Vo svojich tridsiatich ôsmich rokoch Xavi posúva čas svojho odchodu do futbalového dôchodku a v drese katarského Al Sadd hráva i naďalej. Na jeho družstvo čaká v septembri štvrťfinále Ázijskej ligy majstrov, a tak ešte zavesiť kopačky na klinec nechcel, no to nič nemení na tom, že už sa začína pripravovať na to, keď raz bude koučom. 

Pôvodne ste plánovali ukončiť kariéru toto leto. Prečo napokon pokračujete v hraní? 

"Pretože sa cítim dobre a v Al Sadd som naozaj spokojný, som súčasťou nesmierne kvalitného tímu a teraz sme pred Ázijskou ligou majstrov na dobrej vlne. Žreb nám prisúdil mužstvo z Iránu, no získali sme dobré posily, kvalitného Kórejčana, ktorý hral teraz na Majstrovstvách sveta, aj Gabiho z Atlética, a tak je cieľom v súťaži dôjsť čo najďalej. Po kondičnej stránke som na tom dobre, trénujem desať dní a na koniec dôvod jednoducho nevidím. V súčasnosti si robím trénerský kurz a všetci mi opakujú to isté, nech si to užijem a zatiaľ hrávam aj naďalej. Cieľom do blízkej budúcnosti je teda byť manažérom, no teraz som na tom v kariére takto."

Dokedy? 

"Hrať budem určite ešte aspoň pol roka. V decembri sa následne rozhodnem, či si svoju kariéru predĺžim ešte o ďalšiu polku sezóny, som už vo veku, keď si dlhodobé plány robiť nemôžem. V tejto chvíli som ale cítil, že na zavesenie kopačiek na klinec jednoducho nebol dôvod."

Dobre viete, že v Barce sa už všetci okamihu, keď sa ta stanete manažérom, nevedia dočkať...

"Veľký tlak som cítil vždy. Keď som mal šestnásť, možno sedemnásť rokov, veľa sa odo mňa očakávalo, a to vždy stráviť nie je jednoduché. Teraz sa deje niečo podobné, len v pozícii trénera, rozdiel však spočíva v tom, že nie som neznámy. To, ako sa mi bude dariť, neviem ani ja sám, futbal ale milujem a mám veľa skúseností a počas svojej kariéry som nadobudol veľa poznatkov. Nastal ten správny čas na to otestovať sa, začnem od nuly. Kým na jednej strane je dobré, že sa na mňa kladú očakávania, na strane druhej to je ďalší tlak, na ktorý som, koniec koncov, zvyknutý. V tejto chvíli si budem užívať futbal ako hráč, až príde moment, keď to vyskúšam ako tréner."

Pošuškávalo sa o tom, že by ste sa mohli stať novým reprezentačným trénerom. 

"Tak to bola blbosť, páčilo by sa to síce každému, ja však na koučovanie národných tímov ešte ani nemám licenciu. Plne sa stotožňujem s rozhodnutím dosadiť do funkcie Luisa Enriqueho."

Prejdime ku tímu Barcelony. Čo hovoríte na to, že teraz sa hovorí o veľkých nákupoch, kým predtým prichádzali hráči z akadémie?

"A títo hráči môžu prichádzať aj naďalej. V týchto dňoch trénuje s prvým tímom hneď sedem hráčov z rezervy, čo je prvý krok k tomu, aby sa dostali do prvého tímu. Sú to hráči ako Ruqui Puig, Cucurella, Oriol Busquets, Aleñá... dvere musia byť otvorené a dôležité teraz je, aby ich tréner spoznal a na turné dostali šancu. To je krok číslo jeden a neskôr to už bude záležať na nich, na tom, či budú na prvé družstvo Barcy pripravení, čo nie je jednoduché. Prejsť si tým však museli všetci, pozrite sa na Sergiho Roberta, spočiatku mal problémy, no teraz? Tento rok môže byť skvelý pre Denisa Suáreza či Aleñu."

Ako vidíte druhú Valverdeho sezónu? 

"Myslím si, že sa adaptoval veľmi dobre, začal ziskom double, a to aj napriek náročnému štartu po odchode Neymara a nepodarenom Superpohári. Na začiatku bojoval, ale dosiahol nastolenie poriadku a hráči sú v jeho kádri spokojní. Myslím si, že Barca jeho angažovaním urobila správne rozhodnutie. Odvádza skvelú robotu, pozná klub a jeho filozofiu, som v jeho prípade veľkým optimistom."

Zdroj: md
Foto: md

ronyy101

20
2018-07-22 09:10:33

Joj, tieto rozhovory môžem.

triton2

3
2018-07-22 14:35:25

to bol akoze velky rozhovor? akokeby ho odchytili po treningu a polozili mu par otazok, tie titulky by ste mohli pisat realisticky

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.