Tréner Manchestru United José Mourinho bol jedným z trénerov zodpovedných za vštiepenie barcelonskej hry Xavimu. Mourinho bol na Camp Nou členom trénerského tímu počas pôsobenia Luisa Van Gaala medzi rokmi 1997 a 2000, kde bol vyznávačom cruyffovho štýlu.

Portugalčan si v nasledujúcich rokoch ako tréner urobil veľké meno, avšak vyvinul si vlastný štýl, ktorý je v úplnom rozpore s barcelonskou filozofiou. Jeho úspech bol postavený na silných a atletických hráčoch v porovnaní s malými a technickými, ktorých trénoval v akadémii Barcelony. Xavi a Victor Valdés hovoria, že tomu tak nebolo vždy.

„Mourinho nám ako mladým hráčom veľmi pomohol. Van Gaal ho často posielal trénovať béčko,“ povedal Xavi v novom filme „Take The Ball, Pass The Ball“, ktorý rozpráva o úspechu Pepa Guardiolu v Barcelone. „El rondo, držanie lopty, pozičná hra, na tomto všetkom sme pracovali s Mourinhom.“

„Hral som s hráčmi do 19 rokov a Mourinho nás trénoval raz týždenne,“ dodal bývalý brankár Barcelony Victor Valdés. „Učil nás barcelonskej filozofii vo všetkých aspektoch.“

Xavi tvrdí, že to bolo v roku 2004, keď Mourinho začal vyvíjať svoj vlastný štýl futbalu po pripojení sa k Chelsea. „Keď začal trénovať Chelsea, jeho futbalová filozofia sa zmenila,“ povedal Xavi. „Bol to úplne rozdielny štýl od toho, ktorý praktizujeme v Barcelone.“

Po odchode Franka Rijkaarda z postu trénera Barcelony boli favoriti na zisk jeho stoličky práve Mourinho a Guardiola. Bývalý prezident Joan Laporta povedal, že nechýbalo veľa k angažovaniu Mourinha pred Guardiolom.

„Bol to zdĺhavý proces, pretože mnoho členov vedenia chcelo ako nového trénera Mourinha,“ uviedol Laporta. „Tvrdili, že Barcelona potrebuje overeného trénera, pri ktorom by sa rýchlo dostavili výsledky.“ Našťastie sa tak nestalo a mohla sa začať úžasná jazda Barcelony pod vedením Pepa Guardiolu.

zdroj: manchestereveningnews.co.uk
foto: fcbarcelona.com

sunnye

9
2018-11-13 10:02:20

je urcite pravda ze Pep mal stastie na uzastnu generaciu hracov, ale stojim si za nazorom ze na nom bolo vidno ze vie co robi..o ziadnom dalsom trenerovi po nom sa to neda povedat..iba tazili zo zvyskov, co tu po nom ostalo a co ma Barcelona v DNA..ani Tito, Martino, Enrique a ani teraz Valverde na mna vobec dojem neurobili..a hlavne posledny menovany..mame obrovsky silny tim aj so slusnou lavickou a on absolutne nedokaze s tym timom pracovat..pravda su tu zablesky ako vyhra s Totenhamom alebo s Madridom..ale skoda, ze su to len zablesky..je strasne malo zapasov, ktore som si ako fanusik doslova uzil. Este raz spomeniem zapas s Totenhamom - to bola radost, stara dobra Barca.

rominho

7
2018-11-13 10:20:29

totenham hral velmi naivne, mali sme vela priestoru. ak by rela vyrovnal, tak sa rozsypeme, cize tam rozhodovali centimetre.. inak suhlas, barcelonske DNA pomali mizne, hraci, ktori este kopali napr. za enriqueho su nazvzdy prec. bussy, pique su uz za zenitom a ostatni sa len na ihrisku hladaju. napisem nieco, zaco ma ukamenuju, ale ak nehra leo, nasa hra je menej citatelna, hraci sa musia spoliehat na seba a nemusia vsetko poslusne posuvat messimu. pep ma svoju filozofiu, ktoru dokaze preniest na ihrisko. ostatni treneri len tapaju. ernesto je najtipickejsi priklad. barca hra bez kridiel, niesme tak dominantni, tvrdohlavo sa spolieha na starych harcovnikov. bol by som za, aby prisiel conte, ktory by sa nebal posadit hracov bez formy. mame mladu krv v zalohe, ktora by mala hrat neustale, aj s kontroverznym dembelem na kridle. jazda po prdeli na ihrisku, nie ten pesi fotbal na istotu. posobime ako stari pani..

harry525

10
2018-11-13 11:01:46

Ono to nie je Messiho chyba, ked si to tak vezmes... Ale jeho spoluhracov, ze nehraju tak, ako bez Messiho... Neverim ze Messi je taky diktator a im rozkazuje, aby mu davali stale loptu... Ale proste ako keby sa jeho spoluhraci spoliehali len na ten luxus (Messi), ktory vedla seba maju... Inymi slovami, stoji proti barce takticky pripravene muzstvo, tak oni ako keby boli lenivy sami nieco vymysliet a daju to na plecia Messiho... Predstavte si, ak by sme v zalohe opat mali takych hracov akymi boli XAVI a INIESTA... ktory sa nebali dat kolmicu za obranu... O kolko viac by mal Messi viac golov?... Teraz je to vsetko na nom a spoluhraci mu vobec nepomahaju.... Ale naco sa tu rozpisujem, mala by to byt trenerova robota. A vsimol som si, ze castokrat sa Valverde oznacuje ako pragmaticky trener- treba si overit tento pojem, lebo pragmatik urcite nie je.... Skor je to konzervativny trener, ktory sa boji rotacie a vsadza na totalne vycerpanych hracov...
Teraz by sa nam zisla Enriqueho rotacia ze? :D

rominho

-1
2018-11-13 11:37:52

leo si chodi brat loptu na rozohravku, nie vzdy je uspesny. raketa ma loptu, leo mu ju vyslovene berie z nohy. alba ako keby nikoho iného nevidel. a suarez nevie kopnut do lopty. ked nieje na ihrisku zrazu sa vsetci zapajaju + - rovnako, je to vyvazenejsie. luis hra napriklad o triedu lepsie.. podobny moment bol, ked sa leo zranil na ovela dlhsie, este v case, ked tu bol neymar. prve 2-3 zapasy boli na uterak, potom si vsak zvykli a isli ako pila. 0:4 na bernabeu bol vrchol. zrazu super nevedel odkial pride nebezpecenstvo. teraz to vsak vie:) enriqueho rotacia mala nieco do seba, avsak vtedy slapal trojzubec, to by som odtrenoval aj ja:)

harry525

2
2018-11-13 11:41:17

"Vtedy by som to odtrenoval aj ja" :DDDDDD.... ach kamo, teraz by ste vy pochybovaci Enriqueho brali vsetkymi piatimi.

rominho

-3
2018-11-13 12:09:41

nebral by som enriqueho naspät, urcite nie. conte, ako pisem vyssie:)

RastoD

1
2018-11-13 11:14:27

žiadne kameňovanie nebude, spoliehanie sa na Messiho je slabinou FCB. chýbajú mu rovnocenní spoluhráči, ktorí niečo vymyslia a spravia bez neho. Messiho genialita a jeho prílišné vyčnievanie je v istom zmysle pre tím nevýhodou.

myzuFCB

-1
2018-11-13 11:02:55

no skutočne si neviem predstaviť, že by u nás trénoval on v súčastnosti a ani v čase Pepovho príchodu na lavičku

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.