj napriek tomu, že vzájomná bilancia dvoch najlepších barcelonských celkov vyznieva pomerne jednoznačne v prospech Blaugranas, na súčasného šampióna najvyššej španielskej ligovej súťaže nečaká nič jednoduché. Derby súboje sú emočne vypäté vždy a inak tomu nebude ani zajtra, keď však FC Barcelona v boji o titul môže mať motiváciu naviac.

Ešte pred tým, než sa pozrieme na aktuálne štatistiky oboch mužstiev a bežnú predzápasovú analýzu, si však tentoraz spolu pripomenieme i históriu el derbi catalán. Vôbec prvý duel v dejinách medzi FCB a R.C.D Espanyolom sa odohral 2. decembra 1906, a to prekvapivo na neutrálnej pôde v Madride. Za stojedenásť rokov sa následne odohralo takýchto duelov stodeväťdesiatosem, pričom zrejme nie je prekvapujúce, že lepšiu bilanciu majú Blaugranas. Kým slávnejší z dvojice barcelonských klubov zvíťazil stotrinásťkrát, Periquitos zaknihovali výhru štyridsaťtri ráz.

Mužom s najvyšším počtom štartov je, čo vás zarazí zrejme len sotva, Xavi Hernández, ktorý proti Espanyolu odohral počas svojho dlhého pôsobenia v prvom tíme Barçy tridsaťdva súbojov. Najväčším počtom zaznamenaných presných zásahov sa pochváliť môže iná legenda z Camp Nou, argentínsky futbalový kúzelník Lionel Messi.

Keď sa už tak môže zdať, že vo všetkých štatistikách barcelonského debry dominuje modročervená časť metropoly Katalánska, je tu mimoriadne zaujímavý údaj, ktorý hovorí o najvyšších výhrach vo vzájomných zápasoch. Vôbec najpresvedčivejší triumf má na svojom konte totiž Espanyol, ktorý v sezóne 1950/51 Blaugranas zdolal 6-0. Najvyššia výhra opačného družsva sa odohrala pritom ešte o tridsať rokov skôr, FC Barcelona vtedy porazila svojho súpera pomerom 6-2.

Posledných päť súbojov zápolení o Katalánsko avšak ovládol tím Luisa Enriqueho. Pokiaľ prehliadneme bezgólovú remízu z januára uplynulého roka, môžeme konštatovať, že prakticky zakaždým Luchova ekipa zvíťazila presvedčivo, a to menovite výsledkami 4-1, 2-0, 5-0 a 4-1.

V uplynulom stretnutí, ktorý teda Barcelona nad Espanyolom vyhrala 4-1, úradoval strelecky Luis Suárez, keď sa Uruguajčan gólovo presadil hneď dvakrát. Zvyšné dva zásahy pridali Jordi Alba a skvele hrajúci Lionel Messi, ktorý bol mimochodom vyhlásený za muža zápasu. Pre úplnosť dodajme, že za hostí výsledok kozmeticky jedenásť minút pred koncom riadneho hracieho času upravil David López. Zápasové štatistiky v konečnom dôsledku len podčiarkujú dominanciu Barcelony, ktorá svojho súpera prestrieľala v pomere štrnásť ku štyri, pripísala si v porovnaní s ním o zhruba tristo passov viac a jej držanie lopty sa vyšplhalo na hranicu šesťdesiatich šiestich percent.

Reial Club Deportiu Espanyol de Barcelona

Trinásty tím minulého ročníka La Ligy patrí medzi najnevyspytateľnejších na Pyrenejskom polstrove. Aj napriek tomu, že ani aktuálna deviata priečka nestačí na pohárovú Európu, od Espanyolu nikdy nevieme, čo máme čakať, keďže sa v každom súboji prezentuje diametrálne odlišným herným prejavom.

Jeden zo šlágrov tridsiateho piateho kola Primery División sa odohrá na RCDE Stadium, ktorý vo svete futbalu poznáme pod názvom Estadi Cornellà-El Prat. Kapacitou patrí v Španielsku medzi väčšie svätostánky, keď naň zavítať môže až 40 000 fanúšikov, pričom zaujímavosťou je, že naplnený vo svojej histórii nebol do posledného miestečka ani raz. Espanyol naň hráva svoje domáce stretnutia od roku 2009 a jeho konštrukcia vôbec nebola lacná, Blanquiazules stál vyše šesťdesiat miliónov eur.

Trénerom barcelonského družstva je madridský rodák Quique Sánchez Flores, bývalý známy pravý krajný obranca, ktorý do povedomia ako futbalista vošiel v drese Realu Madrid. Za Los Blancos celkovo nastúpil do zhruba siedmich desiatok duelov a v roku 1997 zavesil kopačky v Zaragoze. Bez futbalu ale nevydržal päťdesiatdvaročný stratég dlho, v roku 2001 sa manažérskemu remeslu začal priúčať v akadémii Bieleho baletu a následne sa stal lodivodom Getafe, Valencie, Benficy či dokonca aj Atlética Madrid. Na štadióne Vicenteho Calderóna strávil tri roky, odkiaľ jeho ďalšie kroky viedli do Kataru a anglického Watfordu, aby sa z neho 9. júna uplynulého roku oficiálne stal kouč R.C.D.

Káder Periquitos je v porovnaní s inými celkami v španielskej lige plný domácich hráčov. V celom mužstve nájdeme iba sedem zahraničných futbalistov, a to si periodiká naprieč celou krajinou nesmierne cenia. Brankárskou jednotkou Espanyolu je dobre známy Diego López, kmeňový hráč AC Milána, ktorý pustil pri svojich stabilných výkonoch medzi tri žrde v tomto ročníku iného populárneho gólmana Roberta Jiméneza iba štyrikrát. Kostru defenzívy následne tvoria Diego Reyes, Aaron Caricol a Oscar Duerte, ktorý je však v súčasnosti zranený a svojmu tímu tak s najväčšou pravdepodobnosťou zajtra nepomôže. Vzhľadom na to, že Quique Sánchez presadzuje dnes už pomerne netradičné rozostavenie 4-4-2, je však kľúčom Espanyolu pozorný stred zálohy, v ktorom so železnou pravidelnosťou figuruje Daviz López, Moreno a Javi Fuego.

V Espanyole nechýba hneď niekoľko zaujímavých mien. V tíme sa nachádzajú hneď dvaja hráči s menom Reyes, hoci známejší je v porovnaní s Diegom, v Barcelone na hosťovaní z Porta, José Antonio. Krídelník sa stal známy počas svojich pôsobení v Sevilli, Arsenale a Atléticu Madrid, pomerne dobre sa mu však darí i v Espanyole.

Posledných päť duelov znamenalo pre Mágico, ako znie alternatívna prezývka tohto klubu, sedem bodov. Po porážke proti Athletic Bilbau prišli dve víťazstvá s Deportivom Alavés a Leganés, prekážka v podobe Atlética Madrid na domácom štadióne Simeoneho mančaftu už však bola priveľká. V poslednom kole následne Espanyol na El Molinón len remizoval 1-1.

Absencie: Duarte (zdravotné problémy s kolenom)

Fútbol Club Barcelona

14. marca 1909 sa rozhodlo vedenie FC Barcelona pre radikálny krok svojich dejín. Blaugranas sa natrvalo presunuli na nový štadión Camp de la Indústria s kapacitou šesťtisíc fanúšikov, vďaka čomu sa tak o futbal začalo v jednom z najnavštevovanejších miest celého Starého kontinentu zaujímať ešte viac ľudí než kedykoľvek predtým. Dnes, zhruba stoosem rokov nato, už tento šport v Katalánsku nie je len zábava, obľúbená hra, no v prvom rade aj životný štýl, keď je fandenie svojmu obľúbenému tímu zakorené v genetike celého mesta.

Zajtra sa však Barcelona na dve, nie úplne rovnocenné, polovice rozdelí, a tak v stretnutí La Ligy Santander zabojuje Luchovo družstvo nie iba o tri body, ale taktiež o česť, hrdosť a neopísateľný pocit po triumfálne zvládnutom derby. Na slávnejší katalánsky výber by však mohli čakať isté komplikácie, ktoré si predstavíme v nasledujúcich odstavcoch.

V stredu, v zápase medzi prvým a posledným v tabuľke proti Granade, doprial Luis Enrique veľkej časti svojich opôr zaslúžený odpočinok. V obrane nastúpili popri Piquém strelec historicky prvého gólu v drese Barcy Javier Mascherano a Lucas Digne, rovnako improvizovaná však bola i zvyšná časť základnej jedenástky Azulgranas. V hre nechýbali Denis Suárez, André Gomes, Arda Turan či tiež Paco Alcácer, aby ako striedajúci hráč dostal príležitosť aj hráč rezervy Carles Aleñá.

Na lavičke náhradníkov na druhej strane ostal Andrés Iniesta, kapitán mužstva, ktorý je v dôležitých dueloch pre svoj tím i naďalej esenciálny. Vzhľadom na jeho problémy so slabinami však proti Espanyolu nastúpiť môcť nebude, keď tak na listine maródov doplnil dlhodobo zraneného Aleixa Vidala a Rafinhu. Nepravdepodobný je ale aj štart Jérémyho Mathieua, ktorého koniec na Camp Nou sa nenávratne blíži. Dobrou správou je na druhej strane comeback Neymara, ktorý uplynulé tri súboje odohrať nemohol pre sankcie za ironický potlesk rozhodcovi.

Do konca ligovej sezóny ostávajú pre Barcu štyri zápasy, jej najväčší a dnes už koniec koncov aj jediný súper v boji o titul Real Madrid ešte odohrá stretnutí päť. Katalánci v nasledujúcich kolách natrafia okrem mestského rivala na Villarreal, Las Palmas a Eibar, kým Merengues vyzvú Valenciu, Granadu, Sevillu, Celtu a Málagu. Podarí sa teda získať Barce tretiu trofej z domácej ligovej súťaže za sebou?

Absencie: Iniesta (problémy so slabinami), Aleix Vidal a Rafinha (dlhodobé zranenie)

Predpokladané zostavy

RCD Espanyol: Diego López - Martín, D. Reyes, David López, Navarro - Piatti, Javi Fuego, Sánchez, Jurado - Moreno, Caicedo.

FC Barcelona: Ter Stegen - Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Alba - Rakitić, Busquets, André Gomes - Neymar, Suárez, Messi.

Info o zápase

Dátum: 29. apríl 2017 (sobota)

Čas: 20:45

Miesto: Estadi Cornellà-El Prat, Barcelona

Prenos: Digi Sport 3

Zdroj: goal.com,
Foto: archív, zimbio.com, sport.es

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.