Ahojte culés. Pri príležitosti veľmi chytľavého štvrťfinálového zápolenia medzi Manchestrom United a FC Barcelonou sme si pre vás pripravili rozhovor so šéfredaktorom najväčšieho portálu o Červených diabloch v našich končinách – Markym.

Radi priznáme, že ForcaBarca a Devilpage spolupracujú na rôznych veciach, ktoré nám pomáhajú napredovať a spájať fanúšikov na Slovensku či v Českej republike. Devilpage pre svoju komunitu odvádza skvelú robotu a chalani si zaslúžia náš rešpekt a uznanie.

Pre dnešok sme spísali pár základných otázok, na ktoré odpovedal za Devilpage Marky a za portál Forcabarca Lukáš. Príjemné čítanie priatelia

 

Ako hodnotíš aktuálnu sezónu Barcelony?

Lukáš: Veľmi dobre. Ako z pohľadu vývoja na troch frontoch, tak aj z pohľadu prestupov, kam Barcelona ako klub smeruje. Mužstvo má miestenku vo finále Copa del Rey spolu s Valenciou, ktorá je hrateľným súperom. V La Lige to majú Valverdeho zverenci rozohrané viac ako dobre. 11 bodov na Atlético a 13 na Real len 7 kôl pred koncom súťaže je luxus. Tréner má umožnenú rotáciu a mužstvo sa môže plne sústrediť na Ligu Majstrov. Táto súťaž je však lotéria a stať sa môže všetko. Veď aj United sú v tejto fáze vďaka penalte z úplného záveru zápasu v Parku Princov. A to nemyslím v zlom - rozhodnutie VAR považujem za správne, skôr upriamujem pozornosť na to, že postup United po domácej prehre nečakal skoro nikto. Futbal je však nevyspytateľný. Culés síce bažia po treble, no treba si uvedomiť, že historické veci sa nedejú každý rok.

Ako hodnotíš aktuálnu sezónu Manchesteru United?

Marky: Len veľmi ťažko by som to zhodnotil v jednom odstavci, ale skúsim úplne jednoducho. Prvá polovica sezóny resp. do zimy to bolo obrovské sklamanie, či už z herného prejavu, alebo z výsledkov. Fanúšikovia verili, že táto sezóna môže byť zo strany Mourinha a hráčov zlomová, ale ako to nezvládol portugalský kouč, tak to nezvládlo ani vedenie. V letnom prestupovom období nepriviedli skúseného obrancu, ale nebol to len problém defenzívy, no celého tímu. Anglické médiá neustále riešili nezhody medzi náladovým Pogbom a nespokojným Mourinhom, čo následne vyústilo vo veľmi zlú náladu v kabíne. Prišiel totálny úpadok formy a s tým aj nepriaznivé výsledky. Hráči v zápasoch vyzerali, že Mourinha doslova naschvál potápajú, nehrali ani na polovicu svojich možností, pričom Mourinhove kritické komentáre na ich adresu ničomu nepomohli. Opakoval sa jeho nešťastný scenár z Realu Madrid, či z jeho druhého účinkovania v Chelsea. Najskôr stratil dôveru kabíny, následne fanúšikov, a nakoniec aj vedenia. Príchod Ole Gunnara Solskjera bol pre mnohých fanúšikov veľkým balzamom na dušu. Rovnako aj pre mňa dlhoročného fanúšika. S ním sa do našich ubolených a zlomených sŕdc vrátilo kúsok DNA ´starého´ Manchesteru United. Oleho nekonečný úsmev a úsmev povzbudil každého v tíme. Okamžite sa zmenila atmosféru nielen v kabíne, ale v celom klube. Ako fanúšikovia United nemáme veru čo porovnávať. Síce od senzačného víťazstva nad PSG boli posledné výsledky sklamaním, stále je to v porovnaní s prvou polovicou sezóny to najlepšie, čo sa mohlo na Old Trafford udiať. Tým myslím odchod Mourinha a príchod niekoho, kto klub dokonale pozná. Solskjaer pôsobil v United pod taktovkou legendárneho Sira Alexa Fergusona. Vie, čo to znamená obliekať dres Manchesteru United. Vie aká je to zodpovednosť, rovnako vie, aké sú s tým spojené očakávania a tradície t.j. práca s mladými hráčmi, baviť fanúšikov futbalom, rešpektovať klubovú identitu, že žiadny hráč nie je väčší ako klub.

 

Ktorého hráča z tímu United by si si vedel predstaviť v tíme Barcelony?

Lukáš: Pri tejto otázke nadviažem na bod z prvej - je vidieť, že klub myslí aj na budúcnosť a viacerí predstavitelia v rozhovoroch prízvukovali, že klub sa postupne pripravuje na budúcnosť bez Messiho. Nahradiť Argentínčana nebude možné, musí to urobiť tím ako celok. Generačná výmena sa pozvoľna deje už teraz, keď miesto Valdésa, Puyola, Iniestu či Xaviho prišli hráči ako ter Stegen, Umtiti, Lenglet či Arthur. Zabudnúť samozrejme nemôžeme na Dembélého a Coutinha. Počas leta sa pripojí de Jong, zaujímavo vyzerajú fámy ohľadom de Ligta. Barcelona má túto záležitosť rozpracovanú skutočne dobre. Otáznik však visí nad nástupcom Luisa Suareza a tomto smere by som si ja osobne vedel predstaviť Marcusa Rashforda. Stále mladý hráč, technicky dobre vybavený, schopný zahrať na hrote aj krídle. Je rýchly, dribling mu nie je cudzí. Vedenie Blaugranas v každom prípade vie najlepšie, čo robí.

Ktorého hráča z tímu Barcelony by si si vedel predstaviť v tíme Manchesteru United?

Marky: Bez pochýb môžem napísať Lionel Messi. Ale nie v dobrom slova zmysle žartujem. Messi je futbalový génius a som nadovšetko rád, že žijem jeho éru, no jeho miesto je a verím, že navždy aj bude práve v katalánskom klube. Zo súčasného tímu pravdepodobne Samuela Umtitiho. V aktuálnom tíme United by sa hodil takýto obranca, keďže Umtiti vo svojej najlepšej forme dokáže byť naozaj skvelým obrancom.

 

Čo považuješ za najväčšiu hrozbu United?

Lukáš: Osobne? Ole Gunnara Solskjæra. Po odchode Sira Alexa Fergusona sa mužstvo Červených diablov hľadá. José Mourinho bol krok vedľa a našťastie odišiel. A z dočasného kormidelníka Solskjæra je zrazu veľká nádej. Výkonnostný skok tímu je úžasný. United sa zrazu veľmi reálne bijú o miestenku v budúcoročnej edícii Ligy Majstrov. Mužstvo ťahá za jeden koniec povrazu, skúsenosť dopňĺňa mladícka dravosť. A hlad po víťazstve. Osemfinále s United s PSG by pre Barcelonu malo byť veľkým varovaním, pretože tím sa ani po domácej prehre nevzdal a bojoval až do konca.

Čo považuješ za najväčšiu hrozbu Barcelony?

Marky: Najviac sa obávam argentínskeho kúzelníka. Rád si pozriem zápasy Barcelony a táto sezóna nie je výnimkou. V mnohých prípadoch aj keď sa Barcelone herne nedarilo, tak rozdielovým hráčom bol práve Messi. Dokonca aj on nemusí mať svoj deň, ale stačí jeden moment, a Leo dokáže z ničoho vyrobiť famózny gólový kúsok. No hrozbou je určite veľmi nebezpečná ofenzíva v podobe Suáreza, či Coutinha. Ten sa síce stále nedokáže úplne zapracovať do základnej zostavy, ale jeho kvality poznáme z čias Liverpoolu. Dembélé bol na súpiske, ktorá do Manchesteru cestovala, ale ak sa nemýlim má zdravotné problémy. Hrozbou je určite veľká hráčska kvalita, no predovšetkým vyzretosť a skúsenosť mnohých hráčov Barcelony.

 

4. Aký očakávaš priebeh týchto štvrťfinálových dvojzápasov?

Lukáš: Je to otázne. Ako Barca, tak aj United nie sú zástancami obrannej hry. Ale, Katalánci majú nôž na krku a pôjdu skôr na istotu. Barcelona sa vynasnaží prevziať kontrolu nad zápasom prostredníctvom držania lopty a na Old Trafforde uhradiť priaznivý výsledok do odvety. V tomto smere je dôležité vyhrať boj o stred poľa a pre United je nesmierne dôležité ustrážiť Messiho. Vzhľadom na absenciu Dembélého je možné, že Valverde pôjde na 4-4-2 a pokúsi sa neinkasovať. Či sa to fanúšikom páči alebo nie, Valverde s mužstvom narába veľmi rozumne a prichádzame to fázy Ligy Majstrov, kedy o úspechu nerozhoduje len pekná hra. Osobne verím, že hráči sa konečne poučili z vysokých prehier v Paríž, Turíne či predovšetkým v Ríme a v tomto dvojzápase budú úrovňou nasadenia žrať trávnik. Ovplyvniť dvojzápas môže aj skúsenosť z týchto rozhodujúcich vyraďovacích zápasov, ktorá je značne na strane Blaugranas. Aj keď je Barcelona na papieri pomerne veľkým favoritom, je potrebné sa mať na pozore a súpera za žiadnych okolností nepodceniť.

Marky: Favoritom tohto dvojzápasu je bez pochýb Barcelona. Blaugranas má v tomto smere oveľa skúsenejší káder, v ktorom má mnoho šampiónov. Naopak tím United je tiež plný kvality, talentu, mladíckej dravosti, ale len pár hráčov z tímu vie, ako chutí majstrovská príchuť. No podobné výhľady boli aj pred zápasom proti Parížu Saint-Germain, ktorý to podcenil, aby nakoniec z Ligy Majstrov vypadol. Katalánci budú chcieť určite držať loptu na svojich kopačkách, uspať v niektorých prípadoch nesmelú obranu United, aby následne udreli z kopačky Suáreza, či Messiho. Myslím si, že Solskjaer v tomto prípade bude hrať viac na istotu, zo zabezpečenej defenzívy s prehusteným stredom na rýchle protiútoky. Hráči ako Lingard, Rashford, Martial, či Sánchez *(aj keď je momentálne po zranení bez formy) dokážu rýchlo vyviesť loptu do ofenzívnej časti hry, čo môže byť pre United v týchto zápasoch kľúčové, doslova rozhodujúce. Hráči United hlavne nemôžu hrať so zbytočne veľkým rešpektom, pretože proti favoritom z Barcelony nemajú čo stratiť.

 

Tvoj názor na VAR vo futbale?

Lukáš: Už včera bolo neskoro. Je to prínos, no systém celkovo potrebuje vycibriť. Panuje okolo pravidiel viacero nepresností a ako ukázala realita, niekedy sa nesprávne rozhodnutia odpískajú aj po prezretí si záznamu z VAR. V každom prípade som za to, aby sa exemplárnymi trestami naháňali hráči, ktorí počas zápasu filmujú.

Marky: Mám podobný názor ako Lukáš, že VAR malo prísť do futbalu ešte skôr a možno by sa Real Madrid netešil z takého neuveriteľného ´Treble´, ale čo bolo, to bolo. Aj tak im patrí veľké uznanie a rešpekt, no video-rozhodca do futbalu určite patrí. Je však nesmierne dôležité, aby sa dotiahli mnohé technické veci, zosúladili sa pravidlá resp. rozhodcovia nabrali väčšiu prax, ale to chce všetko čas. VAR by malo fungovať vo všetkých popredných európskych súťažiach. Treba ho brať do úvahy aj pri simulovaní hráčov, čo by sa malo dodatočne trestať. Koniec koncov práve VAR dopomohlo United prejsť cez Paríž Saint-Germain. Samozrejme niektorí fanúškovia nemusia súhlasiť, ale raz na to doplatí každý tím resp. raz z toho bude profitovať každý tím. Teraz sa to týkalo hlavne United a PSG, takže z toho bolo jedno veľké halóóó, no ruka v pokutovom území, ktorá zmení trajektóriu letu lopty je stále ruka. Parížania si hlavne nechali doma streliť tri góly, rovnako premárnili dvojgólový náskok z Old Trafford, takže na penaltu sa vyhovárať naozaj nemôžu.

 

Aké sú tvoje tipy na výsledky oboch zápasov?

Lukáš: Vzhľadom na útočné poňatie hry oboch tímov čakám viac gólov. Barcelone sa v Anglicku nedarí, no dúfam, že chalani nadviažu na zápas s Tottenhamom a 2:4 – potešilo nasadenie, hra, pekné góly. Poteší gólová remíza vonku, výhra hoci o gól v domácom prostredí. V tejto fáze sa ráta postup, história sa nepýta na krásu hry.

Marky: Dúfam, že fanúšikovia budú svedkami gólového dvojzápasu a všetci sa budeme baviť dobrým futbalom. Želám si hlavne, aby obidve stretnutie nepokazili zlé verdikty hlavných rozhodcov. Ako pravý fanúšik United verím v úspech môjho tímu, ale reálnym pohľadom očakávam v prvom zápase remízu, aj kvôli podpore publika na Old Trafford a faktu, že Barcelona na Old Trafforde ešte nikdy nevyhrala. V Barcelone si myslím, že sa ukáže kvalitatívny rozdiel a domáci rozhodnú o postupe, ale ako som povedal: Verím do konca, pretože nás čaká 180 minút hracieho času, a vo futbale sa môže stať naozaj hocičo. Come on United!

zdroj: devilpage.sk forcabarca.sk
foto: devilpage.sk

2sjr

top komentár
75
2019-04-09 18:39:43

Prajem fanúšikom United veľa radosti a úspechov v Premiér League. Zo všetkým rešpektom k ich milovanému klubu dúfam že postúpi nami milovaná Barca. Ako vždy vravím bude to boj už sa nemôžem dočkať.

Zorrrro

1
2019-04-10 23:14:01

Len aby sa vobec Leo dockal, hlavne druheho zapasu ak nebude otras mozgu po tej supe....

harry525

30
2019-04-10 08:01:27

Pri najblizsom El Clasicu spravte nieco podobne... Zastupca bilybalet.cz by bol tamojsi "IKER" alebo "SLOVAN"... to by sme sa nasmiali :D :D

MAESTROOO

24
2019-04-10 09:54:02

Famózna robota !!! Viac takýchto príspevkov.

RastoD

13
2019-04-10 10:25:20

výborný článok, takisto chválim.

Maximus80

1
2019-04-10 23:00:47

nic ve zlém Marky,ale hrajete jako prasata!S tímhle zapomente,že byste se dostali na uroven City nebo Liverpoolu!

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.