Nie je žiadnou novinkou, že získanie Cesca Fabregasa je pre vedenie Barcy stále prioritou číslo jeden čo sa týka posilnenia zostavy pre novú sezónu. Kapitán Arsenalu si udržiava post najžiadanejšej posily už tretie letné prestupové obdobie po sebe.

Novinkou však je úmysel vedenia modro-granátových o vyváženie príjmov a výdavkov, aby sa zamedzilo prípadným finančným problémom. Už sa neriadia heslom „koľko si zapýtajú, toľko im dáme.“ Jedným z neotrasiteľných princípov, ktoré presadzuje Sandro Rosell pri vedení klubu, je pokrytie športových potrieb ekonomickými možnosťami tak, aby sa klub nezadlžoval. V zmysle tejto podnikovej normy zmýšľania sa predpokladá, že každá investícia, ktorá by presahovala určitú čiastku, bude musieť byť pokrytá z iných zdrojov. To znamená, že všetko nad rámec klubového rozpočtu bude pokryté peniazmi získanými z predaja hráčov. Preto sa špekuluje, že príchod Cesca Fabregasa na Camp Nou môže vyústiť do núteného odchodu niektorého z hráčov, napríklad Thiaga Alcántaru.

Ten len nedávno dovŕšil 20 rokov a je považovaný za jeden z najžiarivejších talentov mládežníckej akadémie Barcelony, a tak tento Brazílčan so španielskym občianstvom predstavuje vzácny trhový artikel s nesmiernou hodnotou napriek tomu, že s pôsobením v prvom tíme Barcelony sa ešte len zoznamuje. Presne táto športová hodnota je ďalším faktorom, ktorý by vysvetľoval jeho zaradenie na prestupovú listinu. Pri prípadnom prestupe je zámer Barcelony jasný – zabezpečiť si možnosť spätného odkupu.

Prestup, ktorý by ho zabrzdil

V taktickom rozostavení 4 – 3 – 3 so Xavim Hernándezom, Andrésom Iniestom a Sergiom Busquetsom v prvom rade, by príchod Cesca Fabregasa ešte viac zmenšil šance Thiaga na pravidelné nastupovanie v tíme blaugranas vo veku, keď je pre hráča pravidelná zápasová prax nesmierne dôležitá. Rovnaký pocit zdieľa aj Thiagov otec, bývalý futbalista Mazinho, ktorý v marci tohto roku verejne vyhlásil: „Možný príchod Cesca by sťažil vývin hráčov ako je Thiago, nie je pochýb o tom, že táto skutočnosť by jeho kariéru značne skomplikovala.“ V tom istom vyhlásení sa brazílsky svetový šampión z roku 1994 vyjadril: „Je veľa dobrých klubov, ktoré sa o neho zaujímajú a niektoré z nich sa ho pokúsili získať už v zimnom prestupovom období.“ Pri oficiálnom povýšení Thiaga do prvého tímu v januári tohto roku, bola výkupná klauzula jeho kontraktu stanovená medzi 10 a 20 miliónmi euro.

Pre svoj jedinečný a atraktívny štýl hry je Thiago pravdepodobne tým najcharizmatickejším hráčom spomedzi B tímu Barcelony, ktorý v minulej sezóne viedol Luis Enrique. Taktiež jeho vynikajúce výkony v mládežníckych výberoch Španielska na rôznych šampionátoch mu zabezpečili výbornú reputáciu medzi hľadačmi talentov popredných európskych klubov. Dokonca aj Arséne Wenger , manažér Arsenalu, by vedel použiť Thiaga ako kľúč, ktorý by otvoril dvere k odchodu Cescovi.

Aj keď je tento príbeh ešte len v zárodku, kúsky skladačky do seba zapadajú: Barca chce Cesca, Cesc chce ísť do Barcy, Cesc chce hrať veľa, Thiago by hral menej... rozhodne to nie je ľahká situácia.

zdroj: mundodeportivo.es

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.