Kto včera neskoro večer neodišiel do mesta za zábavou a fandí futbalovému klubu menom FC BARCELONA, musel pri pozeraní sa na gala predstavenie doslova krochkať spokojnosťou.

Ospravedlňujem sa za ten výraz patriaci skôr do zvieracej ríše, priamo k prasiatkam. Lenže ja som si tak naozaj pripadal sediac v teple a sledujúc neuveriteľný výkon celého tímu podložený geniálnym hráčom hrajúcim s číslom desať a podložený rovnako perfektným trénerským mágom.

Áno, včera predviedol Valverde pomerne veľký kus svojho pragmatizmu spojeného úzkym a pevným putom s hravosťou a chcením hráčov.

Táto neuveriteľne pôsobivá kombinácia protipólov prezentovaných účelnosťou orientovanou na výsledok a zábavným prevedením do praxe počas zápasu priniesla toľko očakávanú lahôdku a konečne ten správny mix dôležitý pre najnáročnejších fanúšikov na svete.

Lebo Barca musí aj vyhrávať a musí aj krásne hrať. 

Výhru nám priniesla správne určená taktika po dosiahnutí otváracieho gólu, keď sa celý tím s výnimkou Messiho a Suáreza stiahol tesne za polovicu hracej plochy a neskutočným spôsobom zmenšil ihrisko. Včera pevná a dôrazná obrana hrala vo veľkej symbióze s včera nesmierne pracovitou a bojovnou zálohou.

Medzera medzi týmito obrannými líniami a hlavne vzdialenosť od nebezpečného územia totálne znemožnili súperovi podniknúť akýkoľvek protiútok bez vystavenia sa riziku ofsajdu a zároveň hustota hráčov v strede poľa priniesla obrovskú výhodu našim technicky a kombinačne dokonale pripraveným hráčom, pričom priniesla aj málo vídaný efekt:

eliminovala v maximálnej možnej miere hlavný nedostatok našich záložníkov – rýchlosť.

Malý priestor na kombináciu vypojil totálne z hry domácich špílmachrov a naopak ich prinútil pri nami slušne hranom presingu často strácať lopty v pre nás dostatočne atraktívnej zóne.

A odtiaľ včera miestami geniálne pôsobiaci Rakitič vysielal dopredu kolmicami mierne stiahnutého a  absolútne vynikajúceho Dembélého pôsobiaceho oproti pomalším súperom ako 3x zrýchlený film. Alebo sa do stredu vrátil Messi a ten potom predvádzal...

K tomu sa ešte vrátim pri jeho hodnotení.

Ter Stegen: 8

Brankár vo včerajšom predstavení v krásnom divadle RCDE Stadium čelil presne trom strelám na bránu, ostatných dvanásť letelo mimo. Tie presné nespôsobili nemeckej superstar ani náznakom väčší problém a ani v jednom momente som nemal pocit nebezpečia. Jediná šanca presadiť sa bola pre domácich len možnosť zahrávať rohové kopy, tých bolo celkovo jedenásť. Ter Stegen spoľahlivo kombinoval aj pod tlakom v pokutovom území a veľmi pôsobivo rozohrával loptu aj na stredné vzdialenosti.

Semedo: 8

Lahôdka. Po odchode geniálneho pravého obrancu, legendárneho Daniho Alvesa, včera znovu hra nejakého hráča hrajúceho v tomto priestore dokázala pobaviť svojou atraktivitou a zábavnosťou. Semedova chuť kombinovať a neustále sa podielať na výstavbe útoku v spolupráci s Messim, či Suárezom bola včera fakt viditeľná. Tento hráč je poklad a napriek drobným včerajším zaváhaniam pri prihrávkach v rýchlosti ukázal naozaj presvedčivý výkon.

Piqué: 8

Piaty, či snáď už šiesty zápas za sebou ponúkol opäť to najlepšie z ponuky vysokého elegána. Presvedčivá dominancia v hlavičkových súbojoch a dokonca rýchlostná prevaha v súbojoch s nižšími protihráčmi. Pozične totálne ovládal okolie našej brány. Piqué má už dlhšie obdobie výbornú formu a včera to potvrdil.

Lenglet: 8

Páčila sa mi jeho včera niekoľkokrát predvedená schopnosť vytlačiť bez potreby faulovať protihráča z nebezpečného priestoru od pokutového územia až niekam k poliacej čiare ľahko okolo neho pobiehajúc a pozične ho dráždiť špeciálnym Lengletovským spôsobom:

otočka doprava a... Lenglet,

otočka doľava a... Lenglet.

Tvrdý a rýchly.

Pozične podobne ako Piqué – vynikajúci.

Alba: 8

Oproti poslednému zápasu výrazne pozerateľnejšie. Dopredu nabiehal so železnou pravidelnosťou do priestorov otvorených geniálnymi kúzlami mimozemšťana Messiho zamestnávajúceho miestami až šesť-sedem protihráčov. Albovi chýbala k vyššej známka asi len vydarená gólová asistencia a absencia dvoch-troch neprených prihrávok priamo na nohy súpera. 

Rakitič: 9

Minulý víkend BLÚZNENIE,

v strede týždňa BLÁZNENIE a včera?

Našťastie znovu to najlepšie z jeho repertoára. Nádherne sa pohyboval v prehustenom priestore nepotrebujúc využiť ani zamak rýchlosti. Naopak, svoju dokonalú pozičnú hru absolútne perfektne využil v zaujímavom postovom experimente hrajúc viac vľavo. Dominoval v osobných súbojoch a vzhľadom na takticky fantasticky zmenšené ihrisko úžasne získal niekoľkokrát loptu predskočením súpera.

Ivan, vitaj späť!

Busquets: 7

Už som spomínal, že prehustený priestor našim „rýchlikom“ vyhovuje oveľa viac, ako otvorená obrovská plocha ponúkajúca dostatok miesta na nabratie rýchlosti a na manévrovanie v kombináciách nevyžadujúcich až takú dokonalosť. Naši hráči, naopak, presne v takých priestoroch dominujú vďaka perfektne zvládnutej a dokonalou technikou podloženej kombinačnej hre na mini ploche. Busquets bol zo zálohy najslabší, ale aj tak predviedol veľmi vysoký štandard. 

Vidal: 9

Bojovník, bojovník, bojovník, bojovník, bojovník.

Vidal je zjavenie vídané málokedy. Ak sme v obrane videli v minulosti leva kríženého s tigrom, v záložnej formácii teraz (chvalabohu) pobehuje kríženec Apača a argentínskej dogy. Nebezpečný a hrdý výzor premiešaný totálnym nasadením a vraždiacim pohľadom.

Výborný nákup, výborný hráč a včera výborný výkon.

Coutinho: 6

Snaha predviesť niečo viac v porovnaní s poslednými hráčovými vystúpeniami bola viditeľná. Hneď po nástupe do zápasu mohol po výborne zahranom protiútoku z krídelného priestoru a bezchybnom vniknutí do pokutového územia streliť gól. Strela mala výborné parametre a brankár musel vytiahnuť doslova čarovný zákrok. Inak pokusy o dribling a tým aj o získanie prečíslenia boli v prevažnej miere neúspešné. Niekoľko technických parádičiek a fínt predviedol, ale jeho hodnotenie nezdvihnú. Budem veľmi trpezlivo dúfať v návrat tohto nesporne talentovaného brazílskeho hráča do TOP formy. Príde to.

A skôr, ako neskôr.

Dembélé: 9

Mladá hviezda včera znovu dokázala stúpajúcu úroveň sebavedomia. Dokázal všetkým a hlavne SÁM SEBE, že má v ponuke rovnaké kúzla, ako Neymar.

Dembélé s voľným priestorom pred sebou a loptou na nohe je rýchlostne nebrániteľný. Faulom a pozične určite áno, ale rýchlostne na neho momentálne nemá nikto. Neočakávaná kľučka zaseknutím lopty do protipohybu súpera včera párkrát spôsobila prečíslenie a gólovú šancu. Z Dembélého rastie ťahúň klubu a pozerajúc na jeho včerajší výkon mi moja predstava o špičkovom ľavom krídle dokonale zapadla do reálneho stavu.

Suárez: 7

Luis je strašný lotor. Inak ani neviem nazvať jeho spôsoby strieľať góly. Absolútnu šancu nepremení, aby  hneď nato strelil gól z „nemožnostreliťgólovej“ pozície. To, ako sa neustále pokúša zakončiť, prihrať prekvapujúco z prvej, kombinovať a ruvať sa na ihrisku, z neho robí vynikajúcu deviatku. Včera ho zatienili iní dvaja spoluhráči z novoobjaveného trojzubca, ale aj tak: BRAVÓ.

Denis Suárez: 5

Ak si mal včera Denis zvýšiť hodnotu pred očakávaným predajom, veľmi sa to nepodarilo.

Nehráva a je to vidieť. Lenže, koho by mal nahradiť? Tak, ako Alcácer, aj Denis musí nájsť ten správny klub pre svoj rozvoj.

Nie je to dlhodobo ono, jeho hra sa pre FC Barcelonu skrátka nehodí. Trénerský štáb, aj terajší a aj ten predtým, hráča sledujú aj počas tréningu v konfrontácii so spoluhráčmi a asi aj oni vidia dostatok dôvodov na Denisove zápasové nenasadzovanie.

Mne osobne takýto typ hráča do Barci nepasuje.

Munir: 6

Málo času. Pripadal mi mierne stratený v čase a priestore. Paradoxne prišiel do hry za fantastického stavu počas zúfalej snahy domácich streliť aspoň čestný gól otvárajúcej tak nesmierne veľa voľných miest. Do jednej gólovej príležitosti sa napriek svojmu strateniu dostal, nepremeniac ju ale dokázal tohtosezónne rozpačité hodnotenia svojich výkonov. Nič moc.

Valverde: 10

Včera Valverde predviedol takticky dokonalé divadlo. Už som písal vyššie o perfektnom zmenšení hracej plochy s obranou vysunutou ďaleko od vlastnej brány. To umožnilo zálohe kombináciami vyšachovať súpera a zároveň mu znemožnilo nabrať rýchlosť na protiútoky.

To bol šach pre súperovu snahu brániť a vyrážajúc do protiútoku ohrozovať Barcu.

Matom, teda rozhodujúcim ťahom prinášajúcim výhru, bolo ale prinútenie Dembélého zatiahnuť sa hlbšie pred obrannú líniu a odtiaľ okamžite po zisku lopty štartovať do voľných priestorov.

Nasadenie Vidala s Rakitičom sa ukázalo byť tým správnym riešením do tejto veľkosti ihriska.

Barca dominovala určite aj vďaka výkonu Valverdeho.

Trúfam si povedať, že včera sa objavil v našej hre ten správny mix.

PRAGMATIZMUS A HRAVOSŤ.

Zrodil sa náš nový štýl?

Messi: 10

Ak by včerajší výkon Messiho videli hlasujúci v poslednej medializovanej ankete, druhé miesto by už nezískal nikto.

Ani tretie.

Bol by len Messi a potom už nikto.

Jednoducho sa mi nechce veriť v takúto formu prezentácie hry zvanej futbal. Minulý týždeň to bolo od Messiho trápne, nebudem klamať.

Všetko som mu odpustil počas včerajších 90-tich minút.

Leo strašným spôsobom roztrhal súpera na márne kúsky a zničil ho pohybom, driblingom, prihrávkami, gólmi, všetkým.

Neviem presne, čím by som asi tak začal.

Materiálu pri jeho hodnotení za tento jeden-jediný zápas je na samostatný článok.

Priame kopy? 2 góly.

Dribling? 10!!! 8 úspešných. Cez troch, štyroch, piatich hráčov...

Presing? Totálne nasadenie.

Pohyb? Bleskový dopredu a v druhom polčase neskutočný šprint po strate lopty.

Bol 5x faulovaný a dvakrát za to súpera potrestal.

Vystrelil 5x, z toho 4x na bránu.

Dva góly strelil a k tomu ešte asistencia po súboji proti siedmym (!!!!!) protihráčom, pričom sa po zrazení na zem dvakrát znova postavil a hral.

Tri nepremenené veľké šance....

Upratovačka na štadióne by mala poslať Messimu nejaký podiel na svojej mzde za sobotňajšiu prácu, pavučiny v oboch rohoch brány povymetal úplne dokonale.

Pavúk tam sídliaci ešte teraz uteká preč rozmýšľajúc o nejakej bezpečnejšej adrese.

O takej, kde už Messi kopať trestné kopy nebude...

Ak Messi behá, je dokonalý.

Poznám jedného hráča, ktorý by po takomto výkone potvrdil svoje predchádzajúce slová o tom, že je historicky najlepší futbalista sveta.

Nie, nie je.

To, čo včera predviedol už po niekoľkýkrát Messi po hernej stránke, nedokázal onen hráč nikdy a góly (akokoľvek pekné) nie sú všetko.

Messi je futbal a futbal je Messi.

Mimochodom, Messiho vyjadrenie o svojom včerajšom výkone?

„Mal som šťastie...“

Priemerná známka tímu: 7,8

FCB TOP LINE: Dembélé + Messi + Vidal + Valverde

FCB légia skazy: Denis Suárez

Hodnotenie zápasu: 10

V tomto texte sú vyjadrené len a len názory autora, nepodložené štatistikami a podobne. Len popísané emócie, pohľad zarytého fanúšika FC Barcelona, v dobrom, aj v zlom.

A ako by ste našich hráčov v tomto zápase ohodnotili ostatní, prosím?

zdroj: Peter Maďar megabarca.sk
foto: sport.es

GucciGeno

20
2018-12-10 12:41:19

Súhlasím so všetkým, len možno Semedovi by som doprial 9, aj keď niečo pokazil tak dva krát toľko lôpt získal a spolu s Vidalom boli všade kde bolo treba. Zajtra tento výkon dúfam že zopakujeme.

BigEL

7
2018-12-10 13:06:03

Těď je jen otázka,kdo nám dá víc?Jestli Vidal anebo Arthur?Spolu asi hrát nebudou, ale asi bych si radši vybral Vidala .

fofo112

8
2018-12-10 15:24:53

jednoznačne Vidal musí mať základ ,tento hráč ide do súbojov ako buldog žiadna lopta nie je pre neho stratená je to bojovník na pohladanie.

David97

16
2018-12-10 13:55:13

Ako keby tie primitivne hodnotenie z inych stranok boli niečim podložene :D Toto ma asi tak o 300% vačšiu vypovednu hodnotu a za mňa jedno z naj hodnoteni, ake som tu kedy videl.

David97

10
2018-12-10 13:57:46

Nechcem sa vám starať do roboty, ale taketo hodnotenie uplne stačia a sú oveľa realnejšie. Tie zo stranok ani časopisov by som sem už nedával pre verejný pokoj :) Iba ma to vždy naserie, tak to už ani necítam a nemyslim, že som sám :)

RastoD

8
2018-12-10 14:56:58

čo sa to deje s Coutinhom? má riadny pokles formy, dúfam, že len krátkodobý. všetci ostatní sa v priebehu sezóny viacmenej zlepšujú, iba on skôr dole :( dúfam, že si necháva formu na jar :)

gula123

7
2018-12-10 14:59:27

Táto sezóna je ako na hojdačke. Mužstvo nevie dlhodobo udržať takto vysoký štandard. Minulý týždeň zápas z povinnosti a teraz ako z partesu. A takto sa to strieda od začiatku sezóny. Verím len že forma bude mužstvu gradovať v ten pravý čas

Jano99

-2
2018-12-10 16:17:32

Je dobré čo robí dembelé ale mal by viac striedať kľučky keď je vo vápne lebo to sa dá súperom ľahko prečítať keď to robí stále...ale inak výborný zápas :)

BW000

7
2018-12-10 20:55:32

Nielen zápas, ale aj toto hodnotenie je ako z partesu... jednoducho skvelé...

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.