AS Rím sa pripravuje na svoj štvrťfinálový zápas Ligy Majstrov proti FC Barcelona. Nepôjde vôbec o jednoduchý boj. Rimania majú v hlavách ešte prehru 6:1 spred nedávnej doby. Dnes večer sa pokúsia Kataláncov zaskočiť. Ide o nesmierne zložitú úlohu.

Tréner Rimanov má pred sebou dvojicu obrovských výziev: ako neutralizovať majstrov Tiki-Taka a ako odvrátiť ďalšiu možnú potupu v najprestížnejšej klubovej súťaži sveta, čo by v prípade neúspechu mohli odplašiť možných sponzorov a zdeprimovať fanúšikovskú základňu.

Z taktického hľadiska má Rím jasnú úlohu a tou je samozrejme vygumovať útočnú hru katalánskeho celku. Barcelona v tejto sezóne La Ligy nastrieľala 76 gólov, čo je najlepším počinom. Messi dal 26 gólov a na ďalších 12 prihral, Suarez zaznamenal 22 gólov a 6 asistencií. Ide o najlepších útočníkov Primera Division v tejto sezóne.

A dobré správy? Coutinho v Lige Majstrov nemôže nastúpiť. V tejto fáze však pre Rím ide o jedinú dobrú správu, pretože sa zdá, že Messiho ľahké svalové zranenie je minulosťou. Zlé správy? Ousmané Dembélé sa dostáva do formy a v zápasoch je jeho prínos cítiť. A vieme veľmi dobre, ako univerzálny dokáže byť v poslednej tretine ihriska. Ďalšou zlou správou pre Rimanov je ich lazaret. Ninja by eventuálne mohol nastúpiť. Ale... S Underom a Pellegrinim to takisto nevyzerá najlepšie.

Ak teda info vyššie spojíme s tým, že Barca má k dispozícii kreatívny a pohyblivý stred poľa, tréner Rimanov by bol naivný, ak by do zápasu na Camp Nou nasadil jeho obľúbenú verziu rozostavenia 4-3-3. Veci nezlepší ani to, ak Ninju posunie vyššie na rozostavenie 4-2-3-1. Čo teda Rimania môžu urobiť? Riešením je 3-5-2, ktoré môže Blaugranas neutralizovať. Prečo? Pretože Rimania budú musieť na tvorcov hry FCB hrať osobky - Messi a Iniesta - a mať pod dohľadom aj Suareza a Dembélého. Jedine tak si Rím môže udržať šancu aspoň na remízu.

Nebezpečný je Dembélé aj sám o sebe, pretože je schopný hrať na oboch krídlach. Je mu jedno či ho tréner nasadí na ľavej či pravej strane. Zároveň vie hrať oboma nohami. Veľká výhoda. Ak teda berieme do úvahy, že Messi a Dembélé si počas zápasu budú meniť pozície, je veľmi pravdepodobné, že Argentínčan sa bude zapájať aj do útočenia ako útočník a to po pravom krídle.

Všetci dobre vieme, že práve pravá strane je Achillovou pätou tohto tímu. Ak by niekto vytiahol štatistiky z posledného dvojzápasu proti Šachťatu Doneck, bolo by to zrejmé na prvý pohľad. Môžeme teda predpokladať, že Valverde a jeho chlapci o tejto možnosti takisto veľmi dobre vedia a v zápase budú do Ríma búšiť práve z tejto strany.

V tom prípade bude Florenzi a Manolas na pravom kraji potrebovať pomoc. Sami to neutiahnu. V zápase na Camp Nou bude z tohto dôvodu potrebné, aby Juan Jesus hral vyššie a vzhľadom na výzvu v podobe Barcelony sa to zdá byť ako čarovné riešenie. Ak v obrane zahrá trojica JJ-Fazio-Manolas a v strede poľa hneď pätica hráčov v zložení Kolarov-Strootman-De Rossi-Nainggolan/Gerson-Florenzi, Rím má potom solídnu šancu ubrániť krídla a zároveň stred poľa bude pevnejší.

Daň za to si vyberie menej dynamický útok, formálne stiahnutý na dvoch hráčov. Džeko však dokáže podržať loptu a El Sharaawy je zas natoľko rýchly, aby brejky Barcelone mohli narobiť problémy. Útok Rimanov so spomínanou formáciou 3-5-2 by nebol až tak bezzubý ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Vývoj zápasu by následne ukázal aj striedania zo strany hostí. Perotti miesto Kolarova, Schick miesto Ninju/Gersona a v prípade ak by bol zápas stále otvorený, Florenzi by sa mohol v zostave posunúť o troch vyššie, aby podporil útočné akcie.

zdroj: chiesaditotti.com
foto: chiesaditotti.com

Michal017

9
2018-04-04 10:43:57

Wow no Patriku Shickovi neskutečně přeju, aby se dostal dnes na hřiště a odnesl si zkušenost na celý život :)

LaBrie

14
2018-04-04 12:14:16

Ninja len nech radsej zostane na lavicke, mam este v pamati jeho likvidacny zakrok na Rafinhu. Nechcem si ani predstavit, ze by nieco vyviedol Messimu...

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.