Kde sme sa to dostali? Ako túto anketu ešte niekto môže brať vážne? Z kedysi uznávaného ocenenia sa po tomto roku stal definitívne prepadák. Pri sledovaní včerajšieho udeľovania cien, človek občas naozaj nevedel či sa má smiať alebo plakať. Shakespeare by bol na toto tragikomické predstavenie určite hrdý.

Nerozprávame sa teraz o nepochopenej otázke Martina Solveiga ohľadom twerkovania alebo podobných zbytočne nafukovaných škandálikoch, ktorým bulvár prilieva olej do ohňa, ale o samotnom udeľovaní cien.

Na začiatok by som chcel vyzdvihnúť, že ocenenie pre najlepšieho hráča do 21 rokov získal Kylian Mbappé. Nie je na svete hráč v tejto vekovej kategórii, ktorý by mu konkuroval a je len radosť sa pozerať na jeho výkony v klubovom či národnom drese. Zaslúžené a spravodlivé.

To sa však už o samotnej cene Ballon d'Or povedať nedá. Hodnota tejto ankety upadla.  Od zle spočítancýh hlasov až po nekonečné hádky o nezmyselnom víťazovi či poradí, nachádzame len veľmi málo pozitív. Otázkou číslo jedna, pri hľadaní dôvodu, prečo je to takto, je "kto hlasuje o víťazovi tohto ocenenia?" Sú to novinári, ktorí sa zaoberajú futbalom. Nie sú to odborníci, bývalí alebo súčasní skúsení futbalisti či tréneri. Hlasujú proste novinári.

Ďalšou dilemou sú kritériá hodnotenia. No aké môžu byť kritéria hodnotenia najlepšieho hráča, veď to je predsa jednoduché. Alebo nie? Pravdou je, že žiadne kritériá v podstate nie sú. Predstavte si situáciu, kedy by ste práve vy mali možnosť byť súčasťou výberovej komisie. V tej chvíli môžete urobiť čokoľvek a nikto sa tým nebude zaoberať a v prípade, že by sa niekto pozastavil práve nad vašimi hlasmi a pýtal sa, prečo ste hlasovali práve takto, je hneď niekoľko spôsobov, ako svoj názor obhájiť. Kľudne na prvé miesto môžete napísať aj útočníka, ktorý sa ani nedostal do nominácie na MS a nikto s tým nič neurobí, lebo žiadne kritériá nie sú a je to váš názor. No však sa sami pozrite na jednotlivé hlasovania. Napríklad novinár zo Stredoafrickej republiky na prvú priečku umiestnil Karima Benzemu. Ten z Kyrgyzstanu je zas názoru, že zvíťaziť mal Thibaut Courtois. Nechcem ani náhodou spochybňovať kvalitu týchto dvoch futbalistov, sú to skvelí a výnimoční hráči, ale pri všetkej úcte, radšej by som tú cenu neudelil nikomu, ako ju prideľovať hráčovi, ktorý proste z žiadneho platného alebo odôvodneného hľadiska nebol najlepším futbalovým hráčom v tomto roku.

Vzhľadom na tieto skutočnosti sa nikto nemôže ani trochu čudovať, že pri oceňovaní je čím ďalej tým väčší chaos a jednotlivé bodovacie poradia novinárov sa navzájom často výrazne odlišujú. Pre niekoho sú totiž prioritou získané tímové trofeje a pre iného zas individuálne výkony. France Football by preto mal okamžite zaviesť základné kritériá výberu najlepšieho hráča, kým táto anketa nestratí svoju hodnotu úplne. (Samozrejme, ak už na to nie je neskoro, ale na to nech si spraví názor každý sám.)

Na záver by som len chcel podotknúť, že zmätok v kritériách v konečnom dôsledku ovplyvňuje aj objektivitu samotných ašpirantov na zisk tejto ceny. Pozrite si napríklad vyhlásenia Antoine Griezmanna, ktorý sa umiestnil o dve miesta vyššie ako Leo Messi, čo je samo o sebe absurdné a portál sporskeeda sa toho okamžite chytil a uviedol hneď niekoľko dôvodov, prečo by si mal nezaslúžené umiestnenie pred Messim vážiť. Hráč sa však miesto toho ešte urazil, že anketu nevyhral. Pri jeho otázke "Vyhral som Majstrovstvá sveta a Európsku ligu, čo viac mám urobiť?" človeku neostáva nič iné, len sa usmiať.

Neviem, kam týmto chaosom Zlatá lopta od France Football a aj iné ocenenia smerujú a čo tým chcú dosiahnuť, ale na celý futbalový svet to má veľmi zlý dopad a prináša to len zbytočné konflikty. Myslíte, že práve to chcú dosiahnuť a relevantné pravidlá hodnotenia neuvádzajú zámerne?  

Vyber si svoje štýlové oblečenie Blaugranas!

zdroj: forcabarca.sk
foto: archív forcabarca.sk

Ronaldinho123

13
2018-12-05 08:04:01

Tento rok hlasovali už aj tréneri či aktívny hráči a čuduj sa svete, víťaz bol rovnaký. Čo sa týka Griezmann, ten chlap sa mi za posledné 2 roky svojimi veľmi zhnusil. Oháňať sa môže maximálne trofejou z MS, keďže výhra Európskej Ligy je znakom absolútneho zlyhania v LM.

TK10

14
2018-12-05 08:51:12

Tento rok hlasovalo presne 176 novinárov a nikto iný

Adam

4
2018-12-05 11:34:48

on zrejme myslel odcenenie THE BEST ;)

maryann

17
2018-12-05 08:34:50

Ako dobre,ze ten Šašo k nam neprisiel....

RastoD

9
2018-12-05 08:37:28

tejto cene som nikdy veľký význam neprikladal, ale predsa len, bola to vždy zaujímavá udalosť a dalo sa o tom viesť konštruktívne debaty. tento rok to podľa mňa zlyhalo, je to skôr škoda, stráca to týmto dosť veľa kreditu. organizátor sa musí zamyslieť, čo s tým budúci rok.

tunno

22
2018-12-05 08:39:09

Ked uz su retardovani a nevidia kto je najlepsi mali by si na to zriadit komisiu ktora by sledovala top favoritov kolo co kolo analyzovala ich kazdy vykon co by mali vsetko spisane. Messi by tak po minulej sezone dostal 100 percent hlasov.

Pjetka

1
2018-12-05 09:12:12

Čepele Chaosu :D

UHUH

-12
2018-12-05 09:44:34

Pointa tohto vyplakavania je v com? V minulych clankoch sa nadavalo, ze byvali futbalisti a treneri si tam davaju svojich kamaratov a vytahovalo sa to takisto, kto ako hlasoval. Novinari mali zaistit tu nestranost.

Chcete objektivne kriteria? Haha, tak napr. cisto statisticky bol Ronaldo za minuly rok produktivnejsi ako Messi na zapas. Opat by to nevyhovovalo?

Niekomu unika vyznam pojmu anketa. Tato anketa bola niekedy ina? Mala urovone? Ved pred Messim a Ronaldom to vyhral kazdy rok niekto iny tiez, za vyhru LM, MS, najviac golov v lige, najviac golov v LM. Ved to vyhral napr. taky Cannavaro, za to ze bol kapitan majstrov sveta.

Nevyhra to Messi, tak vsetko je neobjektivne a ideme plakat a vytahovat, kto ako hlasoval. Vsak ani VLASTNA RODNA ZEM ARGENTINA NEDALA MESSIHO NA PRVE MIESTO.

BayernMunchen

0
2018-12-05 10:38:44

Nie. Je potrebne aby novinari oficilne priznali ktoremu timu fandia a urobilo by sa kvorum ze napr. max 10% fanusikov jedneho timu moze byt medzi novinarmi. Kto bude klamat ma life ban na ucast na ankete. Je krasne vidiet podla hlasovania Kozaka so Skrtelom ktoremu timu fandia. V minulosti vzdy davali hlasi penaldovi, tento rok dali hlas modricovi. Takito hlasujuci su uplne zbytocni. To nech radsej spravia internetovu anketu a nikto uz nebude hovorit o najlepsom futbalistovi, ale o najoblubenejsom.

tunno

3
2018-12-05 11:59:02

Jedina relevantnejsia statistika na porovnavanie hracov je pocet oceneni MOTM. Goly a asistencie zavisia od toho na akom poste hrac hraje takze je to nepouzitelne pretoze hrac co sedi v 16tke cely zapas ma pochopitelne lepsie predpoklady na goly a asistencie ako hrac ktory hraje hlbsie. Takt stredovy zaloznici, obrancovia a brankari by boli vopred vyluceny z moznosti vyhrat zlatu loptu.

rominho

1
2018-12-05 10:11:22

ak si 2 hraci rozdeluju trofej 10 rokov, je to hlupost. snejder, ribery, xavi, iniesta, neuer by vedeli rozpravat. otazkou zostava, kto by mal hlasovat? novinari nie, treneri nie, fanuskovia nie..alebo vsetci, kto ma zaujem sa do ankety zapojit? myslim si, by to malo byt ako pri volbach. jedine tak by bola anketa spravodliva.

BayernMunchen

7
2018-12-05 10:40:15

Hlavne Ribery. Ak kriteria ktore tu boli uvadzane su spravne, tak v roku 2013 po treble bayernu nemal penaldo co robit ani v prvej trojke. Toto treba riesit a vyvodzovat zodpovednost voci tym ktori porusili pravidla hlasovania

UHUH

-2
2018-12-05 12:09:06

Tam nie su ziadne kriteria, preto je to anketa a kazdy si dava koho chce. Tazke pochopit.

rominho

1
2018-12-05 12:10:22

rozhoduju ludia, ktori su od reality na mile vzdialeni a nielen co sa tejto ankety tyka, bohuzial..

Nalim

3
2018-12-05 11:31:56

Aj takáto možnosť: hráčom prideľovať body, napr. Majster krajiny podľa koeficientu obťažnosti ligy (ako pri zlatej kopačke ) - 50 bodov, najlepší strelec ligy 50 bodov, asistencie, žlté karty a červene mínus body. Zlatá kopačka body. Obranca zainteresovaný v počte dostaných gólov mínus body, za dané góly obrancom + body, góly hráča v LM, ME, MS väčšie body ako národných súťažiach. Nedá sa to presne popísať, ale nato sa dajú presne vymyslieť body, lebo štatistiky existujú presne. Je to zložité, ale spravodlivé.

tunno

0
2018-12-05 11:55:05

Statistikami urcite nie, to by doslo k roznym anomaliam v nominacii. Podla statistik by bol napr iniesta, xavi, modric casto az podpriemernymi hracmi, nakolko bezne aj v dobrych rokoch mali 3-4 goly a tak 10 asistencii.

RastoD

1
2018-12-05 12:44:44

ľudia, nechajte to už tak. tento rok predsa jasne vysvitlo, že toto nie je cena pre najlepšieho hráča sezóny. je to anketa, v ktorej hlasujú len istí ľudia podľa svojich osobných preferencií.

Toky

3
2018-12-05 14:14:48

Je to len anketa. Takmer bez výpovednej hodnoty. V kolektívnych športoch nájsť najlepšieho športovca toho ktorého športu je nemožné. Samotná anketa bez nejakých pravidiel s rozhodcovskou "komisiou" obsadenou novinármi je úlet. Tí tĺci nikdy za svoje články nenesú zodpovednosť, píšu aby zaujali a predali noviny, nie aby hovorili pravdu. Nedivím sa Leovi ani Cristiánovi že tam vôbec nešli. Ak by vedeli že dostanú ocenenie tak dôjdu, možno majú voľný flek na polici doma. Ak nie tak načo tam cestovať? Zatlieskať Modričovi? Škoda času, akurát že by ich tam všetci zúčastnení sledovali ako sa tvária. Toto majú zapotreby? Tipujem že Modričovi CR7 aj Messi zablahoželali po telefóne, nech má chlapec radosť. 100x ročne si chodia po všelijaké poháre a metále, ocenenia či po sponzorských akciách. Na frasa by sa terigali tlieskať Modričovi k Zlatej loptičke. Aj tak vedia svoje. Že najlepší sú oni dvaja. :-)

Federer

3
2018-12-05 14:44:25

Myslím že by pomohla zmena názvu :napríklad : novinárska ceny futbalistovi roka. Dali ju novinári - fajn. Potom : trénerska cena roka - hlasujú tréneri. Manažerska cena roka - hlasujú manageri svetových klubov nie zo Sierra Leone a podobne (bez urážky). Alebo najlepšie : vysrať sa na to. lenže to sú ďalšie prachy do vačku za sledovanosť atď., atď.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.